Millaisia kysymyksiä kielipoliittisessa ohjelmassa pitäisi käsitellä? 

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Millaisia kysymyksiä kielipoliittisessa ohjelmassa pitäisi käsitellä? 

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 17.02.2019 23:07

Tätä pohdittiin Kotuksessa jokin aika sitten.

Kansalliskielistrategia oli 2011 se tapa, jolla pakkoruotsia lujitettiin. Saatiin yhtenäistä liturgiaa, kieliasiamiesverkostoja hallintoon ja loputtomasti projekteja.

Nyt on sitten vuorossa kielipoliittinen ohjelma.

Kotuksella on linkit aikaisempiin toimenpideohjelmiin:
https://www.kotus.fi/kielitieto/kielipo ... t_ohjelmat

Kielipoliittisen ohjelman johdantoa vuodelta 1998:
Suomen monikielisyys on rikkaus kaikkien Suomessa käytettävien kielten kannalta. Ruotsin kieli yhdistää Suomen Ruotsiin ja muuhun Pohjolaan; kulttuuriperintömme moninaisuuden yksi syy on suomen ja ruotsin kielen eläminen rinnan. Saamen kieli taas yhdistää eri saamelaisryhmiä yli valtakunnanrajojen ja suomen sukukielenä konkretisoi suomen kielen kuulumista laajempaan kieliyhteisöön. Romanit käyttävät romanikieltä sekä suullisesti että kirjallisesti keskinäisessä kanssakäymisessään, omissa lehdissään sekä romaneille tarkoitetussa julkisessa viestinnässä. Suomalainen viittomakieli on suomalaisten kuurojen tärkein yhteinen omaisuus. Sillä on historiansa kautta läheiset yhteydet ruotsalaiseen ja virolaiseen viittomakieleen. Kansainvälisesti Suomen virallisella kaksikielisyydellä ja pienten vähemmistökielten aseman kehittämisellä on suuri suhdetoiminta-arvo. Kielisiteet ja -sukulaisuudet liittävät Suomen itään, etelään ja länteen. Yksilön kannalta kaksikielisyys taas antaa parhaassa tapauksessa kahden kielen rikkauden ja mahdollisuudet.

Äidinkielellä tässä ohjelmassa tarkoitetaan kaikkia mainittuja viittä kieltä. Ohjelmassa käsitellään kielen merkitystä yksilön ja yhteisön kannalta, Suomen kielioloja, tutkimuskeskuksen tehtäviä kielipolitiikassa sekä kielen merkitystä yhteiskunnan toimivuudelle. Tavoitteena on saada niin tutkimuskeskuksessa työskentelevät kuin ympäröivä yhteiskuntakin pohtimaan kielen merkitystä yksilölle ja yhteiskunnalle.
---
Maamme suomen kielen tutkimusta vuonna 1996 arvioinut kansainvälinen ryhmä tähdensi, että sekä suomen kieli että suomen kielentutkimus ovat välttämättömiä ehtoja Suomen kulttuurin jatkuvalle olemassaololle (Fennistic Research in Finland at the Beginning ofthe Nineties. Report of the Evaluation Panel. Publications of the Academy of Finland 3/96). Ruotsin kieli puolestaan yhdistää ruotsinkielisiä suomalaisia toisiinsa ja samalla kaikkia suomalaisia sekä historiaamme että oman aikamme Pohjoismaihin.
Ei mitenkään lähtökohta, jossa suomen kieli nousisi erityisesti esille omiemme tekstissä, ainoastaan joku kansainvälinen ryhmä muistuttaa suomen kielen tärkeydestä. Omien on jatkuvasti puhuttava ruotsista ja muista vähemmistökielistä...

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Millaisia kysymyksiä kielipoliittisessa ohjelmassa pitäisi käsitellä? 

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 17.02.2019 23:47

Hyviä kommentteja taannoisesta hesarin keskustelusta
Uusi kielipoliittinen ohjelma pitää laatia niin, että se nostaa Suomessa suomen kielen maan pääkieleksi! Suomen kielen opiskeluun tulee lisätä tuntimääriä sekä ala- että yläkoulussa. 

Ruotsin kieli muutetaan valinnaisiksi muiden kielten rinnalle. Englanti on tärkein valinnainen kieli. 

Ruotsin kieli saa vähemmistökielen aseman, Ruotsinkieliset palvelut säilyisivät nykyisenlaisina eli valtion ja kuntien palvelut tuotettaisiin tarpeen mukaan molemmilla kansalliskielillä. Ruotsinkieliset hoitavat palvelunsa itse eikä niitä sälytetä suomenkielisille. 

