Vaatimalla saa - vai saako sittenkään?

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Hillevi Henanen
Viestit: 1405
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Vaatimalla saa - vai saako sittenkään?

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 25.11.2018 14:26

Aleksandr Foyllä on kova urakka kun ensin pitää Helsinki muuttaa kaksikieliseksi, että voi sitten toteuttaa siellä oikeuksiaan ruotsiksi.
https://svenska.yle.fi/artikel/2018/11/ ... men-inte-i
– Jag gör vad jag kan, jag börjar alltid på svenska, jag pushar lite till, och ännu en gång. Säger de nej så fortsätter jag bara, alla har lärt sig svenska i skolan.
Teen voitavani, aloitan aina ruotsiksi, painostan vähän lisää, ja kerran vielä. Jos he sanovat ei, niin jatkan vain, kaikki ovat oppineet ruotsia koulussa.
Olisipa muutama piilokameraotos näistä tilanteista!
On varmaan tuntunut loistoidealta loikata suoraan vaatimisen taidon osaavaan etuoikeutettuun porukkaan.

Tätä lukiessani silmäilin tuota Österbottenin tilannetta. Siellähän olisi tilaa ja ruotsin kielen taitoa.
Väestön muutos kieliryhmittäin.
2014 sukelsi ruotsinkielisten osuus alle 50%.

2016
-suomenk. -489
-ruotsink. -202
-saamenk. -1
-muut +454
Summa -238

2017
-suomenk. -852 (josta Vaasan osuus -505!)
-ruotsink. -246
-saamenk. -2
-muut +604
Summa -496

1990-2017
-suomenk. +563
-ruotsink. -3173
-saamenk. +5
-muut +11102
Summa +8497

Nämä luvut kertovat viime aikojen suomenkielisten joukkopaosta Pohjanmaalta. Vielä 2015 suomenkielisten määrä lisääntyi kymmenellä.
Viimeiset pari vuotta ovat tehneet selvää jälkeä Österbottenin suomenkielistenkin riveissä, ja on turha kuvitella että he sinne palaisivat nykyisessä asenneilmastossa.. Maahanmuuttajat pitävät koko hommaa pystyssä jos eivät hekin näe hyväksi lähteä vaatimaan Helsinkiin.

Laitan tähän vielä yhden kommentin
Igen skrivs om att "alla borde få chansen". Så fungerar asylsystemet inte. Det är primärt ett system som skall skydda en individ mot rättskränkningar som görs av individens egen hemstat. Sekundärt ges och subsidiärt skydd då en individ kommer från ett krigshärjat land. Asylsystemet finns inte till för att hjälpa människor till ett bättre liv eller för att ge chanser som de inte har i hemlandet. Det är helt okej med att vilja ha ett bättre liv, men asyl beviljas endast på lagstadgade grunder och arbetskraftsinvandring har andra regler.
Taas kirjoitetaan, että "kaikkien pitäisi saada mahdollisuus" Turvapaikkasysteemi ei toimi niin. Se on ennen kaikkea järjestelmä, joka suojaa yksilöä hänen oman kotivaltionsa tekemiä oikeuksien loukkauksia vastaan. Toissijaisesti autetaan sotatoimialueilta tulevia. Turvapaikkasysteemi ei ole siksi, että autettaisiin ihmisiä parempaan elämään tai tarjottaisiin heille mahdollisuuksia joita he eivät saa kotimaastaan. On ok haluta parempaa elämää , mutta turvapaikka myönnetään vain laillisilla perusteilla ja työperäisellä maahanmuutolla on toiset säännöt.
Viimeksi muokannut Hillevi Henanen, 26.11.2018 14:02. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

SJONS
Viestit: 451
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Vaatimalla saa - vai saako sittenkään?

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 25.11.2018 17:42

Hanaholm ja Rkp:n säätiöt tukevat näämmä näitä maahanmuuttajia, koska kotisivut ja kaikki muut viihtyvyystekijät on järjestetty erinomaisesti. Maahanmuuttajat pitää tietysti saada tyytyväisiksi ruotsin kielen kannattajiksi, jotka osaavat vaatia palvelua kuten heidän kotiuttajansakin.

Nämä ruotsin kielen taitoiset maahanmuuttajat ovat siinä onnellisessa asemassa, että naapurissa on valtakunta, jossa kaikki osaavat (ainakin pitäisi osata) ruotsia ja kaikki koulutuspolut sujuvat heidän oppimallaan uudella kielellä!

Hillevi Henanen
Viestit: 1405
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Vaatimalla saa - vai saako sittenkään?

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 25.11.2018 18:57

Aikaisempaan vielä sen verran, että tuon kommentin vertailu pakolaisstatuksen ja työn perässä tulleiden välillä pakkaa unohtumaan varsinkin kun kommentoidaan Österbottenin erinomaisuutta.
https://svenska.yle.fi/artikel/2017/10/ ... g-i-narpes
Olen reilun vuoden tätä linkkiä säästellyt, mutta jatkoa jutulle ei ole näkynyt. Ehkä se vain kestää kun kuulustella ei voi kuin iltaisin ja viikonloppuina kun muuten ollaan töissä. Tässä eivät siis kohtaa ruotsinkielisten viranomaisten ja kuulusteltavien työajat. Kyseessä työtä vuorotta peruspalkalla.

