Hallitusohjelma pakkoruotsin ehdoilla ja pohjoismainen malli...

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Hallitusohjelma pakkoruotsin ehdoilla ja pohjoismainen malli...

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 02.06.2019 18:24

Yo-ruotsi pakolliseksi

Palautetaan toisen kotimainen kieli pakolliseksi aineeksi ylioppilastutkinnossa. (luonnoksessa kirjoitusvirhe)

Folktinget

Svenska Finlands folkting -nimisestä järjestöstä annetun lain (1331/2003) mukainen valtionavustus saatetaan riittävälle tasolle.

Ruotsinkielinen koulutus

Hallitus laatii vuoden 2020 loppuun mennessä osaamisen ja oppimisen tiekartan vuodelle 2030, jossa etsitään yhteiset pitkän aikavälin keinot Suomen koulutus- ja osaamistason nostamiseksi, koulutuksellisen tasa-arvon vahvistamiseksi, ja oppimiserojen kaventamiseksi. Hallitus ryhtyy sen pohjalta tarvittaviin toimenpiteisiin. Tarkastelu kohdistuu koko koulutusjärjestelmään ja sen kehittämiseen molemmilla kansalliskielillä.

Tehdään kokonaisselvitys ruotsinkielisen koulutuksen (varhaiskasvatuksesta korkeakoulutukseen) erityispiirteistä, haasteista ja kehittämistarpeista sekä luodaan pitkäjänteinen toimenpideohjelma yhdenvertaisuuden takaamiseksi.

Kansalliskielet

Päivitetään ja kehitetään kansalliskielistrategiaa.

Laaditaan uudistettu kansalliskielistrategia, joka turvaa kaikkien oikeuden saada palvelua kansalliskielillä ja parantaa kieli-ilmapiiriä. Strategia vastaa Kotimaisten kielten keskuksen huoleen kansalliskielten asemasta muuttuvassa kieliympäristössä.

Lisäksi laaditaan kielipoliittinen ohjelma, jossa huomioidaan muut Suomessa puhutut kielet, erityisesti saamen kielet, romanikieli, karjalan kieli ja viittomakielet.

Kotouttamispalveluiden laatua, velvoittavuutta ja vaikuttavuutta parannetaan molemmilla kansalliskielillä.

Tuetaan kotimaisilla kielillä kirjoitetun tiedekirjallisuuden julkaisemista.

Sote

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa varmistetaan laadukkaiden ja asiakaslähtöisten palveluiden turvaaminen tasa-arvoisesti suomen- ja ruotsinkielisille. Tämä voi käytännössä vaatia erityisratkaisuja kielellisistä syistä.

Muutetaan Vaasan keskussairaala laajan päivystyksen sairaalaksi.

Kielelliset oikeudet

Turvataan kielellisten oikeuksien toteutuminen käytännössä, erityisesti ruotsin ja saamen kielellä sekä viittomakielellä.

Hallitus varmistaa kielellisten oikeuksien toteutumisen viranomaistoiminnassa, hallinnossa ja lainvalmistelussa. Koulutuksella ja henkilöstön rekrytoinnilla huolehditaan, että turvallisuusviranomaisten tosiallinen palvelukyky turvataan suomen ja ruotsin kielellä (erityisesti poliisi ja hätäkeskus).

Erilaisista etnisistä taustoista tulevien hakeutumista poliisikoulutukseen pyritään edistämään. Kiinnitetään huomiota poliisin kielitaitoon.

Ahvenanmaa

Ahvenanmaan itsehallintoa kehitetään ja vaalitaan hyvässä yhteistyössä Ahvenanmaan kanssa. Ahvenanmaan itsehallinnon uudistaminen jatkuu. Ahvenanmaa-kysymysten yhteensovittamista kehitetään. Varmistetaan toimiva yhteydenpito ruotsin kielellä valtionhallinnon ja maakunnan itsehallinnon välillä. Ahvenanmaan vaikuttamismahdollisuudet EU-asioissa turvataan. Viime vaalikaudella tehty sopimus rahoituksesta toteutetaan.

