Sivu 1/2

Uutta kaksikielisyysajattelussa..

Lähetetty: 19.11.2018 19:09
Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka
Äidinkielenä kaksikielisyys

Familia ry:n "Äidinkielenä kaksikielisyys" -julkaisun esittely & kaksikulttuuristen perheiden näkökulmaa keskusteluun kaksikielisyydestä ja mahdollisuudesta voida merkitä väestörekisteriin useampi kuin yksi äidinkieli. Keskustelemassa Husein Muhammed ja Pasi Saukkonen.
RKP vastustaa kahden äidinkielen rekisteröintiä kiivaasti, koska se poistaa ruotsinkielisten monopolin kaksikielisyys- teemaan..

Miten RKP aikoo selittää kaksikielisille perheille, että kaksikielisessä maassa kansalainen ei saa rekisteröidä kahta kieltä väestörekisteriin..??

Muutosta vastustaa nimenomaan RKP, jolla on aina ollut yksinoikeus kaksikielisyys- terminologiaan poliittisista syistä...


"
Kaksikielisyys on muutakin kuin suomi ja ruotsi"

https://twitter.com/familia_ry/status/1 ... 85536?s=19

Re: Uutta kaksikielisyysajattelussa..

Lähetetty: 20.11.2018 04:21
Kirjoittaja NRR
Vihreiden Husein Muhammed on kommentoinut myös pakkoruotsia että pakkovirkaruotsia:

"Sekä pakkoruotsista että virkamiesruotsista tulisikin luopua. Syy siihen, ettei maahanmuuttajataustaisia virkamiehiä ole, johtuu muodollisesta ruotsin kielen vaatimuksesta viran saamisessa. Vaikka enemmistö suomenkielisistä virkamiehistä ei tosipaikan tullen oikeasti osaa palvella ruotsiksi, he ovat kuitenkin etulyöntiasemassa maahanmuuttajiin verrattuna, koska nämä eivät ole opiskelleet ruotsia, eikä heillä ole kielitodistusta. Tehokas ratkaisu tähän ongelmaan olisi varmistaa, että jokaisessa viranomaisessa on ruotsia osaavia virkamiehiä palvelemaan ruotsiksi ruotsinkielisiä, mutta samalla luopua yleisestä, kaikilta työntekijöiltä vaatittavasta 'tyydyttävän ruotsin taidosta', joka ei käytännössä palvele ruotsinkielisiä, ja toisaalta estää tehokkaasti maahanmuuttajia pääsemästä julkisiin virkoihin."

Re: Uutta kaksikielisyysajattelussa..

Lähetetty: 20.11.2018 04:26
Kirjoittaja NRR
Pasi Saukkonen:
Yhteiskunta on aina monimuotoinen kokonaisuus. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki yhteiskunnat ovat tosiasiallisesti monikulttuurisia: monikielisiä, moniuskontoisia, monietnisiä sekä tavoiltaan ja traditioiltaan moninaisia. Politiikan olennainen tehtävä on organisoida tätä erilaisuutta siten, että yhteiskunta pysyy koossa ja kykenee saavuttamaan yhteisesti asetettuja tavoitteitaan. Tämä erilaisuuden organisointi edellyttää vallitsevien olosuhteiden hyvää ymmärtämistä. Tätä ymmärtämistä helpottaa se, jos käytettävissä on monikulttuurisuuden rakenteista ja ilmenemismuodoista luotettavaa tietoa.

Suomi on monikielinen yhteiskunta. Suomessa on myös koko itsenäisyyden ajan tehty monenlaista kielipolitiikkaa, joka kohdistuu kansalliskieliin suomeen ja ruotsiin, saamen kieliin, muihin historiallisiin vähemmistökieliin sekä viimeaikaisen muuttoliikkeen synnyttämiin uusiin kieliryhmiin – ja tietenkin kaikkien näiden kielten käyttäjiin. (Ks. aiheesta myös esim. Suomen kansalliset vähemmistöt -julkaisu.)

Suomalaisen kielipolitiikan tiedollinen perusta on väestötietojärjestelmään sisältyvä Suomessa asuvien rekisteröity äidinkieli. Jokaisella suomalaisella on yksi ja vain yksi rekisteröity äidinkieli. Tämän tiedon perusteella suomalaisia kutsutaan myös usein mediassa ja tutkimuksessakin suomenkielisiksi, ruotsinkielisiksi, saamenkielisiksi, venäjänkielisiksi jne. Niitä, joiden rekisteröity äidinkieli ei ole suomi, ruotsi tai saame, kutsutaan usein vieraskielisiksi tai muunkielisiksi.

