Sivu 1/1

Miten kieli-ilmapiiriä voisi parantaa?

Lähetetty: 09.04.2019 16:51
Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka
Magma on taas tehnyt tutkimuksia.

Kieli-ilmapiiri on heikentynyt, mikä aiheuttaa suomenruotsalaisissa surua ja ahdistusta.

Miten voisimme parantaa kieli-ilmapiiriä?

1) RKP ilmoittaa, että se ei enää hyökkää suomalaisten kimppuun pakkoruotsivaatimuksilla, vaan ilmoittaa, että suomalaiset saavat aivan itse päättää omasta suhtautumisestaan ruotsin kieleen. Jos ruotsi kiinnostaa, sen voi vapaasti valita opintojen kaikilla asteilla tai olla valitsematta.


2) RKP luopuu sairaasta idelogiastaan, jonka mukaan suomenkielisten pakotettu ruotsi on ruotsinkielisten "saavutettu etu" , "KÄYTTÖALA" tai DOMÄN, joka "supistuessaan" aiheuttaa heille "domänförlust"--ME EMME OLE MIKÄÄN SUOMENRUOTSALAISTEN KÄYTTÖHYÖDYKE!

3)Muu poliittinen eliitti lopettaa painostamisen kaksikielisiin kouluihin ja muihin ruotsin kielen käyttöalaa ihan oikeasti supistaviin hallinnollisiin uudistuksiin ja ottaa paremmin huomioon alueelliset erityispiirteet esim Vaasan seudulla. '

4) Ruotsinkielisissä kouluissa pitää voida valita englanti suomen tilalle A1-kieleksi.

Kelpaisivatko nämä ?

Re: Miten kieli-ilmapiiriä voisi parantaa?

Lähetetty: 09.04.2019 17:00
Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka
Tällä hetkellä näyttää siltä, että osana vaalikampanjaansa RKP (eikä liioin SDP) ei halua parantaa kieli-ilmapiiriä, vaan päinvastoin huonontaa sitä esim vaatimalla, että Vaasan suomalaiset eivät saa lukea englantia ensimmäisenä pitkänä kielenään..

Ratkaisu on edellisen kommentin kohdassa 4.

Re: Miten kieli-ilmapiiriä voisi parantaa?

Lähetetty: 09.04.2019 18:22
Kirjoittaja lpo
Ruotsinkielinen nuoriso tekee osittain tämän ilmapiirin vuoksi ratkaisun muuttaa länsinaapuriin. Tekee hyvää suru-alueiden huoltosuhteelle kun nuoriso muuttaa pois ja suomenkieliset välttävät alueita kuin ruttoa. Kauankohan tämän kehityksen annetaan jatkua, ennenkuin RKP suostuu nielemään keittämänsä sopan ja kielipolitiikassa siirrytään vihdoin viimein järkevälle polulle? Ankkalammikko ei kauaa voi vältellä todellisuutta tukeutuen muutamiin ruotsiksi kotoutuviin maahanmuuttajiin.