Pitkä propagandataistelu vapaata kielivalintaa vastaan - sekä lehdissä että somessa

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 8396
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Pitkä propagandataistelu vapaata kielivalintaa vastaan - sekä lehdissä että somessa

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 28.04.2019 09:21

Suomi24/Kielipolitiikka-palstan, jolla hetken vierailin, pakon puolustajien retoriikka on sama, jota on käytetty ruotsinkielisessä mediassa pitkään. Näin eräs pääkirjoitus useamman vuoden takaa:

"Webbplatsen Vapaa Kielivalinta är egentligen för liten för att nämnas samma dag som större bruna vårflöden som Hommaforum eller Suomi24. Vapaa Kielivalinta samlar bara en handfull teoretiker, vars enda mål (säger de) är att befria Finland från obligatorisk svenska på olika nivåer i samhället. Det är i sig helt legitimt att tycka. Kanske vår nationalspråksapparat är för stor. Kanske man når samma språkliga mål med andra medel. Men det olustiga är hur man allt intensivare förklarar att svenskans plats i samhället är "finlandssvenskarnas fel". Hur vi är skumma, kapitalstarka, intrigmakare som för den finska politiska majoriteten bakom ljuset, hur vi är dom där. --- de skeden som globalt brukar leda till segregation, diskriminering och till sist förföljelse. Först (1) vägrar man se att den grupp man vill motarbeta består av alla slags människor; att det bland finlandssvenskar såväl som bland somalier kan finnas både good guys och bad guys. Sedan börjar man (2) betrakta det som skumt att ha med dom andra att göra. Därefter (3) sprider man disinformation och till sist (4) börjar man ifrågasätta om dom andra alls förtjänar några rättigheter. På den vägen är vi, i svala, konstaterande uppsatstermer på webbforumen om vårkvällarna. Det är allvarligare i dag än det var i går." http://gamla.ostnyland.fi/opinion/ledar ... -illviljan

Periaatteena on siis toisaalta vähätellä pakon purkajien määrää ja samalla maalata heistä kuva piilonatseina, jotka jatkaessaan valtaavat yhä enemmän alaa ja pyrkivät tekemään suomenruotsalaisista vihollisia, eristämään heidät, julkaisemaan vääristeltyä tietoa heistä ja kyseenalaistamaan, ansaitsevatko he minkäänlaisia oikeuksia.

Ja niin kuin usein käy, tällaisen propagandan tuottaminen kääntyy siihen, että itse päädytäänkin tekemään pakon kriitikoista vihollisia, eristämään heidät, julkaisemaan vääristeltyä tietoa heistä ja kyseenalaistamaan, ansaitsevatko he minkäänlaisia oikeuksia (oikeus puhua lastensa kieliopinnoista, lastensa ja näitten ikätovereitten todellisista kielitarpeista, oikeus ylipäätään käydä keskustelua pakon ongelmista ja perusteista ja niistä, jotka pakkoa puolustavat,...).
Viimeksi muokannut NRR, 28.04.2019 09:30. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

NRR
Viestit: 8396
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Pitkä propagandataistelu vapaata kielivalintaa vastaan - sekä lehdissä että somessa

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 28.04.2019 09:25

Nevalainen laati yllä kuvattuun pääkirjoitukseen vastineen, jonka lainaan tähän:
Vähän ikävää että lähdet tähän natsitteluretoriikkaan mukaan, vaikka meillä oli jopa ihan kohtuullisia keskusteluja Vapaan kielivalinnan sivuilla. Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan tuntui siltä, että johonkin ruotsinkieliseen voi saada jonkinlaisen älyllisen otteen jonka pohjalta voi keskustella.

