Terho blogissaan: Suomalaista identiteettiä ei olisi voinut syntyä ilman suomen kieltä

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 8754
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Terho blogissaan: Suomalaista identiteettiä ei olisi voinut syntyä ilman suomen kieltä

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 06.12.2018 18:53

Itsenäisyys turvaa suomalaisten oikeuden olla suomalaisia. Suomalaisuus, kuten kaikki kansalliset identiteetit, koostuu tietyistä omalaatuisista aineksista kuten kielestä, tapakulttuurista, luonnonoloista, historiasta, myyteistä ja oikeuskäsityksistä. Niiden pohjalta syntyy kansallinen omaleimaisuus, joka kuitenkin jatkuvasti on vuorovaikutuksessa ympäröivän maailman kanssa.
---
Suomalaista identiteettiä ei olisi voinut syntyä ilman suomen kieltä, eikä Suomen itsenäisyys taas olisi ollut mahdollista ilman suomalaista identiteettiä. ---
https://blogit.iltalehti.fi/sampo-terho ... n-perusta/

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 1186
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global

Re: Terho blogissaan: Suomalaista identiteettiä ei olisi voinut syntyä ilman suomen kieltä

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 06.12.2018 20:20

Valitettavasti Suomen nykyinen kielipolitiikka perustuu eräänlaiseen "ikuisesti erottamattomat siamilaiset kaksoset"- ajatteluun. Suomen kielen asema ei ole itsenäinen, vaan aina sidoksissa ruotsin kielen asemaan.
Jos suomen kielen asemasta on huolissaan, samalla pitää poliittisen korrektiuden nimissä olla huolissaan myös ruotsin kielen asemasta.
Jos on eri mieltä eliitin retoriikan kanssa, joutuu solvatuksi tyyliin "opetelkaa ruotsia juntit"!
Olemme siis henkisesti juuttuneet kielireskriptin vuoteen 1863, jolloin suomen kieli pääsi vasta ruotsin rinnalle, mutta ei ole päässyt vieläkään ohi eikä irti, riippumattomaksi ruotsin kielen asemasta- valtiomme virallisessa kielipolitiikassa.
Suomen kielen tulisi vihdoinkin itsenäistyä ruotsin kielen pakkokytköksestä. Tämä voidaan saavuttaa kehittämällä Suomen kielipolitiikkaa kohti pohjoismaisia arvoja.
Ruotsissa maan käytetyin kieli ruotsi säädettiin maan viralliseksi pääkieleksi vuonna 2009. Vastaavasti Suomessa suomen kieli tulee säätää Suomen viralliseksi pääkieleksi.
Se auttaisi myös väitettyä englannin kielen uhkaa vastaan.
Valitettavasti edes Suomalaisuuden liitto tai siniset eivät uskalla tällaista järkiratkaisua ehdottaa, vaan syyllistävät tätä ajattelua "asiallensa vahingollisena", koska "ruotsinkieliset voivat loukkaantua", kun joutuvat opiskelemaan Suomen pääkielen.. Kielen, jonka kaikki muunkieliset 95% kansasta opiskelevat ilman asenneongelmia.

Valtiona Suomi on itsenäinen,
mutta myös suomen kielen on vihdoinkin itsenäistyttävä!

NRR
Viestit: 8754
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Terho blogissaan: Suomalaista identiteettiä ei olisi voinut syntyä ilman suomen kieltä

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 07.12.2018 05:15

Uusi kielipolitiikka kirjoitti:
06.12.2018 20:20
Valitettavasti Suomen nykyinen kielipolitiikka perustuu eräänlaiseen "ikuisesti erottamattomat siamilaiset kaksoset"- ajatteluun. Suomen kielen asema ei ole itsenäinen, vaan aina sidoksissa ruotsin kielen asemaan.
Tämä on minusta se periaatteellisin ongelma, tästä on sitten kehitetty syrjivä rakenne, pakkoruotsia kaikille alakoulusta yliopistoon ilman vapautuksia.

"Suomen kielen olisi itsenäistyttävä!" Hyvä kiteytys!

Netissä säilyvät seuraavat lainaukset:
Professori Kaarlo Kurki-Suonio pelkistää nykytilanteen, (Helsingin Sanomat 29.12.1992.) 