Kaikilta maahanmuuttajilta vaaditaan suomen kielen osaamista ennen kansalaisuuden myöntämistä! 
Maahanmuuton lisääntyessä Suomeenkin on tullut yhä enemmän muiden kielten puhujia (kokonaismäärä on jo ylittänyt ruotsinkielisten määrän) ja vanha kahden tasavertaisen kansalliskielen malli on jäänyt ajastaan jälkeen. Olisiko jo aika siirtyä (Rönnholminkin ehdottamaan) Ruotsin mallin mukaiseen pääkielimalliin? Suomesta tulisi Suomen pääkieli, jolla yhteiskunta toimii ja jota kaikkien tulisi osata. Ruotsista tehtäisiin EU:n säädösten mukainen vähemmistökieli (kaikilla herkuilla). Tästä hyötyisivät kaikki osapuolet. 

Suomenkieliset pääsisivät eroon pakkoruotsin ikeestä ja voisivat valita vapaammin opiskelemansa kielet. Samalla Suomen kielivaranto monipuolistuisi kuin itsestään. Suunnitteilla oleva kolmen pakollisen kielen malli on aivan liian raskas useimmille nuorille, kun on opiskeltava niin paljon muitakin (tärkeämpiä) taitoja. 

Siirtyminen pääkielimalliin ei toisi merkittäviä muutoksia valtaosalle ruotsinkielisiä. Useimmat heistä ovat jo opetelleet suomen kielen, koska ovat ymmärtäneet ettei Suomessa voi toimia täysivaltaisesti osaamatta suomea tai ovat perheistä, joissa toinen vanhemmista on suomenkielinen (nämäkin rekisteröidään ruotsinkielisiksi). 

Häviäjiä tässä uudistuksessa olisi lähinnä ruotsinkielisten änkyräporukka, joka ei halua sopeutua suomalaiseen yhteiskuntaan ja elää Ruotsin suurvaltakauden tunnelmissa. Tämä porukka on pieni, mutta on ulottanut lonkeronsa kaikkialle yhteiskuntaan ja onnistunut tyrmäämään kaikki järkevät kielipoliittiset aloitteet. Miten tämä on mahdollista demokraattisessa yhteiskunnassa, jossa valtaosa kansalaisista vastustaa ruotsin kielen pakollisuutta?

SJONS
Viestit: 728
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Millaisia kysymyksiä kielipoliittisessa ohjelmassa pitäisi käsitellä? 

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 18.02.2019 15:03

Foktinget vetoaa perustuslakiin ja sen mukaan suomenruotsalaiset katsovat, että suomenkielisten kuuluu osata ruotsia. Ruotsinkielisten velvollisuudesta osata suomea ei mainita mitään.

Kielipoliittisessa ohjelmassa pitää vedota perustuslakiin ja selkeästi kumota suomenruotsalaisten harhakäsitys, että suomenkielisten on perustuslain nojalla velvollisuus opiskella tai osata joko ruotsia tai muita kansalliskieliä.

Kielipoliittisessa ohjelmassa tulisi tuoda esiin se, että vaikka (koska) Suomessa puhutaan nykyisin monia eri kieliä, kaikkien on välttämätöntä osata maan pääkieltä suomea. Tämän velvoitteen tulee kuulua kaikille kielivähemmistöille.(?) Esimerkkinä voidaan mainita maahanmuuttajataustaiset henkilöt, jotka on kotoutettu ruotsinkielisillä alueilla ja jotka myöhemmin ovat itse huomanneet suomen kielen osaamattomuudesta johtuvat ongelmat.

Jos ruotsinkieliset eivät halua opiskella maan pääkieltä, tulee valtiovallan järjestää palvelut siten, että velvollisuutta ei sysätään toisen kieliryhmän kannettavaksi. Perustuslaki ei velvoita jokaista suomenkielistä osaamaan molempia kansalliskieliä!

SJONS
Viestit: 728
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Millaisia kysymyksiä kielipoliittisessa ohjelmassa pitäisi käsitellä? 

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 18.02.2019 15:23

Folktinget järjestää : Medieseminarium i Musikhuset 19.3.2019

Ett steg vidare Medier och identitet i Svenskfinland

Ennättäisikö joku kuulemaan mitä tilaisuudessa keskustellaan? Ilmoittautua pitäisi 11.3.2019 mennessä.

