Kansalaisaloite: uusi näkökulma

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Kansalaisaloite: uusi näkökulma

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 01.11.2018 04:45

Kaikessa hiljaisuudessa on avautunut uusi kielikoulutuspoliittinen kansalaisaloite.

Ihan asiallinen aloite, mutta kuoliaaksi vaiettu.

Ei julkisuutta, ei allekirjoituksia..ei tietoisuutta..

Kuvaa hyvin kielipolitiikkaa yleisemminkin..

Yritetään kuitenkin auttaa rohkeita kansalaisia, vaikka mihinkään isompaan kampanjointiin ei vaikenemisen ja vaientamisen kulttuurissa rahkeet tällä kertaa riitäkään.
Aloitteen sisältö
Toisen kotimaisen kielen pakollisesta opiskelusta on luovuttava kaikilla koulutusasteilla. Lisäksi valtakunnallisella tasolla on luovuttava virkamiesruotsin ja -suomen osaamisvaatimuksesta.

Perustelut
Kielikokeilun tuloksien odottaminen on järjetöntä. Niin kauan kuin tämän kokeilun annetaan jatkua, Suomen kieliongelman ratkaiseminen siirretään yhä kauemmas tulevaisuuteen. Lisäksi kokeilu jättänee osan opiskelijoista epätasa-arvoiseen asemaan yliopistoissa, kun näiltä vaaditaan molemman kotimaisen kielen osaamista.


Vuonna 2013 enemmistö suomalaisista halusi ruotsin kielen vapaaehtoiseksi kouluaineeksi[1]. Koska sen opiskelua kuitenkin vaaditaan jokaiselta suomalaiselta, ei kansanvalta toteutune vieläkään. Suuri osa suomalaisista ei tarvitse juuri ollenkaan ruotsin kieltä arkipäiväisessä elämässään. Suomessa oli ruotsia äidinkielenään puhuvia noin 5.2 % vuonna 2017, ja heidän määränsä vähentyminen on kiihtynyt (kuten myös suomea äidinkielenään puhuvien määrä on vähentynyt).[2]


Perustuslain mukaan Suomen viralliset kielet ovat suomi ja ruotsi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että jokaisen suomalaisen olisi osattava molempia kieliä. Esimerkiksi Kanadassa ja Sveitsissä, joissa Suomen tavoin ei ole vain yhtä virallista kieltä, ei kansalaisia pääsääntöisesti velvoiteta oppimaan kaikkia virallisia kieliä. Sitä paitsi – toisin kuin Suomessa – näiden maiden virallisilla kielillä on paljon enemmän puhujia kuin Suomen. (Vain Sveitsin retoromaani on poikkeus.) Kotimaiset kielemme ovat maailmanlaajuisesti marginaalisessa asemassa. Sen sijaan, että kaikkien suomalaisten olisi opittava kumpaakin kotimaista, olisi hyödyllisempää opetella toisen kielen sijasta jotakin suurempaa valtakieltä. Tällä tavalla myös Suomen kansalaisten kielitaito monipuolistuisi maatasolla, vaikkei yksilötasolla mitään varsinaista monipuolistumista tapahtuisikaan.


Ruotsin kielen pakollisuutta ei voida rinnastaa muiden oppiaineiden pakollisuuteen. Matematiikka, biologia, historia ynnä muut ovat maailmanlaajuisia oppiaineita, joiden perustiedot kuuluvat syystä yleissivistykseen ja elämässä selviytymiseen. Ruotsin merkitystä Suomen menneisyydessä voidaankin käsitellä historiantunneilla, mutta sen kieli olisi säilytettävä vapaavalintaisena oppiaineena. Suomen kulttuuri säilyisi yhä pohjoismaalaisena, vaikka ruotsin kielen pakollisesta oppimisesta luovuttaisiin.


Virkamiesten toisen kotimaisen kielen osaamista olisi vaadittava kunnissa tai alueilla, joissa olisi vähintään kymmenien prosenttien osuus tätä äidinkielenään puhuvia. Näiden alueiden asukkaille olisi turvattava omat puhelin- ja nettiyhteystiedot, joiden avulla he saisivat viranomaisilta äidinkielensä mukaista palvelua. Jokainen suomalainen matkustaisi omalla vastuullansa kuntaan, jossa hän ei välttämättä tulisi ymmärretyksi omalla äidinkielellään.

Jokaisessa maassa on toki hyvä tulla ymmärretyksi edes jollakin kielellä. Suomen kohdalla tällaisia kieliä voisivat olla englanti tai suomi. Edellinen on merkittävimpiä valtakieliä ja jälkimmäinen puolestaan suomalaisten valtaenemmistön kieli. Kaikkien suomalaisten olisi hyvä osata näistä kielistä ainakin toista.
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3447

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Kansalaisaloite: uusi näkökulma

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 01.11.2018 04:55

Vertailun vuoksi..
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1685

15.11.2015

Kansalaisaloitteen otsikko
kesä-talviaika pois ja Suomi GMT +3 aikavyöhykkeeseen

19
kannatusilmoitusta

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Kansalaisaloite: uusi näkökulma

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 01.11.2018 05:01

Pakkoruotsista pitäisi järjestää vastaava kansalaiskeskustelu kuin äskettäinen aikavyöhykekeskustelu..

Aikoinaan kielipolitiikkaa sivuava otakantaa- suljettiin, kun sinne tuli vääriä mielipiteitä.Nyt voisi olla aika uudelle otakantaa-kyselylle, kun aihe on kuuma..kiinnostusta on, vaikka kansalaisaloite ei saakaan julkisuutta.

Virallinen kysely kellonaikojen siirtelyn lopettamisesta on kerännyt valtaisan suosion hyvin lyhyessä ajassa. Liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) kysely avautui eilen keskiviikkona ja on kerännyt jo yli 120 000 vastausta vain reilun vuorokauden aikana.
Vuonna 2015 aloite sai .. 19 kannattajaa. "Aika jännää"

Vastaa Viestiin