RKP:n Henrikssonia haastateltiin HBL:ssä

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 8507
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

RKP:n Henrikssonia haastateltiin HBL:ssä

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 17.10.2018 22:34

Tuttua, en jaksa kääntää.
Att svenskan inte är någon självklarhet i Finland får SFP:s ordförande bevisat då hon ska köpa en läsk i Musikhusets café i centrum av Helsingfors och gör sin beställning på svenska. "Do you speak English?" blir svaret.

Hur viktigt är det för SFP att sitta med i nästa regering?

– Vi har klarat fyra år i opposition, men SFP behövs i regeringen bland annat för att värna om tvåspråkigheten. Jag har blivit kontaktad av många, också finskspråkiga som är bekymrade över svenskans ställning och tycker att det gått för långt med nedmonteringarna nu. Det är en positiv signal. Vi är inte heller bara ett språkparti, vi har mycket att ge eftersom vi är ett parti som söker lösningar, inte konflikter.

Går det att backa och ta tillbaka förlorade svenska domäner?

– Tingsrätterna i de svenska områdena har gått förlorade den här perioden, men hovrätterna kan vi fortfarande försvara. Jag tänker då på Vasa och Åbo. När det gäller vårdreformen så jobbar vi hårt för fulljouren vid Vasa centralsjukhus och vi kan påverka i den frågan. Men jag är besviken på regeringen som med sin centraliseringsförordning monterar ner mindre, väl fungerande mindre sjukhus till exempel i Borgå och Jakobstad.

– Vi kan också ändra på den nuvarande regeringens beslut när det gäller nedskärningarna i utbildning och skolor. Den subjektiva rätten till dagvård är en jämlikhetsfråga och familjeledigheten måste reformeras. Språket är också en trygghetsfråga, blir man sjuk måste man kunna göra sig förstådd på sitt modersmål och för att ge de äldre en trygg vardag måste man se till att de får tala sitt eget språk.

Anna-Maja Henriksson konstaterar att de krafter som är negativt inställda till svenskan inte är så många, men de syns och är högljudda. Språkklimatet i Finland har försämrats. Men att Blå framtid och Sampo Terho fick nej till sitt språkförsök med slopad skolsvenska tycker hon ändå är ett tecken på en positiv attityd, på kloka föräldrar och kloka kommunala beslutsfattare.

Hur kan man stärka svenskans ställning?

– Vi behöver uppdatera nationalspråksstrategin. Jag är oroad över språkklimatet, men framför allt är jag oroad över att de tvåspråkiga ungdomar som väljer att flytta till exempel till Sverige för att studera inte kommer tillbaka utan blir kvar där. Vi måste kunna skapa ett samhällsklimat som gör att de unga vill återvända till Finland. Vi måste jobba på att skapa ett intresse för svenskan och det kan vi bara göra genom att försöka påverka attityder och genom aktiv marknadsföring.
https://www.hbl.fi/artikel/henriksson-s ... -varden-2/

Kansalliskielistrategia pitää siis päivittää, asenteita pitää saada positiivisiksi...

Ai niin, ja kuulemma viisaat vanhemmat ja viisaat kuntapäättäjät romuttivat kielikokeilun. ;)

rationalisti
Viestit: 184
Liittynyt: 11.02.2013 10:46

Re: RKP:n Henrikssonia haastateltiin HBL:ssä

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja rationalisti » 18.10.2018 11:19

Vähän off-topiccia, mutta ruotsin kielen käyttöni meni useamman artikkelin viikottaisesta lukemisesta käytännössä nollaan, kun HBL laittoi lähes kaikki kielikeskustelua koskevat juttunsa muurin taakse. Kyllä nyt jo huomaa kielen rapistumisen, kun sitä ei yhtään mihinkään tarvitse. Vielä saa selvän, mutta edes tuon pituisen jutun lukeminen tuntuu työläältä. Saapa nähdä mitä se on viiden vuoden kuluttua tällä tahdilla.

SJONS
Viestit: 402
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: RKP:n Henrikssonia haastateltiin HBL:ssä

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 19.10.2018 16:11

Kansalliskielistrategiaa pitää päivittää ja asenteita saada positiiviseksi.......ja milläs muulla se tehdäänkään kuin rahalla!

...mutta ruotsia puhuvilta kysytäänkin: Do you speak English?

Mitä pahaa siinä on, jos suomenruotsalainen nuoriso muuttaa Ruotsiin? Siellä useimmat puhuvat vielä ruotsia, vaikka kieli vaihtuukin nopeasti englantiin kuten Suomessakin.

NRR
Viestit: 8507
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: RKP:n Henrikssonia haastateltiin HBL:ssä

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 19.10.2018 16:16

Euroopan neuvostolta on taas tilattu moitteet Suomelle:
Det är femte gången Europarådets ministerkommitté kommer med en rapport om minoritetsspråk (på finska) i medlemsländerna och Finland uppmanas vidta åtgärder mot brister i den svenska servicen, rapporterar Kommuntorget.
https://www.hbl.fi/artikel/vasabladet-e ... eter-igen/

Edellytetään, että Suomen viranomaiset ryhtyvät kiireellisesti toimiin lisätäkseen tietoisuutta vähemmistökielistä ja suvaitsevaisuutta niitä kohtaan. Ja sitten se svenska servicen...

Vastaa Viestiin