Suomi toisena kielenä -opiskelijoiden syrjiminen yliopistojen pääsykokeissa

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
lpo
Viestit: 176
Liittynyt: 10.04.2016 10:57

Suomi toisena kielenä -opiskelijoiden syrjiminen yliopistojen pääsykokeissa

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja lpo » 10.07.2020 22:00

Tämä iski tänään silmään: https://yle.fi/uutiset/3-11439087
Ministeriö selvittää suomi toisena kielenä -opetusta, ongelmat heijastuvat urapolkuihin: ”En odottanut, että järjestelmä syrjii hakijoita”
Artikkeli käsittelee sitä, että jotain muuta kuin suomea (tai ruotsia, mitä artikkeli ei mainitse) puhuvilta vaaditaan korkeampaa arvosanaa kuin näitä kahta virallista kieltä puhuvilta. En väitä, etteikö tässä olisi epäkohtaa, mutta en jaksa uskoa että yliopistoon pyrkii kovinkaan paljon suomea äidinkielenään puhuvia oppilaita, joiden äidinkielentaito on tuolla A:n tasolla. Kriteereistä luopuminen johtaisi muutenkin helposti siihen suuntaan, että eri aloilla aloittaa valtavasti opiskelijoita, jotka alkuinnostuksen jälkeen kyllästyvät ja vaihtavat toiselle alalle (Itse olin tätä mieltä jo silloin kun alettiin puhua ylioppilastodistuksen merkityksen kasvattamisesta yliopistojen oppilasvalinnoisssa).

Missähän vaiheessa ministeriö alkaisi selvittämään yhtä helvetinmoista norsua, joka on saanut mellastaa posliinikaupassa jo yli 50 vuotta? Joka ikisen suomenkielisen tulee mukamas lain mukaan opiskella ruotsia ja korkeakouluissa vielä virkamiesruotsi, vaikkei tuota ole millään tavalla kirjattu perustuslakiin. Kyseessä on kuitenkin suurimmalle osalle kansasta täysin vieras kieli, mutta poliitikot osaavat vuodesta toiseen kiemurrella ulos vastuustaan ja status quo jatkuu säätiörahojen kiilto silmissä.

NRR
Viestit: 9802
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Suomi toisena kielenä -opiskelijoiden syrjiminen yliopistojen pääsykokeissa

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 11.07.2020 09:06

Ensinkin minusta se, että lukion on suorittanut suomeksi, tulisi riittää tässä tilanteessa.

Muualta tuleviahan meillä on joka tapauksessa ja heidän kielitaitonsa suomessa olematon. Yliopistoon etenee myös paljon niitä, joilla ei ole lukiota takanaan, millään kielellä.

Nyt on myös esitetty vaatimuksia, että suomenkielisetkin pitäisi karsia äidinkielen kokeella. Se taas lisäisi kielipainotusta. Jos on onnistunut muuten hankkimaan alallaan tarvittavan pistemäärän, heikosti mennyt äidinkielen yo-koe ei saisi karsia.

Mutta sitten se oleellinen: Miksei ruotsin karsivuudesta puhuta? Heikko ruotsinnumero peruskoulussa saa monet (erityisesti pojat) luopumaan lukiosta. Lukiossa ruotsi pidentää monen opiskeluaikaa ilman pakollista koettakin, saati jos ruotsista tulee hallitusohjelman mukaan pakollinen yo-koe. Korkeakoulututkintojen pakkoruotsin kaltaista osiota ei ole missään muualla maailmassa. Myös tähän tärvääntyy monelta kalliita vuosia ja voimia.

Miksei siis tästä puhuta? Tämä koskettaa myös maahanmuuttajia joka tasolla, ei vain tekniikkaan suuntautuneita poikia ja miehiä sekä erityisoppilaita.

