Pakkoruotsista finska ylellä

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Hillevi Henanen
Viestit: 2523
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Pakkoruotsista finska ylellä

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 07.01.2019 12:08

https://yle.fi/uutiset/3-10562449
Tätä lukiessa tuli tätä pakkoruotsin puolustajaa lähinnä säälii.

Jutun nimi on
Tarvitseeko putkimiehen osata ruotsin kieltä? ja kirjoittaja itse vastaa heti omaan kysymykseensä tekstin alussa
Miltä tuntuu koneistajasta, kun ulkomailta tulee uusi CNC-sorvi, ja sen käytön opastaja puhuu vain englantia?
Sikäli harvinaista herkkua finska yleltä, että suomeksi sallitaan keskustelu suomenkielisten kieliopinnoista heti vuoden alussa. Saattaahan se tietenkin olla tämän vuoden kiintiöjuttu. 79 kommenttia tänne oli kertynyt.
Tulisiko suomalaisten osata saksaa, ranskaa, espanjaa, venäjää, jne. Näistä maista voi olla potentiaalisia työpaikkoja suomalaiselle osaajalle. Siis ei kun kieliä opiskelemaan ja teknologian opinnot vähemmälle. Niitähän ei tarvita jos on hyvä kielitaito. Mitä sitä matematiikalla tekee jos osaa puhua sujuvasti kymmentä eri kieltä. Ainahan voi ongelmat ratkaista tai laskun suorittaa kysymällä sen ratkaisua ympäri maailmaa hyvällä kielitaidolla. Eikä ongelmaa tarvitse edes ymmärtää jos on hyvä kielitaito.
Minusta putkimies tarvitsee putkimiehen taitoja etupäässä. Olemme saaneet lukea, että kaikki ammattikouluista valmistuneet eivät osaa edes ammattinsa alkeita eli he eivät pääse työelämään lainkaan. Jos sattuu lisäksi olemaan niin, että ei ole kielipäätä, niin kielten opiskelu on melko turhaa. Ja jos sitä kielipäätä ei ole, niin silloin tuskin kovin helposti hakeutuu ulkomaan komennuksille. Mutta tuskin kukaan lähtee omin päin ulkomaille, joten kyllä siellä yleensä tulkki on saapuvilla. Toisaalta, jos on vähänkin kielipäätä, niin omaan ammattiin liittyvän sanaston ja arkikielen oppii muutamassa kuukaudessa, vaikka olisi liki ummikko. Kyse on motivaatiosta. Veikkaan kyllä, että jos firmaan ostetaan vaikka työstökone, jossa on käyttö- ja asennusohjeet vain ulkomaan kielellä, niin kyllä firmasta joku löytyy, joka ko. kieltä osaa. Ei jää pelkästään koneen käyttäjän kontolle.
Useita koneita verstaan lattialla korkanneena voin vakuuttaa, että tämä ongelma on täysin tuulesta temmattu. Missä firmassa uusi kone ensinnäkin opetetaan vain yhdelle henkilölle?
Kielitaito on aina hyvästä. Sen tunnustaa kaikki. Mutta tarvitseeko putkimiehen tai naisen osata ruotsin kieltä, on väärä kysymys, kun ajatellaan ammattikouluja. Putkialan ammattilaisen pitää ensisijaisesti taitaa ammatinsa. Nykyisen mmmatillisen koulutuksen taso on surkea. Valmistuneiden tiedot ja taidot eivät ole lähelläkään sitä, mitä ne olivat 20-30 vuotta sitten. Silloin uskalsi vastavalmistuneen sähkö- tai elektroniikkasentajan laittaa suoraan töihin työmaalle ja homma sujui. Nt pitää ammattiinsa valmistunut kouluttaa uudelleen, koska tiedot ja taidot ovat niin vajavaiset. Jopa säännöllinen työaika on outo käsite. Jos ensin laitettaisiin nuo perusasiat kuntoon ja mietitään sitä kieltä sitten.
Koko pakkoruotsi on kuin kylmänsodan haamu, joka on jäänyt taloon kummittelemaan vaikka asukkaat ovat jo lopen kyllästyneitä siihen ja haluaisivat jatkaa uutta elämäänsä rauhassa.
Teksti on taas täynnä perusteettomia rinnastuksia ja olettamia, kuten aina näissä "kielitaidosta" ja "yleissivistyksestä" huolissaan olevissa teksteissä joissa se mitä oikeasti tunnutaan haluavan on se ruotsin opiskelu. Surullisinta on se, että kyseessä on läjä ideologisia meemejä joita toistellaan jotta saa näyttää kuuluvansa oikein ajattelevien joukkoon.

"Yleissivistys = ruotsi", "teoreettisia aineita (=ruotsi) ei haluta opiskella koska laiskuus" ja "kielitaito = ruotsi" on viime aikoina saanut rinnalleen englannin vetämisen mukaan muutenkin kuin "ei englannilla kaikkialla pärjää"-tavalla -- nykyään väitetään ettei sitäkään vaan osata tai haluta oppia. Ja siihen auttaisi ruotsin opiskelu?

Itse olen akateeminen asiantuntija, ja yliopiston ruotsin kurssin jälkeen ruotsi on ollut oleellinen vain semmoisten ihmisten tyydyttämiseksi jotka tulevat vaatimaan että pitää ajatella että se on oleellinen. Sillä ei ole ollut mitään tekemistä esimerkiksi sosioekonomisen asemani kannalta. Kielistä sinänsä olen ihan kiinnostunut, mutta en pidä niitä vaikkapa matematiikkaan verrattavana ymmärryksen lähteenä. Jos minua tultaisiin vaikka haluamaan töihin joissa ruotsia on pakko käyttää, menisin vain sitten muualle, koska valinnanvaraa on.

TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Pakkoruotsista finska ylellä

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 08.01.2019 06:35

Kieltenopettajat ovat useimmiten innokkaita pakkoruotsittajia. Ovat jääneet ihailemaan kylmän sodan aatemaailmaa, ovat pudonneet kehityksen kelkasta pois.

Pakkoruotsilla ei ole mitään tekemistä yleissivistyksen kanssa. Pakkoruotsi on historiallinen jäänne, jolla ei ole todelliseen elämään enää oikein mitään kiinnekohtaa.

Mihin yhteiskuntapolitiikan osaan pakkoruotsitusta voisi verrata? Olisko siinä jotain samanlaisia piirteitä kuin kaivostoiminnassa - paljon hehkutusta, suomalaisille ei mitään hyötyjä, lasku lankeaa veronmaksajille.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Pakkoruotsista finska ylellä

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 09.01.2019 16:53

Ammattikoulujen pakkoruotsi on ideologinen aine, jolla ei ole mitään merkitystä ammattitaidon kannalta.

Pakkoruotsittajilla on neuvostoliittolainen mentaliteetti:
Kun ideologia ja reaalimaailma ovat ristiriidassa, noudatetaan ideologiaa, seurauksista piittaamatta.
Jos Neuvostoliitossa ideologia ja reaalimaailma joutuivat vastatusten, sai reaalimaailma väistyä.
Aleksei Kudrin

Ideologisen ruotsinkurssin voisi järkeä käyttäen korvata englannin lisäopinnoilla, silloin ammattikoulun kielten opinnoista olisi jotain hyötyäkin ihan jokaisessa ammatissa.

Vastaa Viestiin