Toisaalta tässä täytyy ottaa viileästi. Palaan vielä viimetalvisiin viesteihin. Silloin
dosentti Pasi Saukkonen analysoi Magman toimeksiannosta tätä suomalaista kielidebattia. Hänen sanoi avoimesti sen, mitä pitikin: monet ruotsinkieliset ajattelevat että, jos joku vastustaa jotain kielipoliittista järjestelyä, niin se samalla tarkoittaa negatiivisuutta ruotsin kieltä ja suomenruotsalaisuutta kohtaan, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Saukkonen siis
todisti tutkijan äänellään, että vapaan kielivalinnan kannattajat eivät ole ruotsinsyöjiä - mutta vain Saukkonen itse alleviivasi tätä, pakollisen ruotsin kannattajien muuten äänekkäässä joukossa tämä ohitettiin.
http://www.magma.fi/magma-media/mikae-s ... ersyttaeae
Kriitikot Saukkonen jakaa uusfennomaaneihin ja pragmaatikkoihin. Hänen mukaansa uusfennomaanit sitovat kielen ja kansakunnan yhteen sekä lähtevät historian tulkinnoissaan Ruotsin vallan ajan "vääryyksistä". Pragmaatikot taas esimerkiksi katsovat, että ruotsin kielen opetus vie aikaa muilta kieliltä (ja ruotsin opetus onnistuu huonosti, koska kielellä ei ole käyttöä; ja ruotsi on monelle kielellisesti hitaalle oppijalla tai maahanmuuttajalle melkoinen riesa ja muun oppimisen hidaste sekä virkauran este jne.).
Uusfennomania on mielestäni oleellinen osa kielidebattia juuri siksi, että ruotsinkielisellä puolella ohitetaan pragmaattiset argumentit, koska pakollisen ruotsin kannattajat katsovat ystäväni tavoin, ettei mikään pragmaattinen argumentti voi ohittaa ruotsin ikiaikaista asemaa Suomi-Finlandissa. Ilman ruotsia maa ei olisi enää entisensä, kansakunnan sivistys olisi tuhottu.
Tämän vuoksi
jokainen kohtaaminen pakollisen ruotsin kannattajan kanssa kuorii pragmaatikosta esiin sen uusfennomaanin (kuten joku täällä kirjoittikin), sillä pakollisen ruotsin kannattajat puhuvat vain "historiallisista ja kulttuurisista syistä" - heillä ei oikeastaan ole pragmaattisia argumentteja, ellei sellaisiksi lueta ivallisia heittoja tyyliin
- "kateelliset suomalaiset taas..."
- "haluatteko olla baltteja tai venäläisiä"
- "ovatko suomenkieliset lapset tyhmempiä kuin suomenruotsalaiset, kun eivät opi kolmea vierasta kieltä",
- "ymmärtämättömät vanhemmat istuttavat lapsiinsa ruotsivastaisuuden ja yrittävät kieltää näiltä osallisuuden Nordeniin ja pohjoimaiseen kulttuuriperintöön"
- "ruotsia luetaan niin vähän, ettei kellään pitäisi olla valittamista, sitä paitsi ruotsi on helppoa"...
Pakkoruotsi-illassa näimme, miten vastenmielistä on sellainen tunnepohjainen ja hyökkäävä esiintyminen, jota esiintyi pakon ystävien parissa. Suomenkielinen käytöskulttuuri ei siedä sellaista eikä olisi antanut sitä anteeksi omilleen.
Meiltä vaaditaan tiukan pragmaattisia argumentteja, joita debatin toinen osapuoli ei suostu edes kuulemaan, koska heille kielidebatti on taistelua "suomenmaalaisuuden", heidän isänmaansa puolesta. Suomalaisuuden julkinen analysointi on aika vaikea pala suomenkielisille, koska sellaiseen ei ole koskaan ollut varaa - suomalaisuutta tehdään, siitä ei puhuta. Sen sijaan meillä on pitkä historia erilaisten aiheeseen liittyvien liturgioiden toistamisessa.