Tämä kielitilastointijärjestelmä on luotu ennen muuta Suomen virallisen kaksikielisyyden tarpeita ajatellen. Kansallisia kieliä puhuvien oikeuksien toteutumisen, esimerkiksi julkisten palvelujen tarjoamisen, kannalta on ollut olennaista tietää, kuinka paljon Suomessa ja Suomen kunnissa on ollut suomenkielisiä ja ruotsinkielisiä. Järjestelmä on luotu siihen aikaan, kun suuria kieliryhmiä oli Suomessa vain kaksi ja kun hyvin suuri osa näiden kielten puhujia oli yksikielisiä, joko suomen- tai ruotsinkielisiä.

Tämän päivän Suomi on kuitenkin aivan erilainen kuin sata vuotta sitten. Suomessa puhutaan virallisen kielitilaston mukaan noin 150 kieltä. Todennäköisesti kieliä on paljon enemmän, koska kaikkia kieliä ei nykyjärjestelmässäkään tilastoida. Sen lisäksi, että Suomi on  monikielinen, yhä useammat ihmiset ovat myös monikielisiä siinä mielessä, että he osaavat äidinkielen tasoisesti kahta tai useampaa kieltä. Monet eivät myöskään halua tai pysty identifioitumaan vain yhteen kieleen tai kieliryhmään.

Yhteiskunnan ja yksilötason monikielisyyden näkökulmasta väestötietojärjestelmän äidinkielitieto on ongelmallinen, jopa harhaanjohtava. Jos sitä käytettäisiin vain alkuperäiseen tarkoitukseen, kansalliskielten puhujien määrän ja aseman määrittämiseen sekä kuntien yksi- tai kaksikielisyysstatuksen ratkaisemiseen, ongelma olisi pieni. Mutta rekisteröidyn äidinkielen avulla esitetään virheellisiä käsityksiä myös muusta monikielisyydestä. Näin ollen myös yhteiskunnan kielipoliittisia tarpeita ja mahdollisuuksia määritetään väärään tietoon perustuen.

Itsenäisen Suomen ensimmäisestä kielilaista on kulunut sata vuotta vuonna 2022. Tämä voisi tarjota samalla hyvän tilaisuuden järjestää kielellisen moninaisuutemme tilastointi tavalla, joka vastaa todellisuutta paremmin kuin nykyinen järjestelmä.
https://www.google.com/amp/s/pasisaukko ... gissa/amp/

Re: Uutta kaksikielisyysajattelussa..

Lähetetty: 20.11.2018 04:28
Kirjoittaja NRR
Suomen kielipolitiikan muuttaminen ei tule koskasn ajankohtaiseksi RKP-Perussuomalaiset -linjalla.

Re: Uutta kaksikielisyysajattelussa..

Lähetetty: 20.11.2018 12:29
Kirjoittaja SJONS
Edellinen mielipide perustuu pessimismille että Suomen kielipolitiikka ei voisi koskaan muuttua järkeväksi!?

Olen ikuinen optimisti! Meidän ei pidä sortua jattelemaan, että työmme olisi turha eikä muka tuottaisi tuloksia!

Re: Uutta kaksikielisyysajattelussa..

Lähetetty: 20.11.2018 17:40
Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka
SJONS kirjoitti: 20.11.2018 12:29 Edellinen mielipide perustuu pessimismille että Suomen kielipolitiikka ei voisi koskaan muuttua järkeväksi!?

Olen ikuinen optimisti! Meidän ei pidä sortua jattelemaan, että työmme olisi turha eikä muka tuottaisi tuloksia!
Pessimismi vai realismi?

Jo 90 vuotta sitten ehdotettiin ensimmäisen kerran englannin kieltä suomenkielisten ykköskieleksi.. mutta edelleen vuonna 2019 ainoa pakollinen kieli on ruotsi!
Englanti ruotsin sijaan ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi suomalaisiin kouluihin. Kansallisia kysymyksiä n:o 2. Helsinki: Suomalaisuuden liitto, 1929.
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Elsa_Enäjärvi-Haavio

Tavallinen kansa toki tajusi englannin merkityksen jo 50 vuotta sitten, ja siksi poliitikot keksivät pakkoruotsin meidän kiusaksemme.

Suomalaiset poliitikot ovat äärimmäisen heikkoja, täysin RKPn komenneltavissa. Jos tähän tulee muutos, silloin voidaan olla optimisteja.

Mikään ei viittaa siihen, että muutos olisi tulossa.

SDP ja RKP = lisää ruoskaa suomenkielisille!

Keskusta on alkanut nuolla jo SDP tä juhlimalla
pakkoruotsin 50-vuotisjuhlia!!

https://twitter.com/AleKoivisto/status/ ... 94464?s=19

Kokoomuksesta ei ole mitään iloa, siellä on omat svekomaanit estämässä tervettä kehitystä..

Poliittinen muutos ei ole ajankohtainen, vaan meidän on vaikutettava siihen, että yleinen mielipide kyseenalaistaa ruotsin privilegioaseman!

