"Oikeistolaista koulutuspolitiikkaa"

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

"Oikeistolaista koulutuspolitiikkaa"

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 06.07.2018 19:09

Pilvi Torsti kehottaa blogissaan lukemaan juuri ilmestyneen artikkelin Niin & näin -tiedelehdessä: ”Koulutuspolitiikan arvovalinnat ja suunta satavuotiaassa Suomessa” tutkijat Tuomas Tervasmäki ja Tuukka Tomperi käyvät läpi kuluvan hallituskauden hankkeita ja muutoksia. Mukana on myös lyhyt katsaus peruskoulun syntyvaiheisiin ja laajempi pohdinta tulevaisuuden valinnoista. Kirjoittajien painotus korostaa tavoitetta tasa-arvosta koulutuksessa ja yhteiskunnassa laajemmin.

Linkki blogiin: https://blogit.iltalehti.fi/pilvi-torst ... aisuudesta
Linkki artikkeliin löytyy blogitekstin alareunasta.

Pitkä juttu ja hankala lukea puhelimella, mutta yritin. Ei nähdäkseni suoraa tekstiä pakkoruotsista, ei paljon kieltenopetuksestakaan, mutta tämä artikkelista poimittu arvio pukee sanoiksi omat tunnelmani:

"Nyt elinkeinoelämän etupiirien ajattelutavat ovat --- keskeisessä asemassa hallituspolitiikassa ja niillä johdetaan koulutusjärjestelmän uudistuksia. Politiikan tutkija Mikko Jakonen liittää koulutusjärjestelmän reformit osaksi oikeiston kokonaisvaltaista luokkapolitiikkaa. Sillä edistetään erityisesti ylempiin yhteiskuntaluokkiin kuuluvien äänestäjien eli sosioekonomiselta taustaltaan hyvin toimeentulevien intressejä yhteiskunnassa ja talousjärjestelmässä."

Nimenomaan tämä näkyy koulukeskustelussa. Esimerkiksi kieltenopetuksen painotus on huomaamattoman tehokas tapa parantaa "koulutusmyönteisten kotien" eli koulutettujen ja vauraiden vanhempien lasten menestystä muihin nähden. Sitä tavoitellaan nyt kokoomuslaisen opetusministerin tilaamassa selvityksessä, jossa vaaditaan kaikille kolmea vierasta kieltä alakoulusta yliopistoon. Tämä aiotaan toteuttaa!

Pettymyksekseni artikkelissa ei edetty tässä pohdinnassa.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: "Oikeistolaista koulutuspolitiikkaa"

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 06.07.2018 19:29

Malli, jota nyt ehdotetaan ylioppilaskirjoituksiin on hyvä esimerkki oikeistolaisesta koulutuspolitiikasta:
- neljä ainetta vähintään, jos kirjoitat pakkoruotsin, muuten
- viisi ainetta vähintään.

Tämä malli vaikeuttaa ammattiväylää kirjoituksiin tulevien, poikien, dysleksikkojen ja maahanmuuttotaustaisten yo-kirjoituksia.

Tätä viiden kokeen mallia ehdotti RKP jo 2005 pelastaakseen ruotsin pakollisuuden. Silloin ei onnistunut, mutta nyt kokoomuslainen opetusministeri on toteuttamassa RKP:n toiveita tavalla, jossa RKP ei joudu edes julkisesti vaatimaan mitään.

RKP:n vaatimusta vuonna 2004 kommentoi silloin opetusministeri Haatainen näin:

"Rkp:n esittämä viiden pakollisen aineen malli oli käytössä vuosina 1919-46. Tuolloin reputtaneiden määrä pahimmillaan hipoi 20:tä prosenttia. Jos toisimme nykylukioon viiden pakollisen aineen mallin, reputtaneiden määrä kasvaisi huimasti. Nythän on niin, että jos näistä pakollisista aineista yhdenkin reputtaa, niin lakkia ei silloin saa, reputtaa koko tutkinnon, jos sen sijaan vapaaehtoisista aineista reputtaa jonkun, saa lakin ja voi myöhemmin sitten petrata tuloksia."

"Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmaanhan on koko hallitus sitoutunut, ja näiden tavoitteiden mukaista on myös lisätä ammatillista väylää tulevien lukion suorittamista. Tällä hetkellä 80 prosenttia ammatillisen tutkinnon kautta tulleista kirjoittaa ylioppilaskokeessa neljä pakollista ainetta eikä enempää. Sen sijaan päivälukioon peruskoulusta suoraan tulevien osalta viiden kuuden aineen kirjoittaminen on sääntö, hyvin yleistä. Viiden pakollisen aineen järjestelmä myös pitää sisällään edelleen tämä kielipainotteisuuden eli ei toisi siinä suhteessa mitään helpotusta."

"Jo tällä hetkellä lukio-opiskeluaika on venynyt sillä tavalla, että 18 prosenttia suorittaa sen neljässä vuodessa. Tavoitteenahan on tietysti, että se suoritettaisiin kolmessa vuodessa, joten tämä viiden aineen malli sotisi myös tätä tavoitetta vastaan. Asiantuntijatahot hyvin laajasti vastustivat viiden aineen mallia, muun muassa lukioiden rehtorit olivat hyvin laajalti sitä vastaan. Ruotsinkielisten lukioiden rehtoreista 84 prosenttia vastusti sitä, ja asiantuntijatahot toivat esille nämä samat perustelut ja kriteerit, joita tässä esitin."

Kaikki kohdat ovat edelleen ajankohtaisia, mutta ei ole enää ketään rohkeaa niitä lausumassa. Ei myöskään/varsinkaan vasemmistossa.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: "Oikeistolaista koulutuspolitiikkaa"

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 10.07.2018 23:22

Mirka Räsänen kirjoittaa väitöskirjansa (2014) pohjalta kritiikkiä OAJ:lle:
--- opettajien ääni on jo vuosikymmenten ajan välittynyt koulutuspoliittisiin keskusteluihin vain yhden, monopolistiseksi kasvaneen ja kannanotoissaan verrattain konservatiivisen opettajajärjestön kautta. --- Toisin kuin kollegansa monissa maissa, suomalaiset opettajat eivät koskaan ole olleet leimallisesti koulutuspolitiikan ärhäköitä kriitikkoja tai kyseenalaistajia.
--- Yksi OAJ:n vahvimmista järjestöllisen toiminnan strategioista on ollut jäsenkunnan ristiriidattoman yksiäänisyyden korostaminen.
---
Hän kuvaa myös sitä, miten OAJ laatii hallinnolle kannanottoja näennäisesti yhtenäisen opettajakunnan nimissä ilman, että taustalla on minkäänlaista keskustelua tai todellisten näkemysten kuulostelua saati selvitystä.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: "Oikeistolaista koulutuspolitiikkaa"

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 14.07.2018 08:48

Marjukka Liiten, niitä harvoja toimittajia joita arvostan, kirjoittaa Hesarissa tänään:
”Kuulostaa opposition retoriikalta”, torjuu opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen kritiikin, jonka mukaan koulutusuudistukset olisi tehty vain elinkeinoelämän ehdoilla.

Grahn-Laasonen selittää kiivasta uudistustahtia sillä, että hänellä oli tarkka suunnitelma tarvittavista reformeista jo ennen kuin hänestä tuli ministeri.
---
Arvostelijoiden mukaan kiivastempoisten uudistusten kokonaiskuva on jäänyt hämäräksi, ja niitä on tehty lähinnä työ- ja elinkeinoelämän ehdoilla eli sivistyksen ja tasa-arvon kustannuksella.

Kovaa kritiikkiä esittivät äsken tutkijat Tuomas Tervasmäki ja Tuukka Tomperi niin & näin -lehden laajassa verkkoartikkelissa Koulutuspolitiikan arvovalinnat ja suunta satavuotiaassa Suomessa.

MINISTERI ei ole artikkeliin tutustunut, mutta torjuu päättäväisesti sen johtopäätöksen, että uudistuksissa olisi kuultu vain elinkeinokeinoelämän etupiirejä.
---
Kuka opposition edustaja ansaitsee kehut?