Hallituskauden aikana tehdään Ahvenanmaa-strategia, jossa on konkreettisia ehdotuksia, miten Ahvenanmaa-osaamista vahvistetaan ja kehitetään valtionhallinnossa sekä varmistetaan resurssien riittävyys.

Ahvenanmaan itsehallintoa nostetaan itsehallinnon 100-vuotisjuhlavuoden yhteydessä kansainvälisesti esille esimerkkinä onnistuneesta ja menestyksekkäästä itsehallintoratkaisusta.

Kaikki valtiolliset ohjeet ja säännökset annetaan myös ruotsiksi niiltä osin kuin ne koskevat myös Ahvenanmaata.

Turvallisuusyhteistyö

Pohjoismaat ovat edelleen Suomen lähimmät kansainväliset yhteistyökumppanit. Turvallisuusyhteistyö Pohjoismaiden kanssa on viime vuosina kehittynyt Itämeren alueen lisääntyneestä jännittyneisyydestä johtuen

Ulko- ja turvallisuuspoliittista yhteistyötä Ruotsin kanssa syvennetään.

Sotilaallisesti liittoutumattomien Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön syventäminen antaa erityisiä mahdollisuuksia maittemme puolustuksen vahvistamiselle.

Suomi jatkaa aktiivista osallistumista pohjoismaiseen puolustusyhteistyöhön Nordefco:n puitteissa. Nordefco-yhteistyön painopisteet ovat tilannekuvayhteistyössä ja koulutus- ja harjoitustoiminnassa.

Hallituskaudella laajennetaan kahdenvälistä ja alueellista puolustusyhteistyötä Ruotsin kanssa. Hallituskaudella kehitetään transatlanttista yhteistyötä sekä lisätään yhteistyötä Norjan kanssa. Yhteistyötä kehitetään myös muiden kumppanimaiden kanssa.

Suomi edistää Itämeren alueen turvallisuuspoliittista vakautta ja vahvistaa Itämeri-yhteistyötä yhdessä Pohjoismaiden, Venäjän ja Baltian maiden kanssa. Itämeren maiden valtioiden neuvosto (CBSS) ja HELCOM ovat tärkeitä foorumeita Itämeri-yhteistyössä.

Pohjoismainen malli

Pohjoismainen hyvinvointivaltiomme on kestävä ja oikeudenmukainen malli vastata tulevaisuuden haasteisiin. Toimeentulon turva, toimivat sosiaali- ja terveyspalvelut sekä koulutus ovat perusta, joka takaa jokaiselle yhdenvertaiset mahdollisuudet tavoitella unelmiaan. Maailman muutos ja tulevaisuuden haasteet edellyttävät kuitenkin pohjoismaisen mallin uudistamista ja vahvistamista 2020-luvulle. Tavoitteenamme on luoda Suomesta sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävän kehityksen yhteiskunta vuoteen 2030 mennessä. Pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa taloutta hoidetaan yhteiskuntaa varten, ei päinvastoin.
---
Tavoitteena on muuttaa muiden Pohjoismaiden tavoin työvoimapolitiikan suuntaa passiivisesta aktiiviseen ja kohdentaa palveluja nykyistä tehokkaammin.
---
Suomalaiset jakavat laajasti periaatteet ja arvot, joille Pohjoismainen hyvinvointimalli on vuosien saatossa yhteistyössä rakennettu. Sen kulmakiviä ovat ihmisten yhdenvertaisuus ja tasa-arvo, verorahoitteiset hyvinvointi- ja koulutuspalvelut, suuri sosiaalinen liikkuvuus ja aktiivinen kansalaisyhteiskunta.
---
Pohjoismainen hyvinvointimalli yhdistettynä luonnonvarojen vastuulliseen ja vähenevään käyttöön on yhteiskuntamalli, joka takaa maamme tulevaisuuden kilpailukyvyn. Haluamme piirtää tiekartan kohti päästötöntä hyvinvointivaltiota.
---
Jatketaan pohjoismaista ilmasto- ja energiayhteistyötä --- Kehitetään pohjoismaista sähkömarkkinaa ja energiajärjestelmien integraatiota --- Eurooppalaisten ja pohjoismaisten rahoituslaitosten osallistumista --- Edistetään eläinten hyvinvoinnin kriteeristöä Pohjoismaiden ja EU:n normeissa ja lainsäädännössä. ---

Suomi syventää pohjoismaista yhteenkuuluvuutta ja Itämeri-yhteistyötä.

