Pietarsaari, pieni suurkaupunki

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Hillevi Henanen
Viestit: 1297
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Pietarsaari, pieni suurkaupunki

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 26.03.2019 19:03

https://svenska.yle.fi/artikel/2019/03/ ... obb-skapar
Jakobstad placerar sig som nia bland de finländska regionstäderna när det gäller dragningskraft. - Jakobstad är som den känns, en liten storstad, det finns mycket här, säger stadsdirektör Kristina Stenman.
Pietarsaari sijoittuu yhdennäkseksi suomalaisten seutukaupunkien vetovoimalistalla. Pietarsaari tuntuu pieneltä suurkaupungilta, täällä on paljon kaikenlaista, sanoo kaupunginjohtaja KS
Faktum är att staden mellan år 2008 och 2017 tappat fem procent av sina finsktalande invånare, det är 1062 personer.
Tosiasia on, että kaupunki on vuosien 2008 ja 2017 välillä menettänyt viisi prosenttia suomenkielisistä asukkaistaan, se on 1062 Henkilöä.

-Voimme parantaa kaksikielisyyttä, mutta moniin muihin verrattuna ovat asiat meillä itse asiassa hyvin. Meidän täytyy kääntää kaksikielisyys joksikin positiiviseksi, tämän me voimme tehdä paremmin, sanoo kaupunginvaltuutettujen puheenjohtaja A-M H
- Vi kan bli bättre på tvåspråkighet, men jämfört med många andra har vi det faktiskt bra*. Vi måste vända tvåspråkigheten till något positivt, det här kan vi göra bättre, säger stadsfullmäktiges ordförande Anna-Maja Henriksson (SFP).
*Jaaha, mihin mahdetaan verrata silloin kun kaupunki on parissakin vertailussa äänestetty Suomen huonoimmaksi vähemmistön kannalta
Kun katsomme tämän pienen suurkaupungin historiaa (historiaahan pitää aina katsoa) vuodesta 1990 vuoteen 2017, on koko kaupunki polkenut käytännössä paikoillaan kohta 30 vuotta.
Väestömäärän muutos sinä aikana
Koko väestö -504
Suomenkieliset -1898 (-22%)
Ruotsinkieliset -166
Muut +1559

On Pietarsaarta siis kilpailutettu muuallakin.
https://www.pohjalainen.fi/mielipide/pa ... -1.2253729
Kaupunki sai tyytyväisyysindeksissä karmean lukeman 56,1, kun kyselyn voittaneilla Pirkkalalla ja Kauniaisilla luku oli komea 84,5.
Tästä päätellen sattumaksi tätä ei voida selittää millään.
Åbo Akademi julkaisi kielibarometrin, jossa tutkittiin suomen- ja ruotsinkielisten palvelujen toimimista sekä kieli-ilmapiiriä kaksikielisissä kunnissa vähemmistöön kuuluvan kieliryhmän näkökulmasta.

Tässäkin tutkimuksessa Pietarsaari sijoittui viimeiseksi. Vain 20 prosenttia suomenkielisistä vastaajista oli sitä mieltä, että ruotsin- ja suomenkielisten välinen suhde ja ilmapiiri kaupungissa on hyvä.
Vaikka ylevero synkästi korpeaakin, niin minulle henkilökohtaisesti on svenska yle korvaamaton tiedon lähde. Mm yleisön vuodatukset avaavat hämästyttäviä visioita kielitaitoiselle, (Touché! Ruotsista voi siis sittenkin olla hyötyä.) Keskinäiset riidat, joista ei ole pulaa + ennen kaikkea niiden kommentit, ovat aina hyvin antoisia. Sanomalehtitalossa useat vuodet työskennelleenä myös aiheet, joista olemattomia juttuja väkisin väännetään, kertovat enemmän kuin jutut itsessään. Se, että mitättömistä aiheista puhalletaan isoja ,juttuja, kertoo vain varmuudella siitä, että oikeita aiheita ei ole.

NRR
Viestit: 8396
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Pietarsaari, pieni suurkaupunki

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 27.03.2019 08:58

Aika karu kuva pohjolan kaksikielisyydestä: kaikki haluavat pois, erityisesti suomenkieliset, ruotsinkieliset kähinöivöt keskenään (silkkaa tylsistymistään?) ja näennäisprojekteja pukkaa, mutta vain svenska yle on kiinnostunut.

Jaa-a

Auttaako kaksikielisyysnäytelmä?

Hillevi Henanen
Viestit: 1297
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Pietarsaari, pieni suurkaupunki

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 27.03.2019 12:45

NRR kirjoitti:
27.03.2019 08:58
Aika karu kuva pohjolan kaksikielisyydestä: kaikki haluavat pois, erityisesti suomenkieliset, ruotsinkieliset kähinöivöt keskenään (silkkaa tylsistymistään?) ja näennäisprojekteja pukkaa, mutta vain svenska yle on kiinnostunut.

Jaa-a

Auttaako kaksikielisyysnäytelmä?
Ei siinä kerkiä tylsistymään kun aina on väännettävä jonkun kanssa.
Jens Bergin jutuissa palattiin useamman kerran tähän yhteistyön mahdottomuuteen.
En vän till mig sa att Stafettkarnevalen ju är ett lyckat exempel, men sedan blev han tyst och sa att det ju till och med där också uppstår gnissel om var i Svenskfinland evenemanget ska ordnas.
Ystäväni sanoi, että viestikanrnevaalithan ovat onnistunut esimerkki, mutta sitten hän vaikeni ja sanoi, että jopa siitä syntyy vääntöä että missä päin Svenskfinlandia tapatuma pitäisi jäejestää.

Kaksikielisyysnäytelmä toimii jonkinlaisena laastarina tässä hajaannuksessa. Se osa ruotsinkielisistä, joka kannattaa sitä, on isosti ja näyttävästi äänessä, ja se toinen puoli pitää (takuulla ihan terveellistä) päänsä kiinni.
Nyt esim. on tavattoman mielenkiintoista miten Vaasa ja Mustasaari rämpivät eteenpäin tuosta onnettomasta suurkuntahankkeestaan. On kiva katsella kun osapuolet nokkivat toisiaan, ja nyökytellä molemmille.

lpo
Viestit: 99
Liittynyt: 10.04.2016 10:57

Re: Pietarsaari, pieni suurkaupunki

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja lpo » 03.04.2019 21:17

Pohjanmaan hajaannuksesta yleisesti ottaen voisi heittää tämän linkin, vaikkei Pietarsaareen suoraan liitykään: https://yle.fi/uutiset/3-10719555
Mustasaari sanoi "Ei kiitos" kuntaliitokselle
Kovin on epäsopuisan tuntuista touhua. Näyttäisi siltä, että paniikkinappi on jo hakattu epäkuntoon, eikä tämä touhu kyllä alueen elinvoimaisuutta tule vahvistamaan. Noh, ainakaan ruotsinkieliset palvelut eivät tule paranemaan alueelta jo nyt pakenevien suomenkielisten taakkaa lisäämällä. Työpaikat osaavat kyllä hakeutua muihinkin osiin maata.

Vastaa Viestiin