”Kansanedustaja Li Andersson (vas) on terävä ja mielenkiintoinen keskustelukumppani, joka puoluejohtajan vaativan tehtävän ohella perehtyy myös yksityiskohtiin. 
---
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005755240.html

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: "Oikeistolaista koulutuspolitiikkaa"

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 14.07.2018 12:54

NRR kirjoitti: 14.07.2018 08:48 Marjukka Liiten, niitä harvoja toimittajia joita arvostan, kirjoittaa Hesarissa tänään:
---
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005755240.html
Jutun kommentointi on helteisen heinäkuun tasoa, mutta niukassakin keskustelussa näkyy, että ns. oikeistolainen koulutuspolitiikka ei tarkoita tavoitetta tuottaa taitavaa työvoimaa tai kilpailukykyä nostavaa osaamista:
- Ministerin arvostuksen puute ammatillista koulutusta kohtaan heijastuu sitä kohtaan tehdyissä leikkauksissa.

- Koulutusleikkaukset tehtiin niin taitavasti, että meillä on tällä hetkellä työvoimapulaa tietyillä aloilla.

- Olisihan se kauheaa, jos suomalainen teollisuus pärjäisi eikä kohtaisi vaikeuksia löytää hyvää henkilöstöä.
Koulutuksen tavoitteena näyttää olevan ensisijassa eliitin jälkeläisten opintomenestyksen takaaminen ja muiden kilpailuttaminen yhteisön ja yksilön menestyksen kannalta toissijaisten kriteerien suhteen.

Ja tämä:
Hallitusohjelmassa luki selvin sanoin, että pakollisen ruotsin sijaan tämä hallitus tulee antamaan koululaisille mahdollisuuden valita muita kieliä.

Hallitusohjelmaa ei opetusminiterin vaatimuksesta ole tältä osin haluttu toteuttaa, vaan sen sijaan ehdotetaan kaikille kahta pakollista kieltä ennestään pakollisen ruotsin kielen lisäksi. Kenen tarpeisiin perustuu koko ikäluokalle pakollinen vähemmistökieli?

Ministeri Sanni Grahn- Laasonen on jälleen kuunnellut enemmän Rkp:n ja eri puolueissa ja järjestöissä toimivien ruotsinkielisten mielipiteitä halutessaan estää tämän kokeilun toteumisen sen sijaan, että hän olisi kuunnellut suomenkielisten enemmistöä (74%), joka vuosia on vaatinut vapaan kielivalinnan toteuttamista.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: "Oikeistolaista koulutuspolitiikkaa"

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 18.07.2018 06:40

Tänään hesarissa nuorisolääkäri kirjoittaa:
Lukioselvityksen mukaan 75 prosenttia lukiossa koetuista tunteista oli negatiivisia – stressiä, kyynisyyttä, väsymystä ja ahdistusta. Kielteiset kokemukset, uupumus ja ­väsymys eivät väisty lukion jälkeen, vaan ne voivat altistaa myöhemmin uusille uupumuksille ja jopa masennukselle.

Niin yläkoulua kuin toista asetta tulisi viedä suuntaan, jossa nuoruusikää, tuota ainutlaatuista keskeneräisyyden aikaa, kunnioitettaisiin ja ymmärrettäisiin. Jossa kehitykselle olisi aikaa ja muuttunut mieli, näennäiset virhevalinnat ja täyskäännökset nähtäisiin kasvuna, ei kauhistuksena.
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005760230.html

Jatkuvaan kilpailuun nuoren itsensä kannalta vähemmän mielekköissä haasteissa pakottava koulu syrjäyttää poikia ja monia, joiden kotoa ei kyetä jatkuvasti motivoimaan ja ohjaamaan nuorta muita parempiin suorituksiin. Nekin, jotka pärjäävät, stressaantuvat ja taantuvat toteuttamaan muiden tavoitteita, keskittyvät ajattelun taitojen ja tunnetaitojen sijaan suorituksiin.

Vastaa Viestiin