Pitkä ja kapea Pohjanmaa

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Hillevi Henanen
Viestit: 1298
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Pitkä ja kapea Pohjanmaa

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 19.04.2019 13:14

Minkälainen oikeastaan on tämä itseään Suomen veturiksi kuvaava maakunta?
Otin tarkastelujaksoksi viime vaalikauden,

eli muutos 2015-2018.
Koko väestö -362 (-0,2%)
Suomenkieliset -1768 (-2,2%)
Ruotsinkieliset -848 (-0,9%)
Muut +2254 (+22,5)

Vielä vuonna 2015 vain ruotsinkielisten vuosittainen määrä oli miinuksella, mutta viimeisten kolmen vuoden aikana on tapahtunut varsinainen sukellus muiden kieliryhmää lukuun ottamatta.

Eivätköhän nämä luvut näytä kehityksen suunnan. Luvut ovat niin karmeita, että oli pakko tarkistaa ne vielä uudelleen, mutta kyllä tämä on neljän vuoden saldo.

Vaaleissa Rkp ainoana oppositiopuolueena menetti osuuttaan. Pudotus 6% eli 4,8 %--->4,5%.

Puolueen puheenjohtajan mielestä tulos oli loistava. Jostain syystä en usko mitään, mitä A-M H sanoo.

https://svenska.yle.fi/artikel/2019/04/ ... i#comments

Kommenteissa ei sitten enää ollakaan ihan samaa mieltä tämän hehkutuksen kanssa.
Sfp kommer aldrig få ett "strålande val" tills de löst den demografiska frågan. En expansiv språkpolitik måste föras. Varken finskan eller svenskans andel ökar i landet. Problemet är att en demografisk katastrof kommer inträffa om kanske 20 år. Andra generationens invandrare har då nästan uteslutande blivit finskspråkiga samtidigt som nästan alla nya invandrare integreras endast på finska. Svenskan, och sfp, kommer sjunka som en sten om ingeting görs.

Rkp ei tule saavuttamaan “loistavaa vaalitulosta” ennen kuin väestörakennekysymys on ratkaistu. Täytyy tehdä laajentavaa kielipolitiikkaa (mitä ikinä se onkaan). Suomen tai ruotsin osuus maassa ei lisäänny. Ongelma on se, että väestörakenteen katastrofi tapahtuu ehkä n. 20 vuoden kuluttua. Toisen sukupolven maahanmuuttajista on silloin lähes kaikista tullut suomenkielisiä ja samaan aikaan lähes kaikki uudet maahanmuuttajat kotoutetaan ainoastaan suomeksi. Ruotsi, ja rkp, tulevat uppoamaan kuin kivi jos mitään ei tehdä.
Surut ovat mestareita vaatimaan, ja onhan heillä toki siihen oikeus. Meidän muiden onneksi se vaatiminen ei rajoitu vain muihin kieliryhmiin, vaan myöskin kieliryhmän sisällä käytetään tätä heille kuuluvaa vaatimisoikeutta. On hauskaa seurattavaa kun molemmilla puolilla on suruja vaatimassa. Jonkin aikaa taitaa kulua, ennenkuin äskeisen Vaasa-Mustasaari kuntaliitosyrityksen haavat arpeutuvat. Seuraava sukupolvi voi sitten taas kokeilla onneaan.

Toki Pohjanmaalla osataan kuntaliitos tehdä sopuisastikin otsikoiden mukaan rauhallisessa merkeissä/hyvässä hengessä. Sillä pääsee jo svenska ylen uutisiin.
Edellytyksenä lienee se, että toinen osapuoli on jo niin huonolla hapella, että ei jaksa enää edes vikistä kun viedään.

https://svenska.yle.fi/artikel/2019/04/ ... lighet-men
https://svenska.yle.fi/artikel/2018/09/ ... dare-goran

Närpiön asukasmäärä onkin ollut viimeksi päälle 10000 vuonna 1997. Kuntaliitoksen toteutuessa suomenkielisten määrä Närpiössä lähes kolminkertaistuu 515--→1316.

