Ei ihme, etteivät poliitikot halua päätyä keskustelemaan pakkoruotsista...

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Uusi kielipolitiikka
Viestit: 996
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global

Re: Ei ihme, etteivät poliitikot halua päätyä keskustelemaan pakkoruotsista...

#16 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 25.04.2019 22:17

pjl69 kirjoitti:
21.04.2019 20:29
Poliitikkojen ei ehkä tarvitse käydä niin uuvuttavaa keskusteluprosessia läpi kuin tavallisten pulliaisten. Riittää, että he vaihtavat liturgian toiseen jos tilanne näyttää siltä, ettei vaihtoehtoja ole. Varmaan pakkoruotsin kannallakin olevat ymmärtänevät tilanteen järjettömyyden, joten ongelma ei ole argumenteissa.
Tästä on ilahduttava esimerkki Vaasan vaalipiiristä.
Toni Viljanmaa on täysin kyllästynyt RKPn touhuun..


Kuinka kauan kestää, että kokoomuksen eliitti alkaa puhua yhtä suoraan?
RKP makaa vielä paljon isomman asian päällä. Pohjalaisten, vaasalaisten ja mustasaarelaisten kannattaa huomioida, että kuntarakenne on vielä tärkeämpi asia Vaasan seudun asioiden valtakunnallisen edistämisen kannalta.
Kuntafuusioiden jarrupolkimen päällä tarpoo koko painollaan RKP. Kuten suuresti arvostamani Gästgivars jo kauan sitten sanoi, meillä ei olisi mitään sairaalakiistaa, jos Vaasa olisi isompi.

En voi välttyä siltäkään ajatukselta, että Vaasan alisuorittaminen väestönkehityksessä olisi jopa RKP:n todellinen päämäärä. Muuten on vaikea käsittää, että Wärtsilän, ABB:n ja Danfossin johtajien vetoomus investoinneista, työvoimasta ja työpaikoista kaikui täysin kuuroille korville Mustasaaressa. Vain kieli näyttää merkitsevän – kaikki muu saa tiukan paikan tullen mennä.

RKP:lla ei näytä olevan painetta vahvistaa Vaasan seutua varsinkin, kun puheenjohtaja Henriksson haluaa pitää vahvasti Pietarsaaren seudun ruotsinkielisten puolia. RKP:n hallitsema Rannikko-Pohjanmaa jakaantuu kolmeen kilpailevaan osaan, Pietarsaareen, Vaasaan ja Sydösterbotteniin, jonka dynamo on Närpiö. Maakunnan suomenkieliset joutuvat seuraamaan neljän prosentin puolueen jäsentenvälisiä kiltisti sivusta. RKP:n ratkaisut kuitenkin vaikuttavat olennaisesti myös suomenkielisiin.

Kylmän puoluepoliittisen taktikoinnin kannalta RKP:n toiminta on ymmärrettävää. RKP hyötyy heikosta Vaasasta. Neljän prosentin puolueelle tämä voi olla olemassaolon kokoinen kysymys. Nykyisessä koossaan Vaasa joutuu olemaan jatkuvassa puolustustaistelussa, kun se kisaa julkisista investoinneista. Tämä pohjimmiltaan hyödyttää RKP:ta. Kun 67 000 asukkaan Vaasa on vaarassa joutua 100 000 asukkaan kaupunkien jyräämäksi, tulee viime kädessä apuun kielikortilla varustettu RKP. Myös kielikorttia karsastavat vaasalaiset tulevat vedetyksi tähän peliin mukaan ilman, että kukaan kysyy mitään.

Kielikortin heristely on alkanut haitata Vaasan mainetta muualla Suomessa. Gerbyn terveysaseman vastaavan lääkärin Pasi Kokkosen tuoreen tutkimuksen mukaan lääkärit kokevat Vaasan hyvin ruotsinkielisenä kaupunkina ja kokevat ruotsin kielen esteeksi töiden hakemiselle kaupungista (Pohjalainen.fi 11.4.2019). Tästä saa kiittää RKP:tä ja sen tiukkaa kielipoliittista linjaa. Kokkosen mielestä kaksikielisyysvaatimuksesta tulisi keskustella ja lisätä markkinointia, jossa korostetaan Vaasan imagoa suomenkielisenä kaupunkina.

Vaasa ansaitsee paljon nykyistä parempaa päättäjiltä. Kielivaatimusten väljentäminen ja Vaasan seudun kuntarakenteiden vahvistaminen vapauttaisi energiaa alueen todelliseen kehittämiseen. Vaasan vahvistaminen ei valitettavasti RKP:lle käy, sillä silloin kielipuolueelta katoaisi sille elintärkeä kielikortti, jolla se rientää kerta toisensa jälkeen pelastamaan pulassa olevaa Vaasaa.

https://www.toniviljanmaa.fi/post/pikku ... san-seutua
RKP on tavannut ottaa kantaa kuntien asioihin, jos se on välttämätöntä kielirajan takia. Kannattaa palauttaa mieleen, mitä tapahtui 2007, kun Suupohjassa puuhattiin kielirajat ylittävää terveydenhoidon kuntayhtymää. RKP puuttui tilanteeseen järein keinoin. Rohkea uudistus oli niin lähellä toteutua, että RKP ei voinut katsoa sivusta.

Helsingistä lähetettiin ruotsinkielisiin osoitteisiin jyrkkiä julkilausumia, joissa kehotettiin vastustamaan kielirajojen rikkomista.

Kielisovussa hoipertelijat laitettiin rautaiseen kuriin.

Savolaistaustaisen kaupunginjohtajan postilaatikko räjäytettiin muutamaan kertaan.

Tekijä(t) jäivät tuntemattomiksi. Tästä episodista puhutaan vieläkin Suupohjassa.

Lopulta kaksikielinen Suupohjan kuntayhtymä kaatui yhdellä äänellä Kristiinankaupungin valtuustossa. Suomenkielisten kanssa sopua hieroneet kaksi valtuutettua erotettiin puolueesta. Muuri palasi Pohjanmaalle. Rajat jyrkkenivät. RKP oli onnistunut täydellisesti jyrkässä kielipuolueen työssään.
https://www.toniviljanmaa.fi/post/rkp-n ... pelottavat

Hillevi Henanen
Viestit: 1297
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Ei ihme, etteivät poliitikot halua päätyä keskustelemaan pakkoruotsista...

#17 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 26.04.2019 15:10

https://svenska.yle.fi/artikel/2019/04/ ... -aventyrar
Nyt ollaan sitten Viljanmaata kampeamassa työpaikastaan. Jutussa linkkejä suomenkielisiin artikkeleihin.

Vastaa Viestiin