Eivät pragmaattiset argumentit pääse näkyviin, nehän ovat keskustelun määrittäjän kannalta vain savuverho, jolla yritetään tuhota aito "suomenmaalaisuus". Keskustelu on jotenkin häivytetty ja folktinget-verkosto vyöryy koko painollaan toimien jossain hämärän rajamailla mutta äärimmäisen tehokkaasti.
Tässä on outo kehä, missä folktinget (omiensa suomalaisuuskäsityksen ja selkeiden etujen ohjaamana) tilaa, painostaa ja saa, koska se on virallinen toimija ja se on verkostoitunut jokaiseen puolueeseen ja eri alojen virkamiehistöön. Kansalaisten tai jopa kansanedustajien enemmistö ei näytä pystyvän katkaisemaan kehää.
Jotenkin tämän
verkostovallan täytyy liittyä siihen, miten meillä demokratia ei toimi. Vaikka me näemme demokratiavajeen ensisijassa kielikysymyksessä, sama ongelma on nähdäkseni monessa muussakin päätöksentekoon liittyvässä asiassa.
Meillä nähdään kansalaiset riesana, populismin kehtona sen sijaan, että hyväksyttäisiin kansalaisten asiantuntijuus ja kyky syvälliseen pohdintaan. Folktinget-verkosto on erityisen taitava käyttämään tätä epädemokratiaa saadakseen muka demokraattisesti ylläpidettyä oman mielensä mukaista politiikkaa.
Lisäksi kyse on nähdäkseni "suomalaisuuden" (tässä = "suomenmaalaisuus") elitistisyyden säilyttämisestä. Tämä vetoaa moniin kouluttautuneisiin suomalaisiin kielestä ja puolueesta riippumatta. Esimerkiksi Svenska social- och kommunalhögskolania käyneen Arhinmäen näkemykset ruotsinopinnoista suurena tasa-arvoistajana, oli itselleni melkoinen yllätys ja osoitus siitä, miten folktinget-verkosto onnistuu tuottamaan propagandaa, joka tarttuu hyvinkin erilaisiin toimijoihin, jopa vasemmistoliittolaisiin. "Suuri tasa-arvoistaja" tekee kuitenkin "suomalaisuudesta" (taas = "suomenmaalaisuus") hyvin akateemisen ja kaikkea muuta kuin tasa-arvoisen prosessin - mutta liturgia toistaa päinvastaista.
Tunnetasolla tämän päivän folktinget-verkosto (jossa siis on myös suomenkielisiä mukana, osa hyvinkin hyväntahtoisessa ja luottavaisessa hengessä) ei tule koskaan hyväksymään muuta tulkintaa suomalaisuudelle kuin "suomenmaalaisuuden". Tilanteen outous näkyy siinä, että vain ruotsin kielellä on olemassa tämä sana, jota suomen kielessä ei ole - meillähän on vain suomalaisuus, jonka alta löytyy mm. suomenruotsalaisuus, saamelaisuus, maahanmuuttajat jne. Folktinget-maailmassa on olemassa vain "suomenmaalaisuus" ja sen alta löytyy suomenkielinen suomalaisuus.
Oma ajatukseni on ollut, että jos riittävän sitkeästi ja viileästi toistaa pragmaattisia argumentteja, ne on viimein kuultava. En näe tälle vieläkään vaihtoehtoja, vaikka näen yhä selkeämmin sen, miten pakollisen ruotsin kannattajat haluavat ohittaa nämä argumentit sivuseikkoina ja painottaa sitä, että pakollisuuden vastustajat ovat maata tärveleviä populisteja, jotka eivät haluaisi opiskella mitään kieliä.
Saukkonen debattianalyysissään kuitenkin jo kehoitti pakollisen ruotsin kannattajia hyväksymään sen, että pragmaattisiin argumentteihin on pystyttävä vastaamaan.