Ruotsinkielisissä kahta näkemystä pakkoruotsin suhteen - ei galluppia vaan keskustelu svenska ylellä

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 8618
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Ruotsinkielisissä kahta näkemystä pakkoruotsin suhteen - ei galluppia vaan keskustelu svenska ylellä

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 23.06.2019 17:02

Svenska ylen juttu kuun alusta:
https://areena.yle.fi/1-50140017

Lisää resursseja, tietysti. Ja varhaisempaa aloitusta JA LISÄÄ TUNTEJA PERUSKOULUUN, kuten UK sanoi - näitä ainakin saamme. Ja taas tukun projekteja, joissa ruotsi on helppoa ja hauskaa ja kaikki oppivat ja asenneonglmaiset parannetaan.

Magman edustaja liputti pakollisen yo-ruotsin puolesta. Hänestä on tärkeää, että annetaan signaali ruotsin tärkeydestä, ei haittaa, vaikka osa ihmisistä hermostuisi ja ärsyyntyisi. Hallituksen pitää nyt näyttää, miten kielikeskustelua käydään positiivisesti.

Opiskelijoiden edustaja kannatti valinnanvapautta (ilmeisesti koko lukioruotsin suhteen) ja katsoi, että kaikki nuoret kaksikielisyyden etuja esiin tuovat olivat pettyneitä, kun nyt yo-ruotsin palauttamisella lähdettiin ärsyttämään ja tekemään elämää raskaammaksi opiskelijoille.

Opiskelijaedustaja painotti myös, että toiselta asteelta, myös lukiosta, pitää pystyä valmistumaan ilman "toista kotimaista", mutta sen sijaan hän kannatti, että ruotsin kirjoittamisesta saisi enemmän pisteitä pyrittäessä jatko-opintoihin.

Suomenkielisiä edusti keskustelija, joka kiertää kouluja puhumassa ruotsin tärkeydestä (ruotsiksi, perusteet ruotsille länsi, Norden ja palvelut) ja on mukana järjestämässä suomen kurssitusta pienille ruotsinkielisille, jotka eivät muuten tule tekemisiin suomen kanssa (tämä on kuulemma ongelma). Hän siis puhui todella hyvää selkoruotsia mutta todella hitaasti: ongelma näkyi jo tässä - hän pystyy palvelemaan täydellisellä ruotsilla muttei käymään nopeatempoista keskustelua vapaasti.

Minkäänlaista vaihtoehtoa nykyiselle kaksikielisyysnäytelmälle ei sivuttu.