Puolustaako mikään media pakkoruotsin paluuta yo-kirjoituksiin?

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Puolustaako mikään media pakkoruotsin paluuta yo-kirjoituksiin?

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 26.06.2019 18:05

Media on varsin vähän analysoinut pakkoruotsin palauttamista yo-kirjoituksiin.

Toistaiseksi ei liene löytynyt yhtään mediaa, joka selkeästi puolustaisi pakon palauttamista.

Selkeän kriittisiä ovat olleet Ilta-Sanomat, (Taloussanomat), Suomenmaa, Maaseudun tulevaisuus ja muutamat pienlehdet.

Varsin moni isompikin lehti (esim Ilkka) on julkaissut pakon palauttamista arvostelevia yleisönosastokirjoituksia, tässä kuitenkin poikkeuksena Helsingin Sanomat.

Ruotsinkielistä HBL vaikuttaa tyytyväiseltä ehdotukseen, mutta pettyneeltä siihen, että toteutuminen ei olekaan aivan varmaa.

Sen sijaan pienemmät ruotsinkiel. lehdet ovat yllättävän kriittisiä, todeten, että "porkkana olisi parempi kuin keppi"(piiska, ruoska) ja ettei "kielikoulutuspolitiikka saa käyttää simputtamisen välineenä"..
Vasabladet, Östnyland jne.

Mielenkiintoisin suomenkielinen kannanotto tuli Äänekosken lukion rehtorilta:

Äänekoski on ollut svenska nu- propagandan lempilapsi, koska siellä
"ei lueta pakkoruotsia", vaan ruotsi on aidosti suosittu kannustavan opettajan ansiosta.

60 % kirjoittaa ruotsin täysin vapaaehtoisesti.

Mutta silti edes paikallislehti ei riemuitse pakon palauttamisesta, vaan..
Ruotsin kirjoittaa enää alle puolet abeista, mutta toisin on Äänekoskella: "En ole ikinä kuullut puhuttavan mistään pakkoruotsista"
Siinä missä valtakunnallisesti ruotsin ylioppilaskirjoituksissa kirjoittavien määrä hupenee, Äänekosken lukiossa yli 60 prosenttia abeista kirjoittaa toisen kotimaisen kielen.
YLE
https://aksa.fi › aanekosken-kaupun...
Tulokset internetistä
Äänekosken kaupunki tekee parasta arjen kielipolitiikkaa | ÄKS
27.5.2019 · Äänekosken ihmeeksi nimetyssä osiossa tarkoitetaan ruotsin kielen ylioppilaskirjoituksissa kirjoittaneiden määrää. Vuonna 2017 maanlaajuisesti ...

Siksi yllättävän suorasanainen kannanotto rehtorilta:
Äänekosken lukion rehtori hallitusohjelman pakkoruotsikirjauksesta:

Lukiolaiset politiikan pelinappuloina” | ÄKS

4.6.2019 · Äänekosken lukion rehtori Jaana Tani katsoo, että lukiolaiset laitettiin ... Tani sanoo, ettei ruotsin kielen valinnaisuus yo-kirjoituksissa ole tehnyt ...

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Puolustaako mikään media pakkoruotsin paluuta yo-kirjoituksiin?

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 26.06.2019 18:54

Pohjalainen 26.6.2019 yleisöltä

Kielikiusaamista
RKP:n vanhoillinen siipi piti voittonaan sitä, että sai palautettu ruotsin pakolliseksi aineeksi ylioppilaskirjoituksiin.

Tämä kielipolitiikka ei lisää ainakaan Vaasan vetovoimaa, vaan päinvastoin ulkopuolisille Vaasan seutu näyttäytyy nurkkakuntaiselta suomenruotsin murteitten suojelualueelta.

RKP:n kansanedustaja, tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja Joakim Strand edustaa puolueen edistyksellistä siipeä. Hän ei hehkuttanutkaan kirjoituksessaan 21.6. pakkoruotsia voittona.

