Suomen Mieli 1-2/2019

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 8396
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Suomen Mieli 1-2/2019

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 21.03.2019 20:01

Otin ja liityin Suomalaisuuden Liittoon, vaikka vierastan monia siihen liitettyjä teemoja.

Tässä liiton julkaisemassa vuoden ensimmäisessä lehdessä on paljon kielipolitiikkaa: pitkä juttu peruskoulun pakkoruotsin historiasta ja eri puolueiden ehdokkaita esittelemässä kielipoliittisia näkemyksiään (RKP ja Vasemmistoliitto puuttuivat).

Keskustan Mikko Kärnä, Inari
PS Sami Savio, Ylöjärvi ja Tiera Laitinen, Helsinki
Kokoomuksen Susanna Koski, Vaasa
Demareiden Kimmo Kiljunen, Uusimaa
Vihreiden Olli-Poika Parviainen, Tampere
KD Aki Ruotsala, Seinäjoki
Sinisten Seppo Kapanen, Tampere ja Tiina Ahva, Uusimaa
Kansalaispuolue Pia Kattelus, Vaasa ja Sami Kilpeläinen, Oulu

Tuntuu todella hyvältä lukea kielivapauteen ja kielipolitiikkaan keskittyvää lehteä, vaikka tietysti olen omaa mieltäni monesta asiasta. Lehden artikkelit eivät kaiketi löydy netistä? Niiden tulisi löytyä ja niihin pitäisi liittyä keskustelumahdollisuus.
Viimeksi muokannut NRR, 22.03.2019 08:08. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

NRR
Viestit: 8396
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Suomen Mieli 1-2/2019

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 21.03.2019 20:42

Liiton säännöissä:
Suomalaisuuden liiton tarkoitus on herättää ja vahvistaa suomalaisten kansallista tietoutta ja ajattelutapaa sekä kaikin tavoin edistää suomalaista, erityisesti suomenkielistä kulttuuria.

Liiton tehtävänä on

– vaalia suomen kieltä, suomalaista yhteenkuuluvuutta ja kulttuuriperinteiden omaleimaisuutta,

– lujittaa itsenäisyys- ja puolustustahtoa sekä kansanvaltaista ajatustapaa,

– edistää kansainvälistä yhteistyötä henkisen ja aineellisen kulttuurin eri aloilla sekä

– ylläpitää yhteyksiä ulkomailla oleviin suomalaisiin ja suomensukuisiin kansoihin.
Näettekö jotain ongelmia siinä, että kielivapaustyö yhdistyy monen mielessä Suomalaisuuden liittoon ja näihin periaatteisiin?

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 996
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global

Re: Suomen Mieli 1-2/2019

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 21.03.2019 21:11

Näettekö jotain ongelmia siinä, että kielivapaustyö yhdistyy monen mielessä Suomalaisuuden liittoon ja näihin periaatteisiin?
Ei tuossa ole ongelmaa.

Mutta, ongelma on, ettei Suomalaisuuden liitto ole missään esillä, muuta kuin korkeintaan svenska Ylen ja muun suomenruotsalaisen edunvalvontakoneiston uutisoinnissa ja niiden uutisointi ei asiaa auta.

Ei mikään valtamedia kerro liiton toiminnasta ja liitto on noita videoita lukuunottamatta omassakin tiedotuksessaan todella passiivinen, verrattuna vaikka meihin täällä palstalla kommentoiviin.

Mehän toimitaan lähes päivittäin, tai ainakin viikoittain.

Me otamme kantaa kaikkialla,mutta liitto loistaa poissaolollaan kielipoliittisessa keskustelussa. Ilmeisesti kaikki kannanotot pitää käsitellä jossakin kokouksessa, mihin menee monta kuukautta,
ja silloin keskustelu on jo mennyt ohi!

Liitto on jäykkä ja saamaton.

Ei sieltä löydy ketteryyttä ja tulisieluisuutta!

Tuo Aki Härkönen tosin kommentoi twitterissä, mutta muuten esim. hallituksen jäsenet ovat passiivisia. Ei mitään aktiviteettia somessa.

Ihan kuollutta.

