Ongelmapari: kielivapaus ja maahanmuutto

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 8396
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Ongelmapari: kielivapaus ja maahanmuutto

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 21.03.2019 08:51

Maahanmuuttajien määrä kouluissa on jo nyt sellainen, että heidän pakkoruotsinsa syö valtavasti rahaa ja voimavaroja, jotka tulisi kohdentaa toisin. Vapautuksia he eivät saa, ruotsista on yhtä vaikea saada vapautusta kuin matematiikasta.

Kuitenkin nimenomaan maahanmuuton ongelmattomuutta julistavat pitävät pakkoruotsista kiinni. Siis ideologian tasolla he ihannoivat maahanmuuttoa rikkautena mutta käytännön tasolla vaikeuttavat kotoutumista, oman kielen vaalimista ja esimerkiksi erilaisten kaksikielisyyksien rekisteröimistä.

Toisaalta ne, jotka purkaisivat syrjiviä rakenteita kielipolitiikassa, ovat usein erittäin kriittisiä maahanmuuton suhteen. Heidän on pidettävä maahanmuuton ongelmia esillä, jotta sekin puoli tulisi näkyväksi, mutta sävy voi olla rankka.

Pakkoruotsin kritiikki onkin monen aktiivisen maahanmuuttajan silmissä saatu näyttämään epäilyttävän kovalta puheelta, johon ei niinkään liity halu edistää erilaisten nuorten opintietä vaan ennemminkin armottomat omillaan selviytymisen ja yhdenmukaisuuden vaatimukset. Näin ei pitäisi olla. Tosin koko tämä aika näyttää olevan mielipuolisen vastakkainasettelun aikakausi.

Tämä on todella ongelmallinen tilanne, sillä kotosuomalaisten ja maahanmuuttajien pitäisi yhdistää voimansa pakkoruotsin poistamiseksi ja perustaitojen painottamiseksi koulutuksessa.

Espoossa joka neljäs koulunaloittaja on vieraskielinen, Helsinki on kohta samassa, muut isot kaupungit seuraavat perässä. Muistakin oppilaista noin viidenneksellä on isoja oppimisen ongelmia, jotka useimmiten liittyvät kieleen. Miten koulu reagoi? Järjettömästi: kaikesta muusta kouluissa säästetään vaan ei pakkoruotsista! Esimerkiksi pääkaupunkiseudun peruskouluissa pakkoruotsin tunteja on nostettu kolmanneksella.

Jokainen lapsi on velvoitettu lukemaan ruotsia alakoulusta yliopistoon, koska muka vain näin voidaan varmistaa ruotsinkieliselle vähemmistölle (alle 5%) omankieliset palvelut. Niitä, joiden opintoja pakkoruotsi haittaa (mm. maahanmuuttajat ja erityisoppilaat) on paljon enemmän kuin näitä, joita pitäisi palvella. Samalla ruotsinkielisillä on jo helponnetut kiintiönsä eri aloille, jotta he voivat itse ylläpitää omankielisiä ympyröitään.

Ongelmista on puhuttava avoimesti! Pakkoruotsin aika on niin ohi!
Viimeksi muokannut NRR, 23.03.2019 19:46. Yhteensä muokattu 6 kertaa.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 996
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global

Re: Ongelmapari: kielivapaus ja maahanmuutto

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 21.03.2019 10:14

Tosin koko tämä aika näyttää olevan mielipuolisen vastakkainasettelun aikakausi.
Logiikan puute, johdonmukaisuuden puute..

se vaivaa kaikkea politiikkaa, ei pelkästään kielipolitiikkaa.

Logiikka ei kuulu politiikan perusolemukseen.

Sen takia meille johdonmukaisesti ajatteleville politiikka ei avaudu, koska siinä ei näytä olevan järkeä, vaan siinä haetaan aina uudestaan uusia asemia, joilla oma valta maksimoidaan.
Siinä toteutuu vain vallanhimon logiikka!

Silti pitää sanoa, että Persut on epäloogisista puolueista se loogisin puolue, Halla-ahon ansiosta.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 996
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global

Re: Ongelmapari: kielivapaus ja maahanmuutto

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 21.03.2019 10:30

[Suomi on kaksikielinen maa, mutta julkinen keskustelu kaksikielisyydestä on typistynyt suomi-ruotsi väittelyksi. On tärkeää, että tämän iänikuisen väittelyn sijaan kaksikielisyyttä tarkastellaan muistakin näkökulmista.

Kaksikielisyys ei ole pelkästään kielipoliittinen kysymys, vaan sillä on paljon myönteisiä yksilö-, perhe- ja yhteiskuntatason vaikutuksia, jotka on korkea aika huomioida paremmin.

Familian tavoitteena on saada kaksikielisyys hallitusohjelmaan; väestörekisteriin tulisi voida merkitä useampi kuin yksi äidinkieli
./quote]


Onko Familia ry tuttu, NRR?

Mielestäni esittämämme (Uusi kielipolitiikka) pääkielimalli olisi selkeästi hyödyllinen myös muille kaksikieliselle, mutta kun häviäjänä on ruotsin kielen privilegioasema, mitään ei tapahdu...

Suomenruotsalaiset haluavat säilyttää monopolin
kaksikielisyys-käsitteeseen, mutta sitä ei kukaan uskalla sanoa ääneen..

NRR
Viestit: 8396
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Ongelmapari: kielivapaus ja maahanmuutto

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 21.03.2019 19:55

Kiitos UK, olet tuonut tämän Familian ja sen esittämän useamman kielen rekisteröimismahdollisuuden esille aiemminkin. Tähän on hyvä palata.

On totta, että meillä tosiaankin on uusi kielivähemmistö nimeltä kaksikieliset ja yhdistekmät ovat monet - mutta niitä tulisi yhdistää suomen kieli ja pääkielimalli.

NRR
Viestit: 8396
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Ongelmapari: kielivapaus ja maahanmuutto

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 23.03.2019 12:23

Tänäisessä hesarissa oli juttu, jossa näkyy, miten suomalaisuuden avoin arvostaminen voi olla sallitumpaa maahanmuuttajalle kuin muille:
Eräs ihminen sanoi [jalkapalloilija Perparim] Hetemaj’sta ennen haastattelua, että hän on isänmaallisempi kuin monet suomalaiset.

”En tiedä, kuka sanoi, mutta olen isänmaallinen ihminen. Olen kosovolainen ja suomalainen. Isänmaallisuus nähdään usein rasistisena asiana, mutta pitää korostaa, että suomalaisuudesta saa olla ylpeä, ja suomalaisten pitäisikin olla ylpeitä historiastaan. Ei isänmaallisuus tarkoita, että olisi jotain muuta vastaan.”

Vastaa Viestiin