Sunnuntain iloksi olen taas paneutunut svenska ylen uutisiin.

Yllätyin teatteriuutisista. Tässä taas ajankuvaa.
Kenen vika kun suomenruotsalaiset teatterisalongit ammottavat tyhjyyttään?
Taustoitan hommaa taas vähän luvuilla.
Helsingissä oli
1990 492400 asukasta, joista suomenkielisiä 446579 ja ruotsinkielisiä 37791 eli 7,7% ja muita 7827
2017 643272 asukasta, joista suomenkielisiä 508571 ja ruotsinkielisiä 36361 eli 5,7% ja muita 98269 eli n. kolminkertainen määrä ruotsinkielisiin nähden. (Lukuihin sisältyy 1.1.2009 Helsinkin liitetty Östersundom.)
Ei huono kaksikieliseksi kaupungiksi!
https://svenska.yle.fi/artikel/2018/11/ ... apar-tomma
Inte heller Svenska Teatern spelar för fulla salonger den här hösten. Inte en enda föreställning är slutsåld fram till julen. Inte ens den hypade musikalen Chess.
Myöskään Svenska Teatern ei esiinny täysille katsomoille tänä syksynä. Yksikään näytös ennen joulua ei ole lopuunmyyty
Kuinkahan monta ruotsinkielistä viihdytysyksikköä on karsittu näiden 27 vuoden aikana, vai olisiko peräti lisätty?

Ruotsin kieli ohenee kuitenkin koko ajan, vaikka osuus näyttäisikin suhteellisen vakaalta. Kokemusta on, sillä pidin yllä vähemmistökotikieltäni kymmenisen vuotta, ja varmaa on, että käyttö vähenee vaikka se sitten tapahtuisi pikkuhiljaa vähän niin kuin huomaamatta. Äidinkieli jäi pikkuhiljaa heikommille, vaikka meillä homma oli niin, että molempien kielten käyttöön oli tarve ja siis myös tarvittava motivaatio.

Tuossa uutisessa ihmeteltiin myös arvosteluja
Den gamla sanningen, har man fått lyckade recensioner i Hufvudstadsbladet och Helsingin Sanomat säljer en pjäs som smort, tycks inte stämma längre. Snarare tvärtom.
Vanha totuus, että kappale menee kaupaksi kuin rasvattuna jos on saatu hyvät arvostelut Hbl:ssä ja Hesarissa, ei tunnu enää pitävä paikkaansa. Ennemminkin päivastoin.

– En bra recension har inte längre den positiva effekten som den har haft tidigare, men en dålig recension avskräcker totalt, säger Marina.
Hyvällä arvostelulla ei ole enää samaa positiivista vaikutusta kuin on ollut ennen, mutta huono arvostelu karkottaa täydellisesti, sanoo Marina
Kukahan luottaa enää mihinkään mitä kyseisissä lehdykäisissä sanotaan? Eivät näköjään edes ruotsinkieliset itse.
Muunkieliset on rokotettu pakkoruotsilla kaikkea ruotsinkielistä vastaan. Miksi ihmeessä he menisivät teatteriin kuuntelemaan juuri ruotsia? Hesasta takuulla löytyy muutakin.

Hillevi Henanen
Viestit: 1405
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Vaatimalla saa - vai saako sittenkään?

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 25.11.2018 19:21

SJONS kirjoitti:
25.11.2018 17:42
Hanaholm ja Rkp:n säätiöt tukevat näämmä näitä maahanmuuttajia, koska kotisivut ja kaikki muut viihtyvyystekijät on järjestetty erinomaisesti. Maahanmuuttajat pitää tietysti saada tyytyväisiksi ruotsin kielen kannattajiksi, jotka osaavat vaatia palvelua kuten heidän kotiuttajansakin.

Nämä ruotsin kielen taitoiset maahanmuuttajat ovat siinä onnellisessa asemassa, että naapurissa on valtakunta, jossa kaikki osaavat (ainakin pitäisi osata) ruotsia ja kaikki koulutuspolut sujuvat heidän oppimallaan uudella kielellä!
Mikähän on, että en yhtään yllättynyt.
Ruotsin asema Helsingissä hiipuu pikkuhiljaa. Heti pääsee lehteen jos on Vaatinut jotakuta puhumaan ruotsia, tai peräti marssinut tilanteesta ulos. Mitä enemmän saa aikaan epäsopua, sen parempi.
Kuitenkin, vaikka päällään seisoisivat keskellä Mannerheimintietä niin se tilanne pysyy, että vain muutama prosentti sitä osaa. Saa ihan vapaasti vaatia.
Millaisessa järjestyksessä ovat arvot sellaisilla ihmisillä, kuten nämä Hanaholmenin hemmot, jotka lähettävät asioista tietämättömät ihmiset nolaamaan itsensä asialla, johon ilmeisesti syntyperäiset surut yhä huonommin ja huonommin suostuvat.

