Sivu 1/1

Hesari: Ruotsin kielen elinympäristöt Suomessa kutistuvat

Lähetetty: 06.11.2018 07:35
Kirjoittaja NRR
Ajatuspaja e2 ja Suomen kulttuurirahasto julkaisivat viime kuussa tutkimuksen, jossa verrattiin ruotsin- ja suomenkielisten identiteettejä Suomessa.

Monelle saattoi tulla yllätyksenä havainto, että yhteiskunnallisilta arvoiltaan ja asenteiltaan kieliryhmät ovat varsin samanlaisia.

---

Osa suomenkielisistä ajattelee helposti, että ruotsinkieliset ovat vahva ja etuoikeutettu ryhmä. Vähemmistön sisältä katsoen maailma näyttää toisenlaiselta.

Lyhyessä ajassa ruotsin kielen asema julkisessa elämässä ja palveluissa on ohentunut. Moni perinteinen instituutio on varjo entisestään. Ruotsista on tullut yksityinen, sukulaisten kesken puhuttu kieli, jolla on koko ajan vähemmän luontaisia elinympäristöjä.

Pelon värittämää tunnelmaa vahvistaa koulutettujen nuorten muuttoliike Ruotsiin. Virta länsinaapuriin on suhteessa paljon vahvempi kuin suomenkielisillä.

Suomen kielen lautakunta sai liikkeelle kunnon keskustelun, kun se äskettäin ilmaisi huolensa kansalliskielten tilan kapenemisesta. Vanhaa kielitaistelun henkeä ei kannanotosta löydä kaivamallakaan, sillä lautakunta puhui sekä suomen että ruotsin puolesta.

Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimituksen esimies.
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005889329.html

Re: Hesari: Ruotsin kielen elinympäristöt Suomessa kutistuvat

Lähetetty: 06.11.2018 08:07
Kirjoittaja NRR
Hesarissa on ruotsalaisuuden päivä joka päivä!
Omat kommenttini ilmestyivät, mutta kolme tuntia myöhemmiksi leimattuina.
Miten olisi realismi?

Alle viiden prosentin vähemmistö ei voi tehdä mistään maasta oikeasti kaksikielistä...

Ruotsinkieliset ovat kaikilla mittareilla hyvässä asemassa, hyvinvoiva vähemmistö. Siitä kannattaa olla hyvillään eikä surra mennyttä asemaa, joka ei koskaan ollut oikeutettu.
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005889329.html
Juhlia saa sitä historiaa, mikä on itselle merkityksellistä. Ruotsin kielellä on ollut merkitystä Suomessa, saksan kielellä Virossa, muilla kielillä muualla, eri tavoin eri aikoina. Hyvää ja vähemmän hyvää kaikessa.

Kaksikielisyydestä puhuminen vain tuntuu teennäiseltä. Eihän alle 5% jonkin kielen puhujia voi tehdä mistään ryhmästä kaksikielistä.

Ne, joille ruotsin kieli ja skandinaavisuus ovat rakkaita, saavat olla perinnöstään ylpeitä. Ahdistavat vain nämä vaatimukset meille muille.
https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005889322.html

Re: Hesari: Ruotsin kielen elinympäristöt Suomessa kutistuvat

Lähetetty: 06.11.2018 16:54
Kirjoittaja NRR
Eniten peukutettu kommentti:
"Osa suomenkielisistä ajattelee helposti, että ruotsinkieliset ovat vahva ja etuoikeutettu ryhmä. Vähemmistön sisältä katsoen maailma näyttää toisenlaiselta." 

Etuoikeudet ovat vähentyneet kuten artikkelissa kerrotaan. Se ei tarkoita sitä, että niitä ei olisi. Suomenkielisten pakottaminen lukemaan Ruotsia ei ole mitenkään perusteltavissa nykyisen liberalismin aikana. 

Ruotsin kielisillä on enemmän mahdollisuuksia luonnostaan elämässä. Helpompi pääsy korkeakoulutuksiin on yksi esimerkki. Järkyttävä resurssien tuhlaus on lopetettava. Tasa-arvon pitää riittää.