Pohjanmaata hallitsee rautaisella otteella rkp. Maakuntahan on kielen mukaan rajattu, ja rkp:n lempilapsi on Vaasan sairaala.
Kuntalaisia vain ei oikein tunnu tämä kiinnostavan ainakaan silloin, kun Kokkola on lähempänä, ja sekös vallanpitäjiä jurppii.
https://svenska.yle.fi/artikel/2019/04/ ... om-att-man
Folk i Jakobstadsregionen väljer Karleby sjukhus framom Vasa – "Det är som att man kokar mat hemma men alla äter ute”
Pietarsaaren ihmiset valitsevat Kokkolan sairaalan Vaasan sijaan. “On kuin laitettaisiin ruokaa kotona mutta sitten kaikki menisivät ulos syömään”

Totalt 9500 patientbesök i Karleby i fjol resulterade i räkningar på nästan 9 miljoner euro som Vasa sjukvårdsdistrikt betalade till Karlebysjukhuset.
Yhteensä 9500 potilaskäyntiä Kokkolassa antoi tulokseksi lähes 9 miljoonalla laskuja jotka Vaasan sairaanhoitopiiri maksoi Kokkolan sairaalalle.
Rkp:n mielestä näiden olisi pitänyt ajaa rkp:n omaan sairaalaan Vaasaan. Näistä ei ole liiemmin huudeltu. Sen sijaan on pidetty kova älämölö niistä 25:stä, jotka toissa vuonna hoidettiin Seinäjoella. Matkan pituus Vaasasta Seinäjoelle 70 km, Pietarsaareen 85 km. Pitkässä ja kapeassa maakunnassa matkaa kertyy äkkiä.
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Mieti ... +2018.aspx
Kaikkiaan vuoden 2017 aikana oli Vaasan sairaanhoitopiirin asukkaista 25 ruotsinkielistä käyttänyt Seinäjoen keskussairaalan päivystyspoliklinikan palveluita.
Kommentti
Politikerna drar hela tiden på språkortet .att karleby är en finsk stad och vasa är en svensk stad... men det är inte så på riktigt.... de är så som SFP vill att det ska vara. Om en Sfpare ringer till vasa så är det ok om man svarar på finska men om någon pratar finska i Karleby så börjar klagomålen...det helt fel att dra allt mot vasa ... vill påminna att karleby har väldigt mycket folk som kan riktigt bra många olika språk...och sjukhuset är säkert lika bra som vasa och seinäjoki.

Poliitikot vetävät koko ajan esiin kielikorttia että kokkola on suomalainen kaupunki ja vaasa ruotsalainen… mutta ei se oikeasti niin ole….RKP vain haluaisi sen olevan niin. Jos rkpläinen soittaa vaasaan, on ihan ok jos vastataan suomeksi mutta jos joku puhuu Kokkolassa suomea, alkaa valittaminen...on väärin vetää kaikkea vaasaan...haluan muistuttaa että kokkolassa on hyvin paljon väkeä jotka osaavat oikein hyvin montaa eri kieltä...ja sairaala takuulla yhtä hyvä kuin vaasa ja seinäjoki.
Minua ei varmaankaa harmita ylevero yhtä paljon kuin keskivertokansalaista kun tuota svenska yleä tulee seurattua intensiivisesti. Varsinkin artikkelien kommenteista löytyy myös sitä oikeata totuutta liturgian vastapainoksi. Ruotsinkieliset ovat innokkaita pääsemään lehteen, ja sieltä aina tulee noukittua hyödyllistä tietoa rivien välistäkin.

Jotenkin tuntuu, että Pohjanmaalla hoitavat hommansa tuhoamisen ihan itse. Kun kaikki tärkeät asiat alistetaan kielelle, niin siinä kaikkoavat ajattelukykyiset omistakin riveistä. Odotellaan rauhassa.

NRR
Viestit: 8396
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Pitkä ja kapea Pohjanmaa

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 20.04.2019 09:17

Kiitos, HH, hienoa työtä!

Tämä yleisönosastokirjoitus kiinnitti huomiota:
Suomen tai ruotsin osuus maassa ei lisäänny. Ongelma on se, että väestörakenteen katastrofi tapahtuu ehkä n. 20 vuoden kuluttua. Toisen sukupolven maahanmuuttajista on silloin lähes kaikista tullut suomenkielisiä ja samaan aikaan lähes kaikki uudet maahanmuuttajat kotoutetaan ainoastaan suomeksi. Ruotsi, ja rkp, tulevat uppoamaan kuin kivi jos mitään ei tehdä.
Suomenkielisten koulujen resursseja todella saada vieraskieliset lapset omaksumaan suomen kieli, jolla voi kouluttautua vaikka kuinka pitkälle ja hyvä englanti, on äärimmäisen tärkeää - suomen kielen ja suomenkielisen kulttuurin kannalta.

