Pakon todellisia perusteita ei ehkä kerrota meille, mutta tarkoitus ja seuraukset voivat olla hyviä

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Pakon todellisia perusteita ei ehkä kerrota meille, mutta tarkoitus ja seuraukset voivat olla hyviä

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 17.11.2019 19:36

Tässä keskustelupätkässä, jossa en ole osallisena, näkyy pakon pitkittäjien erikoinen käsitys demokratiasta:
Katsele #sannikkaukkola @jrista kommentit valehtelusta politiikassa.
Ehkä meille kansalaisille
ei kerrota ruotsin pakollisuuden
todellisia syitä..
"Yleisin poliittisen
valehtelun muoto on
asioiden
kertomatta
jättäminen"..
Ehkä ei kerrota, ehkä kerrotaan. Me ei päästä kulissien taakse varmistamaan asiaa. Sanomatta jättäminen ei ole varsinaista valehtelua.

Valehtelulla tai sanomatta jättämisellä voi olla joskus hyviäkin seurauksia. Mutta me emme pysty arvioimaan kokonaan mahdollisen vaikenemisen perusteluja, koska emme ole vallan ytimessä.
https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filo ... ilitarismi
(tekoutilitarismi: esimerkiksi valehtelua pidetään yleensä tuomittavana. Jos kuitenkin valehtelu jossakin tilanteessa näyttää saavan aikaan enemmän hyvää suhteessa pahaan kuin kaikki muut mahdolliset teot, on valehteleminen tekoutilitarismin mukaan oikein tuossa tilanteessa.)

Niin kauan kuin meillä ei ole pääsyä tarvittaviin tietoihin, tämän kaltainen pakkoruotsikysymyksen käsittely on hedelmätöntä salaliittoteoretisointia ja epäluulojen kylvämistä puolin ja toisin.

Sanomatta jättämisen takana voi olla hyviä tarkoitusperiä. Emme vain voi tietää niitä. Voimme kuitenkin valita kumpaan uskomme enemmän, [pakkoruotsin] hyviin vai huonoihin tavoitteisiin. Mutta se on luottamuskysymys, ei tiedollinen kysymys.
Viimeksi muokannut NRR, 17.11.2019 23:46. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Pakon todellisia perusteita ei ehkä kerrota meille, mutta tarkoitus ja seuraukset voivat olla hyviä

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 17.11.2019 19:40

Kesän alussa 2017 Kultarantaan oli koottu poliittinen eliitti laukomaan näkemuksiä tulevaisuuden demokratiasta, jossa ei pelätä tehdä lehmänkauppoja suljettujen ovien takana vaan edellytetään kansalta luottamusta päätösentekijöihin.

Näin presidentin kanslian sivut:
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja professori, nobelisti Bengt Holmström keskustelivat Suomen menestystarinasta. --- Holmström kiinnitti huomiota kansan poliitikkoja kohtaan tuntemaan epäluuloon. --- "Edustuksellinen demokratia perustuu siihen, että minä kansalaisena luotan päätöksiä tehtäessä siihen, että päättäjä on nähnyt tietoa, jota minä en ole nähnyt. Tämä on vedenjakaja: syytätkö ihmistä siitä, että hän on huono johtaja? Vai uskotko siihen, että tieto on ollut sellaista, että se selittää tapahtuman? Tämä on luottamusta. Luottamus ei synny läpinäkyvyyttä lisäämällä”, Holmström sanoi. --- Useat yleisöstä olivat sitä mieltä, että politiikkaan tarvitaan monenlaista osaamista ja että kaikkien päätösten ja sopimusten täytyy kestää julkisuus.
Jossain on selvästi otettu sana "luottamus" samaan uusiokäyttöön sana "oikeus" sloganissa "pakko on oikeus", kun puhuttiin pakkoruotsista. Nyt teeman seuraaminen ja pohdinta on siis hedelmätöntä, koska "luottamus".

NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Pakon todellisia perusteita ei ehkä kerrota meille, mutta tarkoitus ja seuraukset voivat olla hyviä

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 17.11.2019 19:53

Vastasin:
Joku tässä vastaili, että
- sanomatta jättämisellä voi olla hyviäkin seurauksia
- sillä voi olla hyviä tarkoitusperiä
- emme pysty arvioimaan ---, koska emme ole vallan ytimessä.
- kumpaan uskomme enemmän, [pakkoruotsin] hyviin vai huonoihin tavoitteisiin
- luottamuskysymys

Nobelistimme BH puhui Kultarannassa 2017 aiheesta "rehellinen lehmänkauppa": "Edustuksellinen demokratia perustuu siihen, että minä kansalaisena luotan päätöksiä tehtäessä siihen, että päättäjä on nähnyt tietoa, jota minä en ole nähnyt. --- Tämä on luottamusta."

En luota tuollaiseen "luottamukseen", se on kansalaisilta samaa kuin demokratian hylkääminen. Ei luottanut tähän Kultarannassa ollut yleisökään, sieltä kuului, että kaikkien päätösten ja sopimusten täytyy kestää julkisuus.

Vastaa Viestiin