Se, että tämä asia ikävä kyllä tietysti pyörii vähemmistöväestön oikeuksien ja enemmistön velvoitteiden ympärillä nyt on vaan tosiasia, eikä se tee sen kritiikistä vähemmistövihamielisyyttä sinänsä. Toki suomenruotsalaiset pyrkivät häivyttämään tämän aspektin sitä kautta, että meidän kaikkien on oleellisesti oltava heidänkaltaisiaan -- heidän ehdoillaan -- ja kaikki muu on häpeällistä metsäläisyyttä tai natsismia. Sittenpä mitään ongelmia ei tietenkään enää olisikaan. Näppärää.

Mitä identiteettipuheeseen tulee, suomenruotsalaisilla joka tapauksessa tuntuu olevan oikeus tunnistaa oma identiteettinsä ja argumentoida sen erityisyyden puolesta; miksi joku toinen ihminen ei sitten saa toiselta puolelta puhua samasta asiasta?

RKP:n poliittinen merkitys ja vaikutusvalta on tottakai ihan selvä asia, vaikka toki eduskunnan enemmistö onkin aina sitten hyväksymässä ne kielilait jotka ensin on Lipposen sanoin kirjoitettu sellaisiksi kuin ruotsinkieliset haluavat.

Viime aikoina olen muuten kuullut muualtakin yrityksiä hämärtää mielipiteenmuodostuksen edellytyksiä siinä mielessä, että en voi/saa sanoa, "kuka on jotain mieltä"... onhan se vaan hassua, että esimerkiksi koko pakkoruotsin perustelu on niin täysin liturginen, ja siihen liittyvät meemit lähtevät liikkeelle tyypillisesti jostain folktingetiläisen poliitikon tai ajatuspaja magmalaisen suusta. Niitä sitten rummutetaan ruotsinkielisessä mediassa kunnes niistä tulee uusia uskonkappaleita, joita "ruotsinmielisten" on toisilleen hymisteltävä tunnistaakseen "hyvän ihmisen".

Sitten nämä lähtökohtaisesti aika vinksahtaneet ja tarkoitushakuiset ajatusrakennelmat päätyvät, jostain kumman syystä, kansalliskielistrategiaan (aiemmin "kansallinen kielistrategia") ja jopa EN:n nootteihin Suomelle.

Mielenkiintoista, eikö totta?

NRR
Viestit: 8396
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Pitkä propagandataistelu vapaata kielivalintaa vastaan - sekä lehdissä että somessa

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 28.04.2019 09:29

Se sai oitis vastineen, jossa katsotaan Nevalaisen vahvistaneen pääkirjoituksen kritiikin VKV:lle:
Eero Nevalainen är visst en konstig liten filur.

Han verkar vara väldigt känslig om någen ens insinuerar att skolspråksivrarna inte har rena mjöl i påsen, men han ser inga problem i det att han själv stämplar alla svenskspråkiga som okunniga att föra intelligenta debatter. Se fast sista meningen i första stycket av hans inlägg.

Sen upprepar han samma mönster i följande stycke. Det är som om han kommit hit med sina fördomsulla konspirationsteorier bara för att ge bevis till den tes Andelin kom fram till.
Yhteenkään Nevalaisen nostamaan aiheeseen ei kajottu, mutta kirjoittaja arvioitiin leimalla "en konstig liten filur". Sen jälkeen keskityttiin loukkaantumaan siitä, että kirjoituksessa olisi annettu ymmärtää, että kaikki ruotsinkieliset ovat kykenemättömiä käymään älyä vaativia keskusteluja, iloittiinhan siinä, että "ensimmäistä kertaa pitkään aikaan tuntui siltä, että johonkin ruotsinkieliseen voi saada jonkinlaisen älyllisen otteen jonka pohjalta voi keskustella". Sitten Nevalainen luokiteltiin salaliittoteoreetikoksi, joka näin vain vahvistaa pääkirjoituksen teesejä.

Näillä eväillä on käyty ns. keskustelua pakon purkajien ja pakon puolustajien välillä siitä lähtien. Aivan erityisesti tämä retoriikka kukoistaa Suomi24/Kielipolitiikka-palstalla.

