Etninen suomalaisuus tai skandinaavisuus, hyvä vai paha?

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 8692
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Etninen suomalaisuus tai skandinaavisuus, hyvä vai paha?

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 05.03.2019 12:47

DNA-sukututkimusohjelmisto jakaa etnisyyksiä tällä hetkellä näin:

Suomalainen
Skandinaavi
Englantilainen
Irlantilainen, skotti ja walesilainen
Pohjois- ja länsi-eurooppalainen
Baltti
Itäeurooppalainen
Balkanilainen
Ashkenasi juutalainen
Iberialainen
Italialainen
Kreikkalainen
Sardinialainen

Jostain syystä listassa ei ole alkuperäiskansoja omina etnisyyksinään, kuten saamelaiset. Ehkä siksi, ettei tätä kysytä testilomakkeissa, kansallisuus ja syntymäpaikka näkyvät.

Mietin vain, onko esimerkiksi skandinaaveiksi itsensä mieltävien vaikea käsittää, että suomalaisuus on myös etnisyyttä ja sillä tavoin rinnakkainen nimikkeiden skandinaavisuus ja balttilaisuus kanssa - eikä vain sanojen ruotsalainen ja virolainen rinnakkaisnimike? Tästä näkökulmasta on järjetöntä vaatia suomalaisia "käymään skandinaaveista saavuttaakseen goodwilliä" tai pelkäämään leimautumista "puolibalteiksi", tähän liittyy myös epäilyttävä etninen/kulttuurinen arvottaminen.

Suomalaiset ovat siis oma etninen ryhmänsä, toki sisältäen monia taustaetnisyyksiä niin lähimaista kuin uusien monitaustaisten perheiden kautta. Omassa profiilissani on tällainen länsisuomalainen etnisyyskuvio (muuttunee testien kehittyessä):
- suomalainen yli 60%
- baltti yli 10%
- itäeurooppalainen yli 10%
- skandinaavi alle 10%
Muiden perheenjäsenten suomalaisuusprosentti on yli 90, koska heillä osa perimästä tulee idästä. En tietenkään koe olevani vähiten suomalainen perheessäni ;)

Suomalaisuus on skandinaavisuuden tapaan myös kulttuuriperintöä, erityisesti kiinnittynyt suomen kieleen.

Ja sitten on kansalaisuus nimeltä suomalainen.

Olen aiemminkin puhunut siitä, että monietnisyys avautuu minulle parhaiten tulevien polvien kautta. Minun on helppo ajatella, että (joskus tulevaisuudessa toivottavasti ilmaantuvien) lastenlasteni tai viimeistään lastenlastenlasteni etnisyys on kirjavampaa kuin omani. Heissä sulautuvat yhteen ne erilaiset etnisyydet ja kulttuurivirrat, jotka nyt saattavat erottaa ja hämmentää. Heidän sukupuussaan esivanhempina olemme kaikki yhtä kiinnostavia ja arvokkaita oksia. Mutta nyt ja tässä on olemassa niin kansalaisuutena toteutuva, etninen kuin kulttuurinenkin suomalaisuus. Kunkin yksilön kohdalla kaikki kolme erilaisia, uniikkeja mutta koko väestöä katsellessa näkyvät yhdistävät piirteet.

NRR
Viestit: 8692
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Etninen suomalaisuus tai skandinaavisuus, hyvä vai paha?

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 01.07.2019 19:07

Nyt tämä "etninen suomalaisuus" on noussut ikävällä tavalla esiin, kun perussuomalaisissa on tehty geenitestejä (mitä lämpimästi suosittelen) ja nostettu oma "suomalaisuusprosentti" ylpeästi esiin. Ja tietysti lehdistö on lähtenyt maalaamaan rotupuheetta esiin, herkutellut värittämällä tilannetta ärsyttävin valokuvin ja mielikuvin.

Näin siis perussuomalainen mies hesarissa:
Suomalaisuus on hyvin paljon linkittynyt etnisyyteen, kieleen ja kulttuuriin.
Tämä on pyhä kolminaisuus, josta mitään ei voi ottaa pois.
Kolminaisuuden kantapohjana on etnisyys [geeniperimä]”
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006158171.html

Ensimmäinen lause on ok. Kaksi seuraavaa lausetta ovat sitten henkilökohtaisia kokemuksia. Ne voi esittää vähemmän provosoivasti. Onhan osalla suomalaisuudesta kokemus, jossa oleellista on ruotsin kielen ja skandinaavien historian omaksuminen. Sellaisia henkilökohtaisia kokemuksia on. Niillä ei lyö muita päähän, kun ymmärtää ne henkilökohtaisiksi rakennelmiksi.

Jokainen ymmärtää, että toki on paljon suomalaisia, joiden etnisyys on jossain muualla. Se on ok. Se ei tarkoita, että keskivertosuomalaisen geenitestin tulos olisi huono ja rasistinen tai että geenitestin kautta haettu kuva suomalaisuuden juurista olisi paha. Se on pitkään ilman kirjoitettua historiaa eläneen kansan tapa löytää esivanhempiensa polut vuosituhansien ja valtakuntien läpi tähän päivään.

Uussuomalaisten etnisyys on yhtä kiehtovaa ja luvallista. Tulevien suomalaispolvien sukupuussa ne ovat yhtä arvokkaita juuria kuin nämä paikallisetkin juuret.

Etnisyys, kieli ja kulttuuri ovat mosaiikkeja, muuttuvia. Ydinjatkuvuus on olemassa, mutta se ei kieltäydy näkemästä uusien sävyjen mahdollisuuksia.

Jaska on yrittänyt oikoa vääriä tulkintoja twitterissä, mutta ne, joille perussuomalaiset ovat punainen vaate, ovat jo ehtineet loukkaantua ja sitten lähteneet rakentamaan ivakampanjoita ja ne taas ovat houkutelleen vastailkeilyä jne. Tunnelma on kuin vanhan ajan kaupunginosajengeillä, porukat liikkuvat yksissä ja etsivät tilaisuutta ottaa yhteen naapurijengin kanssa. Primitiivistä.

Vastaa Viestiin