Pakkopalautus, pakkoruotsittaminen,kansalaisrohkeus

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Pakkopalautus, pakkoruotsittaminen,kansalaisrohkeus

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 02.08.2018 20:19

Mediassa on nyt menossa kahtiajako, jossa yhtäältä ylistetään rohkeaa kansalaistottelemattomuusaktivistia, toisaalta tuomitaan häiriökäyttäytyminen.

Niin tai näin, tästä tapauksesta voisi ottaa mallia pakkoruotsittajien vastustamiseen. Perustelut löytyvät vaikka twitteristä

Laita palautuksen tilalle ruotsittaminen..

https://twitter.com/tosentti/status/102 ... 24384?s=19

https://twitter.com/pursiain/status/102 ... 28928?s=19


https://twitter.com/veronikahonka/statu ... 32800?s=19
Kansalaistottelemattomuus on vaikea laji. Se vaatii aina rohkeutta asettua alttiiksi epämukavuudelle ja valmiutta kohdata tottelemattomuuden seuraukset. Aino Pennanen teki jotain tilanteessa, jossa moni ei tee mitään.

Protestit ja muut mielenilmaukset ovat osa demokraattista yhteiskuntaa. Niiden avulla voidaan nostaa esiin epäkohtia ja kyseenalaistaa totuttuja toimintatapoja. Kansalaistottelemattomuus tarkoittaa tietoista kieltäytymistä jonkin lain noudattamisesta. Siksi se voi olla sivullisille epämiellyttävää ja aiheuttaa hankaluuksia.

Tyypillistä kansalaistottelemattomuudesta käytävälle keskustelulle on se, että hyväksyttävien keinojen valikoima riippuu siitä, onko tottelematon “oikeaa” vai “väärää” mieltä.

Liberaalista ja punavihreästä kulmasta katsottuna pakkopalautusten vastustaminen on suorastaan kansalaisvelvollisuus, mutta lääkäreillä ei pidä olla mahdollisuutta kieltäytyä abortin tekemisestä. Kärnäläisestä näkökulmasta katsottuna eläinaktivismi on arveluttavaa, mutta nuotion tekeminen metsäpalovaroituksen aikana ihan ok. Vuonna 2013 pakanat villiintyivät, kun Päivi Räsänen asetti Raamatun lain yläpuolelle (siirryt toiseen palveluun). Miten se kehtaa!

Laittomuuksilla on usein seurauksia. Nyt paheksuntaa on tietyissä “kuplissa” herättänyt sekin, että Pennanen poistettiin koneesta, ja hänen toimistaan aloitettiin rikostutkinta. Mitä poliisien sitten olisi pitänyt tehdä, taputtaa ja twiitata, että #StopDeportations, sydän?

Nykyajan some-aktivismissa on johdonmukaisuuden lisäksi muitakin ongelmia. Se on usein tosi ärsyttävää.

Torstai-iltapäivään mennessä viranomaiset eivät olleet vahvistaneet, oliko kyse pakkopalautuksesta vai ei. Nyt-liitettä mukaillakseni: Kukaan ei siis tiennyt, mistä on kyse, mutta kaikki kyllä tiesivät, mitä siitä pitäisi ajatella. Lopputuloksena on somen täydeltä arvottomia “analyysejä” tapahtumien kulusta ja Suomen valtion epäinhimillisyydestä.

Aino Pennasesta tuli muutamassa tunnissa symboli, jonka ympärille kaikki kerääntyivät osoittamaan moraaliaan. Twiittaajat läpsäyttivät nopeasti pöytään käänteisen natsikortin. Mitä jos Oskar Schindler olisi ollut tolkun ihminen?

Klikkiaktivismi toimii nykyisten some-palveluiden ehdoilla. Ne ovat käyttäjävetoisia, mikä henkilöi kamppailun ja luo narratiivia, jossa yksi postaus voi muuttaa kaiken. Vastapuolen puolestaan on helppo ajatella, että aktivisti on halunnut saada ensisijaisesti näkyvyyttä omalle naamalleen eikä edustamalleen asialle. Niin on helppo ajatella etenkin tämän kaltaisissa tapauksissa, joissa kukaan ei tiedä, mitä tässä oikeastaan protestoidaan.