NRR
Viestit: 8396
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Suomen Mieli 1-2/2019

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 22.03.2019 08:02

Suomalaisuuden Liiton hallitus kokonaisuudessaan vuonna 2019

Rostila Ilmari, pj

Ahonen Antti

Engman Jari

Gustafsson Juuso-Ville

Helispuro Jari

Laitinen Tiera

Lakee Hannu

Kattelus Piia

Ruotsala Aki

Vilja Sebastian
Tässä on ainakin kolme eduskuntaehdokasta. Luultavasti hallitus on sitoutunut nimenomaan liiton hallinnolliseen pyörittämiseen. Useimmilla on yleispoliitikon intressivalikoima. Yhteydet politiikkaan ovat ok, nyt kytkennät ovat vasta perussuomalaisiin, kristillisdemokraatteihin ja kansalaispuolueisiin. Yksi sateenkaarikansan maahanmuuttajataustainen animistinen rauhanaktivisti joukossa vähän tasoittaisi.

Tarvitaan erikseen kielipolitiikan uudistamisen vastuuhenkilöt. Sellaiset tarvittaisiin myös puolueisiin. Olisi aina valmis kosketuspinta eri tahoille.

Lehden ulkoasu on tyylikäs ja tyyliä on nettisivuillakin, ne vain edelleen näyttävät varsin tyhjiltä. En löytänyt hallituksen edustajien esittelyjäkään. Toiminnasta kertoo lähinnä lukupiirin kokoontuminen: Linnankosken Laulu tulipunaisesta kukasta.

Olen joskus kuulunut vanhaa omaisuutta hallinnoivaan yhdistykseen, jossa jatkuvana huolena oli, että yhdistys vallataan. Onkohan liitolla sama huoli ja siksi niin matala profiili?

NRR
Viestit: 8396
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Suomen Mieli 1-2/2019

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 22.03.2019 08:54

Turussa Suomalaisuuden liitolla on kerho:
Turun kerho tukee Suomalaisuuden Liiton tavoitteita vaalia suomalaisuutta, suomen kielen asemaa, oikeuksia ja merkitystä, sekä suomalaista yhteenkuuluvuutta ja kulttuuriperinteiden omaleimaisuutta, lujittaa itsenäisyys- ja puolustustahtoa sekä kansanvaltaista ajattelutapaa, edistää kansainvälistä yhteistyötä henkisen ja aineellisen kulttuurin eri aloilla sekä ylläpitää yhteyksiä ulkomailla oleviin suomalaisiin.

Kerho tulee toimimaan rekisteröimättömänä Suomalaisuuden Liiton tavoitteita ajavana paikallisena kerhona.
Suomalaisuuden Liiton kielipoliittinen julistus

Suomalaisuus on suomalaisten historiaa ja tulevaisuutta sekä näiden tulkintaa. Kansa ei voi elää ilman kertomusta siitä, "mistä tulemme, keitä olemme ja minne olemme menossa", ilman yksilöiden ja yhteisön tietoon ja tunteisiin perustuvaa suhdetta itseensä. Kuulumme suomea puhuvaan kansaan.

Suhteessa itseemme, itsemme määrittelyssä ja samaistumisessa, keskeisessä asemassa on suomen kieli:

* Äidinkielen välityksellä tapahtuu ajattelumme ja tunteidemme ilmaisu ja kehittyminen, sekä persoonan ja sosiaalisten suhteiden muodostuminen;

* Kielen kautta määrittyy suhteemme maailman monimuotoisuuteen kalevalaisena kansana, muiden itämerensuomalaisia lähisukukieliä, kuten viron ja karjalan kieltä, puhuvien rinnalla;

* Suomalaisuusliike kielellisten oikeuksien puolesta kasvatti suomenkielisen yhteisön valtiolliseksi tekijäksi;

* Suomalaiset ovat kehittäneet historiallisen nopeasti omakielisen korkeakulttuurin, tieteen, taiteen ja valtion, saavuttaen näin kulttuurisen ja valtiollisen aikuisuuden;

* Suomalaisuutta uhkaa nyt ulkoinen paine, joka liittyy yhtäältä laajenevaan ja syvenevään kansainvälisyyteen ja toisaalta pyrkimyksiin kytkeä ruotsin kieli pakolla suomalaisuuteen.

Keskinäinen yhteytemme valtiollisen Suomen perustana on yksilöiden tahdon ja vapauden asia. Valtion pitää kunnioittaa nykyistä paremmin suomenkielisten oikeuksia, kuten kielellisen vapauden periaatetta, eikä ruotsinkielisten kiistämätön oikeus omakieliseen kulttuuriin ja yhteisöön saa tätä estää. Pakkoruotsi on väärin.
Ehkä Suomalaisuuden liitolla voisi olla vastaava digitaalinen kerho. Tosin en itse nyt näe, että jaksaisin laajentaa työkenttääni. Mutta liiton sivuilta voisi kyllä löytyä linkki tänne.

