Ihan hyvää keskustelua twitterissä

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9800
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Ihan hyvää keskustelua twitterissä

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 17.11.2019 07:40

Nordistinen tutkija kommentoi pakkoruotsitilannetta (punaruskea teksti) ja meitä oli kaksi vapaan kielivalinnan puolesta vastaamasta, minä NRR (sininen) ja toinen maltillisen järkevä (vihreä):

Tässä asiassa on myös kyse muustakin kuin järjestä. Kielipolitiittiset kysymykset herättävät paljon tunteita ja pakkoruotsi koskee tässä tapauksessa myös yhden kokonaisen kielivähemmistön elämää ja perusoikeuksia. #järkeistys ei saa tarkoittaa näiden oikeuksien polkemista.
Ongelman ydin on se,että mitään muita vaihtoehtoja (kuin ruotsin pakollinen opiskelu 95%n velvollisuutena)
ei edes ole pohdittu..
"Järkeistys" tarkoittaa näiden tällä hetkellä pohtimatta jäävien vaihtoehtojen esilletuomista.
Vaihtoehtoja olen tarjonnut,
mutta ketään ei kiinnosta
Koulutuksella (kuten perustuslailla) pitäisi olla tavoitteena yksilön oikeudet - ei se, että yksilö on alisteinen palveluvelvoitteelle.

Ruotsinkielisten palvelujen tähden jokainen suomalaislapsi, maahanmuuttajat ja dysleksikot med, lukevat ruotsia alakoulusta yliopistoon!
Tunnereaktiot syntyvät siitä,että näinkin kokonaisvaltaista pakottamista ei ole koskaan pystytty perustelemaan järkiargumenteilla.

Oma tavoitteeni on kaikesta huolimatta #järkeistys

Pakon jatkaminen tai jo vuosikymmeniä pohdittu "opetuksen kehittäminen" ei ole vaihtoehto..
Tunnereaktiot syntyvät vastakkainasetteluista, 5 % vastaan 95 %, kansa vastaan kansasta vieraantunut eliitti. Jos leimaa ihmisiä järjettömiksi elitisteiksi ja tarjoaa ehdotusta perään, ei ole ihme, jos ehdotus ei kiinnosta.
Vastakkainasetteluhan on aito:
- kolme neljästä on vapaaehtoisen ruotsin puolesta
- vastaan yksi neljästä, joka ylläpitää muitten lapsille pakkoruotsia vastoin lasten ja näiden perheiden valistuneita toiveita
Oli se aito tai ei, se ei ole rakentava lähtökohta muutoksille. Nytkin: "valistuneet" ja pakkoruotsiongelman "ylläpitäjät" ja lasten pakottajat! Valitse puolesi!
Tätä ei voi sanoa kauniisti. Pahoittelut siitä.

Pakkoruotsi on todella tyly, syrjivä rakenne.
Sitä ei nää, jos elää "kaikki oppivat kieliä"- ja "lisää kieliä" -kuplassa.

Voitko ymmärtää, että ylläpidät syrjivää rakennetta tietämättäsi ja vaadit, ettei siitä saa tulla kertomaan.
Monia asioita voi sanoa kauniisti ja silloin ei tarvitse pyydellä anteeksi. En vaadi mitään, toivon rakentavaa asiallista keskustelua aloittamassani ketjussa. Samassa lauseessa väität, että olen ymmärtämätön, syrjijä ja syrjittyjen vaientaja.

Kyllä sitä voisi edes yhden syytöksistä jättää välistä, varsinkaan kun et tunne minua. En elä kuvaamassasi kuplassa eikä tietämättömyyden samanaikaisessa ymmärtämisessä ole järkeä.
Olen pahoillani, jos sanani loukkaavat sinua, mutta päätin vastata, kun luin, että pakkoruotsi on "Sana, joka jokaisen #ruotsi'a opiskelevan, opettavan ja tutkivan on vuodesta toiseen kohdattava. Oli itse miten väsynyt sanaan ja koko #pakkoruotsikeskustelu'un."

Ikään kuin olisi niin, että ruotsin opiskelijat, opettajat ja tutkijat olisivat se ryhmä, jolla on oikeus olla väsyneitä tilanteeseen, vaikka lopen uupuneita ovat ne, joilla se pakkoruotsi on alakoulusta yliopistoon, vailla mahdollisuuksia vapautuksiin, aiheuttaen vaikeuksia monelle sellaiselle, joiden opintoja meidän tulisi erityisesti tukea ja vaalia.

