Sivu 1/1

Miksi pakkoruotsi on väärin?

Lähetetty: 02.12.2018 15:15
Kirjoittaja NRR
Minusta on äärimmäisen tärkeä nostattaa keskustelu teemasta

----- "Miksi pakkoruotsi on väärin?" -----

Koska pakkoruotsille ei ole perusteita.

Koska mitään vastaavaa ei ole missään muualla maailmassa.

Koska pakkosuomi poistettiin Ahvenanmaalta, sillä se söi nuorten muun kielitaidon ja saman tekee pakkoruotsi mannermaalla.

Koska on sekä järjetöntä että julmaa sitoa dysleksikkojen, maahanmuuttajien, monikielisten ja vähemmän kieliin suuntautuneiden oppilaiden opinnot alakoulusta yliopistoon kieleen, jolla ei oikeasti ole käyttöä.

Koska kielestä ei voi saada vapautuksia (jottei syntyisi painetta korjata kohtuutonta virkamiesten kielitaitolakia vuodelta 2003), sen annetaan karsia ihmisiä opinnoista kaikissa vaiheissa.

Koska kenenkään ei pitäisi jäädä vaille tutkintotodistusta suoritettuaan oman alansa kansainvälisesti vertailukelpoiset opinnot vaikkei pakkoruotsia onnistukaan suorittamaan

Mitä vielä?

Pakkoruotsi on väärin, koska se hämärtää käsityksen suomen kielestä itsenäisenä kulttuurina. Suomalaisten on muka aina luettava ruotsia "suomalaisuuden syvemmän ymmärtämisen" toivossa ja me muka omaamme "kaksikielisen dna:n".

Pakkoruotsin ainoat perusteetkin ovat väärämieliset ja väärin:

Pakkoruotsia perustellaan kansalliskielistrategiassa sillä, että 
1) suomenkielisten on palveltava pakkoruotsiksi alle viiden prosentin vähemmistöä ja 
2) suomenkielisten on koettava itsensä pohjoismaalaisiksi ja se tunto aukeaa pakkoruotsin avulla.

Nämä viralliset perusteet jo ovat vääriä, rasistisia. 

Yli 95%:n pakkokieli alle viiden prosentin palvelemiseksi on järjetöntä, halventavaa.

Suomalaisen identiteetin pakottaminen skandikielen kautta nordboriksi on samoin halventavaa, suomalaista identiteettiä kahlitsevaa.

Re: Miksi pakkoruotsi on väärin?

Lähetetty: 02.12.2018 15:53
Kirjoittaja NRR
NRR kirjoitti: 02.12.2018 15:15 Pakkoruotsin ainoat perusteetkin ovat väärämieliset ja väärin:

Pakkoruotsia perustellaan kansalliskielistrategiassa sillä, että
1) suomenkielisten on palveltava pakkoruotsiksi alle viiden prosentin vähemmistöä ja
2) suomenkielisten on koettava itsensä pohjoismaalaisiksi ja se tunto aukeaa pakkoruotsin avulla.

Nämä viralliset perusteet jo ovat vääriä, rasistisia.

Yli 95%:n pakkokieli alle viiden prosentin palvelemiseksi on järjetöntä, halventavaa.

Suomalaisen identiteetin pakottaminen skandikielen kautta nordboriksi on samoin halventavaa, suomalaista identiteettiä kahlitsevaa.
Toki kielistrategian viesti muotoillaan fiinisti, suoraan RKP:n liturgiasta:

"Tämä [ruotsin pakollisuus] on perusteltua, sillä suomi ja ruotsi ovat ne kielet, joita säännönmukaisesti voi käyttää viranomaisissa asioidessa ja joilla julkista palvelua järjestetään. --- Ruotsin kielen oppiminen puolestaan liittää suomenkielisetkin suomalaiset yhteisen kielen myötä tiiviimmin Suomelle monin tavoin läheiseen pohjoismaiseen yhteisöön."

Nämä lauseet ovat virallinen pakkoruotsin peruste vuodelta 2011. Muuta ei ole.

Suomennos oli yllä.

Re: Miksi pakkoruotsi on väärin?

