Mahdolliset lyhyttutkinnot ja pakkoruotsi

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9800
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Mahdolliset lyhyttutkinnot ja pakkoruotsi

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 19.02.2020 14:03

Kaksi alan toimijaa keskusteli lyhyttutkintojen mahdollisuudesta twitterissä ja puhe kääntyi virkakielivaatimuksiin:
Ilman pakkoruotsia/-suomea, kiitos
Tarkoitatko toisen kotimaisen osaamista vai kokonaan esim. englanninkielisiä ohjelmia?
Tarkoitan toisen kotimaisen kielen virkamiestason osaamisvaatimusta, ei sitä lyhyttutkintoihin missään muodossa.
Se on kyllä haaste, jota pitää miettiä. Tiedetäänkö miten laaja drop-out-ilmiö on? Ei tule lonkalta mieleen tutkimusta.
Niin - mitään tilastotietoa vaikeuksista ei ole.

NRR
Viestit: 9800
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Mahdolliset lyhyttutkinnot ja pakkoruotsi

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 19.02.2020 14:06

Osallistuin kommentointiin:
Kiitos, tämä on tärkeää!

Aikuinen ihminen tietää kyllä, haluaako hän tutkintonsa virkamiesruotsilla vai ilman.

Esimerkiksi suomalainen insinööri on epäpätevä ja vailla papereita ilman ruotsia!
Tutkimuksia ei tule, koska pakkoruotsi on poliittinen valinta.

Turun ylioppilaslehdessä oli joitakin vuosia sitten juttu aiheesta:
"Kielikeskuksen johtaja --- sanoo, että kaikkein epätoivoisimmille on järjestetty jopa yksityisopetusta. - Karu totuus on se, että kaikki ihmiset eivät yksinkertaisesti pysty saamaan osaamistaan vaadittavalle tasolle. Me emme pysty auttamaan loputtomiin.”
Satakunta-lehdessä oli kuvattu paikallisen ammattikorkean tilannetta: "opiskelijoista vain murto-osa selviytyy ruotsin kielen opinnoista ilman tukiopetusta. --- Erityisen hankala tilanne on tekniikan alalla, jossa opiskeleville insinöörin aluille on pakko järjestää jopa kolme
valmentavaa opintojaksoa ennen varsinaiselle kurssille osallistumista --- tukiopetusjaksoilla käydään läpi koko lukion oppimäärä, eli työmäärä on suuri." ---
Yliopistotutkintoihin virkaruotsi tuli 1978-85. Sen mallina oli ilmeisesti DDR:n pakkovenäjä. Missään muualla maailmassa ei kaikkien akateemisten tutkintoon ole liitetty tällaisia kieliopintoja.

Tutkintoasetukset tulee päivittää meilläkin ja luopua pakkovirkakielestä.

pjl69
Viestit: 641
Liittynyt: 17.03.2017 14:39

Re: Mahdolliset lyhyttutkinnot ja pakkoruotsi

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja pjl69 » 19.02.2020 14:16

NRR kirjoitti: 19.02.2020 14:03 Kaksi alan toimijaa keskusteli lyhyttutkintojen mahdollisuudesta twitterissä ja puhe kääntyi virkakielivaatimuksiin:
Ilman pakkoruotsia/-suomea, kiitos
Tarkoitatko toisen kotimaisen osaamista vai kokonaan esim. englanninkielisiä ohjelmia?
Kääk, tuo jälkimmäinen kysymys kertoo kai jotain valmiuksista johon nämä toimijat ovat jo ainakin ajatuksissaan valmiita kun pitää moista edes kysyä. Kohta suomen kielellä ei tee mitään koulutuksessa. Alan minäkin huolestua englannin ylivallasta, on tää Suomen kielipolitiikka niin epätervettä.

SJONS
Viestit: 729
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Mahdolliset lyhyttutkinnot ja pakkoruotsi

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 19.02.2020 15:30

Jos suomenkielisellä puolella on vaikeuksia, niin vielä vaikeammaksi kokevat tilanteen suomenruotsalaiset....ja hyvä niin! Kun opetusministeri avaa keskustelun suomen- ja ruotsin kielen pakollisuudesta ylioppilaskirjoituksissa, se tietää sekä opetusministeri Anderssonille että oikeusministeri Henrikssonille tulikivenkatkuisia oltavia.

Viittaan Ajatushautomo Magman tutkimukseen "Svenska, finska, engelska - komplement eller alternativ?" (Jenny Stenberg - Siren). Suomen kieli on ruotsinkielisten mielestä niin vaikeaa, että he muuttavat mieluummin Ahvenanmaalle suorittaman ylioppilastutkintoaan tai lopullisesti Ruotsiin...ja hyvä niin! He eivät myöskään palaa takaisin kuten suomenkieliset usein tekevät.

Ylempien asteiden ruotsin- ja suomen kielen vaatimuksille olisi (on) nopesti tehtävä ratkaisu eli ne poistetaan vaatimuksista. Näin ei voida jatkaa! Korkeakouluopinnoista tulee vähitellen pienen eliitin yksinoikeus ellei tilanteeseen saada pian muutosta. Kielivaatimukset pitää asettaa tarvetta vastaaviksi!

Tutkimuksessa on selkeästi osoitettu, että muiden kuin englannin, suomen ja ruotsin osaaminen alkaa lähennellä olematonta suomalaisessa yhteiskunnassa. Ne jotka ovat opiskelleet
ja jopa kirjoittaneet muita vieraita kieliä alkavat olla eläkeiässä tai jo haudan partaalla. Lähitulevaisuudessa meistä ani harva osaa enää saksaa tai ranskaa.

Kristoffer Taxellin paradoksi on johtanut siihen, että suomenruotsalaiset elävät omassa kuplassaan ilman tarvetta opetella suomea ja ymmärrystä suomenkielisestä kulttuurista. Tämä koskee erityisesti Vaasan seutua. He kyllä kokevat tarvitsevansa suomea, mutta eivät opi sitä. Yhteiset päiväkodit ja koulut olisivat olleet mahdollisuus, mutta Taxell sai taivuteltua suomenruotsalaiset eristäytymään ja erottautumaan. Vaasan seudun nuoriso on nyt pahassa pulassa!

Vastaa Viestiin