Nyt pakkoruotsi on viemässä voimia, karsimassa ja ohjaamassa sivupoluille ihmisiä, joilla on esim. dysleksia, jokin muu kielen vaikeus, maahanmuuttajatausta, kuulovammoja, ... Uupuneita ovat myös ne, jotka haluaisivat käyttää ruotsin opiskeluun nyt kuluvan ajan (vähintään puoli vuotta pelkkää ruotsia lukiopolkua kulkevilla) johonkin muuhun.

Ja kaiken huipuksi loputtomasti tilaa julkisuudessa saavat pakkoruotsin hehkuttelijat liturgioineen, mutta niin media kuin poliittinen eliitti kieltäytyy perustelemasta pakkoruotsia ja keskustelemasta sen vaihtoehdoista. Eduskunnan keskustelu kansalaisaloitteen kohdalla oli hyvä esimerkki. Mitään vuoropuhelua ei ole.

Mutta sitten pakon pitkittäjät, ymmärtäjät, ylläpitäjät sanovat, että heitä väsyttää koko keskustelu! Ja ruotsinkielisen edunvalvonnan kellokkaat huutavat "me tarvitsemme palvelua", "tämä on kaksikielinen maa", "meillä on oikeus", "meillä on opetussuunnitelma". Näitä he huutavat tietoisina siitä, että pääkaupunkiseudulla joka neljäs koulun aloittaja on vieraskielinen, että erityistä tukea vaatii vähintään kolmannes oppilaista...

Olen seurannut aktiivisesti kielipolitiikkaa yli kymmenen vuotta. Pakkoruotsilla ei ole ollut päivääkään enemmistön kannatusta, mutta koko kymmenvuotiskauden pakkoruotsia on vain lisätty ja lujitettu. Olen väsynyt siihen, ettei meillä ole kielipolitiikassa minkäänlaista demokratiaa.

Väitetään pohjoimaisuuden olevan ihmisoikeuksien, tasa-arvon ja demokratian kannalta se tärkein viitekehyksemme. Ja pohjoismaisuuden väitetään vaativan sen pakkoruotsin, jolla ihmisiä syrjitään.

Sille, joka saa palkkansa pakkoruotsin ympärille rakennetusta himmelistä on lupa vastata rehellisesti:
- Jos teitä väsyttää, arvatkaa miltä rahvaasta tuntuu?

Ensimmäisinä keskusteluvuosinani en käyttänyt sanaa #pakkoruotsi, koska ajattelin, etten halua herättää ikävää tunnelmaa. Puhuin ja kirjoitin enkelien kielillä. - Tuli samaa ymmärtämätöntä ja ylimielistä palautetta: "On loukkaavaa, että ruotsin asema kyseenalaistetaan!"

Onko?
Viimeksi muokannut NRR, 17.11.2019 07:52. Yhteensä muokattu 3 kertaa.

NRR
Viestit: 9800
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Ihan hyvää keskustelua twitterissä

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 17.11.2019 07:48

Minulla tietysti napsahtaa, kun joku itsensä suvaitsevaiseksi kokeva katsoo, että ruotsinkielisten oikeudet palveluun ja yhteytemme ihanaan Nordeniin ovat sen arvoisia, että muu kansa vähän kipristelee ruotsin tunneilla - ja että pakkoruotsin ruman kuvan nostaminen toisen silmien eteen ei ole kaunista ja hyvää. Mutta arvostan hänen haluaan vaihtaa muutama twiitti aiheesta, josta hänen ei tarvitsisi olla välittävinään.
Voisi kysyä, miten #pakkoruotsi'n hyviin tarkoituksiin päästään tarkoituksenmukaisemmin eli niin, ettei ruotsin opetus tunnu tahalliselta ilkeilyltä.
Määritellään ensin ne "hyvät tarkoitukset".
Tarkoitatko viralliset perusteet:
- Pakkoruotsi on se keino, joka turvaa ruotsinkieliset palvelut (onko turvannut? voiko mikään turvata, kun 5% vs. 95%?)
- Liittyminen kielen kautta pohjoismaiseen yhteisöön
Vai?
Niin ne ajattelen. Mitkä ovat sitten pahat tarkoitukset?
Mietitään:
- Moni (poika) jättää kiitettävästä matikasta huolimatta menemättä lukioon, koska ruotsi ei suju ja lukiossa kielipainotus
- Moni jää lukiossakin kiinni ruotsin kursseihin, opinnot venyvät, saattavat keskeytyä
- Monen tutkinto pitkittyy tai keskeytyy virkaruotsiin.

