englanninopettajan suositus: "Valitkaa joku muu kuin englanti"

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Uusi kielipolitiikka
Viestit: 1181
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global

englanninopettajan suositus: "Valitkaa joku muu kuin englanti"

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 05.10.2018 14:56

englanninopettajan suositus: "Valitkaa joku muu kuin englanti"

https://yle.fi/uutiset/3-10438183

Entä ruotsinopettajan suositus??

Käykää kommentoimassa..

Ei englanti ole mikään ongelma, koska nykyisen lainsäädännön mukaan englannin voi halutessaan jättää vaikka kokonaan opiskelematta! Mutta kukaan ei halua luopua oikeudesta opiskella englantia, todellista hyötykieltä.
Ongelma on ns toisen kotimaisen eli ruotsin absoluuttinen pakollisuus, joka johtuu virkamiesruotsivaatimuksesta. Jos virkamiesruotsin pakollisuus poistettaisiin, ruotsin tilalla voisi huoletta opiskella jotain maailmankieltä.
Kannattaisi miettiä, montako kieltä on järkevää vaatia kaikille pakollisina opintoina. Suurimmalle osalle riittäisi pakollinen suomi ja pakollinen englanti. Tällä kompetenssilla tulee toimeen sekä Suomen sisäisesti että globaalisti. Pakkoruotsi on poliittinen aine, jolla ei ole aitoa tarvetta Suomessa, mutta keinotekoisen tarpeen ( virkamiesruotsin) takia hermeettisen pakollisena se vie aina jonkin muun kielen paikan oppilaan ajankäytössä.
EUn suositus on äidinkieli ja kaksi muuta kieltä. Suomessa pakkoruotsi vie aina sen toisen kielen paikan. Kolme oppilaalle vierasta kieltä äidinkielen lisäksi on liian kova kielitaitovaatimus, huomio on saatava substanssiosaamiseen ja luonnontieteisiin, ei vain kielitaitoon.
Ongelman ydin on siis ruotsin kielen kohtuuttoman ylikorostettu asema, ei suinkaan hyötyenglanti! Ongelman ratkaisu löytyy ruotsin kielen aseman järkeistämisestä, mutta poliitikot ovat liian pelokkaita, koska suomenruotsalaisten edunvalvontakoneisto on äärimmäisen tehokas ja äänekäs, joten poliitikot eivät välitä suomenkielisen enemmistön intresseistä, vaan ajavat ainoastaan ruotsinkielisten asiaa.

pjl69
Viestit: 387
Liittynyt: 17.03.2017 14:39

Re: englanninopettajan suositus: "Valitkaa joku muu kuin englanti"

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja pjl69 » 05.10.2018 15:16

Uusi kielipolitiikka kirjoitti:
05.10.2018 14:56
englanninopettajan suositus: "Valitkaa joku muu kuin englanti"
Jotkut pelaavat taas uhkapeliä muiden lasten tulevaisuudella. Ollaan huolissaan ovien sulkeutumisesta jos ruotsia ei opiskella, mutta kuinka paljon ovia sulkeutuukaan englannin osaamattomuudella?

Vastaa Viestiin