Lähetetty: 02.12.2018 16:32
Kirjoittaja SJONS
Otsikko: Kaksi eri ruotsin kieltä

Kolumni Turun Sanomissa 30.11.2018 Hanna Tuulonen
palaute@lännenmedia.fi
Katkelma kolumnista:

Kun muutin Ruotsiin muutamia vuosia sitten, ensimmäiset kuukaudet kuluivat siihen, että opettelin ymmärtämään riikinruotsia ja kotikaupunkini Göteborgin murretta. Vielä pidempi aika on mennyt siihen, että opin puhumaan riikinruotsia. Se on hämmentävää, koska ruotsi on toinen äidinkieleni.

Kun tilaan Ruotsissa semlan, saan sämpylän sijaan laskiaispullan. Fara tarkoittaa minulle lähtemistä, mutta ruotsalaisille se tarkoittaa vaaraa.

Ja kun toivotan työkavereilleni hyvää viikonloppua, saan hyväntahtoisen hymähdyksen. He kertovat minulle, että viikonloppu on riikinruotsiksi helg, ei veckoslut.

Vasta Ruotsissa sen huomaa, että suomenruotsi ja riikinruotsi eivät ole sama asia. Opin edelleen päivittäin uusia sanoja ja teen itsestäni usein hölmön, kun en ymmärrä asioiden kaksoismerkityksiä. Ja vaikka yritän muuttaa suomenruotsin papatustani ruotsalaisen laulavaksi puhetyyliksi, huomaan, että minua ei aina oteta vakavasti, koska puhun ruotsalaisten mielestä suloiselta kuulostavaa muumiruotsia, muumisvenskaa.

Svea-mamman helmoissa minä en aluksi ymmärtänyt ketään eikä kukaan ymmärtänyt minua, vaikka puhuimme samaa kieltä. Se tuntui niin kiusalliselta, etten aluksi uskaltanut edes yrittää. Yritin jopa muuttaa puhetapaani, mutta silloin minua luultiin norjalaiseksi.

Kielikylpy on kuitenkin tehnyt tehtävänsä. Mutta papatan edelleen suomenruotsia. Ja kun nyt kerron olevani Suomesta, moni hämmästelee, miten hyvin puhunkaan ruotsia.

"Osaavatko kaikki yhtä hyvin ruotsia kuin sinä?" minulta kysytään. Ei, eivät osaa. Enkä minäkään osaa ruotsia, vaan suomenruotsia.

Kirjoittaja on Göteborgissa asuva Lännen Median avustaja.

Päätelmä: Miksi valtion kannattaa uhrata rahaa ja vaatia meitä suomenkielisiä opiskelemaan suomenruotsia, kieltä, jota puhuu vain n. 4,5% suomalaisista ja hekin asuvat vain kapealla rannikkokaistaleella?

Re: Miksi pakkoruotsi on väärin?

Lähetetty: 03.12.2018 12:25
Kirjoittaja SJONS
Suomessa käytetty ruotsi ei edes ole kieltä, jota puhutaan Ruotsissa. Suomen kouluissa opetetaan oppilaille suomenruotsia, jota puhuvat vain ja ainoastaan suomenruotsalaiset eli n. 4,5% suomalaisista. Pohjoismainen yhteistyö tapahtuu pääasiassa englanniksi.

Pakko- ja virkamiesruotsi on väärin, kohtuuton ja tarpeeton vaatimus, jota pidetään yllä suomenruotsalaisten säätiövarallisuudella.

Re: Miksi pakkoruotsi on väärin?

Lähetetty: 03.12.2018 19:58
Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka
Pakkoruotsi on väärin ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että se ylläpitää kielipoliittista kastilaitosta, missä ruotsinkielisillä on kielelliset oikeudet ja suomenkielisillä on kielelliset velvollisuudet.

Kastilaitos ei kuulu länsimaiseen demokratiaan!
Pakkoruotsia perustellaan kansalliskielistrategiassa sillä, että
1) suomenkielisten on palveltava pakkoruotsiksi alle viiden prosentin vähemmistöä

Re: Miksi pakkoruotsi on väärin?

