Meneekö pojilla hyvin vai heikosti?

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Meneekö pojilla hyvin vai heikosti?

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 12.10.2018 18:02

Hesarissa Miesten tasa-arvo ry:n puheenjohtaja puhuu poikien ongelmista:
Otetaan pari lukua: joka kahdeksas peruskoulunsa päättävä poika ei osaa edes lukea kunnolla, ja joka viides alle 25-vuotias nuori mies on syrjäytynyt. Mistä nämä?” MTA kysyy perjantaina julkaisemassaan kannanotossa.

--- poikiin ei kohdistu koskaan erityishuomiota eivätkä poliitikot asetu julkisuudessa poikien puolelle. Kun esimerkiksi vaalikauden alussa puhuttiin puuttumisesta poikien huonompaan koulumenestykseen, lopulta saatiin aikaan vain sukupuolineutraali Lukuliike-kampanja.

”En muista yhdenkään poliitikon tai ministerin twiittaavan poikien oikeuksista yhtään mitään.”

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Meneekö pojilla hyvin vai heikosti?

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 12.10.2018 18:09

Huomenna hesari ehkä kertoo, että eilen julkaistiin antologia nimeltä "Poikatutkimus", joks on "ajankohtainen katsaus suomalaiseen poika- ja maskuliinisuustutkimukseen. Teos monipuolistaa kuvaa pojista ja poikuudesta ja..."

Yksi kirjan kokoakista, sosiaalipolitiikan tutkija Harry Lunabba katsoo, että pojilla menee hyvin:
– Jag förhåller mig allvarligt till pojkproblematiken, men ser ingen orsak till panik. Pisa förvränger vår syn genom att skapa motsatsförhållanden, men vi ska vara genussensitiva. Jag utmanar Pisa att ge ut en artikel under rubriken "Att förstå klyftan mellan könen", för ingen har nytta av polariseringen, som skapar konstgjorda motsatsförhållanden mellan duktiga flickor och ointresserade pojkar när det finns variationer också inom grupperna.

– Min uppfattning är att akademiska ansträngningar uppfattas som omaskulina och frågan är central för antologin, som är avsedd att vidga pojkbegreppet och visa att det kan finnas variationer i maskulinitet.
https://www.hbl.fi/tagg/harry-lunabba

Ja vanhempaa tekstiä:
On unohtunut, että Suomen 15-vuotiaiden poikien Pisa-tulokset ovat yhä kansainvälisessä poikavertailussa keskiverron yläpuolella kaikilla tutkituilla osaamisalueilla: yhteistoiminnallisessa ongelmanratkaisussa, lukutaidossa, luonnontieteissä ja matematiikassa.

Suomessakin sukupuolten välisiä eroja suuremmat erot ovat esimerkiksi syntyperäisten suomalaisten ja maahanmuuttajalasten välillä. Myös suomenkielisten koulujen ja ruotsinkielisten koulujen välillä on merkittävä ero.

– Suurin osa pojista pärjää Pisa-tulosten mukaan edelleen yhtä hyvin koulussa kuin suurin osa tytöistä, muistuttaa sosiaalityön yliopistolehtori, valtiotieteen tohtori Harry Lunabba Svenska social- och kommunalhögskolanista.

---

Osalla pojista menee kuitenkin huonosti koulussa Lunabba pohti tutkimustaan tehdessään, että poikien ongelmat mielletään usein lähestulkoon luonnonlaeiksi.

– Ajatellaan, että pojat on poikia eikä poikia nyt vain kiinnosta koulu. Poikien huolestuttaviakin piirteitä selitetään luonnollisuudella.

Se näkyy esimerkiksi siinä, että vaikka poikien lukutaidosta ollaan huolissaan, ei ole ilmennyt mitään sukupuolispesifiä ja innostunutta projektia, joka kannustaisi poikia lukemaan.

Kuva pojasta on kaiken kaikkiaan kapea. Lunabba sanoo näyttävän siltä, että tavallinen poika on ihan muuta kuin tyypillisenä pidetty poika. Niiden poikien, jotka eivät mahdu urheilujoukkueisiin ja mopokerhoihin, voi olla vaikea löytää paikkaansa. Yksinäisyys, kiusaaminen, seksuaali- ja sukupuoli-identiteetit ovat asioita, joiden ei mielletä koskevan poikia.

Tutkimusten mukaan koulussa huomio jakaantuu epätasa-arvoisesti eri oppilaille. Lunabba muistuttaa suuresta keskiryhmästä, joka on unohtunut.
---
– Tämä iso keskiryhmä jää kuulematta. Se aiheuttaa ikävän olettamuksen, että tyypillinen poika olisi kouluvastainen lukutaidoton häirikkö. Tosiasiassa se tavallinen poika ei todennäköisesti mahdu ollenkaan tähän muottiin.