Kansalaisaktivismista puhuttaessa muistellaan usein Gandhin kaltaisia aktivismin pyhimyksiä. Kaikki kansalaistottelemattomuus ei kuitenkaan ole hyvin ja oikein, joskus se on tyhmää ja väärin. Silloin siitä ei kuitenkaan puhuta kansalaistottelemattomuutena, vaan esimerkiksi häiriköintinä tai terrorina. Elämään jäävät ne esimerkit, joiden historia todistaa olevan oikeassa.

Viime vuorokaudet ovat sosiaalisen median tolkun käyttäjien lisäksi olleet tuskallisia myös vihreille.

Protestoija-Pennanen on vihreiden eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteeri, joten media on vaatinut puolueen puheenjohtajaa Touko Aaltoa ottamaan kantaa Pennasen toimintaan.

Aalto ilmaisi tukensa Pennaselle jo tiistaina iltapäivällä – ennen kuin tapauksesta tiedettiin juuri mitään. Myöhemmin Aalto vaati pakkopalautusten keskeyttämistä, mitä sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) piti suhteettomana vaatimuksena.

Melko käsittämättömältä meininki on kieltämättä näyttänyt.

Ilta-Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Aalto vertasi Pennasta ikoniseen ihmisoikeusaktivistiin Rosa Parksiin.

(Parks oli kuuluisa rotuerottelua vastaan taisteleva aktivisti, joka istuutui vuonna 1955 bussissa “valkoisten puolelle” ja kieltäytyi siirtymästä.)

Lisäksi Aalto muistutti, että “natsi-Saksassakin kaikki toimet olivat laillisia”, vaikka totesikin, ettei asioilla aivan suoraa yhteyttä olekaan.

Rinnastus on aivan posketon.

Nykyään mittakaavat menevät helposti sekaisin. Ihan mikä tahansa Facebook-postaus ei ole holokaustin estämiseen verrattava uroteko. Aino Pennanen ei muutu Oskar Schindleriksi, vaikka niin väittämällä saisi tosi paljon likejä Twitterissä.

Tuija Siltamäki

Kirjoittaja on Tampereen ylioppilaslehden Aviisin päätoimittaja, joka harrastaa kansalaistottelemattomuutta pyöräilemällä joskus jalkakäytävällä.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Pakkopalautus, pakkoruotsittaminen,kansalaisrohkeus

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 02.08.2018 20:23

Protestit ja muut mielenilmaukset ovat osa demokraattista yhteiskuntaa. Niiden avulla voidaan nostaa esiin epäkohtia ja kyseenalaistaa totuttuja toimintatapoja. Kansalaistottelemattomuus tarkoittaa tietoista kieltäytymistä jonkin lain noudattamisesta
Voisiko vastaavan protestin toteuttaa pakkoruotsin tunnilla ?

Nouse seisomaan ja pyydä pakkoruotsinopettajaa lopettamaan ruotsiin pakottaminen.

Kieltäydy istumasta, vaikka opettaja vaatii sitä.
Tunti ei voi alkaa, jos joku seisoo

Pyydä muita nousemaan tuenosoitukseksi

Odota poliisin saapumista..

Turvallisuus ei vaarannu, mutta keskustelua syntyy.. :lol:

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Pakkopalautus, pakkoruotsittaminen,kansalaisrohkeus

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 02.08.2018 20:35

Vaikka kansalaistottelemattomuudessa on olennaisesti kyse yksilöiden moraalista, rohkeudesta ja teoista,

se on myös joukkuelaji.

Onnistunutta protestia edeltää monta huomiotta vaille jäänyttä, ja kansalaisoikeuksia koskevat taistelut ovat pitkiä ja sitkeitä. Matka epäoikeudenmukaisuuksia vastaan protestoimisesta yleisen mielipiteen muutokseen ja lakimuutoksiin on yleensä kivikkoinen. Tarvitaan monia tottelemattomia ja monia tekoja.

Vaikka mustien kansalaisoikeustaistelua tänään muistellaan menestystarinana, New York Times-lehden artikkeli muistutti hiljattain, että 1960-luvun gallupeissa marsseilla ja mielenosoituksilla ei suinkaan ollut amerikkalaisten enemmistön kannatusta.

Vuonna 1963 yli 60 prosenttia suhtautui kielteisesti suunnitelmiin marssia Washingtoniin – siihen 200 000 ihmisen mielenosoitukseen, jossa Martin Luther King Jr piti kuuluisan Minulla on unelma -puheensa. Vuonna 1969 kolme neljästä katsoi, että marssit, lakkoilu ja mielenosoitukset vahingoittivat kansalaisoikeustaistelua.

