Hyvä alku: ehdokkaista neljä kymmenestä ruotsin valinnaisuuden takana

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 8466
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Hyvä alku: ehdokkaista neljä kymmenestä ruotsin valinnaisuuden takana

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 23.03.2019 08:00

Viimeksi tästä otsikoi Seinäjoen Sanomat: https://www.seinajoensanomat.fi/artikke ... nnaisuutta

Kun valinnaisuuden kannatus on kuitenkin näin yleistä ja ulottuu kaikkiin puolueisiin, luulisi kielivapauden mustamaalaamisen käyvän vaikeaksi.

2011 niukka enemmistö valituista olisi vaalikoneissa luopunut ruotsin pakollisuudesta. Kansalaisaloitteen puolesta 2015 heistä kuitenkin äänesti vain 48. Äänestyksen ajaksi salista poistuivat mm. vapaaehtoisuutta selvästi kannattaneet kokoomuksen Kiuru ja Lauslahti (laativat ponnen surullisenkuuluisasta kielikokeilusta) sekä demareiden Guzenina.
Viimeksi muokannut NRR, 16.04.2019 08:41. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

NRR
Viestit: 8466
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Hyvä alku: ehdokkaista neljä kymmenestä ruotsin valinnaisuuden takana

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 23.03.2019 08:07

Ongelmia on kyllä näillä periaatteessa vapautta kannattavillakin:
– Ruotsin kielen asema varsinkin ruotsinkielisillä alueilla on taattava jatkossakin. Sen lisäksi tulee taata saamelaisten, romanien, viittomakielisen ja venäjänkielisten vähemmistöjen palveluiden taso Suomessa. Tästä syystä myös kielten opetuksen suhteen tulee tehdä alueellista pohdintaa, toteaa Jenna Alaspää (vihr.).
Siis suomenkielinen lukee kieliä vain palvellakseen?
– Ruotsin kielen asema voisi kohentua vapaehtoisuudesta. Nyt kieli on saanut "pakko"-leiman. Ruotsi on tärkeä kieli pohjoismaisessa yhteistyössä, mutta aluekohtaista harkintaa voitaisiin noudattaa. Pohjanmaalla ruotsi on tärkeä, toteaa kokoomuksen Toni Viljanmaa.
Ihan itse ei siis saisi valita ainakaan siellä, missä ruotsinkielisiä on tavattu.
–  Jos ruotsin kieli on peruskoulussa pakollinen, tulee tuntien määrää lisätä, jotta kieli sitten opittaisiin kunnolla. Nykyisillä tuntikehityksillä ei pakollisuudessa ole järkeä. Lisäksi se eriarvoistaa Suomen kielisiä verrattuna kaksikielisiin. Toisen kotimaisen kielen opiskelun tulee perustua vapaaehtoisuuteen, toteaa Piia Kattelus (kp.).
Aika uskomaton lausunto ehdokkaalta, joka on virallisesti ruotsin valinnaisuuden puolella.
– Mielummin englannin rinnalle kolmas vieras kieli, joka olisi vapaavalintainen. Kielitaito syntyy oman innostuksen, ei pakon kautta, perustelee keskustan Risto Lahti.
Siis montako pakollista kieltä?

SJONS
Viestit: 400
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Hyvä alku: ehdokkaista neljä kymmenestä ruotsin valinnaisuuden takana

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 24.03.2019 17:49

Tiedän kieltenopetustyöryhmän mielipiteen, mutta kaikille kaksi pakollista vierasta kieltä on jo liikaa ja jopa turhaa.

Englanti ainoana kaikille pakollisena vieraana kielenä on ok. Ruotsin kieli on suomenkielisille vieras kieli. Sitä ei tarvita ja se joutaa valinnaiseksi kieleksi. Ruotsi on poistettava myös ylemmistä oppilaitoksista ja virkavaatimuksista. Sitä ei yksinkertaisesti ja todellisuudessa tarvita. Ruotsi on suomenkielisiä alistava vaatimus. Emme opiskele historiaa varten vaan opiskelemme nykymaailmassa vastaan tulevien tarpeiden mukaan

Ruotsi noudattaa sääntöä: Maan pääkieli on ruotsi ja sitä on jokaisen osattava peruskoulun loppuun mennessä. Englanti on kaikille yhteinen ja pakollinen vieras kieli! Miksi Suomen pitäisi poiketa pohjoismaisesta säännöstä?

Vastaa Viestiin