Pohjoismaat ovat Suomen luonnollisimpia yhteistyökumppaneita. Pohjoismaat jakavat samanlaisia arvoja demokratiasta, avoimuudesta ja hyvinvointivaltiosta. Suomi tukee Pohjoismaiden neuvoston ja ministerineuvoston työtä.
---
Pohjoismaiden on oltava maailman parhaiten integroitunut alue. Suomi pyrkii helpottamaan kansalaisten liikkuvuutta Pohjoismaiden välillä. Suomi toimii aktiivisesti ole-massa olevien rajaesteiden poistamiseksi ja pyrkii huomioimaan uutta lainsäädäntöä laadittaessa, ettei uusia rajaesteitä synny Pohjoismaiden välillä.

Suomi edistää pohjoismaista yhteistyötä myös EU:ssa, YK:ssa ja muilla kansainväli-sillä foorumeilla.

Pohjoismaisessa yhteistyössä painopiste on käytännön tulosten saavuttamisessa mm. edelläkävijöinä ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä, digitalisaatiossa, kulttuurin saralla sekä puolustuksen alalla.
---
Päästökaupan kehittämiseksi pyritään sopimaan EU:n yhteisestä tai pohjoismaisesta päästöoikeuden lattiahinnasta.
---
Suomi tekee turvapaikka- ja pakolaispolitiikassa jatkuvaa pohjoismaista yhteistyötä edistäen yhtenäisiä linjoja ja käytäntöjä. --- Selvitetään perheenyhdistämiseen liittyviä ongelmia sekä kansainvälistä suojaa saavien perheenkokoajiin sovellettavien tulorajojen kohtuullisuutta huomioiden perhe-elämän suoja, lapsen edun toteutuminen ja muissa Pohjoismaissa sovellettavien toimeentuloedellytysten taso ja käytännöt.
---
Lainvalmistelussa edistetään pohjoismaista yhteistyötä, etenkin EU-direktiivien voimaansaattamiseksi, jottei synny uusia rajaesteitä Euroopassa. Suomi on aloitteellinen pohjoismaisen digitaalisen säädöskokoelman luomiseksi.
---
Edistetään Pohjoismaiden neuvoston yhteispohjoismaista sähköistä identiteettiä koskevaa hanketta.
---
Lisätään Pohjoismaista yhteistyötä arvopohjaisen yhteisen brändin vahvistamiseksi. Edistetään kasvua tukevaa lähialueyhteistyötä.
---
Kehitetään digitaalisia järjestelmiä yhteistyössä kumppanimaiden mm. muiden Pohjoismaiden ja Viron kanssa.
---
Toteutetaan sähköistys Kemi(Laurila)Haaparanta -välillä, 10 miljoonaa euroa, Tämä sähköistys avaa yhteyden Pohjois-Ruotsin kautta rahti- ja matkustajaliikenteelle Eurooppaan ja jopa Jäämerelle (Narvik). Ratayhteys mahdollistaa uuden kuljetusreitin, palvelee teollisuutta ja avaa potentiaalia myös rajat ylittävään matkustajaliikenteeseen.

Selvitetään vaihtoehdot tehdä jäänmurtoyhteistyötä ja kalustohankintoja yhdessä Ruotsin kanssa.
---
Viimeksi muokannut NRR, 03.06.2019 13:59. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Hallitusohjelma pakkoruotsin ehdoilla ja pohjoismainen malli...

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 02.06.2019 18:59

Yllättyin siitä, kuinka monta osumaa hallitusohjelmassa tuli haulla "pohjoisma".

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Hallitusohjelma pakkoruotsin ehdoilla ja pohjoismainen malli...

