"Kansalliskiivailija" Keskisarja puolustaa kansallismielisyyttä hesarissa

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 8932
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

"Kansalliskiivailija" Keskisarja puolustaa kansallismielisyyttä hesarissa

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 08.09.2019 07:47

Hesarin sunnuntaijuttu
https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000006230367.html
--- pääsemme asiaan: Kansallismielisyyteen. Nationalismiin.

Keskisarja on 48-vuotias. Hänestä on tullut eräs Suomen tunnetuimmista historioitsijoista. Hän on osannut ja rohjennut tuotteistaa sekä lukeneisuutensa että kulmikkaan luonteensa.---

Keskisarjan pääteesi kuuluu näin: Nationalismin maine on mustattu väärin perustein ja kohtuuttomin syytöksin. Juuri kansallisuusaate ja suomalaisuusliike ovat 1800- ja 1900-luvuilla antaneet suomalaisille kaiken, mikä on meille arvokkainta: Ihmisarvon ja tasa-arvon. Itsenäisyyden. Kuolemattomat taideteokset. Jopa kaikki nykyiset puolueet, joiden todelliset juuret ovat Keskisarjan mukaan 1800-luvun kielitaisteluissa.
---
KESKISARJA vastustaa jyrkästi ajatusta synkästä impivaaralaisuudesta. Siitä, että kansallismielisyydessä olisi kyse tietämättömyydestä ja sulkeutuneisuudesta. Kansallismielisyyden vastakohta ei ole globalismi, vaan kansallismielettömyys, hän sanoo.

”Kansallismieletön virtsaa vaikka suomen kielen päälle ja luulee, etteivät suomalaiset ole saaneet mitään itse aikaiseksi. Se on jatkuvaa sieluntunnon kriisiä perustunteena”, Keskisarja sanoo. --- Ennen vuotta 2008 – jolloin hän alkoi tutkia talvisotaa – hän sanoo olleensa kyyninen ”sinivalkoisia kliseitä” kohtaan. ---
Keskisarjassa alkoi kuitenkin herätä ”suomalaisuuden myötäeläminen”, joka syntyi siitä, että hän eläytyi menneiden aikojen suomalaisiin ihmiskohtaloihin. Syvimmin häntä koskettivat 1800-luvun fennomaanit eli tsaarinvallan ajan Suomen suomalaisuusliikkeen aktiivit, jotka alkoivat ajaa suomalaisten ja suomen kielen asiaa.
---
Erityisesti Keskisarjaa kiusaa, että kansallismielisyys ymmärretään väärin. Se loataan ja liataan, koska ihmisten historiantuntemus on ”ohkaista ja hokemiin perustuvaa”. Näin on vaikkapa silloin, kun väitetään, että toinen maailmansota syttyi nationalismista. Se syttyi Keskisarjan mukaan päinvastoin ylikansallisten imperiumien – Saksan, Neuvostoliiton ja Japanin – hyökkäyksestä pieniä kansallisvaltioita, kuten Suomea, vastaan.

Ja lopulta, 1990-luvun alussa, juuri kansallisuusaate peri voiton kommunismista ja ”pahan valtakunnasta”, kun Baltian maat ja muut Neuvostoliiton alistamat pienet kansallisvaltiot rimpuilivat itsenäisiksi.


”Miksi se on nyt yllättäen paha aate?”
---
”Olen puoluekannaltani 1700-luvun myssy tietyin varauksin. Ja täysin varauksetta 1800-luvun Suomi-kiihkoilija”, Keskisarja sanoo.

Myssyt oli Ruotsin valtiopäivien toinen pääpuolue 1700-luvulla ja ajoi maan rauhanomaista suhdetta Venäjään. Myssyjen keskeisissä tehtävissä oli useita suomalaisia. Sen vastapuoli oli hatut, puolue, joka ajoi sotaista politiikkaa Venäjää vastaan.
---
KESKISARJAN historiakäsityksen avainsana on kielitaistelu.

1800-luvun fennomaanit eli suomen kielen ja suomalaisen mielen aktivistit olivat Suomen historian dynamo. Kielitaistelu synnytti kansallisen urheilun, talouden, demokratian ja kulttuurin, Keskisarja sanoo. Tai vaikkapa Suomen kaikki nykyiset puolueet. ---
Englantia haastattelussa moititaan - ei sanaakaan ruotsista, pakkoruotsista puhumattakaan.

Ilmeisesti kielitaistelulla ei ollut vastapuolta eikä pakkoruotsia enää ole.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 1296
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: "Kansalliskiivailija" Keskisarja puolustaa kansallismielisyyttä hesarissa

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 08.09.2019 14:29

Ilmeisesti kielitaistelulla ei ollut vastapuolta eikä pakkoruotsia enää ole.
Kielitaistelulla oli ja on vastapuoli.
Heikki Ylikangas on kirjoittanut ko. vastakkainasettelusta.

Vastapuoli ei ollut Venäjä,vaan maan omat ruotsinkieliset virkamiehet.

Rkpn edeltäjä syntyi näiden vastustajien edunvalvojaksi. Rkp jatkaa fennomaanien vastustajien työtä.

Kansallisuusaatteen tai kansallismielisyyden kannalta pakkoruotsi ei ole relevantti, koska kyseessä on kansakunnan sisäinen kiusanteko,joka ei kuitenkaan häiritse tai uhkaa suomen kielen asemaa.

Englanti saattaa uhata suomen kielen asemaa,mutta se on meistä itsestämne kiinni,miten suomen käy.

Kansallismielisyys antaa voimaa ylläpitää omaa erityispiirrrettämme eli suomen kieltä.

Pakkoruotsin poistamisessa tai "Uusi kielipolitiikka" yhteisön ehdottamassa pääkielimallissa ei ole kysymys kansallismielisyydestä,
vaan pragmaattisesta ratkaisusta.

1800-luvulla ei ollut "Suomen kansaa",joten silloisen kielitaistelun ja kansallismielisyyden välillä oli selkeä yhteys.

Pakkoruotsi edustaa suomenruotsalaista ideologista etnonationalismia,josta luopuminen on heille vaikeaa,koska he kokevat edelleen olevansa erillinen kansa,Suomen ruotsalainen kansa,jolle heidän mielestään kuuluu erityisasema muun kansakunnan ja Suomen muun kansan ulko- ja yläpuolella.
Ideologia estää järkevän ajattelun.

Suomalaisuuden liitto toivoo omassa kielipoliittisessa ohjelmassaan,että Suomen ruotsalainen kansa liittyisi mukaan Suomen kansaan..

Kaikkien muiden 500 eri kielen puhujat ovat jo mukana..
Suomen ruotsalaisia tässä vielä odotellaan..

Huom "Suomen ruotsalainen" on kirjoitettu tarkoituksella erikseen heidän ajattelunsa ja ideologiansa havainnollistamiseksi.

TK
Viestit: 2182
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: "Kansalliskiivailija" Keskisarja puolustaa kansallismielisyyttä hesarissa

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 08.09.2019 19:24

En ole lukenut ko Hesarin kirjoitusta.
Olisi kyllä mielenkiintoista ja paikallaan saada Keskisarjalta selvä kannanotto pakkoruotsiin.

Vastaa Viestiin