Yo-kirjoitukset vain harhautus

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Uusi kielipolitiikka
Viestit: 1146
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global

Yo-kirjoitukset vain harhautus

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 06.06.2019 13:15

HH pohtii, mitä RKP sai
Yo-kirjoitukset'oli vain hämäystä

Oikeusministeriö valmistelee äärimmäisen velvoittavan kansalliskielistrategian.
Se sitoo kaikkia puolueita vuosikausiksi eteenpäin.

Li Andersson lisää ruotsin pakollisten kurssien määrä lukiossa ja peruskoulussa erilaisten hankkeiden kautta.

Korkeakoulujen sisäänottokriteereissä ruotsin painoarvo nostetaan samalle tasolle kuin matematiikan.

Virkamiesruotsia lisätään korkeakouluissa

RKP on rautanyrkki Anderssonin silkkihansikkaan sisällä.

Yo-pakko siis olikin vain ovela hämäys, jolla järkytettiin kansaa ja nyt sitten muka peräännytään ja annetaan periksi.. ja tehdään jo aiemmin suunnitellut kiristykset, jotka erikseen esitettynä olisivat kohdanneet vastarintaa..ovelaa ovelaa ovelaa

NRR
Viestit: 8618
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Yo-kirjoitukset vain harhautus

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 06.06.2019 13:21

No niinpä tietysti. Tämä on ollut yhtä harhautusta vuodesta 2005. Koko ajan on luultu, että mennään kohti järkevämpää suuntaa ja ihmetelty Ahtisaaripapereiden ja erilasiten hankkeiden taantumuksellista otetta.

Homma olikin toisinpäin. Meitä on pidetty pimennossa ja "Suomi on ruotsalainen" -projekti on edennyt kulisseissa.

Suomalaisuuden liiton veteraaneilla on varmaan yhtä ja toista kerrottavaa siitä, miten RKP on vienyt, tässä se minun "60-vuotta ruotsinkielistä edunvalvontaa":
50-luvulla: Suomenkieliset pedagogit ja opetustoimen ylin johto ehdottivat kaikille englantia pakolliseksi kieleksi, kun taas ruotsinkielinen edunvalvonta asetetti tavoitteekseen suomenkielisille pakollisen ruotsin ja mahdollisimman varhain.

60-luvulla: RKP hoiteli peruskouluun lehmänkaupoillaan pakkoruotsin kaikille, englanti jäi valinnaiseksi.

70&80-luvulla: Jokaiseen yliopistotutkintoon tuli yliopistouudistuksen myötä aivan uusi vaatimus: pakkovirkaruotsi, DDR:n pakkovenäjä mallina.

90-luvulla: Pakkovirkaruotsi liitettiin myös jokaiseen uuteen ammattikorkeakoulun tutkintoon. Ruotsinkielinen edunvalvonta sai estettyä silloisen opetusministeri Uosukaisen yrityksen purkaa pakkoruotsi kouluista.

2000-luvun alussa: Ruotsinkielinen edunvalvontakoneisto sai mahdollisuuden tehdä kielilaista ja kielitaitolaista mieleisensä 2003. Jokaisen virkamiehen velvollisuutta osata ruotsia alleviivattiin kielitaitolaissa. Näin mahdollisuus purkaa koulujen pakkoruotsi tulkittiin mahdottomaksi, sillä eihän suomenkielistä voinut asettaa virkakieltoon ja pakkoruotsi muka takasi, ettei näin käynyt. Samalla tuli linjattua, että pakkoruotsi on nimenomaan se tapa, jolla ruotsinkieliset palvelut turvataan. Laki Folktingetistä 2003 vahvisti sen lakisääteisen roolin ruotsinkielisten oikeuksien edistäjänä.

Pakkoruotsin pakollisen yo-kokeen poistuminen osana tutkinnon järkevöittämistä 2005 avasi keskustelun pakkoruotsin purkamisesta. 2007 Vuoksenniskan vanhempainyhdistyksen anomus ruotsin korvaamisesta venäjällä Itä-Suomessa avasi uuden aikakauden. Nämä trendit saivat ruotsinkielisten edunvalvonnan hälytystilaan.