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 02.06.2019 19:20

"Pohjoismaisesta mallista" puuttuu kielipolitiikan järkeistäminen!

Pohjoismaisessa kielipoliittisessa mallissa maan puhutuin ja käytetyin kieli on maan virallinen pääkieli.

Jokaisen on opiskeltava maan pääkieli, aivan kuten Ruotsin kielilaki vuodelta 2009 linjaa.

Twitterin syövereissä suosittelin pakkoruotsia hehkuttaneelle. "moukkatankero" Roosa Meriläiselle tutustumista kyseiseen lakiin..

Suomen nykyinen kielipolitiikka on lähempänä eteläafrikkalaista kuin pohjoiseurooppalaista mallia..

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Hallitusohjelma pakkoruotsin ehdoilla ja pohjoismainen malli...

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 03.06.2019 07:24

HBL:n mukaan RKP saa sekä oikeusministerin että Pohjoismaisen yhteistyöministerin salkut (uudelta nimeltään tasa-arvoministeri - mitä ironiaa).

Pohjoismainen liittovaltio alkaa olla tässä...

Kun olen tästä Norden-identiteettityöstä kirjoittanut, niin välillä olen itsekin miettinyt, onko nyt meikäläisen foliohattu turhan kireällä. Ei näköjään voi olla. ;)

Nyt häivytetään myös pakkopalveluruotsin pohjaa - pakon perusteeksi tulee jatkossa ennen kaikkea norde-identiteetti ja välttämättömyys selvitä pohjoismaisesta yhteistyöstä joka lisääntyy, laajenee, lujittuu... - Siksi Osmo Soininvaaran nyt twitterissä toistama ehdotus, että pitäisi kartoittaa nyt kolmikymppisten todellinen ruotsin kielen tarve, on tärkeä. Seuraamalla todellista tarvetta, voidaan kuitata liturgiat nykyisestä ja tulevasta ruotsintarpeesta.

Tämä on niin käsikirjoitettu. Palvelupakolla saatiin vetkutettua vuosikausia lisää aikaa, hiljennettyä kielivapausaloite ja vesitetty perustuslakipohdinnoilla kielivapauskokeilu. Mutta samalla valmisteltiin nordenkortti. Tawasolin blogia lainaten, nyt pakkoruotsia opiskellaan "mm. kaksikielisyyden arvostamiseksi ja pohjoismaiden identiteetin ja kulttuurin ymmärtämiseksi". Näin pakkoruotsista tulisi taas yleissivistystä, välttämätöntä tietotaitoa tässä ajassa toimimiseksi, kulttuurimme ymmärtämiseksi. Ja hinnan kyseleminen olisi tietysti taas loukkaus ei vain ruotsinkielisiä vaan koko pohjoismaista arvopohjaa kohtaan.

PS. Ihmisten kokemus näyttää arkikeskustelujen perusteella olevan valtava pettymys tähän uuteen hallitukseen ja siihen, ettei äänestämällä näköjään voi vaikuttaa...

SJONS
Viestit: 728
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Hallitusohjelma pakkoruotsin ehdoilla ja pohjoismainen malli...

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 03.06.2019 16:12

Luulenpa, että vielä enemmän kuin me täällä, Rkp saa vihanpurkauksia omilta nuoriltaan. He ovat tähän asti saaneet elää siinä kuplassa, että vain suomenkielisille kuuluu ruotsin kielen opiskelu. He itse saavat elää opiskelemalla vain muita kieliä kuin suomi.

Saattapi olla, että lukiolaiset siirtyvät Ruotsin puolelle jo paljon varhaisemmassa vaiheessa kuin nykyisin palaamatta koskaan takaisin Suomeen. Meidän ruotsinkieliset lukiomme ja korkekoulumme saattavat joutua kärsimään opiskelijapulasta.

Anna-Maja Henriksson korosti aamulla, että ruotsinkielisten nuorten on opiskeltava suomea. Tämä "virsi" kaikui myös Olav Melinin ja Jens Bergin viimekesäisissä kirjoituksissa.

Vastaa Viestiin