Onko oikein puhua "vesilinnun kansasta"?

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Onko oikein puhua "vesilinnun kansasta"?

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 30.06.2019 16:00

Nimitys "vesilinnun kansa" on Lennart Mereltä, Viron entiseltä presidentiltä. Onko se perusteltavissa oleva nimitys. Vesilinnut ovat ilmeisesti keskeisiä kaikkien Uralita Läänemerelle asuvien suomalais-uhgrilaisten heimojen myyteissä.
Lennart Meren kansatieteellinen dokumenttielokuva Vesilinnun kansa esitteli uralilaisten kansojen elämää ja perinteitä vuonna 1970.
---
Tallinnalaissyntyinen Lennart Meri (1929–2006) tunnetaan kirjailijana, elokuvantekijänä ja poliitikkona. Vuosina 1992–2001 hän toimi Viron presidenttinä.

Koska Meren isä oli diplomaatti --- Kun Neuvostoliitto vuonna 1940 miehitti Viron, Meren perhe oli Tallinnassa. Perhe karkotettiin Siperiaan, mistä he pääsivät palaamaan Viroon vuonna 1946. Siellä Lennart Meri kävi oppikoulun, opiskeli sitten historiaa ja kieliä Tarton yliopistosta ja valmistui sieltä vuonna 1953. Omalta alalta ei kuitenkaan "irronnut" töitä, joten Meri työskenteli ennen uutta itsenäistymistä mm. Vanemuine-teatterin johtajana, Viron radion kuunnelmatoimittajana ja Tallinnfilmissä ohjaajana, käsikirjoittajana ja tuottajana.

Kaiken ohessa Meri matkusti huomattavan pitkiä matkoja suomensukuisten kansojen parissa, kirjoitti aiheesta ja filmasi niistä dokumenttielokuvia. Ensimmäisen kirjansa, matkakuvauksena Keski-Aasiasta hän julkaisi vuonna 1959. Kaikkiaan kirjoja kertyi kymmenen, niistä neljä on suomennettu.

Meri oli yksi laulavan vallankumouksen johtohahmoista.
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2018/04/2 ... alilaisiin
Jatkuva henkinen uudestisyntyminen on kestänyt jo vuosituhansia. Se on optimistisempi kuin luonnon kiertokulku, sillä siinä ei ole kuolemaa, ja ihmisen löytäminen on yhä vasta edessäpäin.
― Lennart Meri myyttien muuntumisesta lauluiksi ja taiteeksi (1970)
Tämän ovat luoneet ihmiset, jotka harvoin söivät leipää ilman pettua, ja jotka harvoin saivat nukkua kyllikseen. Ja kuitenkin he uhrasivat kauneuden kaipuulleen kymmeniä kertoja enemmän työtä ja vaivaa kuin ruumiilliselle hyvinvoinnilleen.
― Lennart Meri karjalaisten rakennusperinteestä (1970)