Ai niin, se on ajatusrikos, kuulemma heikentää kieli- ilmapiiriä...

Joten ei tapahdu edes 2022 muuta kuin, että liturgia ainoasta oikeasta mahdollisesta kaksikielisyydestä vain kiihtyy..

Joten kaksikieliset mamutkin joutuvat sen näkemään jälleen kerran.. kaksikielisyys -termi on suomenruotsalaisten yksinoikeus!

Ei ole mitään muuta kaksikielisyyttä tässä maassa!

Ei ainakaan poliittisessa sanastossa ja kontekstissa...

Re: Uutta kaksikielisyysajattelussa..

Lähetetty: 20.11.2018 18:35
Kirjoittaja NRR
Arvelen, että nimenomaan maahanmuuttajien paine tulee vaatimaan joustoa virkapakkoruotsiin. En näe muuta tietä. Jos perussuomalaiset liittävät maahanmuuttokriittisyyteensä vaatimuksen, ettei maahanmuuttajien pakkoruotsista saa tinkiä, perussuomalaiset kääntyvät pakkoruotsin takaajiksi.

Re: Uutta kaksikielisyysajattelussa..

Lähetetty: 20.11.2018 18:40
Kirjoittaja pjl69
Niinpä, itsekin olen ollut pitkään sitä mieltä, että jos muutosta kielipolitiikkaan tulee, niin kriisiytymisen kautta. Pakkoruotsin puolustajat sahaavat omaa oksaansa sillä, että ovat usein myös kasvattamassa maahanmuuttoa.

Re: Uutta kaksikielisyysajattelussa..

Lähetetty: 20.11.2018 18:50
Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka
NRR kirjoitti: 20.11.2018 18:35 Arvelen, että nimenomaan maahanmuuttajien paine tulee vaatimaan joustoa virkapakkoruotsiin. En näe muuta tietä. Jos perussuomalaiset liittävät maahanmuuttokriittisyyteensä vaatimuksen, ettei maahanmuuttajien pakkoruotsista saa tinkiä, perussuomalaiset kääntyvät pakkoruotsin takaajiksi.
Muutosta on ilmassa jo kaikkialla muualla yhteiskunnassa, mutta EI politiikassa. Politiikassa jatketaan jargonia ja mantraa ikuisesti.

Saattaa olla, että edessä on kiina-ilmiö eli kommunistinen puolue johtaa raakaa kapitalismia..

Tulee siis olemaan poliitikkojen todellisuus ja arkitodellisuus..
Mukaan lukien virastot ja laitokset sekä kansalaiset..

Mutta poliittiseen ratkaisuun ei mielikuvitus riitä näillä reunaehdoilla, joilla poliittista keskustelua käydään tai pikemminkin ollaan käymättä..

Samojen ikivanhojen tyhjien fraasien toistaminen ei ole poliittista keskustelua..

Re: Uutta kaksikielisyysajattelussa..

Lähetetty: 20.11.2018 18:56
Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka
NRR kirjoitti: 20.11.2018 18:35 Arvelen, että nimenomaan maahanmuuttajien paine tulee vaatimaan joustoa virkapakkoruotsiin. En näe muuta tietä. Jos perussuomalaiset liittävät maahanmuuttokriittisyyteensä vaatimuksen, ettei maahanmuuttajien pakkoruotsista saa tinkiä, perussuomalaiset kääntyvät pakkoruotsin takaajiksi.

https://twitter.com/AlanSalehzadeh/stat ... 07776?s=19

Ei tule helpotuksia,vaan "lisäpanostusta, että kaikkien tasa-arvo toteutuu"..
Luulisi sinun nyt tuntevan orwellilaisuuden..

Muita kaksikielisyyksiä ei Suomen kielipolitiikassa tunnusteta kuin suomenruotsalaisten kaksikielisyys..

Siksi tarvitaan Uusi kielipolitiikka...

Yhtenä osana kielipoliittista uudistusta pitäisi olla eri kaksikielisyyksiä korostava poliittinen liike, mutta nykypuolueista sellaista ei löydy!

Kaikki ovat jumissa RKPn määrittelemässä kaksikielisyysnarratiivissa!

Re: Uutta kaksikielisyysajattelussa..

Lähetetty: 20.11.2018 19:22
Kirjoittaja NRR
AS: "2kielen vaatimus syrjii uusisuomalaisia. Suomi on pieni maa, jolla on poikkeuksellisen kovat kielivaatimukset muualta tulleille.Toivon, että 2kielisyydestä pidetään kiinni jatkossakin mutta voisiko järjestelmän miettiä niin, että se ei ole syrjivä muualla koulut käyneitä kohtaan?"