Kukaan ei tee itselleen tällaista kiusaa asenneongelmien takia. Mutta näin taataan, että pelotevaikutus pakkoruotsin suhteen on aito: et pääse eteenpäin, jos et nyt kertakaikkiaan panosta ruotsiin. Myöskään virkaura ilman ruotsia ei ole mahdollinen. Pakko on ehdoton.

Samaan aikaan ruotsinkielisiin koulutuksiin pääsee paljon alhaisemmilla pisteillä kuin suomenkielisiin, joissa kilpailu on armotonta. Ruotsinkielisyys avaa ison joukon virkoja ja kieliasiantuntijuustehtäviä eri tahoilla...

Jos suomenkielisen pitäisi päästä etenemään tässä maassa pelkällä suomella (ja mahdollisesti englannilla) samaan tapaan kuin esimerkiksi Ruotsissa ruotasalaiset etenevät, joku saattaisi menettää jotain.

Tai kuka hyötyisi, jos Ruotissa olisi pakkoruotsiamme vastaava pakkosuomi?

Pakon viralliset perusteet ja todelliset perusteet eivät ole samoja.

NRR
Viestit: 9800
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Ihan hyvää keskustelua twitterissä

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 17.11.2019 08:16

Tässä kohtaa keskustelussa nostetaan tuo kohtalokas kysymys:

- Miten te, suomenkielinen ja uussuomalainen rahvas, hoidatte ruotsinkieliset palvelut niin, että ruotsinkieliset voivat elää ikään kuin eläisivät aidosti kaksikielisessä maassa?

Jos maa olisi aidosti kaksikielinen, niin homma ei olisi ongelma. Olisi alueet, joilla omankielistä palvelua olisi aina tarjoamassa syntyjään omankielinen henkilökunta tai avioliiton kautta kaksikielisiksi muuttuneet tai omasta mielenkiinnosta kielen omaksuneet.

Mutta kun maa ei ole aidosti kaksikielinen vaan meillä on pieni, alle viiden prosentin vähemmistö, joka vaatii muilta palvelua. Ei sellaista voi taata kukaan. Heille voi taata ruotsinkielisten alueiden ulkopuolella vain erinomaisen opetuksen suomen kielessä ja tarvittaessa tulkkeja.
Ei voi verrata pakkoruotsia ja ruotsinkielisen vähemmistön suomenopintoja.
Ruotsinkieliset opiskelevat maan pääkielen itsensä takia, menestyäkseen näin suomenkielisessä maassa.

NRR
Viestit: 9800
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Ihan hyvää keskustelua twitterissä

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 17.11.2019 08:44

Mitkä ovat nyt meidän keskustelijoiden sokeat pisteet?

Mikä on oleellinen ongelma pakkoruotsin kriitikkojen suorasta puheesta loukkaantuneella tutkijalla?

Mikä on oleellinen ongelma meillä, jotka pakkoa kritisoimme? Suora puhe se ei ole, koska ilman suoruutta tätä pakon kritiikkiä ei koskaan olisi saatu millään tavalla esille.
Pakkoruotsin todellinen peruste ei ole palvelut eikä pohjoismainen yhteisö. Kyse on pienen mutta varakkaan vähemmistön kannalta tärkeän näytelmän jatkamisesta. Se tuo loputtomasti etuja suru-kaksikielisille ja se pitää pienen puolueen äänestäjät sopivan katkerina, kun he odottavat muilta näytelmän edellyttämää menttaliteettia ja puhetapaa, eikä sellaista tietenkään rahvaasta löydy.

Suomenkielisten ja uussuomalaisten todelliset kielitarpeet ja oikeus kouluttautua ja päästä virkauralle ovat hilipimpulia niin kauan kuin lähtökohtana on ruotsinkielisten (alle 5%) mukaoikeudet saada muilta palvelua ja vaatia kaikilta suuntautumista Nordeniin ja kokemaan suomalaisuuden osana skandinaavisuutta.

Niin kauan kuin tätä ei voi sanoa ääneen, niin kauan kuin vatvomme loputtomasti palvelu- ja sivistysvelvoitetta, syrjivä pakkoruotsi saa jatkaa.

Vastaa Viestiin