Sivu 1/1

Varissuon monikulttuurisen koulun lapset: lisää aikuisia, lisää suomenkielisiä kavereita kouluun

Lähetetty: 05.11.2019 07:20
Kirjoittaja NRR
Opetusministeri vieraili Turun Varissuon koululla, jossa enemmistö lapsista on vieraskielisiä. Lapset toivoivat lisää suomenkielisiä kavereita ja lisää aikuisia koululle.
https://yle.fi/uutiset/3-11050964?utm_s ... ium=social

Niin, lisää aikuisia, lisää suomea, ei "lisää kieliä".

Kielten oppimisen kohdalla "less is more".

Tuoreen selvityksen esittelemä kotikielten painotus on kunnianhimoinen ja ok, näin saadaan laajaa kielivarantoa oikeasti.

Muuten kieliä vain taipumusten mukaan. Perustaidoille tilaa.

Tässä jutusta lainauksia:

"Vertaisoppiminen jää pois, kun lapset eivät puhu keskenään suomea. Opettajat ovat havainneet, että myös suomea äidinkielenään puhuvat ovat alkaneet puhua huonoa suomea, sillä se tarttuu. Tänä syksynä koulussa on alkanut näkyä myös uusi ilmiö: oppilaat puhuvat keskenään englantia, koska osaavat sitä paremmin."

"Myös oppilaat jakoivat opettajien huolen suomenkielisten oppilaiden vähyydestä. Suomenkielisiä kavereita kaivattiin enemmän. Lisäksi oppilaat kaipasivat kouluun lisää aikuisia."

"Varissuon koulussa julkistettiin myös kaksi opetus- ja kulttuuriministeriön tilaamaa kieltenopetukseen liittyvää selvitystä. Toisessa keskityttiin kieltenopetuksen saavutettavuuteen ja tasa-arvoon, toisessa oppimisen tukitoimien tilaan." --- näissä ei puhuttu pakkoruotsista