2010-luvulla: Folktinget tilasi jo vuotta ennen 2011 vaaleja tulevan hallitusohjelman kielipoliittisen osion (Ahtisaaripaperi) ja sen pohjalta laadittiin ns. kansalliskielistrategia. Näillä eväillä ruotsinkielisten edunvalvonta on sitonut päättäjiä eri tasoilla koko 2010-luvun:
- vastoin asiantuntijanäkemyksiä pakkoruotsi varhaistettiin alakouluun,
- kunnissa nostettiin pakkoruotsin tuntimääriä (esimerkiksi Helsingissä ja Espoossa kolmanneksella!),
- yliopistojen kielikeskusten pyyntö pakkovirkaruotsin purkamisesta ohitettiin,
- kansalaisaloite pakkoruotsin poistamiseksi käännettiin eduskunnassa kielikokeiluksi, jonka sitten kokoomuslainen opetusministeri vesitti (kokeiluesitys annettiin niin myöhässä että kaikki suunnitelmat kunnissa oli jo tehty, hakuaikaa ei muka voinut jatkaa...).

Nyt

RKP ja ruotsinkielisten edunvalvonta ajaa taas pakkoruotsin yo-koetta pakolliseksi. Yllättäen esimerkiksi Vasemmistoliitto ilmoittaa HBL:ssä olevansa täysin samaa mieltä ja Vihreät harkitsee...

Nyt, kun pääkaupunkiseudulla neljännes koulun aloittajista on vieraskielisiä ja erilaisia oppimisen haasteita on paljon, pakkoruotsi on erityisen ongelmallinen. Erityisopetusresurssit eivät tahdo muutenkaan riittää, perustaidot jäävät monella huteriksi, ruotsiin panostaminen vie resursseja kaikelta muulta, mutta yhtään ei pakosta jousteta.


Tästä puuttuu siis se velvoittava kansalliskielistrategia ja kielipoliittinen ohjelma...

Ei muuten, mutta Suomihan ei ole yhtään ruotsalaisempi nyt kuin 60-vuotta sittenkään, päinvastoin. Mitä tällä kaikella saavutetaan muuta kuin uuden sukupolven etuoikeuksien säilyminen? Riittääkö se?

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 1146
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global

Re: Yo-kirjoitukset vain harhautus

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 06.06.2019 13:38

Samalla tämä provokaatio lisäsi polarisaatiota ja antaa rkplle tekosyyn vaatia erillisratkaisuja hallinnollisissa uudistuksissa, mikä "oikeuttaa" eristäytymisen ja kieltäytymisen esim kuntaliitoksista..

Esimakua saatiin jo keväällä Vaasan ja Korsholman liitoksen kariuduttua siihen, että se olisi ollut aluemenetys ruotsin kielelle, kun uuden kunnan enemmistökieli olisi muuttunut.

Eli tämä kuohunta hyödyttää rkpta kaikin tavoin.

Se on eräänlainen vipuvarsi ja kiristysruuvi joidenkin muiden tavoitteiden saavuttamiseksi.. muutenhan yo-juttu olisi ollut liian järjetön ehdotus.

He osaavat tämän pelin ja muita (myös meitä jo kaikennähneitä) viedään kuin mätää kukkoa..

On mielenkiintoista katsoa, kenen pokka sitten lopulta pitää..

NRR
Viestit: 8618
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Yo-kirjoitukset vain harhautus

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 06.06.2019 13:53

Mätää kukkoa viedään tunkiolle, mutta minne meitä viedään? ;)

Millä me pelataan, kun rahaa ei ole eikä demokratiaa...

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 1146
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global

Re: Yo-kirjoitukset vain harhautus

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 06.06.2019 14:28

NRR kirjoitti:
06.06.2019 13:53
Mätää kukkoa viedään tunkiolle, mutta minne meitä viedään? ;)

Millä me pelataan, kun rahaa ei ole eikä demokratiaa...

Onhan meillä pääomaa!!

Meidän omat päät.

Siihen asti kun dementia tai Parkinson tai joku muu tauti iskee,

oikeus ja kohtuus

ovat meidän ajurimme.

Joissain kulttuureissa nuo ihanteet saavat ihmiset tarttumaan jopa aseisiin, mutta me käytämme vain sanan säilää..

Eli ei tähän rahalla ole muuta merkitystä kuin että saa nettiyhteydet maksettua ja uusittua läppäreitä, tabletteja ja puhelimia..

