Valtiopäiväneuvos, demari, ruotsin opettaja 2015: pakollinen ruotsi pitäisi poistaa

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 8402
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Valtiopäiväneuvos, demari, ruotsin opettaja 2015: pakollinen ruotsi pitäisi poistaa

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 27.04.2019 19:24

Valtiopäiväneuvos Mikko Elon blogikirjoitus 2015.

Wikipedian mukaan "Mikko Juhani Elo (s. 26. huhtikuuta 1943 Pori) on porilainen SDP:tä edustava poliitikko. Hän oli kansanedustaja vuosina 1979–1991 ja 1995–2007. Elo oli Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja 1995–2007. Koulutukseltaan Elo on filosofian lisensiaatti."

Blogissaan hän kirjoittaa: "olen valmistunut fi.maisteriksi pohjoismainen filologia, eli käytännössä ruotsi pääaineena. Myöhemmin tulin sitten lisensiaatiksi englanti pääaineena. Olen opettanut ruotsia (ja englantia) insinööreille ja dipl.insinööreille 17 vuoden ajan. --- Syksyllä 1995 jätin eduskunnassa aloitteen, jossa ehdotin pakollisen ruotsin poistamista. --- puolueemme puheenjohtaja moitti minua aloitteen tekemisestä. Jo taustani kertoo, ettei minulla ole mitään ruotsin kieltä eikä missään tapauksessa suomenruotsalaisia vastaa. Totesin keskustelussa, että on kuitenkin Suomen kielienemmistön asia päättää, mitä kieliä suomalaiset lukevat. --- Suuri osa suomalaisista opiskelee ruotsia --- ei todella takaa aina edes kielen alkeiden hallintaa --- insinööriksi opiskelevat ovat teknisesti lahjakkaita, eikä ruotsin kielen opiskelua koeta mielekkääksi.--- ennen EU-vaaleja YLE fem järjesti eduskuntapuolueiden puheenjohtajille keskustelun ruotsiksi. Siitä muodostui kuitenkin lähinnä farssi --- "Vad är pakolainen på svenska? --- Opetus: pakollinen ruotsi pitäisi poistaa, koska pelkkä opiskelu ei riitä, vaan kieltä pitää myös oppia."
http://mikkoelo.puheenvuoro.uusisuomi.f ... -opiskella

Tässä keskusteluosaton antia:

- Kielikysymyksen harrastajana kiinnostaisi suomenruotsalaisen edunvalvonnan vallankäytön mekanismi, jolla suurten puolueiden päätökset lobbataan vastaamaan vain kielivähemmistön intressejä. Paavo Lipposen aikana lobbaamisen tehokkuuden ymmärtää, mutta Lipposen jälkeenkin vain yksi pääministeri, Matti Vanhanen, on onnistunut ajamaan suomenkielisen väestön näkökulman huomioonottamista. Miksi kaikki muut ovat kuunnelleet vain kielivähemmistön edunvalvojia ?

Elo: Paitsi RKP:llä myös sosialidemokraateilla ja Vasemmistoliitolla on ruotsinkielisiä äänestäjiä, ja jostain ihmeen syystä suomenruotsalaiset pitävät pakollista ruotsia välttämättömyytenä, vaikka itsekin huomaavat, ettei sen avulla ruotsin kielen taito lisäänny.

- Pelätäänkö puolueiden suomenkielisessä johdossa, että suomenruotsalainen loukkaantuu, jos ei joka kerta tehdä juuri suomenruotsalaisen halun mukaan.. Vai pelätäänkö ruotsivihaajaleimaa, jos uskaltaa kyseenalaistaa pakkoruotsin ?

Toinen keskustelija: Väittävät, että SDP:n ruotsinkielisen järjestön FST:n pj. kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta (sd) otti eduskunnan kaikki ruotsinkieliset kansanedustajat strategiapalaveriin ja totesi: "Niin kauan meillä menee (siis pakkoruotsituksen suhteen) hyvin, kun Suomen kansa uskoo tämän maan olevan kaksikielinen." Totta tai ei, mutta perin mahdollista, sillä juuri noin torvet maassa soivat. Älkää siis ihmetelkö, jos teille hoetaan vallanpitäjien käsissä olevasta mediasta joka mutkassa "tämä on kaksikielinen maa". Se nyt on vaan niin kumma, kun se "kaksikielisyys" ei näy missään. --- En nyt muista, mistä luin erään RKP:läisen pakkoruotsittajan hirtehishuumorisen heiton siitä, että kyseessä onkin "aateliston ja työväen" liitto. Se liikkui vitsin tasolla, mutta oli totista totta. Se ei tietystikään pidä kaikkien vasemmistolaisten kansanedustajien kohdalla kutiaan, mutta yleispiirteissään hyvin kyllä. Jotain hyvin hyvin omituista, epäpyhää ja käsittämätöntä Herodes-Kaifasta vasemmiston ja ruotsinkielisen rahavallan Suomen kansan monin gallupein osoitetun kahdenkolmasosan (2/3) mielipiteen vastaisessa liitossa ja kädenpuristuksessa on. Olen järkyttyneenä lukenut esimerkiksi SDP:n kannanottoja, joitten mukaan pakkoruotsi selitetään ja tulkitaan tasa-arvoksi.

Elo: Puolueissa on suuri usko siihen, että puoluejohto on aina oikeassa. Siksi kysymys ei etene. Toinen syy on se, että RKP on aina hallituksessa apupuolueena, ja heidän ehtonsa on se, ettei kielikysymykseen puututa.

Mihin nämä äänenpainot ovat nyt kadonneet?