Kieltenopetuksen keskustelu jämähtänyt kinuamaan lisää, jotta pakkoruotsi voidaan säilyttää

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 8785
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Kieltenopetuksen keskustelu jämähtänyt kinuamaan lisää, jotta pakkoruotsi voidaan säilyttää

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 16.07.2019 11:30

Kieltenopetuksen edustajat luonnollisesti takovat, kun rauta on kuuma. Suomessa pieni vaikutusvaltainen (poliittinen ja taloudellinen) ryhmä haluaa jatkaa kaksikielisyysnäytelmää ja vahvistaa pakkoruotsia. Kieltenopettajaparat on jo sidottu pakkoruotsiin sillä, että suurin osa heistä on pakkoruotsin opettajia. Liittoutumalla entistä tiukemmin pakkoruotsiin on saatavissa pikavoittoja kieltenopetukseen: lisää tunteja, lisää kielipakkoa, lisää resursseja, lisää tutkimushankkeita, lisää kokeiluhankkeita ja lisää palkkaa ja hyvinvointia omille vuosiksi eteenpäin. Totta kai he takovat.

Oman näkemykseni koulujen kieltenopetustarpeista ja todellisuudesta kirjasin twitteriin Svenska nu -keskusteluun:
Ylessä saa poikkeuksellisesti keskustella aiheesta ja keskustelu on kyllä hyvin avointa: Pakkoruotsille ei sada hehkutuksia. Sen sijaan kerrotaan siitä, miten turhia ongelmia pakkoruotsilla luodaan erilaisille oppijoille, erilaisille taitoprofiileille. Kannattaa käydä lukemassa.
Oikeasti kieltenopetuksella menee hyvin:
Tunteja on vaikka lehmät söisi.
Englanti on rakastettu kieli, ehkä koulun suosituin lukuaine.
Valinnaiskieliäkin valittaisiin myös innolla, ellei kielten tuntimäärä täyttyisi alakoulusta alkavalla ruotsilla.
Vain pakkoruotsi ei toimi.
Kieltenopetuksen julkikeskustelu on jämähtänyt iloisen kehittämisen sijasta valitukseen, että halutaan opettaa ruotsia alakoulusta yliopistoon ihan jokaiselle - ja tämän lisäksi pitäisi lasten valita vielä kolmas ja neljäskin vieras kieli englannin rinnalle. Tavoite on järjetön.
Minkään muun aineryhmän opetustuntien määrä ei ole noussut eikä tule nousemaan lähivuosina niin kuin kielten. Mahdollisuuksia olisi vaikka mihin. Se, että nyt valitetaan englannin opiskelun intoa ja oppilaiden halua vielä syvällisempään englannin osaamiseen, on outo valinta.
Samalla on kokonaan unohdettu kieltenopetuksen todellinen haaste: vieraskieliset oppilaat ja heidän tarpeensa kotikielten opiskeluun. Pääkaupunkiseudulla joka neljäs koulun aloittaja on vieraskielinen. Muualla maassa on hajallaan lukemattomia vieraskielisiä. Tarvittaisiin live- ja
etäopetuksella heille kotikielen opetusta, jonka ei tarvitsisi perustua läsnä olevan opettajan kielitaitoon vaan ohjaukseen. Tunnit pitäisi saada osaksi koulupäivää, ei iltoihin ja pitkien matkojen päähän. Digiympäristöjen kautta olisi mahdollisuus materiaaleihin ja kontakteihin.

TK
Viestit: 2150
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Kieltenopetuksen keskustelu jämähtänyt kinuamaan lisää, jotta pakkoruotsi voidaan säilyttää

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 16.07.2019 12:24

KIELTENOPETUS KAKSIKIELISYYSNÄYTELMÄN VANKINA!

Herätkää ihmiset! Vaatikaa pakkoruotsin alasajoa. Vaatikaa pakkoruotsituksen lopetusta! Vaatikaa pakkoruotsin poistamista kaikilta koulutuksen tasoilta! Vaatikaa vapautta!

NRR
Viestit: 8785
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Kieltenopetuksen keskustelu jämähtänyt kinuamaan lisää, jotta pakkoruotsi voidaan säilyttää

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 16.07.2019 12:48

Niin, twitterissä on suorastaan surkuhupaisaa nähdä, miten suora puhe ja liturgia kohtaavat, eikä liturgialla ole mitään muuta mahdollisuutta kuin toistaa, toistaa, kiertää, kiertää, leimata, leimata,...

Ne, jotka ovat oman ammattiroolinsa vankeina twitterissä, eivät voi sanoa oikeastaan muuta pakon kritiikkiin kuin "monimuotoisia tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyviä juonteita", näin ohittaen kenen tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen nyt vedotaan.

Tasapainoilua, kuin lankulla kävelisivät:
- "vi vill uppfatta vår tvåspråkig omgivning som en rikedom"
- "kaikki kielet ovat tärkeitä"
- "Kunpa meistä jokainen kokisi sen hienon tunteen kun pystyy kommunikoimaan mukavan ihmisen kanssa hänen kielellään."

Vaikka samalla muita kaksikielisyyksiä kuin ruotsi-suomi, ei edes kirjata, ei tueta. Vaikka pakkoruotsi syö muun kielitaidon aivan kuten teki pakkosuomi Ahvenanmaalla ja siksi se poistettiin. Vaikka nuoremme taatusti kommunikoivat englanniksi mukavien englanninkielisten ja mukavien ei-englanninkielisten kanssa ja kaikki on ok.

Vastaa Viestiin