Tavalliseksi mielletty maskuliininen poika on tuttu käsite jo 40-luvun tutkimuksista: kouluvastaiset jätkät olivat sankarillisia, lukutoukat epäilyttäviä hahmoja.

– Meillä ei ole mitään positiivista sanaa koulussa hyvin menestyvälle pojalle, ei tosin tytöllekään. Ovat hikareita ja lukutoukkia.
https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/ ... iin-liikaa

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Meneekö pojilla hyvin vai heikosti?

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 15.10.2018 16:00

Pelkkä pojaksi syntyminen on sinänsä jo syrjäytymisriski Suomessa. Tätä mieltä on Haminan nuorisotyöntekijä ja Kotkan kaupunginhallituksen (vihr) jäsen Hanna-Kaisa Lähde.

– Mielestäni mikään maamme hallitus ei ole tähän saakka tarttunut ongelmaan riittävällä intensiteetillä, Lähde kirjoittaa blogissaan.

Suomen Nuorisoyhteistyö - Allianssi palkitsi Lähteen perjantaina hänen työstään nuorten osallisuuden edistämisessä. Lähde on tehnyt nuorisotyötä 20 vuotta ympäri Suomea, joten hän puhuu vankalla kokemuksen äänellä.

Aikoinaan Lähde on ollut Helsingin kaupungin kaduilla tehtävän nuorisotyön esimiehenä. Hän näki selvästi, että valtaosa katunuorista oli poikia.

– Minulla on pitkä perspektiivi tähän työhön. Fakta on se, että poikien syrjäytymisriski on suurempi kuin tyttöjen, Lähde kommentoi Iltalehdelle.

Poikien oikeudet ja syrjäytyminen ovat viime aikoina olleet paljon tapetilla. Muun muassa Helsingin Sanomat uutisoi aiemmin siitä, etteivät pojat saa moniin asioihin yhtä paljon tukea ja apua kuin tytöt.Lähteen blogikirjoituksesta uutisoi ensin Uusi Suomi.

Suuri syrjäytymisriski

Lähde on lukenut paljon tutkimuksia, joista käy ilmi, että kaikista huonoimmassa sosioekonomisessa asemassa olevat henkilöt ovat Suomessa useimmiten miehiä.Esimerkiksi asunnottomista, vangeista tai itsemurhaan päätyvistä suurin osa on miehiä.

– Tätä ongelmaa ei kuitenkaan ole yhteiskunnassamme tunnustettu, jolloin sitä ei voida myöskään lähteä ratkomaan. Ongelmaan pitää nyt vihdoin ja viimein tarttua vakavasti.

Tähän mennessä asian eteen ei Lähteen mukaan ole juuri tehty mitään, vaan asiat ovat menneet jopa huonompaan suuntaan. Toisen asteen opetussuunnitelmaan tehdyn muutoksen mukaisesti nuoret opiskelevat entistä enemmän itseohjautuvasti ja itsenäisesti. Lähteen mielestä tämä lisää poikien syrjäytymisriskiä entisestään.

– Onko hallitus tehdessään tällaisen uudistuksen arvioinut sukupuolivaikutuksen? Jo nyt ammatillisen koulun keskeyttäneistä valtaosa on nuoria miehiä.Näen tämän uudistuksen erittäin suurena syrjäytymisriskinä.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/745707 ... 7_u0.shtml

rationalisti
Viestit: 186
Liittynyt: 11.02.2013 10:46

Re: Meneekö pojilla hyvin vai heikosti?

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja rationalisti » 18.10.2018 12:10

Länsimaissa on meneillään nuorten miesten keskuudessa liike men going their own way (MGTOW). Käytännössä kaikilla pojilla on vähintään se yksi miespuolinen esimerkki, jota on kustu avioerossa rankasti silmään, oli se sitten isä, eno, setä, isoveli tjms. Mieluummin, kun asettua naisten armoille, irtisanoudutaan parisuhteista kokonaan ja tehdään mitä huvittaa. Suurin osa miehistä tekee työtä niin ankarasti korottaakseen omaa asemaansa parisuhdemarkkinoilla. Kun ei ole kilpailussa mukana, voi tehdä työtä paljon vähemmän ja tehdä oikeasti kiinnostavia asioita enemmän.