NRR
Viestit: 9802
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Suomi toisena kielenä -opiskelijoiden syrjiminen yliopistojen pääsykokeissa

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 11.07.2020 10:11

Nyt Yle otsikoi, että kulttuuriala syrjii maahanmuuttajia sekä kielitaitovaatimuksilla (suomi) että varhaisen verkostoitumisen välttämättömyydellä.
https://yle.fi/uutiset/3-11441668

Kiitosta sai ainoastaan musiikkiala, mutta lukijakommenteissa tätä selvennettiin:
Suomen sinfoniaorkestereissa on työkieleksi tullut englanti ja useat ulkomailta orkestereihin tulleet muusikot eivät edes halua opiskella suomea. Onko näin esimerkiksi Saksassa? Tuskinpa.
Tässä on nyt puolensa ja puolensa. Meillä nuorten on tosi vaikea päästä jatkoon ja suosikkialoilleen. Myös työelämässä kilpailu on kovaa. Kansainvälistyminen on tuonut työkieleksi englannin.

Nyt meitä moititaan niin englannista kuin suomesta. Mikä on ratkaisu?

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2185
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Suomi toisena kielenä -opiskelijoiden syrjiminen yliopistojen pääsykokeissa

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 11.07.2020 11:35

Ratkaisu on suomen kielen virallinen pääkieliasema.

S2-oppimäärän kirjoittaminen yo-kirjoituksissa on jo eräänlainen kielitaitovaatimuksista tinkiminen.

S2 pitää kehittää siten,että siitä pääsee joustavasti siirtymään suomen kielen opiskeluun äidinkielenä.

S2 pitää poistaa yo-kirjoituksista kokonaan,eli kaikki kirjoittakoot äidinkielen


Jos pääsee läpi, sitten voi jatkaa yliopistoon.

Meillä on erityiskohtelun "perinne",kun ruotsinkielisille tarjotaan koko ajan jotain erityisetuja sekä ohituskaistoja.

Nyt tuo erityiskohtelu pitäisi sitten laajentaa vieraskielisiin?

Maahanmuuttajan on vaan yritettävä kovemmin.

Koko opintopolun kestävien helpotusten ei saa antaa jatkua,koska vieraskielisyys tai ruotsinkielisyys ei ole sairaus,jonka perusteella elämää pitää joka käänteessä helpottaa.

On järjetöntä ja kohtuutonta,että kielienemmistön pitää kantaa kaikki taakat,myös ruotsalaisuuden taakka, täysimääräisesti ..

ja taakkaa kasataan koko ajan lisää.

TK
Viestit: 2516
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Suomi toisena kielenä -opiskelijoiden syrjiminen yliopistojen pääsykokeissa

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 15.07.2020 14:04

Suomessa syntyneillä tai tänne alle kouluikäisinä muuttaneilla ei pitäisi olla "suomi toisena kielenä" opetuksen tarvetta. Heidät pitäisi laittaa suoraan normaaliin suomenkieliseen opetukseen ja normaaleille suomen kielen tunneille.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2185
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Suomi toisena kielenä -opiskelijoiden syrjiminen yliopistojen pääsykokeissa

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 15.07.2020 15:47

S2-opetus ei ole suomen kielen tuki- tai erityisopetusta, vaan sillä on omat tavoitteensa, sisältönsä ja arviointikriteerinsä, joita opetuksessa tulee noudattaa.

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden (2014) mukaan oppilas voi opiskella suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärää, jos hänen äidinkielensä ei ole suomi, ruotsi tai saame tai hänellä on muutoin monikielinen tausta. S2-oppimäärä tulee kyseeseen silloin, kun oppilaan suomen kielen peruskielitaidossa on puutteita jollakin tai joillakin kielitaidon osa-alueilla, jolloin oppilaan osaaminen ei anna edellytyksiä yhdenvertaiseen kouluyhteisön jäsenenä toimimiseen päivittäisessä vuorovaikutuksessa. S2-oppimäärän mukaisesti opiskellaan myös silloin, mikäli oppilaan suomen kielen taito ei anna edellytyksiä suomen kieli ja kirjallisuus -oppimäärän opiskeluun. Kunkin oppilaan tarpeisiin parhaiten soveltuvan oppimäärän määrittelevät opetuksesta vastuussa olevat opettajat yhteistyössä.

Oppilaan huoltaja tekee kuitenkin lopullisen päätöksen oppimääriä koskevista valinnoista

Vastaa Viestiin