Tämä muuten koskee myös kaikkia niitä suomalaisvanhempien lapsia, jotka ovat käyneet koulunsa ulkomailla. Osa heistä palaisi, mutta ruotsivaatimus tekee sen hankalaksi.

Mutta keitä ovat nämä, jotka puhuvat "matuista" ja vastaavat korskeasti: "Jos Suomen kielipolitiikka tuntuu liian haastavalta, on parempi mennä sellaiseen valtioon, jossa saa puhua sitä kieltä jota haluaa. #Matu't eivät voi kuvitella voivansa vaikuttaa vieraassa maassa jokaiseen asiaan joihin haluaisivat. Kielipolitiikka on määritelty perustuslaissa."

Re: Uutta kaksikielisyysajattelussa..

Lähetetty: 21.11.2018 07:35
Kirjoittaja NRR
Uusi kielipolitiikka kirjoitti: 20.11.2018 18:56 Kaikki ovat jumissa RKPn määrittelemässä kaksikielisyysnarratiivissa!
Näin se on.

Ihmiset kokevat, että heiltä vaaditaan kohteliaisuuden ja suvaitsevaisuuden nimissä ainaista "kaksikielisyys on hieno homma" -vakuuttelua. Tähän sitten ympätään erilaista "kyllähän ruotsi on hieno kieli" -muminaa. Tiedetään, ettei ruotsia kukaan oikeasti tarvitse eikä juuri kukaan sitä vapaaehtoisesti lukisi, mutta kun ei ole kohteliasta eikä mukasiwistynyttä sanoa sitä ääneen.

Nyt kuuluu myös paljon kiitollisia huokauksia: "onneksi ruotsia ei ole enää pakko kirjoittaa lukiossa". Ikään kuin tämä olisi jo ihan hirmuisen suuri myönnytys maan ruotsinkielisiltä ja valtaeliitiltä!

Re: Uutta kaksikielisyysajattelussa..

Lähetetty: 21.11.2018 14:59
Kirjoittaja SJONS
Keskustelu vaikuttaa aika masentuneelta?! Eikö sentään nosteta pää pystyyn ja tehdään kaikkemme.

Joku täällä totesi, että on olemassa kahdenlaista ilmapiiriä. Todellisuudessa ruotsia ei kuulla eikä käytetä missään, koska sitä ei tarvita. Käytetään englantia!

Poliitikkojen päitä on vaikeampi kääntää ja he päättävät, koska saavat siitä palkkion! Piilokorruptio toimii!

Viime kesän blogit ja muut kirjoitukset osoittivat, että todellinen ongelma on kuitenkin suomeruotsalaisilla. Heidän tilansa käy kaikista pakotuksista huolimatta aina vaan ahtaammaksi. Todellisuudessa rahalla pystytään hankkimaan tukea, mutta todellisuus ei heitä tue, ei sitten yhtään. Maailma muuttuu ja heidän on sopeuduttava muutokseen. Pitkän matematiikan kirjoittajat tulevat todennäköisesti ainakin lisääntymään!

Re: Uutta kaksikielisyysajattelussa..

Lähetetty: 21.11.2018 16:47
Kirjoittaja Hillevi Henanen
Sjons! Olet niin oikeassa. Tiettyyn pisteeseen näköjään totuuden pystyy ostamaan rahalla. Vaikka hallussa olisikin omiin käsiin kahmittu kansallisomaisuus, niin siinä kuten kaikessa muussakin tulee lopulta pää vetävän käteen, ja surut tietävät sen. He pelaavat jo nyt jatkoajalla.

Viime kesänä juttelin pääkaupunkiseudulta kotoisin olevan kasiluokkalaisen sukulaispojan kanssa, ja kauhistuin sitä miten selkeä (hänelle itselleen vaarallinen) kuva tilanteesta hänellä oli. Siinä ei ollut hituakaan tästä pakkosyötetystä liturgiasta. Pidin hänelle pitkän puhuttelun tilanteesta, koska niillä mielipiteillä hän olisi ilman muuta hommannut itsensä vaikeuksiin. Mm vannotin häntä lukemaan tältä sivustolta ainakin NRR:n tekstit ennen kuin ryhtyy mihinkään.

Omaan perheeseeni kuuluu myös venäjän opettaja, joka ei myöskään ole liturgian vanki. Hän puhuu äidinkieltään venäjää kuopukselle, englantia poikani kanssa, ja minun kanssani suomea, englantia ja välillä venäjääkin. Ruotsia kuopukselle minun toivomuksestani puhuu hänen mofansa (äidin isä) :D, ei sen takia että ruotsia tarvittaisiin, vaan koska se on hänen äidinkielensä.

Re: Uutta kaksikielisyysajattelussa..

Lähetetty: 21.11.2018 20:14
Kirjoittaja NRR
Toki, eteenpäin, mutta avoimin silmin.