"Skandinaavisuus, jolla pakkoruotsia perustellaan, on suomenkielisille kansainvälisyyden este. --- Kiihko, jolla siitä pidetään kiinni, osoittaa, että kysymys on vallasta, perinteisestä henkisestä ylivallasta, jonka nautinnosta ei haluta luopua.”
Professori Esko Valtaoja, Turun yliopiston avaruustähtitieteen professori (Turun Sanomat 2.4.2004)

”Vaa'ankielenä oleva pieni ryhmä pystyy lähes loputtomiin pitämään panttivankinaan koko suurta enemmistöä. --- Nyt kannetaan syvää huolta siitä. että varsinkin sisä Suomessa moni jättää ruotsin kirjoittamatta ja tipahtaa B luokan kansalaiseksi. Jos joku luulee, että ruotsin kieltä osaamattomat ovat syrjäytyneitä, voi tehdä testin ja koettaa keskustella toisella kotimaisella kymmenen parhaan ystävänsä kanssa. Sekä kysyä kuinka paljon ruotsin kielestä on kullekin ollut hyötyä työuralla.”
Näitä kommentteja tulee harvakseltaan, koska niille ei anneta tilaa valtamedian itsesensuurissa.

NRR
Viestit: 8754
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Terho blogissaan: Suomalaista identiteettiä ei olisi voinut syntyä ilman suomen kieltä

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 07.12.2018 05:37

Omaa tekstäni vuodelta 2010
Sees kirjoitti:
14.09.2010 07:50
--- tulkinta siitä, mitä on olla tämän maan asukas.

“Två språk som förenar oss till en gemensam identitet = Finland/Suomi.”

Yllä on suora lainaus HBL:n kommenttiosastosta.

Kuulostaa siltä, että useimmat ruotsinkieliset ovat rakentaneet itselleen näkemyksen maasta nimeltä Finland/Suomi, jossa jokainen suomenkielinen pakollisen ruotsinopiskelun ohessa omaksuu yhteisen suomenmaalaisen identiteetin, jossa on kulttuuriäidinkielenä suomen ja ruotsin yhdistelmä eikä sen kumpaakaan komponenttia voi tehdä vapaaehtoiseksi tuhoamatta identiteettiä, kansaa ja valtiota.

MUTTA, näin tulkitsen heidän ajatustaan, ruotsinkielinen voi olla täysi suomenmaalainen pelkällä ruotsillaan, sillä hänen identiteettinsä on oikea, hän "tietää" elävänsä kaksikielisessä maassa. Hänen ponnistelunsa elää yksikielisesti ruotsilla on itse asiassa ponnistelua suomenmaalaisuuden ylläpitämiseksi.

JA ne, jotka avoimesti sanovat, etteivät suomalaiset ole koskaan ajatelleet näin yhteisestä identiteetistä eivätkä tule koskaan ajattelemaankaan, ovat taas suomenmaalaisen kulttuurin tuhoajia riippumatta ruotsin kielen taidostaan.

Monet todella uskovat, että perustuslaki on tehnyt ihmeen ja “Finland/Suomi” on aidosti kaksikielinen valtio, jossa 5% = 50%. Näin suomenkielisten haluttomuus lukea ruotsia ei voi olla muuta kuin pahaa tahtoa, vihapuhetta ja alemmuudentunteesta kumpuavaa halua kieltää omilta ja ruotsinkielisiltä lapsilta täysi kansalaisuus. Tätä halveksitaan avoimesti ruotsinkielisissä debateissa. Tämä nostetaan lähes ensimmäisenä esille puhuttaessa vapaasta kielivalinnasta.

Suomenmaalaisuuden siirtämisessä måste-identiteetistä vain yhdeksi mahdolliseksi identiteetiksi vie vuosia.

Tietysti ruotsinkieliset ovat ok. Tietysti heidän kielensä on ok ja kuuluu maahamme. Muttei suomalaisten enemmistöstä tule koskaan suomenmaalaisia, eikä suomalaisten moninaisia identiteettejä voi muovata kaksikielisyysideologian mukaisiksi. Myöskään maahanmuuttajat eivät ole suomenmaalaisia vaan aluksi ehkä uussuomalaisia ja sitten suomalaisia.

Perustuslakimme suomenmaalaisuutta kaiken perustaksi maalaava tulkinta on todella outo.

Vastaa Viestiin