NRR
Viestit: 8396
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Pitkä propagandataistelu vapaata kielivalintaa vastaan - sekä lehdissä että somessa

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 28.04.2019 09:36

Siis kaksi pääteemaa pakkoruotsin puolustajien käsikirjassa

- mustamaalaa pakon kriitikot väkivaltaa lietsoviksi
ja
- vähättele pakon kriitikkojen määrää, piirrä karikatyyrejä näkyvistä kriitikoista.

Tätä jälkimmäistä ohjetta noudatti Ankdam aamuisissa terveisissään meille:
Pakkoruotsin ”merkityksellisyydestä” kertoo ihan kaiken se että viimeisen 50 vuoden aikana on maassa näkyvästi häärännyt kaksi aktiivista, pakkoruotsin ja maan kaksikielisyyden vastaista politikkoa, Heikki Tala ja Sampo Terho.

Tala pyrki aikoinaan eduskuntaan, vuosia netissä ja SuoLi’ssa ruotsin kieltä vastaan kampanjoituaan ja sai maan äänirikkaimmassa vaalipiirissä säälittävät 334 ääntä. Tala on kuta kuinkin kadonnut julkisuudesta, korvat luimussa!

Sampo Terho, joka on kertonut jo kouluaikana päättäneensä pyhittää elämänsä pakkoruotsin vastustamiselle, sai tämän kevään vaaleissa 3094 ääntä ja lensi samalla eduskunnasta kuten koko feikkipuoluuensakin, viisine ministereineen!

Ville Rydman nuoruudessaan vähän oireili pakkoruotsin suuntaan mutta on selkeästi sittemmin ymmärtänyt ettei pakkoruotsin vastustamisella tehdä uraa, kuin korkeintaan nuorisopolitikkona, ja on sittemmin jopa poistanut vanhoja pakkoruotsinvastaisia bloggauksiaan.

Sorry guys, olette aika yksin, vaikka toisin yritättekin uskotella (varsinkin itsellenne) .

NRR
Viestit: 8396
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Pitkä propagandataistelu vapaata kielivalintaa vastaan - sekä lehdissä että somessa

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 28.04.2019 09:44

Jaskalla oli aikanaan Uudessa Suomessa blogi, terävät aloitukset ja kiihkeä keskustelupalsta.

Jaskan vanhan blogikirjoituksen keskustelujen äärellä koen pakon puolustajien äänenpainot ja retoriikan hyvin samoiksi kuin tämän hetken somekeskusteluissa Suomi24/Kielipolitiikka -palstalla:

http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1 ... a-tuloksia

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 996
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global

Re: Pitkä propagandataistelu vapaata kielivalintaa vastaan - sekä lehdissä että somessa

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 28.04.2019 11:15

Vapaa Kielivalinta samlar bara en handfull teoretiker, vars enda mål (säger de) är att befria Finland från obligatorisk svenska på olika nivåer i samhället
Ei suinkaan näin, vaan näin

Vapaa Kielivalinta samlar bara en handfull teoretiker, vars enda mål är att befria finskspråkiga finnar och alla andra icke-svenskspråkiga
(95% majoritet)
från obligatorisk svenska på olika nivåer i samhället

Siinä on suuri ero!
vår nationalspråksapparat är för stor.
Kyllä, aparaatti on liian suuri, ja juuri siksi 95%n resurssien vapauttaminen apparaatin rattaista on tärkein tavoitteemme!

Meillä on tärkeämpääkin tekemistä kuin olla ylisuuren apparaatin käytettävissä.

Man når samma språkliga mål med andra medel.
Aivan, mutta miksi heille ei kelpaa ne muut toimet ja keinot?

Miksi älyllistä keskustelua ei haluta käydä?

Väkisinkin herää epäilys siitä, että asiassa todellakin on jotain hämärää, piiloagenda, valtapolitiikkaa...

Mutta, myös oman retoriikkaamme tulee kehittyä..

