Onko Suomen opetusjärjestelmän tarkoitus tuottaa työvoimaa Ruotsin työmarkkinoille?

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
lpo
Viestit: 89
Liittynyt: 10.04.2016 10:57

Onko Suomen opetusjärjestelmän tarkoitus tuottaa työvoimaa Ruotsin työmarkkinoille?

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja lpo » 03.08.2018 15:20

https://yle.fi/uutiset/3-10262567
Opettaja Ann-Sofie Kunell ei saanut vakivirkaa Suomesta ja muutti Ruotsiin – jossa tarvitaan lähivuosina kymmeniä tuhansia uusia opettajia
Tässä on jälleen kerran kyse stereotyyppisestä tarinasta. Mustasaarelainen Åbo Academissa opiskellut kieltenopettaja ei saa töitä kotiseudultaan opettajien ylitarjonnan vuoksi:
Ann-Sofie Kunell valmistui englannin ja ranskan opettajaksi Åbo Akademista. Hän on syntynyt ja kasvanut Mustasaaren kunnassa Vaasan kupeessa.

Valmistumisen jälkeen koitti opettajan arki. Ruotsinkieliselle opettajalle oli Pohjanmaalla tarjolla kuitenkin vain määräaikaisia työsopimuksia. Virkoihin oli valtava tunku.
En tiedä opettajan suomenkielentaidosta, mutta mikäli muuttohalukkuutta on, luulisi töitä löytyvän pohjanmaan ulkopuoleltakin. Voisiko kyse olla esim. Åbo Academin paisutellusta aloituspaikkojen määrästä, kun opettajia koulutetaan enemmän kuin markkinoilla heille on tarvetta?

Tästä on pitkään valitettu, että ruotsinkieliseen opetukseen pääsee sisään melkein millä tahansa papereilla vain ja heitä sitten kiinnostaakin lähinnä korkeakouluopinnot, joista on helppo ponnistaa vaikka sitten Ruotsin työmarkkinoille. Ymmärtääköhän ankkalammikon väki, että he ampuvat itseään jalkaan tällä kieroutuneella koulutuspolitiikalla? Ruotsia puhuvat oppineet nuoret muuttavat Ruotsiin, kun Suomesta ei heille löydy töitä ja suomalaiset taas eivät ruotsia ryhdy puhumaan vuosikymmeniä jatkuneesta simputuksesta huolimatta.

Hillevi Henanen
Viestit: 1222
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Onko Suomen opetusjärjestelmän tarkoitus tuottaa työvoimaa Ruotsin työmarkkinoille?

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 03.08.2018 18:06

Pohjanmaallahan on raivoisa kilpailu opettajan paikoista. Syynä toisaalta ylikoulutus js toisaalta ruotsinkielisten määrän raju lasku.

Tähän kun lisätään helsinkiläisten ja pohjanmaalaisten ruotsinkielisten hyytävät välit, joka tekee sen, että maakunnasta toiseen ei liikahdeta. Ilmeisesti myös kielitaito-ongelmat ovat osasyynä siihen, että muutetaan mieluummin Ruotsiin kuin pääkapunkiseudulle. Siellä sentään pärjää suomenruotsilla jos kestää vähän naureskelua.

Jens Berg mainitsi useamman kerran ison yhteistyöprojektin kaatumisesta siihen, että ei kyetty sopimaan serverin sijoituspaikasta. Olisikohan ollut tämä Arcadan ja Novian juttu?

SJONS
Viestit: 338
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Onko Suomen opetusjärjestelmän tarkoitus tuottaa työvoimaa Ruotsin työmarkkinoille?

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 04.08.2018 09:13

Muistaakseni Melin kirjoitti, että Åbo Akademista valmistuneet eivät osaa suomea. Se rajoittaa ruotsinkielisten mahdollisuuta työllistyä Suomen työmarkkinoille ja siksi he muuttavat Ruotsiin ja houkuttelevat sinne myös ystävänsä. Tämä on ollut Magmalla tiedossa!

Miksi ÅA:n annetaan kouluttaa opettajia Ruotsin työmarkkinoille? Tätä käytetää hyväksi jopa pakkoruotsin markkinoinnissa (Lipponen). Suomi auttaa siis rikasta Ruotsia kouluttamalla heille opettajia, koska ruotsalaiset eivät itse halua enää opettajakoulutukseen! On liian pienet palkat ja raskas työ!

Ruotsinkielisistä korkeakouluista valmistuneita ei yleensäkään arvosteta Suomen työmarkkinoilla. He eivät osaa suomea eivätkä selviydy vaadittavista tehtävistä, mutta hyväveliverkosto palkkaa heitä hyväpalkkaisiin tehtäviin. Suomenkieliset joutuva paikaamaan heidän osaamattomuuttaan ja tekemään työt! Valtion ja kuntien virkamiehinä he menettelevät ja tekevät suruille mieluisia päätöksiä.

Hillevi Henanen
Viestit: 1222
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Onko Suomen opetusjärjestelmän tarkoitus tuottaa työvoimaa Ruotsin työmarkkinoille?

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 04.08.2018 09:51

Kommenteissa joku oli tietävinään, että Ann-Sofie Kunell ei saanut töitä huonon suomen taidon takia.
Seuraavassa kommentissa hänen nimellään näyte hänen suomen taidostaan.
Luulisi svenska ylen varmistaneen henkilöllisyyden kun henkilöä on juuri haastateltu.
Kielinäyte lienee siis aito.

Vastaa Viestiin