Sen sijaan hän on puhunut paljon Vaasan elinkeinopolitiikasta, että kuinka Vaasa on kansainvälinen energiaklusteri. Kansainvälisen liiketoiminnan ja matkustamisen pääkieli on englanti.

Vaasan paikallisissa palveluissa suomi, ruotsi ja englanti on tarpeellinen kielitaito, mutta eivät läheskään kaikki suomensuomalaiset tarvitse ruotsia. Kaakkois-Suomessa palveluissa ruotsin sijasta venäjän on hyvä kuulua kielitaitoon.

Sitä paitsi päivystysepisodin yhteydessä Vaasan seudun ruotsinkieliset sanoivat, ettei kouluruotsilla kyettäisi Seinäjoen keskussairaalassa heitä palvelemaan. Mitä varten kaikkien äidinkieleltään suomalaisten pitäisi sitten opetella ruotsia? Se on kiusaamista.

Viime vuonna äidinkieleltään ruotsinkielisiä oli maassa 288 400 ja muun kuin suomen-, ruotsin- ja saamenkielisiä asukkaita oli 391 746.

Opiskelijoitten pitää omaksua yhä enemmän tietoa ja vaaditaan valmistumaan nopeammin työelämään. Opiskelijoilla psyykkiset ongelmat ovatkin alkaneet lisääntyä.

Kielten opiskelua siis sen mukaan, mitä siinä ammatissa, johon tähtää, tarvitaan.

Antti Rinne käydessään ennen vaaleja Vaasassa sanoi, että jos hänestä tulee pääministeri, niin VKS saa laaja-alaisen päivystyksen. Ei pieni RKP sitä siis voi nyt voittonaan pitää.

Markus E. Myllymäki

Vaasa

Kielten opiskelua siis sen mukaan, mitä siinä ammatissa, johon tähtää, tarvitaan.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Puolustaako mikään media pakkoruotsin paluuta yo-kirjoituksiin?

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 26.06.2019 18:57

Lukijoilta: Miksi edelleen pakkoruotsi?

Hallituksen koulutusta koskevassa osiossa todetaan lakonisesti: ”Tehdään nopealla aikataululla ohjelma, joka vahvistaa kouluissa toisen kotimaisen kielen oppimista. Hallitus asettaa tavoitteeksi toisen kotimaisen kielen palauttamisen pakolliseksi ylioppilaskirjoituksissa”.

Vaikka tekstissä käytetään ilmaisua ”toinen kotimainen kieli”, se käytännössä tarkoittaa tietysti ruotsin kieltä, jota maamme ylivoimaisena enemmistönä oleva suomenkielinen nuoriso joutuu opiskelemaan, vaikkei sitä haluaisikaan.

Ruotsin kielen oppivelvollisuutta koskevia säädöksiä vastaan on esitetty jatkuvasti voimakastakin kritiikkiä. Niinpä nykyisin jo ehdoton enemmistö suomalaisista pitää velvollisuutta ruotsin kielen opiskeluun jopa haitallisena, koska se on omalta osaltaan esteenä kansainvälisesti merkittävämpien kielten opiskelulle.

Ruotsin kielen oppimisen välttämättömyyttä ja hyödyllisyyttä jokaiselle suomalaiselle on kuitenkin yritetty perustella mitä erikoisimmin keinoin.

Ensinnäkin siksi, että ruotsin kieli on perustuslakimme mukaan toinen virallisista kielistämme. Tämä lainsäädäntöömme aikoinaan kirjattu yksityiskohta ei suinkaan ole riittävä peruste sille, että jokaisen suomenkielisenkin velvollisuus on oppia tuota pienen vähemmistömme äidinkielenään käyttämää ruotsin kielen sovellusta.

Varsin usein vedotaan myös historiallisiin perinteisiin.