Kannattaa käyttää korostetusti apparaattiin viittaavia ilmaisuja, esim

Suomenruotsalainen edunvalvontakoneisto

Poliittinen suomenruotsalaisuus

Suomenruotsalaiset poliitikot

Kaksikielisyyskoneisto

Kaksikielisyysapparaatti


Silloin uhriutuminen ei onnistu yhtä helposti!
Viimeksi muokannut Uusi kielipolitiikka, 28.04.2019 11:35. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 996
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global

Re: Pitkä propagandataistelu vapaata kielivalintaa vastaan - sekä lehdissä että somessa

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 28.04.2019 11:21

toisaalta vähätellä pakon purkajien määrää ja samalla maalata heistä kuva ---, jotka jatkaessaan valtaavat yhä enemmän alaa.


Aikamoinen paradoksi tosiaan..

Muutama säälittävä yksinpuurtava teoreetikko, mutta samalla vaarallisia mielipidevaikuttajia

Kaikissa pakkojärjestelmissä sama vallankäytön rakenne, DDR ja Neuvostoliitto, Kiina, Kuuba jne?.

Pakkoon perustuvat järjestelmät ovat jo lähtökohtaisesti tuomittuja tuhoutumaan!

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 996
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global

Re: Pitkä propagandataistelu vapaata kielivalintaa vastaan - sekä lehdissä että somessa

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 28.04.2019 11:27

olette aika yksin, vaikka toisin yritättekin uskotella
Olemmeko? Varmasti toimintamme intensiteetin ja intohimon näkökulmasta olemme yksin, mutta se todistaa vain sitkeytemme.

Suurin osa kyllästyy "Strasbourgin syndroomaan" varsin nopeasti.
https://www.euractiv.com/section/politi ... arliament/


Kiitokset NRR sitkeästä omistautumisesta oikeudenmukaisemman kielipolitiikan puolesta!

Mutta muista käyttää enemmän apparaattiin viittaavia ilmaisuja, koska emme halua antaa vastapuolelle aseita uhriutumiseen!

NRR
Viestit: 8396
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Pitkä propagandataistelu vapaata kielivalintaa vastaan - sekä lehdissä että somessa

#9 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 28.04.2019 11:32

emme halua antaa vastapuolelle aseita uhriutumiseen!
Puhut nyt vanhalle diplomaatille, joka ei vuosiin edes käyttänyt sanaa pakkoruotsi, ettei olisi antanut aihetta uhriutua. Ei auttanut. Ihan samaa rapaa tuli siitä huolimatta ;)

Demokratia vaatii avointa keskustelua ilman vuosikymmenen mittaista käsitehiontaa. Kenen tahansa on pystyttävä osallistumaan. Ja minä olen kuka tahansa liikkuessani netissä.

Halusin nyt kääntää Suomi24:n kivet ja katsoa, keitä siellä lymyää. Ja lymysihän siellä.

Kiitokset Sinulle UKP, olen oppinut Sinulta paljon!

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 996
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global

Re: Pitkä propagandataistelu vapaata kielivalintaa vastaan - sekä lehdissä että somessa

#10 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 28.04.2019 11:42

NRR kirjoitti:
28.04.2019 11:32
emme halua antaa vastapuolelle aseita uhriutumiseen!
Puhut nyt vanhalle diplomaatille, joka ei vuosiin edes käyttänyt sanaa pakkoruotsi, ettei olisi antanut aihetta uhriutua. Ei auttanut. Ihan samaa rapaa tuli siitä huolimatta ;)

Demokratia vaatii avointa keskustelua ilman vuosikymmenen mittaista käsitehiontaa. Kenen tahansa on pystyttävä osallistumaan. Ja minä olen kuka tahansa liikkuessani netissä.

Halusin nyt kääntää Suomi24:n kivet ja katsoa, keitä siellä lymyää. Ja lymysihän siellä.
Onko mitään arviota siitä, kuinka suuren joukon tuo Suomi24 tavoittaa?
Vaikka tätä foorumia seuraa vain noin 20 henkilöä, panostan kuitenkin tähän, koska nuo 20 saavat nopeammin käsityksen kielipolitiikan kokonaisuudesta ja suomenruotsalaisen edunvalvontakoneiston toiminnasta täältä kuin 100 henkeä saa Suomi24 tunkiolla..

