Suomenruotsalaisten on arvioitava suomenmaalainen identiteettinsä uudestaan

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 8920
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Suomenruotsalaisten on arvioitava suomenmaalainen identiteettinsä uudestaan

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 19.05.2020 18:05

Kansallisuusliturgia alkaa nyt fraasilla "Suomi on kaksikielinen maa". Sitähän Suomi ei ole.

Meillä yhdeksän kymmenestä puhuu äidinkielenään suomea ja lähes kaikki loput ovat monikielisiä suomi vahvana kielenä. Suomen kieli yhdistää suomalaisia.

Suomi on siis maamme pääkieli. Suomalaisuuden valtavirtana on suomenkielinen kulttuuri ja suomenkielisten historia. Tietysti kokonaisuuteen liittyy erilaisia vähemmistöjä saamelaisista ruotsinkielisiin ja maahanmuuttajiin. Näin on kaikkialla, ja rikkauttahan se on.

Yhä ruotsinkieliset hellivät kuvitelmaa, että kaikki kehitys ja kaikki merkittävät teot täällä ovat olleet ruotsinkielisten aikaansaannoksia. Tietysti siltä näyttää, kun katsellaan aikoja, jolloin koulutusta sai vain ruotsiksi ja eteneminen edellytti kielenvaihtoa. Huomaavatko suomenruotsalaiset polveutuvansa kieltään vaihtaneista suomalaisista?

Oli siis aika, jolloin yleensä vain varakkaat ruotsinkieliset miehet saattoivat taistella menestyksestä ja vaikuttaa ns. korkeakulttuurin piirissä. Se ei tarkoita, että jälkipolvet olisivat ikuisesti velkaa heille ja heidän jälkeläisilleen.

Voisivatko ruotsinkieliset hiukan päivittää näkemystään "omiensa" merkityksestä. Hyvä, että joillakin oli vapautta, vaurautta ja luomismahdollisuuksia. Vapaus, vauraus ja luovuus tulisi vaan saada kaikkien ulottuville ja antaa suomalaisuudelle se tila, joka sille kuuluu.

Pakkoruotsi häpäisee hyvänkin perinnön.