Hillevi Henanen
Viestit: 1298
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Pitkä ja kapea Pohjanmaa

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 20.04.2019 11:16

Olisikohan se sitten Vaasan kohdalla sitä paljon mainostettua kaksikielisyyden rikkautta, että tuolla toisessa ketjussa todettu
Vasan kasvatus- ja koulutusvaliokunnan suomenkielinen osasto päätti eilen , että englannista tulisi ensimmäinen opetuskieli Vaasan suomenkielisissä kouluissa. Laura Linnamäki-Välimäki, valiokunnan puheenjohtaja, sanoo, että päätös oli yksimielinen.
yritetään vesittää 23%:n enemmistön ja heidän lakeijoidensa toimesta.
Eli ensin tehdään järkevät päätökset normaalisti kuten muillakin paikkakunnilla ja sitten alkaa se rikkausosuus, eli tappelu asian kielipoliittisesta puolesta.
Vaasan ruotsinkielinen enemmistö on vielä runsas kun on 23%, valtakunnan tasolla riittää suurimmalle osalle Suomea kieliopinnot määrittäväksi enemmistöksi 4 promillea! Jossain muussa yhteydessä se toki olisi iso luku.

Hillevi Henanen
Viestit: 1298
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Pitkä ja kapea Pohjanmaa

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 20.04.2019 14:12

Rkp:n mielestä näiden olisi pitänyt ajaa rkp:n omaan sairaalaan Vaasaan. Näistä ei ole liiemmin huudeltu. Sen sijaan on pidetty kova älämölö niistä 25:stä, jotka toissa vuonna hoidettiin Seinäjoella. Matkan pituus Vaasasta Seinäjoelle 70 km, Pietarsaareen 85 km. Pitkässä ja kapeassa maakunnassa matkaa kertyy äkkiä.
Jotain tuttunomaista tässä logiikassa. 9500 henkilön olisi pitänyt suhata 80-100 km rkp:n omaan sairaalaan Vaasaan, kun taas kova meteli on pidetty 25 hengen 70 km:n Seinäjoen matkasta. Hupaisaa, että Seinäjoelle on joutunut menemään päivystykseen 0,3% verrattuna näihin itse Kokkolan valinneisiin 9500 henkilöön.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 996
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global

Re: Pitkä ja kapea Pohjanmaa

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 25.04.2019 22:22

Tässä suoraan Vaasasta "sisäpiiritietoa"..

https://www.toniviljanmaa.fi/blogi
Sitten hieman tarkemmin Vaasan tilanteesta. Yksi syy, miksi päätin lähteä ehdokkaaksi, on RKP:n pönkittyvän valta-aseman haastaminen. Tämä näkyy nyt RKP:ssä tietynlaisena levottomuutena, myös lehtien palstoilla. Pohjanmaan maakunnassa RKP:llä on monin paikoin, muun muassa sairaanhoitopiirissä, täydellinen enemmistövalta. Näin, vaikka Pohjanmaan suurin kaupunki, yli 67 000 asukkaan Vaasa on 70-prosenttisesti suomenkielinen.

Nyt on syytä korostaa, että kyse on asioista ja politiikasta, ei ihmisistä. Tunnen monia suomenruotsalaisia, ja vietin eilenkin heidän seurassaan koko illan katsoen Vaasan Sport-SaiPa -jääkiekko-ottelua. Meillä oli erittäin hauska ilta – vaikka Sport hävisikin!

Suomalaisessa kansanvallassa tarvitaan vaihtoehtoja. Vaihtoehdottomuus vie auttamatta alaspäin, myös Vaasassa. Viesti Vaasasta Helsinkiin on ollut valitettavan yksitotinen, eikä se ole kiinnostanut muita suomalaisia. Voi olla, että tämä näkyy myös väestötilastoissa. Vuosina 2016–2017 muuttotappio oli 730 ihmistä Vaasasta poispäin. Suomenkieliset vähenivät 734 hengellä, kun ruotsinkielisten määrä kasvoi 122:lla ja vieraskielisten 403:lla. Vaasasta pitää tehdä kiinnostava muuttokohde kaikkialta Suomesta muuttaville. Kielestä ei saa tulla kynnys, vaan siitä pitää tehdä silta. Olen sitä mieltä, että se ei onnistu, jos RKP määrittelee puheenaiheet ja asialistan kaupungissa.

Kaikkein pöhköintä olisi, jos Vaasan kaltainen kasvuhakuinen ja monikielinen kaupunki ripustautuisi neljän prosentin kielipuolueen valta-asemaan Suomessa. Niin ohut oljenkorsi ei Vaasan kokoista kaupunkia kannattele.

Vastaa Viestiin