Toki tunkioltakin voi löytää joskus aarteita, mutta saa kaivaa paljon kauemmin ja löyhkä on hirveä..

Siksi mieluummin tämä "teoreetikkojen" foorumi!

NRR
Viestit: 8396
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Pitkä propagandataistelu vapaata kielivalintaa vastaan - sekä lehdissä että somessa

#11 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 28.04.2019 11:50

Suomi24/Kielipolitiikka pidetään asiallisen keskustelun ulkopuolella ja harjoitellaan näitä keskustelun tärväyskeinoja.

Tämä on keskustelupalsta. Kiitos kaikille osallisille! :)

Suomi24:n antia voi käyttää propagandatarkoituksissa, koska nimettömyys, jatkuva nälvintä ja mielivaltainen sensuuri saattaa saada jonkun kilahtamaan. Minullahan on lehmän hermot.;)

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 996
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global

Re: Pitkä propagandataistelu vapaata kielivalintaa vastaan - sekä lehdissä että somessa

#12 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 28.04.2019 12:08

NRR kirjoitti:
28.04.2019 11:50
Suomi24/Kielipolitiikka pidetään asiallisen keskustelun ulkopuolella ja harjoitellaan näitä keskustelun tärväyskeinoja.

Tämä on keskustelupalsta. Kiitos kaikille osallisille! :)

Suomi24:n antia voi käyttää propagandatarkoituksissa, koska nimettömyys, jatkuva nälvintä ja mielivaltainen sensuuri saattaa saada jonkun kilahtamaan. Minullahan on lehmän hermot.;)
"Joku sinuakin lypsää ja paimentaa"
Mikko Perkoila:Liftari ja lehmä

Sopii tuo lyriikka hyvin Suomen nykyisen kielipolitiikan kuvaajaksi..

SJONS
Viestit: 399
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Pitkä propagandataistelu vapaata kielivalintaa vastaan - sekä lehdissä että somessa

#13 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 28.04.2019 12:23

Mielenkiintoinen seurattava on myös Rkpsuomi24 sivusto!

NRR
Viestit: 8396
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Pitkä propagandataistelu vapaata kielivalintaa vastaan - sekä lehdissä että somessa

#14 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 28.04.2019 12:31

"yksinäinen lehmä paiski niityllä töitä ---
sanoin sille, ei taida helppoa olla, kun ei ole päivää, ettei joku lypsä, ellei maitoa heru olet pihviksi kypsä
se mietti ja sanoi,
- ei valittaa auta, voit säälisi rauhassa vaimentaa, joku sinuakin lypsää ja paimentaa ---
ihminen voi myös olla susi tai nauta"

https://www.youtube.com/watch?v=CfSh2MvBDa4

NRR
Viestit: 8396
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Pitkä propagandataistelu vapaata kielivalintaa vastaan - sekä lehdissä että somessa

#15 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 28.04.2019 13:51

SJONS kirjoitti:
28.04.2019 12:23
Mielenkiintoinen seurattava on myös Rkpsuomi24 sivusto!
Samat tyypit.

Jää todella miettimään, mitä se toinen ajaa takaa, kun toistaa samaa pätemätöntä juttua päivästä, kuukaudesta ja vuodesta toiseen, ottaa tyynesti vastaan samat korjaukset, mutta jatkaa kuin ei mitään olisi tapahtunut, korkeintaan herjaa entistä rajummin.

Yleensä saan ihmiseen kontaktin jopa nettikirjoittelussa, mutta nämä ovat immuuneja inhimillisille tekijöille. Ja se tapa, jolla esimerkiksi oppimishaasteita omaavia lapsia nimitellään. Viimeisin tämä kehari.

Vastaa Viestiin