Videolla Antti Ahonen, pohjoismaisuus englanti yhteisenä kielenä

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Videolla Antti Ahonen, pohjoismaisuus englanti yhteisenä kielenä

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 27.03.2019 08:18

Sujuvaa puhetta, erityiskiitos vahvennetun suomen lisäämisestä kielivalintoihin:

https://youtu.be/R2i8K7NpYbc

Olinkin unohtanut tuon, että Uosukainen opetusministerinä yritti purkaa pakkoruotsin 90-luvulla. Piti kaivaa arkistoja:
Historiaa:

- 1959 laajan pakkoruotsin ajatus esitettiin (1959 Opetustoimen ruotsinkielisen osaston päällikkö Gösta Cavonius ymmärsi, että mahdollisuus ottaa vain englanti, heikentäisi ruotsin kielen asemaa maassa. Hän esitti ---, että ruotsi maan toisena kansalliskielenä tulisi nostaa ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi suomenkielisissä kouluissa. Perusteena on ruotsin kielen tarve sekä kotimaassa että pohjoismaisessa yhteistyössä.)

- 1968 peruskoulujen pakkoruotsi (kaikkialle maahan vasta kymmenen vuotta myöhemmin)

- 1978 yliopistojen pakkoruotsi (kaikkialle vasta kymmenisen vuotta myöhemmin)

- 1990 ensimmäinen yritys purkaa peruskoulujen pakkoruotsi

Magman historiakooste: 1990 --- Kokoomus, jolla oli sivistysvaliokunnan puheenjohtajana tamperelainen yliopistorehtori Erkki Pystynen ja mukana myös myöhempi opetusministeri Riitta Uosukainen, käytti kuitenkin tilaisuutta hyväkseen ja toi suoraan sivistysvaliokuntaan ehdotuksen peruskoulujen yläasteen kieliohjelman muuttamiseksi, niin että nk. pakkoruotsi olisi poistunut tai ainakin höllentynyt. [Millainen mahtoi olla Pystysen & Uosukaisen kieltenopetuksen malli?] Asia ei kuitenkaan pysynyt salaisena, vaan ”kieliriita” leimahti uudestaan sekä eduskunnassa että julkisuudessa. Silloinen opetusministeri, RKP:n Ole Norrback, sai kuitenkin pääministeri Harri Holkerin tukemana useimmat hallituspuolueiden kansanedustajat pysymään ruodussa eli asian muuttumattomuudessa. --- muun muassa tunnettu kirjailija ja elokuvantekijä Jörn Donner RKP:n eduskuntaryhmän silloisena puheenjohtajana piti lennokkaan puolustuspuheen kaksikielisyyden ja pohjoismaisuuden puolesta, eduskunta äänestikin selvästi kahden kielen eli edelleen pakollisen ruotsin kielen opetuksen puolesta. Sivistysvaliokunnan vain yhtä pakollista kieltä ajavan esityksen pääargumenttina oli osin sama kuin 1968, eli kieliohjelman raskaus, mutta EU:n kynnyksellä myös halu lisätä muiden kuin englannin ja ruotsin kielten taitoa; ”pakkoruotsia” pidettiin kieliohjelman monipuolistamisen pahimpana esteenä. Ruotsin kielen puolustajat vetosivat kuten vuonna 1968 edelleen pohjoismaisuuteen, maan kaksikielisyyteen ja toisen kotimaisen kielen vakiintuneisuuteen muilla kouluasteilla. ---


- 2004-2005 ruotsin pakollisen yo-kokeen poistaminen

Ajatelkaa, mitä tapahtui, kun politiikan huipulle tuli yllättäin sellainen kaveri, joka ei ollutkaan sopeutettu ruotsinkielisissä verkostoissa: hän ensitöikseen poistatti ruotsin pakollisen yo-kokeen. Miten ruotsia osaamaton ja ruotsin asemaa ymmärtämätön poliitikko voi päästä korkeaan asemaan, tästä kertoi Per Stänbäck puhuessaan aikanaan Matti Vanhasesta Nya Ålannissa (http://www.nyan.ax/ledaren/?news_id=47861): Matti Vanhanen on Mr Chance, joka sai poliittisen asemansa erehdyksessä, siksi hän ei puhu ruotsia. --- Stenbäckin selitys on se, ettei ollut tarkoitus, että Vanhasesta tulee pääministeri. Hän oli kuin filmin Mr Chance, puutarhuri josta erehdyksessä tuli USA:n presidentin neuvonantaja. --- Normaalisti Suomessa poliitikon edetessä askel askeleelta ja lähestyessä huippupaikkoja hän päätyy ruotsin kurssille (ellei osaa ruotsia entuudestaan). Mutta kun AJ kaatui piti Keskustan valita nopeasti uusi henkilö pääministeriksi ja näin valituksi tuli suhteellisen tuntematon Matti Vanhanen.


- 2014 kansalaisaloite pakkoruotsin purkamiseksi kaikilla koulutuksen tasoilla
Uusi kielipolitiikka:
Kokoomus epäonnistui pakkoruotsin poistamisessa jo Uosukaisen kaudella, kun RKP masinoi katkeruutta puolueen sisällä Uosukaista vastaan ja haki vetoapua Ruotsista asti Ahon pääministerikaudella 1992 tienoilla.
Siis ensimmäinen yritys kaataa pakkoruotsi oli 1990, mikä epäonnistui.

Toinen yritys 2004 yo-ruotsin osalta onnistui.

Kansalaisaloite 2015 epäonnistui ja siitä poikinut kokoomuksen valmiiksi huono kielikokeilu myös.

Nyt olisi onnistumisen vuoro.