Lainkuuliaisuuden ja tolkun nimissä aktivisteja paheksuttiin.

Aktivismin paheksuntaa kuulee tänäänkin, vaikka kansalaistottelemattomuus on klassinen poliittisen toiminnan muoto suffragettien äänioikeuskamppailuista Intian suolamarsseihin tai nykypäivän aborttioikeustaistoihin.

Suomessa on kieltäydytty kutsunnoista Venäjän armeijaan, menty vankilaan totaalikieltäytyjinä, uhmattu vuosina 1971–1999 voimassa ollutta kieltoa ”kehottaa homoseksuaalisuuteen”, kätketty vainottuja ja harjoitettu niin ympäristö- kuin eläinaktivismia.

Kansalaistottelemattoman rohkeus on uskallusta puolustaa oikeutta lakia vastaan. Se on uskallusta paheksunnasta ja yleisestä mielipiteestä riippumatta toimia niin kuin on oikein, uhmata lakia ja vastaanottaa lain määräämä rangaistus.

Kansalaistottelemattomuus pakottaa sivustakatsojat miettimään omaa moraaliaan. Että onko historian valossa oikealla vai väärällä puolella.

Ihmisenä, joka puhuu enemmän kuin tekee, ihailen uskaltajia. Ihmisenä, joka on syntynyt 60-luvun lopulla ja kasvanut ajattelemaan pohjoismaista hyvinvointivaltiota edistyskertomuksena, jossa oikeudet lisääntyvät ja syrjintä vähenee, näen aktivistit kansalaisuuden arvonpalauttajina.

He muistuttavat, että kansalaisuus ei ole alamaisuutta vaan vastuullisuutta, jota ei voi ulkoistaa.

Anu Koivunen
Kirjoittaja on mediatutkija ja elokuvatutkimuksen professori Tukholman yliopistossa.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2183
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Pakkopalautus, pakkoruotsittaminen,kansalaisrohkeus

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 02.08.2018 20:37

Kansalaistottelemattoman rohkeus on uskallusta puolustaa oikeutta lakia vastaan. Se on uskallusta paheksunnasta ja yleisestä mielipiteestä riippumatta toimia niin kuin on oikein, uhmata lakia ja vastaanottaa lain määräämä rangaistus.
Tämä innoittakoon meitä kaikkia pakkoruotsittamisen vastaisessa taistelussamme!

TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Pakkopalautus, pakkoruotsittaminen,kansalaisrohkeus

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 03.08.2018 07:26

Vihreät pitävät ulkomaalaisten puolta enemmän kuin suomalaisten puolta. Siinä on asian kummallisuus. Vihreiden ajattelussa ihmisoikeudet näyttävät kuuluvan vain ulkomaalaisille, jotka ovat jotenkin onnistuneet keplottelemaan itsensä Suomeen asylum-taikasanan turvin.

Suomessa vihreät suojelevat intomielisesti lento-oravia, susia ja karhuja. Suomenkielisen kansan nöyryyttämistä pakkoruotsituksella ei sen sijaan pidetä minkäänlaisena ihmisoikeusloukkauksena, vaikka se sitä on mitä suurimmassa määrin.

Vihreistä kuten vasemmistoliittolaisistakin näyttää tulleen ääriglobalisteja, joiden toimintaa eivät ohjaa kansalliset intressit, eivätkä oman kansan (mikäli käsite "oma kansa" enää edes kuuluu em. puolueiden sanastoon) epäkohdat, vaan muiden maiden kansalaisten asioista huolehtiminen. Huolestuttava kehityssuunta.

TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Pakkopalautus, pakkoruotsittaminen,kansalaisrohkeus

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 03.08.2018 07:54

Kansalaisrohkeus oman maan kansalaisten asioiden hoidossa on kohdallaan ja hyväksyttävää, jopa toivottavaa.

Rosa Park ja Gandhi, he molemmat nousivat puolustamaan oman maansa sorrettuja. Kun toimii oman maan vanhoillisen lainsäädännön kumoamisen puolesta, niin toiminta on silloin terveellä pohjalla.

Suomessa ajastaan jälkeenjääneiden, vanhanaikaisten pakkoruotsituslakien kumoamiseen tähtäävää toimintaa on kansalaisaloitteen ja nettikirjoittelun avulla viritelty. Laajan kansalaistoiminnan syntyä odotellaan.

Vastaa Viestiin