Lähetetty: 03.12.2018 20:05
Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka
Meidän on saatava julkiseen keskusteluun kielipoliittinen kastilaitos, jota poliitikot eivät tunnusta kuin korkeintaan "harmistuksen hetkellä"..
Harkinnassa ratkaisi kielellinen privilegio
Mauri Pekkarinen 2010
Mauri Pekkarinen arvosteli tiistaina jyrkästi Keski-Pohjanmaan aluehallintoratkaisua, joka tehtiin Pekkarisen mielestä pelkästään ruotsin kielen ehdoilla.
ruotsinkieliset nauttivat Suomessa suoranaisia privilegioita, eli etuoikeuksia, jotka syrjäyttävät kaiken muun harkinnan.
Tällainen kielellinen privilegio on minulle äärimmäisen vaikea hyväksyä. Olen siitä erittäin pahoillani, minusta on erittäin vastenmielistä todeta, että kielikysymys nousee näin dominoivaksi kaikkien muiden perusoikeuksien yläpuolelle

Re: Miksi pakkoruotsi on väärin?

Lähetetty: 03.12.2018 20:10
Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka
Pekkarisen purkauksen jälkeen kastilaitos on vain korostunut.

Sipilä oli heti valmis kiristämään pakkoruotsivaatimuksia, kun suomenruotsalainen toimittaja kävi valittamassa, että virkamiehet eivät osaa ruotsia.. Sipilä oli heti valmis simputtamaan suomenkielisiä palauttamalla pakkoruotsin yo- kirjoituksiin eli toteutti vaistomaisesti kastilaitosta! Ruotsinkielisillä oikeudet, suomenkielisillä velvollisuudet!

Poliittinen eliitti on niin ehdollistunut tähän kastilaitokseen, että se tulee suoraan selkäytimestä: suomenkielisille lisää kuormaa, lisää taakkaa!

Ilmeisesti Sampo Terho sai edes tämän estettyä, mutta Sipilä oli jo valmis kastilaitoksen vahvistamiseen!

Re: Miksi pakkoruotsi on väärin?

Lähetetty: 05.12.2018 19:43
Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka
Väännän rautalangasta:
Itsemääräämisoikeus eli autonomia tarkoittaa ihmisen tai ihmisryhmän oikeutta määrätä itseensä liittyvissä asioissa. Muilla moraalisilla toimijoilla on velvollisuus kunnioittaa yksilön tai ryhmän itsemääräämisoikeutta, ja periaate kuuluu näin ollen velvollisuusetiikan piiriin.
Aivan kuten naisella on määräysvalta omaan kehoonsa aborttikysymyksessä, suomalaisella pitää olla oikeus omaan mieleen ja täten oikeus päättää suhteestaan ruotsin kieleen.

Ei Purra tai kukaan muukaan jostain norsunluutornista voi määrätä, mikä on osa minun suomalaisuuttani! Jos ruotsi kuuluu hänen suomalaisuuteensa, hän saa vapaan kielivalinnan oloissa toteuttaa omaa sisäistä ruotsalaisuuttaam,mutta hänellä ei ole oikeutta määrätä ruotsin kieltä osaksi minun identiteettiäni.

Kyse on perusihmisoikeuksista!

Itsemääräämisoikeuden mukaan kompetentilla henkilöllä on oikeus itsenäiseen harkintaan, päätöksentekoon ja toimintaan. Henkilön kompetenssi määräytyy hänen kykyjensä, taitojensa ja tietojensa pohjalta.
Suomessa ihmisen katsotaan olevan oikeutettu määräämään itse vasta täysi-ikäisenä omasta uskonnollisesta järjestäytymisestään. Uskonnonvapauslain mukaan huoltajat voivat liittää alle 12-vuotiaan lapsen uskonnolliseen yhdyskuntaan tai erottaa siitä vapaasti, mutta 12 vuotta täyttäneeltä lapselta vaaditaan myös hänen oma kirjallinen suostumus. Yli 15- mutta alle 18-vuotias nuori voi huoltajien kirjallisella suostumuksella vaihtaa uskontokuntaansa tai erota siitä.[4]
Suhde ruotsin kieleen osana omaa identiteettiä on verrattavissa uskontoon, koska kyseessä on ideologia, ei mikään absoluuttinen totuus ruotsin kielen asemasta osana jokaisen suomalaisen suomalaisuutta.

Oikeus omaan kieleen ei edellytä valvollisuutta jonkun toisen kieleen!

Tätä oikeutta omaan kieleen ei kukaan ole kyseenalaistamassa, vaan kyseenalaistaminen kohteena on velvollisuus toisen kieleen.

Nykyinen kielipolitiikka pyrkii sulauttamaan enemmistön osaksi vähemmistön kehittämää kieli-identiteettiä!