Vaikka Suomessa systeemin vinouma naisten hyväksi on aika vähäinen verrattuna pahimpiin maihin, on se kuitenkin olemassa ja veikkaisin suurimman osan pojista olevan asiasta tietoinen vähintään alitajuisella tasolla. Jos tämän tiedostamisen johdosta tekee irtioton oravanpyörästä, se voi olla hyödyllinen kunhan ei ajaudu kovin katkeraksi. Vasta oli juttu lehdessä, että vaikka miehet tekevät yhä suurimman osan työstä Suomessa, on tuo määrä laskenut ja se on iso ongelma. Tämä voi olla merkki siitä, että ilmiö olisi tulossa Suomeenkin, mutta kuten niin monissa muissakin asioissa meillä, asiaa ei tutkita.

Vastauksena aiheen kysymykseen mutu tuntumalla uskoisin pojilla menevän ihan hyvin, mutta se ei välttämättä ole hyvä asia yhteiskunnalle.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Meneekö pojilla hyvin vai heikosti?

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 19.10.2018 06:21

rationalisti kirjoitti: 18.10.2018 12:10 mutu tuntumalla uskoisin pojilla menevän ihan hyvin, mutta se ei välttämättä ole hyvä asia yhteiskunnalle.
Pojissa on niin monenlaisia ryhmiä. Syrjäytyvien ryhmä on minusta kohtuuttoman suuri. En usko, että juuri tuossa joukossa ovat nämä oman tien kulkijat, joilla luultavasti on resursseja tehdä elämästä mielekästä omaehtoisilla harrastuksilla, larpeilla ja tietotekniikalla. He saattavat myös työllistyä nimenomaan teknisen osaamisen avulla, se on alue, jossa edelleen pätevöidytään harrastuksen ohessa eikä niinkään oppilaitoksissa.

Parisuhteiden vaikeus saattaa vierottaa monet sukupuolesta riippumatta perinteisestä perhekeskeisestä elämäntavasta. Suomessa naisilla on yleensä koulutusta ja oma ammatti eikä siitä luovuta lasten syntyessä, joten amerikkalaistyylisiä elatusvelvoitteita ei miehille synny. Sitä paitsi yhteishuoltajuus taitaa olla nykyisin lähes normi. Vaikeampaa on se, että pitäisi olla viihtyisä koti, johon lapset voi vuorollaan ottaa. Ja koti on kallis.

Yhteiskunnassa syrjäytyminen on minusta nyt tosi iso ongelma. Ihmiset joutuvat pulaan, menettävät luottotietonsa, sinnittelevät olemattomilla tuloilla, asuinalueet eriytyvät. Kuuntelin äskettäin ammattitukijaa, joka kertoi, että pitkän uransa näkökulmasta nyt on kaikkein vaikein aika. Joskus aiemmin apua tarvitsevan kanssa kuljettiin vaikea aika läpi ja se meni ohi. Nyt voidaan vain kulkea hetki rinnalla, mutta mitään suurta muutosta ei ihmisten elämässä tapahdu vaan he jäävät edelleen samoihin niukkoihin ympyröihin. Tämä on osa laajempaa ongelmakenttää, tästä ei puhuta.

Minusta on päivänselvää, että painottamalla koulussa vieraita kieliä pudotetaan koulutuskilpailusta nimenomaan pojat ja tietysti nimenomaan ns. alempien sosiaaliryhmien pojat. Samaan annetaan ymmärtää, että tekniikan osaajista olisi pulaa. - Voiko olla pulaa, kun karsitaan tieten tahtoen?

Ja sitten on tämä mystinen taso, jossa menestyneet, muka-suvaitsevaiset miehet syyttävät muita kivikautisista asenteista tavalla, josta ei logiikkaa löydy, kuten Paleface eilisessä haastattelussa:
Levyllä räpätään muun muassa turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksista ja metoo-keskustelua käsitellään kappaleessa Hei jäbät, jossa Redrama vetää viimeisen säkeistön ruotsiksi.

- Tässä maassa on edelleen kivikautisia asenteita. Se pistää minut kahden tytön isänä miettimään, millaisessa yhteiskunnassa he tulevat elämään. Tai pakkoruotsista puhuminen aikana, jolloin jokaisen pitäisi ymmärtää, että mahdollisimman monen kielen osaaminen on tärkeää.

– Lassen ruotsinkielinen verse Hei jäbät -kappaleessa on erityisen hieno. Se muistuttaa, että miehinä emme voi olla tekopyhiä, koska olemme osa näitä rakenteita.

https://www.kaupunkiuutiset.com/jutut/p ... utta-30242

Jaa'a.

Vastaa Viestiin