Nämäkin ovat pääosin juuri sellaisia, joilla ruotsinkieliset papit ja muut virkamiehet ovat vuosisatoja pitäneet oppimatonta suomenkielistä rahvasta kurissa ja herran nuhteessa tavoilla, jotka ovat olleet omiaan aiheuttamaan suomenkielisillä alueilla jatkuvasti periytyvää asennevammaa ruotsin kieltä kohtaan.

Lisäksi on suitsutettu ruotsin kielen antamista mahdollisuuksista työmarkkinoilla.

Varsin erikoista oli jo sekin, että entinen pitkäaikainen pääministerimme Paavo Lipponen muutama vuosi sitten eduskunnassa olleessa tilaisuudessa perusteli ruotsin kielen oppivelvollisuutta erityisesti sillä, että se antaa nuorisolle loistavia mahdollisuuksia työllistyä Ruotsiin ja Norjaan.

Siis peruskoulusta aina korkeakouluihin saakka ulottuvan ruotsin kielen oppivelvollisuuden yhtenä tärkeänä perusteena olisi se, että köyhä Suomi kouluttaa asiantuntijoita myös rikkaille länsinaapureillemme.

Äskettäin havaittiinkin, että erityisesti maamme sosiaali- ja terveysalalla ilmenee jo nyt työnvoimapulaa, koska huomattava osa alan asiantuntijoista hakeutuu saamansa ruotsin kielen taidon turvin nimenomaan Ruotsiin ja Norjaan.

Edes koulutusmäärien lisääminen ei kuulemma pysty enää korjaamaan syntynyttä vajetta.

Itselläni supisuomalaisella alueella syntyneenä on ollut aina varsin neutraali asenne itse ruotsin kieleen, mutta sen suhteen ilmenneisiin paikallisiin ja valtakunnallisiin ylityönteihin alan olla kuitenkin jo perin juurin kyllästynyt.

Liki koko työurani koulutusalalla toimineena minulle on vakiintunut käsitys, jonka mukaan ihminen haluaa oppia ja oppiikin sellaista, mihin hänellä on riittävä motivaatio.

Ruotsin kielen suhteen sitä ei valtaosalla suomenkielisistä kaikesta päättäen ole.

Siksi onkin syytä ihmetellä, miksi tuo maamme pientä vähemmistöä edustava hallituspuolue RKP nosti jälleen esille ruotsin kielen oppivelvollisuuden, koska sillä on todellisuudessa vain haitallinen vaikutus itse ruotsin kielen suosioon suomenkielisten keskuudessa.

Pentti Ruotsala

ammattikorkeakoulun rehtori (emeritus)

Vaasa
https://www.pohjalainen.fi/mielipide/yl ... -1.3003483

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Puolustaako mikään media pakkoruotsin paluuta yo-kirjoituksiin?

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 26.06.2019 19:06

Ilkka 19.6.2019
Lukijoilta: Kielipolitiikka aina vain huonompaan suuntaan
Uusi hallitusohjelma lupailee entistä huonompia aikoja suomenkieliselle enemmistölle. Viiden prosentin vähemmistöä edustava Ruotsalainen kansanpuolue sai läpi kaikki kielipoliittiset tavoitteensa, joita se kehtasi pyytää. Muista puolueista ei löytynyt selkärankaa puolustaa suomenkielisten oikeuksia.

Suomenkielisille koululaisille ei sallita ruotsin valinnaisuutta, vaikka 70 prosenttia kansasta sitä vaatii. Sen lisäksi Antti Rinteen hallitus aikoo RKP:n vaatimuksesta palauttaa ruotsin pakolliseksi ylioppilaskirjoituksiin, vaikka se 2005 sieltä poistettiin opiskelijoiden voimannäytön vuoksi.

Hallitusohjelmaan on kirjattu RKP:n käsialaa olevan kielistrategian toteuttaminen. Hallitusneuvotteluiden kalkkiviivoilla RKP:n mystisesti saama uusi tasa-arvoministeri kabinetteineen tulee kielipoliisina pilkun tarkasti vahtimaan kielistrategian ja ruotsinkielisten ”kielellisten oikeuksien” toteutumista. Silloin moni suomenkielinen viranhaltija saa pyyhkeitä, jos ruotsi ei suju, kun sujuvasti suomea puhuva ruotsinkielinen vaihtaa viraston ovella kielensä ruotsiksi.