NRR
Viestit: 8396
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Suomen Mieli 1-2/2019

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 22.03.2019 09:05

Onko jotain juridisia ongelmia siinä, jos keskustelunavauksia täällä linkitettäisiin Suomalaisuuden liiton sivuille?

SJONS
Viestit: 399
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Suomen Mieli 1-2/2019

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 22.03.2019 15:26

Ongelmat ovat pääasiassa siinä, että eri puolueitten puheenjohtajat ja puolue-eliitti ovat täysin Rkp:n talutusnuorassa.

Rkp on pystynyt erilaisilla tukimuodoilla kahlitsemaan puolueiden valtaapitävät. Yksittäiset suomen kieltä ja suomenkielistä kulttuuria arvostavat eivät saa näyttää sitä edes puoluekokouksissa. Tämähän on ollut näkyvissä niin Kokoomuksessa, Keskustassa, Sdp:ssa kuin Vas.liitossakin.

Kokoomus on äänestänyt vapaan kielivalinnan puolesta! Muistanette miten siinä kävi!

Keskustan ruotsinkielinen järjestö teki puoluekokoukselle aloitteen ja vaati pakollisen ruotsin poistamista. Asiasta ei edes keskusteltu vaan aloite hylättiin.

Sdp:ssa valitaan aina joku puheenjohtajista ja useimmiten myös puoluesihteeri suomenruotsalaisten keskuudesta.

Vas.liitolla on useimmiten suomenruotsalainen puheenjohtaja!

NRR
Viestit: 8396
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Suomen Mieli 1-2/2019

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 22.03.2019 15:50

Niin, Sjons, on siellä ihan sairas kuvio taustalla. Ja kuten HH tuossa toisessa ketjussa sanoi: "muutaman prosentin ryhmän takataskussa on runsaasti aikoinaan kähmittyä kansallisomaisuutta, jolla sitten ostetaan kotiin hyöty". Sanoisin tämän mielelläni kauniimmin, mutta sitä ei vaan voi valkopestä olivat ruotsinkieliset muuten miten mukavia tahansa. Heidän edunvalvontansa on häikäilemätöntä ja perustuu pelkästään varallisuuteen ja valtapeliin.

Mutta Suomalaisuuden liitossa on nyt tehty monta hyvää uudistusta talven aikana:
- tyylikäs lehti
- tyylikkäät nettisivut
- uutena aluevaltauksena videot.
Ihan oikeasti olen iloinen tästä!

Nyt pitäisi vain saada nettisivuille ajankohtaisuutta, hallituksen jäsenten esittelyt näkyviin (voisi olla pieni videokin), lehden jutut näkyviin myös nettiin, jokin kommentointimahdollisuus vaikka tämän sivuston kautta sekä tuoreet videot sivuille näkyviin. Jatkossa toivon lyhyempiä videoita. Täytyy olla jo todella innokas kielivapauden kannattaja jaksaakseen netin nopeatempoisessa maailmassa kuunnella vartin asiatekstiä. Ihan hyvä tehdä videoita meillekin, mutta kun halutaa tavoittaa uusia ihmisiä, tehdään viihteellisemmällä otteella ja lyhyemmin.

Yksi kohderyhmä ovat mielestäni koululaiset ja opiskelijat. He joutuvat istumaan vuosia tunneilla, joilla kielenopetuksen ohella kuunnella pohjoismaisuuspropagandaa, kaksikielisyyspropagandaa, lisääkieliä-propagandaa ja molempiparempipropagandaa ja ylipäätään vain järjettömiä perusteluja tyyliin "voit saada ruotsinkielisen poika/tyttöystävän" ja "mitä jos ruotsinkielinen lapsi eksyy bussissa eikä kukaan osaa auttaa". Heille pitäisi tarjota lyhyitä videoita, joilla voi vastata silloin, kun joku lyö perustuslailla tai propakkoruotsipropagandalla päähän. Ja videoilla pitäisi myös näkyä nuoria.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 996
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global

Re: Suomen Mieli 1-2/2019

#9 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 04.04.2019 15:49

Otin ja liityin Suomalaisuuden Liittoon, vaikka vierastan monia siihen liitettyjä teemoja.
Minä taas erosin Liitosta, koska en koe saavani mitään vastinetta jäsenmaksulleni.

