Hesari kirjoittaa uudesta kielistrategiasta innolla

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Hesari kirjoittaa uudesta kielistrategiasta innolla

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 18.07.2019 08:19

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006176466.html
Hallituksen kielipoliittiset suunnitelmat vaikuttavat lupaavilta mutta kaipaavat vielä punaista lankaa.
Ville Eloranta HS
Julkaistu: 18.7. 2:00 , Päivitetty: 18.7. 6:12


KESÄKUUN alkupäivinä julkistettu hallitus­ohjelma löi monet kieliasian­tuntijat ällikällä. Kielen yhteis­kunnalliseen merkitykseen liittyviä myönteisiä suunnitelmia tuntuu nyt olevan mukana jopa historiallisen paljon.

Maailmassa, joka pyörii yhä enemmän tekstien ympärillä, hyvä kielipolitiikka voi muun muassa ehkäistä syrjäytymistä ja edistää kotoutusta.

Antti Rinteen (sd) hallitus näyttää jo alkuvaiheessa eroavan Juha Sipilän (kesk) hallituksesta monin tavoin. Myös kielipoliittisten kirjausten määrässä on merkittävä ero.

Sipilän hallitusohjelmassa kirjauksia oli muutama ja ne koskivat lähinnä koulutusasioiden kielipainotuksia. Rinteen ohjelmassa on näiden asioiden ohella kymmeniä muita, jotka liittyvät muun muassa viranomais-, selko- ja viittomakieleen sekä moniin vähemmistökieliin.

Suomen kielen lautakunnan viime syksynä aloittama keskustelu kansalliskielten suomen ja ruotsin tulevaisuudesta taas näkyy Rinteen ohjelmassa päätöksenä laatia uudistettu kansalliskielistrategia, joka ”vastaa Kotimaisten kielten keskuksen huoleen kansalliskielten asemasta muuttuvassa kieliympäristössä”.

EROT eivät ole yhtä merkittäviä, kun Rinteen hallitusohjelmaa vertaa Jyrki Kataisen (kok) hallituksen ohjelmaan, joka pureutui moniin samantyyppisiin teemoihin kuin tuore ohjelma.

Huomionarvoista on, että jo Kataisen hallitusohjelma esitti kansalliskielistrategian laatimista. Se ei jäänyt pelkäksi esitykseksi: strategia valmistui vuonna 2012 ja oli yksi hallituksen niin sanotuista kärkihankkeista, vaikka asian saama yleinen huomio jäi mitättömäksi.

Taustalla oli tässäkin tapauksessa kieli-instituution vaikutus. Vuonna 2008 silloinen Kotimaisten kielten tutkimuskeskus julkaisi kielipoliittisen toimintaohjelman Suomen kielen tulevaisuus. Nimestään huolimatta se käsitteli kieliä monipuolisesti ja tarkasteli kriittisesti englannin kielen leviämistä muiden kielten kustannuksella, vaikka myönsikin englannin hyödyt erikielisten ihmisten yhteisenä viestintävälineenä.

MIKSI sama kielikeskustelu on jälleen esillä ja hallitus esittää uudistettua kansalliskielistrategiaa?

Kotimaisten kielten keskuksen kielipolitiikan koordinaattori Matti Räsänen näkee useita mahdollisia syitä. Kataisen hallituksen kärkihankkeen kerrottiin ”kurottavan vuosikymmenien päähän”, ja se sisälsi sekä lyhyen että pitkän aikavälin esityksiä. Hallituspohjan muuttuessa tuntuvasti voi silti olla epävarmaa, missä määrin kulloinenkin hallitus on valmis sitoutumaan strategian eri osiin.

Toisaalta Suomen kielen tulevaisuudessa esitettiin laajaa kielipoliittista ohjelmaa, joka keskittyisi muihinkin kieliin kuin suomeen ja ruotsiin – toisin kuin kansalliskielistrategia. Englannin voittokulkua esimerkiksi korkeakouluissa ja liike-elämässä lähinnä sipaistiin.

TUULEN suunta voi muuttua nopeastikin. Sipilän hallituksen teettämä kansalliskielistrategian toimintasuunnitelma vuodelta 2017 ei edes mainitse englantia. Vuoden lopulla hallitus alkoi yhtäkkiä ajaa englanninkielisen koulutuksen tuntuvaa lisäystä muun muassa kansainvälisten osaajien houkuttelemiseksi.

Osana suunnitelmia oli englanninkielinen ylioppilastutkinto, joka kaatui helmikuussa 2019 perustuslailliseen epäselvyyteen.

Kielistrategioihin voi liittyä myös eräänlainen perspektiiviharha. Tähän asti ne eivät tunnu keskittyneen pahimpiin kipupisteisiin vaan ovat paljolti luvanneet suojelua asioille, jotka on jo turvattu lainsäädännössä. Esimerkiksi hallinnon kielinä ja julkisissa palveluissa suomi ja ruotsi eivät suinkaan ole uhattuina.

Matti Räsänen kiinnittää huomiota siihenkin, miten helppoa on kirjata lupaus ”kielellisten oikeuksien turvaamisesta”. Oikeusvaltiossa luulisi olevan selvää, että laissa säädetyt oikeudet turvataan.

RINTEEN hallitusohjelman seurauksia on toki liian aikaista arvioida. Ohjelmassa näkyvät kuitenkin valmistelun kiireet ja suunnitteluryhmien moninaisuus: kieliasioiden sijoittelu on melko hajanaista, ja osa teemoista on kirjattu eri paikkoihin moneen kertaan.

Toivottavasti hallitus löytää punaisen langan ja ottaa kieliasiantuntijat mukaan päätöksentekoon. Näin voi­daan päästä lähemmäksi sitä ”osallistavaa ja osaavaa Suomea”, jota hallitusohjelman nimi lupailee.

Kirjoittaja on HS:n kielenhuollosta vastaava toimittaja ja suomen kielen lautakunnan jäsen.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Hesari kirjoittaa uudesta kielistrategiasta innolla

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 18.07.2019 08:19

Suosituin kommentti:
Mitä jäi kaikkien näiden viisaiden strategioiden jälkeen viivan alle? Pakkoruotsi.

Vastaa Viestiin