Oikeammin tuon tasa-arvoministerin paikka olisi kyllä Ahvenanmaalla, jossa suomenkielisten kielelliset ihmisoikeudet ovat täysin toteutumatta.

Tiedetään jo, että Vaasan sairaalasta aiotaan tehdä täyden palvelun keskussairaala. Aiemmin Pohjanmaan alueen päivystävää sairaalaa oli kaavailtu Seinäjoelle. Suomenkielisten on taas annettava periksi periksi kohtuuttoman perustuslain 17 §:n vuoksi. Vähemmistön kielelliset oikeudet ohittavat jälleen kerran muut perusteet.

Poliitikkomme presidenttiämme myöten ovat unohtaneet kohtuuden kieliasioissa. Suomenkielisten epäoikeudenmukainen nöyryyttäminen ja mielipiteiden jatkuva vähättely aiheuttaa syvää katkeruutta. Järkevän tasapainon löytämiseksi eräs keino olisi muuttaa perustuslakia niin, että suomen kielestä tulisi maan ainoa virallinen kieli ja ruotsista vähemmistökieli. Tuolloin vähemmistön kielelliset oikeudet voitaisiin kohtuudella turvata enemmistön oikeuksia kunnioittaen.

Leo Havukainen

valtiotieteiden maisteri

Mikkeli

SJONS
Viestit: 728
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Puolustaako mikään media pakkoruotsin paluuta yo-kirjoituksiin?

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 27.06.2019 14:21

Nykyinen pääministeri Antti Rinne sdp lupasi jo v.2015 puolueen jäätyä opposition Folktingetin ensimmäisessä kokouksessa, että hän, Antti Rinne, tulee sdp:n päästyä jälleen hallitukseen ja pääministeripuolueeksi antamaan Vaasa keskussairaalalle ympärivuorokautisen päivystyksen. Lisäksi sdp tulee lopettamaan kaikki kielikokeilut , joita Sipilän hallitus pyrki järjestämään eri puolilla Suomea.

Sipilän hallituksen kielikokeilut estettiin Kokoomuksen opetusministerin, Rkp:n ja Sdp:n myötävaikutuksella.

Nyt näyttää siltä, että Rinne toteuttaa lupuksensa Folktingetille! Rkp:n säätiöt jakoivat raunsaskätisesti rahaa ennen 2019 vaaleja puolueille ja yksittäisille poliitikoille. Tarkoituksena oli paitsi ruotsin kielen palauttaminen ylioppilaskirjoituksiin myös se, että johtaviin tehtäviin nimitettäisiin henkilöitä, jotka suhtautuvat myönteisesti ruotsinkieleen ja pakollisen ruotsin säilyttämisessä eri koulutusasteilla!

Nämä tiedot ovat peräisin esim. Svenska Yleltä ym. tiedotuskanavista!

Poliitikot huolehtivat, että he itse ja heidän jälkikasvunsa saavuttavat sellaisen ruotsin kielen taidon, jolla heidän asemansa on tulevaisuuden Suomessa turvattu. Ruotsin kieleen panostaminen vaatii jo varhaislapuudessa kielisuihkuja ja -kylpyjä, kieliluokkia ja ruotsikielisiä kouluja sekä kesäleirejä ja kesätyöpaikkoja Ruotsissa ja Suomen ruotsinkielisillä seuduilla. Tavallinen suomenkielinen perhe ei ajattele asiaa näin, vaan panostaisi mieluummin englantiin ja muhin vieraisiin kieliin, koska kokee ruotsin kielen tarpeettomana tämän päivän ja tulevaisuudenkin Suomessa.

Vastaa Viestiin