Ruotsinkielisen oikeus omaan kieleen on pakkoruotsilla väännetty suomenkielisen velvollisuudeksi ruotsinkielisten kieleen, vaikka jopa perustuslain lähtökohta on nimenomaan oikeus omaan kieleen, ei velvollisuus toisen kieleen!

Suomessa siis rajoitetaan enemmistön itsemääräämisoikeutta, ei suinkaan vähemmistön!

Oikeus omaan kieleen on kansalaisoikeus, jonka perusteella ihmisillä on oikeus oman äidinkielensä ylläpitämiseen ja käyttämiseen ja itsensä julkiseen ilmaisuun omalla äidinkielellään.

Kielellisten, kulttuurillisten tai etnisten vähemmistöjen oikeutta käyttää omaa kieltään on pyritty joissain maissa rajoittamaan esimerkiksi vähemmistön sulauttamiseksi valtaväestöön.

Re: Miksi pakkoruotsi on väärin?

Lähetetty: 20.02.2019 16:17
Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka
Suomalaisuuden liitto on nyt aloittanut YouTube ssa videosarjan, jossa on yhdeksän kertomusta siitä, miksi pakkoruotsi on väärin.
LAAJENNA NÄKYMÄÄ OTSIKKO: MIKSI PAKKORUOTSI ON VÄÄRIN?
Re: Miksi pakkoruotsi on väärin?
Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 05.12.2018 20:43

Väännän rautalangasta:
Itsemääräämisoikeus eli autonomia tarkoittaa ihmisen tai ihmisryhmän oikeutta määrätä itseensä liittyvissä asioissa. Muilla moraalisilla toimijoilla on velvollisuus kunnioittaa yksilön tai ryhmän itsemääräämisoikeutta, ja periaate kuuluu näin ollen velvollisuusetiikan piiriin.
Aivan kuten naisella on määräysvalta omaan kehoonsa aborttikysymyksessä, suomalaisella pitää olla oikeus omaan mieleen ja täten oikeus päättää suhteestaan ruotsin kieleen.

Ei Purra tai kukaan muukaan jostain norsunluutornista voi määrätä, mikä on osa minun suomalaisuuttani! Jos ruotsi kuuluu hänen suomalaisuuteensa, hän saa vapaan kielivalinnan oloissa toteuttaa omaa sisäistä ruotsalaisuuttaam,mutta hänellä ei ole oikeutta määrätä ruotsin kieltä osaksi minun identiteettiäni.

Kyse on perusihmisoikeuksista!

Itsemääräämisoikeuden mukaan kompetentilla henkilöllä on oikeus itsenäiseen harkintaan, päätöksentekoon ja toimintaan. Henkilön kompetenssi määräytyy hänen kykyjensä, taitojensa ja tietojensa pohjalta.
Suomessa ihmisen katsotaan olevan oikeutettu määräämään itse vasta täysi-ikäisenä omasta uskonnollisesta järjestäytymisestään. Uskonnonvapauslain mukaan huoltajat voivat liittää alle 12-vuotiaan lapsen uskonnolliseen yhdyskuntaan tai erottaa siitä vapaasti, mutta 12 vuotta täyttäneeltä lapselta vaaditaan myös hänen oma kirjallinen suostumus. Yli 15- mutta alle 18-vuotias nuori voi huoltajien kirjallisella suostumuksella vaihtaa uskontokuntaansa tai erota siitä.[4]
Suhde ruotsin kieleen osana omaa identiteettiä on verrattavissa uskontoon, koska kyseessä on ideologia, ei mikään absoluuttinen totuus ruotsin kielen asemasta osana jokaisen suomalaisen suomalaisuutta.

Oikeus omaan kieleen ei edellytä valvollisuutta jonkun toisen kieleen!

Tätä oikeutta omaan kieleen ei kukaan ole kyseenalaistamassa, vaan kyseenalaistaminen kohteena on velvollisuus toisen kieleen.

Nykyinen kielipolitiikka pyrkii sulauttamaan enemmistön osaksi vähemmistön kehittämää kieli-identiteettiä!

Ruotsinkielisen oikeus omaan kieleen on pakkoruotsilla väännetty suomenkielisen velvollisuudeksi ruotsinkielisten kieleen, vaikka jopa perustuslain lähtökohta on nimenomaan

oikeus omaan kieleen,

ei velvollisuus toisen kieleen!