Some on erittäin demokraattinen. Toki viestin voisi kohdentaa paremmin perinteisillä kalliilla menetelmillä, ostaa ruutuaikaa, mainostilaa, palkata kielivapauslähettiläitä kiertämään kouluja ja esiintymään muilla areenoilla
Niissä emme pysty kilpailemaan edunvalvontakoneistoa vastaan.

Mukavampi toimia täältä alhaalta ylös,koska samalla voi dissata ylhäältä alas toimijat maksetuiksi. Se antaa ainakin moraalista ylemmyyttä!

Olemme puhtaita, kuten Enbuske joskus 10 vuotta sitten oivalsi...

Hillevi Henanen
Viestit: 1384
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Yo-kirjoitukset vain harhautus

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 06.06.2019 14:36

Mahtaako lopunperin olla suomenkielisten ruotsin kirjoittamisesta kyse ollenkaan? Suomen kirjoittaminen vähenee myös koko ajan, ja Närpiössä enää puolet kirjoittaa suomen, ja se on tie, joka johtaa suoraan maasta ulos.
Lopullisesti.
Hitsi kun en pääse tilastoihini käsiksi taas viikkoon.
Ruotsinkielisiä loukkaisi syvästi jos heitä yksin patisteltaisiin rahvaan kieltä opiskelemaan, joten homma on naamioitu yhteiseksi tarpeeksi.

NRR
Viestit: 8618
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Yo-kirjoitukset vain harhautus

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 06.06.2019 22:23

Mutta mikä on Sipilän rooli tässä näytelmässä.

Kaksi vuotta sitten Sipilä ilmoitti, että hänestä ruotsi voisi palata ylioppilaskokeeseen pakollisena aineena. Sitten hän korjaili, että ehkä olisi parasta antaa oppilaiden suorittaa virkaruotsi jo lukiossa, tätä oli ehdottanut muistaakseni Puumalainen hiukan aiemmin.

Anna-Maja Henriksson iloitsi Sipilän myötämielisyydestä:
”Olemme jo pitkään sanoneet, että opetusministeri Tuula Haataisen (sd) toteuttama ruotsin kielen vapaaehtoisuus ylioppilaskirjoituksissa oli virhe”, Henriksson toteaa tiedotteessa ja viittaa supistuneisiin kirjoittajamääriin. Henriksson toivoo, että nyt löytyisi valmiutta ”myös muiden puolueiden joukosta käydä keskustelua ja löytää nykyistä kestävämpi ratkaisu, joka antaisi nuorillemme lisää kielitaitoa, ei vähemmän”.
Nyt ennen vaaleja HBL kartoitti puolueiden halukkuutta "ylioppilasruotsiin". Li Anderssonin vasemmistoliitto tuki ehdoitta. Vihreät tuki varovaisemmin. Keskusta ehdotti taas virkamiesruotsia lukioon. Demarit ei ottanut kantaa.

Millainen oli se ryhmä, joka tämän "ylioppilasruotsin" kirjasi, ensin tiukemmassa muodossa ja sitten vähän varovaisemmin?

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 1146
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global

Re: Yo-kirjoitukset vain harhautus

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 06.06.2019 22:43

Millainen oli se ryhmä, joka tämän "ylioppilasruotsin" kirjasi, ensin tiukemmassa muodossa ja sitten vähän varovaisemmin?
Se on varmaan julkaistu valtioneuvoston sivuilla, kun oli niitä ilmiöryhmiä.
hallitusneuvotteluissa.

Johdossa oli keskustalainen nainen, josta nyt tuli tiedeministeri tai joku vastaava..Hanna Kosonen.. mutta hän ei kommentoi asiaa juuri mitenkään.. yllätys..?
Tässä on toisaalta kysymys ruotsista, mutta toisaalta kysymys suomesta, eli Pohjanmaalla on tärkeää myös se, että suomea opiskellaan kouluissa ja se ohjelma on hyvä asia sitä kautta. Tässä kyllä on syytä laajaa ja pitkääkin valmistelua käyttää. Tämä ei ole mikään pikkuasia. Toivon, että tässä se opetusministeri, joka tätä rupeaa valmistelemaan, käyttää asiantuntijoita ja tämä asia tarkkaan mietitään, miten se toteutetaan”, Kosonen sanoi puolue-elinten yhteiskokouksessa

Vastaa Viestiin