Tai tarkemmin,en virallisesti eronnut,vaan jätin maksun maksamatta,koska Liiton linja on liian pehmeä eikä yhdistys saa mitään aikaiseksi.

NRR
Viestit: 8396
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Suomen Mieli 1-2/2019

#10 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 04.04.2019 17:02

Minä taas kunnioitan vuosi vuodelta enemmän näitä pitkän linjan miehiä, jotka tyynesti jatkavat, vaikka ovat jo vuosikymmeniä nähneet, miten vaikeaa on saada pientäkään säröä säätiövaroin terästetyn pakkoruotsituksen tuhatvuotiseen ikeeseen. Tietoa siellä on todella paljon.

SJONS
Viestit: 399
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Suomen Mieli 1-2/2019

#11 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 04.04.2019 17:56

Olen samaa mieltä ed.kirjoittajan kanssa. SL:n herrat jaksavat puurtaa, vaikka eteneminen on hidasta ja takkuista. Heille kiitokset siitä!

Tänään 4.4. 2019 Radio 1 "Mitä maksaa" ohjelmassa keskusteltiin vaalirahoituksesta. Juha-Pekka Rantalan kanssa keskustelemassa oli tutkija Erkka Railo. Railo totesi Rkp:n ehdokkaiden saavan miltei kaiken vaalituen suomenruotsalaisilta säätiöiltä, kun taas esim. Perussuomalaisten ehdokkaiden vaalirahoitukseen on pakko käyttää moninkertaisesti enemmän omaa rahaa. Suosittelen kuuntelemaan!

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 996
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global

Re: Suomen Mieli 1-2/2019

#12 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 04.04.2019 21:20

NRR kirjoitti:
04.04.2019 17:02
Minä taas kunnioitan vuosi vuodelta enemmän näitä pitkän linjan miehiä, jotka tyynesti jatkavat, vaikka ovat jo vuosikymmeniä nähneet, miten vaikeaa on saada pientäkään säröä säätiövaroin terästetyn pakkoruotsituksen tuhatvuotiseen ikeeseen. Tietoa siellä on todella paljon.
Tietoa on, varmasti.
Mutta puhtia ei ole!

Maksan jäsenmaksun, kun näen tai kuulen Liiton esittävän ydinkysymyksen poliittiselle eliitille.

Ja se kysymys on:

Miksi Suomen kielipolitiikassa ei huomioida 95%n enemmistön intressejä, vaan itsenäisen Suomen kielipolitiikan keskiössä on jo sata vuotta ollut ruotsin kieli ja sen privilegioasema?

Tämä kysymys on kysyttävä poliittiselta eliitiltä suoraan tässä muodossa ja siihen on saatava selkeä vastaus.

Tätä kysymystä ei ole Liitto eikä kukaan muukaan toistaiseksi kysynyt!

Jos sinulla on tietoa, että tämä kysymys olisi kysytty, perun puheeni.

95% enemmistö: se osa väestöä, jonka äidinkieli EI ole ruotsi.

NRR
Viestit: 8396
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Suomen Mieli 1-2/2019

#13 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 04.04.2019 21:58

Ei minulla sellaista tietoa ole, mutta näistä puheenvuorovideoista saisi jo koottua hyvän kysymyskimaran päättäjille. Toivottavasti sellainen kooste on tulossa julkaisusarjan jälkeen.

Hillevi Henanen
Viestit: 1297
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Suomen Mieli 1-2/2019

#14 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 04.04.2019 22:38

NRR kirjoitti:
04.04.2019 17:02
Minä taas kunnioitan vuosi vuodelta enemmän näitä pitkän linjan miehiä, jotka tyynesti jatkavat, vaikka ovat jo vuosikymmeniä nähneet, miten vaikeaa on saada pientäkään säröä säätiövaroin terästetyn pakkoruotsituksen tuhatvuotiseen ikeeseen. Tietoa siellä on todella paljon.
Olen niin samaa mieltä kanssasi. Tapasin paljon näitä pitkän linjan kavereita viimeisen kansalaisaloitteen keruuhommissa puolen vuoden aikana kesällä 2016, enkä voi muuta kuin nostaa hattua. Kun sitten näin pari heistä SL:n toiminnassa, niin liityin jäseneksi viime vuonna.

Vastaa Viestiin