Ruotsinkielisellä medialla menee huonosti. Lukijakunta vähenee ja paperilehdet eivät myy jne. Tv-ohjelmat katsotaan SV:ltä, Svenska yle joutuu jakamaan katsoja-aikaa teeman ohjelmien kanssa jne. ja mitä muuta rutinaa ja narinaa sieltä kuuluu?

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Millaisia kysymyksiä kielipoliittisessa ohjelmassa pitäisi käsitellä? 

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 20.02.2019 10:09

Omien on jatkuvasti puhuttava ruotsista ...
Juuri tässä kulminoituu Suomen nykyisen kielipolitiikan vinoutuneisuus.

Omaa paikallista valtakieltä, omaa erityisyyttä globaalissa kontekstissa, ei saa korostaa, vaan pitää paapoa valloittajakansan kansalliskieltä.

Kielipoliittisen ohjelmaan pitää saada globaali ulottuvuus.
Globalismin paineessa Suomen on suojeltava omaa erityisyyttään, suomen kieltä. Ruotsin kieltä pitää suojella vain siinä laajuudessa, missä Ruotsi suojelee suomen kieltä. Saamen kieliä pitää suojella yhteistyössä muiden pohjoismaiden kanssa.

Poliittisesti tämä pyrkimys (globaali näkökulma) on mahdoton toteuttaa, kun suomalainen poliittinen eliitti antaa suomenruotsalaisten huiputtaa itseään mennen tullen. Oivana esimerkkinä Juha Sipilä, oikea klassinen emähölmö, jota poliittinen suomenruotsalaisuus vedätti 100-0.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Millaisia kysymyksiä kielipoliittisessa ohjelmassa pitäisi käsitellä? 

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 20.02.2019 10:13

Yhteinen ymmärrettävä kieli suomen kielen lautakunnan teemana
Lautakunnan toimintasuunnitelma vuosiksi 2019–2021 on julkaistu.

Suomen kielen lautakunnan kolmivuotiskauden teemana on

yhteinen ymmärrettävä kieli.

Teema korostaa kieliyhteisölle yhteisen, omaksi koetun ja ymmärrettävän kielimuodon merkitystä yhteiskunnan toiminnan perustana.

Lautakunta kiinnittää huomiota yleiskielen hyvään hallintaan, selkeään käyttöön ja käyttöalan turvaamiseen. Ymmärrettävällä viestinnällä ja selkeällä kielellä on suuri merkitys palvelujen saavutettavuuden ja yhteiskunnan toiminnan kannalta. Myös kielellisesti heikommassa asemassa olevien ihmisten kielellisiin oikeuksiin tulee kiinnittää Suomessa aiempaa enemmän huomiota.

Suomen kielen lautakunnan toimintasuunnitelma vuosiksi 2019–2021
https://www.kotus.fi/nyt/uutistekstit/k ... 29159.news

Miksei uskalleta sanoa,
että suomi on Suomen pääkieli, yhteinen kieli, jota kaikkien tulisi ymmärtää??

Poliittinen mahdottomuus...

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Millaisia kysymyksiä kielipoliittisessa ohjelmassa pitäisi käsitellä? 

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 20.02.2019 10:15

Teema korostaa kieliyhteisölle yhteisen, omaksi koetun ja ymmärrettävän kielimuodon merkitystä yhteiskunnan toiminnan perustana
Teema korostaa kansalle yhteisen, omaksi koetun ja ymmärrettävän kielen merkitystä yhteiskunnan toiminnan perustana..

Mikä estää tällaisen muotoilun?

Poliittisen suomenruotsalaisuuden kansallisuusoppi!!

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Millaisia kysymyksiä kielipoliittisessa ohjelmassa pitäisi käsitellä? 

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 20.02.2019 10:21

Ylen Atte Jääskeläisen mukaan "pakkoruotsi" on paljon laajempi käsite kuin vain velvollisuus opiskella ruotsia..

Hän taisi olla oikeassa. Suomeen ei saada järkevää kielipolitiikkaa, ellei ruotsin kielen asemaa heikennetä..

Kielelliset oikeudet voidaan turvata yksilön kannalta oikeudenmukaisella tavalla, vaikka ruotsin kielen asemaa heikennetään hallintokielenä.

Vähemmistöjen osalta keskiöön pitää nostaa kielelliset oikeudet.
Nykyisessä kielipolitiikassa fokus on kaksikielisyysideologiassa ja byrokraattisissa rakenteissa, ei siinä, että kansalainen tulee ymmärretyksi.

Vastaa Viestiin