TK
Viestit: 2157
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Vaatimalla saa - vai saako sittenkään?

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 25.11.2018 19:57

Pakkoruotsittajat ovat tehneet ruotsinkielisiksi "kotiutetuista" mamuista tykinruokaa, joka ajetaan etulinjaan puolustamaan "ruotsalaista suomea".

Onkohan näille onnettomille pakkoruotsitetuille mamuille kerrottu missään vaiheessa totuutta Suomen todellisesta kielitilanteesta?
Tai onko kerrottu, kuinka voimakkaasti suomenkieliset inhoavat pakkoruotsia? Tai onko kerrottu, että koulujen pakkoruotsi on suuri vitsi; ei kukaan koulussa ruotsia opi, harva edes haluaa oppia.

Kauankohan keskiverto pakkoruotsitetulta mamulta menee, ennen kuin hän herää Suomen todelliseen kielitilanteeseen.

Hillevi Henanen
Viestit: 1405
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Vaatimalla saa - vai saako sittenkään?

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 26.11.2018 13:02

Katselin vielä tuon artikkelin otsikkoa
Varför fungerar integration på svenska i Österbotten men inte i huvudstadsregionen? – "Man känner sig besviken och bedragen som invandrare, integrerad på svenska"
Miksi kotouttaminen ruotsiksi toimii Pohjanmaalla mutta ei pääkaupunkiseudulla? - "Sitä tuntee itsensä pettyneeksi ja petetyksi maahanmuuttajana joka on kotoutettu ruotsiksi"/quote]

Muutama yksinkertainen faktatieto hänelle etukäteen ei olisi ollut pahitteeksi.

Pohjanmaa, Manner-Suomen ruotsinkielisin maakunta, on pari prosenttia Suomen pinta-alasta, asukkaita 31.12.2017 180945 joista ruotsinkielisiä 89669 eli hiukan alle 50%.
Helsingissä asukkaita 643272 joista ruotsinkielisiä 36361 eli noin 5,7%, eli siis joka 18. on teoriassa ruotsinkielinen. Täällä on jo pettymyksia tiedossa ruotsin kielen lähettiläälle runsain määrin.

Kaksikieliset kunna kattavat yht. 5% Suomen pinta-alasta. Sitten on vielä se laaja ja monimuotoinen 95%. Se sama johon myös yritetään vängätä ruotsia pakolla ja suurilla panostuksilla.
Joka 240:s sillä alueella on virallisesti "ruotsinkielinen". Ei lopu ruotsin lähettiläältä vaatiminen kesken.

Ne, jotka ovat huijanneet hänet tähän projektiin, ovat kyllä tilanteesta tietoisia.

Hillevi Henanen
Viestit: 1405
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Vaatimalla saa - vai saako sittenkään?

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 26.11.2018 13:58

Ruotsinkielisissä keskusteluissa iloitaan ruotsinkielisten paremmasta syntyvyydestä ja suomenkielisten nopeammasta vähenemisestä.
Tilastoksekuksen luvut eivät tue näitä väitteitä.

Kun esim katsotaan kuinka monta suomenkielistä Manner-Suomessa on yhtä ruotsinkielistä kohti, niin 1991 se oli 17,07 ja viime vuonna 18,41. Nousua 27 vuodessa 7,7%.Yhtenä vuotena koko aikana vuodesta 1990 tämän suhdeluvun muutos on ollut suomenkielisten kannalta negatiivinen.
Se oli hurriksi-kampanjan vuodelta 2010 -0,02 henkilöä. Tosin parin seuraavan vuoden aikana muutos sitten oli vastaavasti keskimääräistä suurempi, eli ei ne ruotsinkieliset paperit sitten vissiin olleetkaan niin kivoja. Suurin muutos löytyy vuodelta 1993 0,11.
Viimeksi muokannut Hillevi Henanen, 29.11.2018 12:31. Yhteensä muokattu 2 kertaa.

SJONS
Viestit: 451
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Vaatimalla saa - vai saako sittenkään?

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 26.11.2018 15:43

Paitsi suomenkielisten huono ruotsin kielen taito näitä maahanmuuttajia ei tyydytä myöskään koulutus. He haluavat itse päättää, mihin ammatteihin kouluttautuvat, ei apuhoitajiksi ainakaan!

Viranomaiset haluaisivat kouluttaa maahanmuuttajia vanhuspalveluihin ja ammatteihin, joissa meillä on työvoimapula, mutta eivät ne työt kiinnosta eivätkä tyydytä, vaan he haluavat parempiin ammatteihin (muistuttavat kotouttajiaan! Oman maan nuoret siis syrjään, jotta maahanmuuttajille löytyy opiskelupaikkoja (hahhaa... ruotsin kielellä)!

Vastaa Viestiin