Miksi yo-tutkinto on palautettava kohti vanhaa rakennetta, joka ei toiminut?

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Miksi yo-tutkinto on palautettava kohti vanhaa rakennetta, joka ei toiminut?

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 23.06.2018 12:36

Miksi yo-tutkinnon rakennetta ollaan muuttamassa kohti vanhaa? Vain pakkoruotsin vahvistamiseksi?

2000-luvun alussa on muutettu ylioppilaskirjoitusten rakennetta jättäen vain äidinkielen koe pakolliseksi ja muut kokeet (vähintään kolme) valinnaisiksi, tosin näistä yhden on oltava ns. pitkä:
Ylioppilastutkintoon kuuluu vähintään neljä koetta, joista äidinkielen koe (suomi, ruotsi tai saame) on kaikille pakollinen. Muut kolme pakollista koetta kokelas voi valita seuraavista: toisen kotimaisen kielen koe, vieraan kielen koe, matematiikan koe tai joku reaaliaineen koe. Yksi pakollisista kokeista pitää olla pitkän oppimäärän koe, eli joko toinen kotimainen kieli, vieras kieli tai matematiikka. Neljän pakollisen kokeen lisäksi kokelas voi suorittaa ylimääräisiä kokeita valintansa mukaan.
Tämä niin poliitikkojen kuin lukioiden rehtoreiden ja opiskelijoiden kannattama muutos tehtiin, koska
- nähtiin, että yo-tutkinto oli jo turhan kielipainotteinen
- haluttiin vähentää reppuja ja lyhentää lukion suoritusaikaa
- matemaattiselle osaamiselle haluttiin tehdä tilaa
- haluttiin varmistaa, että ammatillista väylää kirjoituksiin tulevat voivat kirjoittaa ylioppilaaksi omin painotuksin.

Kieltenopetusta muutos ei haitannut. Helsingin yliopiston nykykielten laitokselta ilmestyi sittemmin tilannekatsaus kieltenopiskelusta. Siinä eri kielten professorit eivät hauku suomalaisnuoria laiskuudesta kieltenopiskelussa, he tietänevät, että Suomessa luetaan kieliä eurooppalaisittain paljon. Syy siihen, että ns. harvinaisempia kieliä luetaan vähemmän, tuli ranskan kielen professorilta: "kurssivalikoima on lukiossa laajentunut, ja pakollinen ruotsi syö tilaa muilta kieliltä". - Jos siis halutaan laventaa kieltenopiskelua, on luovuttava pakkoruotsista, sillä syventäviä kursseja muissa aineissa tuskin haluamme karsia.

Koekertojen lisäys ja englanninkielinen koe olisi voitu tehdä ilman rakennemuutosta. Miksi nyt ministeriössä lähdettiin purkamaan toimivaa yo-koetta? Vain pakkoruotsin vahvistamiseksi?

pjl69
Viestit: 639
Liittynyt: 17.03.2017 14:39

Re: Miksi yo-tutkinto on palautettava kohti vanhaa rakennetta, joka ei toiminut?

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja pjl69 » 23.06.2018 14:14

Jännä nähdä nousevatko nuoret ja opiskelijat vastarintaan...

Ajatuspaja
Viestit: 677
Liittynyt: 07.01.2015 12:02

Re: Miksi yo-tutkinto on palautettava kohti vanhaa rakennetta, joka ei toiminut?

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Ajatuspaja » 23.06.2018 14:23

Edellisen uudistuksen tärkein motiivi oli nimenomaan kielipoliittinen.
Silloinen poliittinen eliitti tajusi, että ruotsin kielen asemaa kansalaisten turhana rasitteena oli pakko jotenkin kohtuullistaa. Uudistuksen syy oli kuitenkin niin tulenarka, että piti keksiä nuo luettelemasi muut "perusteet".

Tämä uusi muutos ei suinkaan vahvista ruotsin kielen asemaa, vaan pikemminkin betonoi edellisen uudistuksen tärkeimmän motiivin eli ruotsin kielen aiheuttaman kohtuuttoman rasitteen kohtuullistamisen.

Uuden muutoksen motiivi ei ole millään tavalla kielipoliittinen, vaan sen motiivina on kansantalouden tehostaminen.

Nuoret ohjataan jo 16-vuotiaana päättämään, mihin he haluavat keskittyä.
Vain neljä ainetta kirjoittamalla ei pääse jatko-opintoihin, vaan jää lakki päässä nauttimaan siitä lakista.
Pääset helpommalla, kun kirjoitat ruotsin, mutta et pääse jatko-opintoihin.

Esimerkiksi lääkikseen pääsee, jos tajuaa jo 16-vuotiaana panostaa matematiikkaan, biologiaan, fysiikkaan ja kemiaan ja kirjoittaa nämä reaalit sekä englannin ja äidinkielen. Samalla päätettiin vähentää pääsykokeita kaikilla opintosuunnilla.

Uudistuksen tavoite on tehokkuus, sen takana on tehokkuusajattelu,
ei kielipolitiikka.

Julkisuuteen toki valehdellaan jotain yleissivistävyydestä, mutta se on vain sanahelinää. Todellinen syy on kokoomuslainen tehokkuusajattelu.

Ihan pohdittavaksi:

Jos RKP olisi ollut hallituksessa persujen/sinisten tilalla, pakkoruotsi olisi palautettu KAIKILLE meille, ei ainoastaan lukihäiriöisille,
kuten NRR omassa analyysissaan antaa ymmärtää.
Viimeksi muokannut Ajatuspaja, 23.06.2018 14:31. Yhteensä muokattu 4 kertaa.

Ajatuspaja
Viestit: 677
Liittynyt: 07.01.2015 12:02

Re: Miksi yo-tutkinto on palautettava kohti vanhaa rakennetta, joka ei toiminut?

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja Ajatuspaja » 23.06.2018 14:27

pjl69 kirjoitti: 23.06.2018 14:14 Jännä nähdä nousevatko nuoret ja opiskelijat vastarintaan...
Eivät nouse. Ne, jotka tietävät jo 16- vuotiaana, mitä haluavat, saavat suurimman hyödyn.
Ne, jotka eivät tiedä, saavat rajattoman mahdollisuuden yrittää uudelleen.
Kannattaa lukea kokonaisuus.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Miksi yo-tutkinto on palautettava kohti vanhaa rakennetta, joka ei toiminut?

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 23.06.2018 14:54

Nyt olen Ajatuspaja eri mieltä kanssasi, perusteellisesti eri mieltä.

Ylioppilastutkinnon rakenneuudistus 2005 oli aito parannus. Sen kertoo sekin, että muuten vanhoilliset rehtoritkin kannattivat sitä. Lukion suoritusajat olivat pidentyneet ja reppuja tuli. Kokeilulukioissa meni selkeästi paremmin. Myös ammattilinjaa etenevät olivat silloin hallituksen ns. erityisessä suosiossa.

Tämä 2018 ehdotettu muutos on nimenomaan kielipoliittinen ja myötäilee talvella valmistunutta Pyykön selvitystä. Ruotsi nostetaan nyt itseoikeutettuun asemaan äidinkielen, matematiikan ja englannin rinnalle. Pääsykokeita ja erikoistumista varten tehty reaali kokee arvonalennuksen, sitä on kirjoitettava tuplasti ruotsiin verrattuna.

Kun 2005-rakenneuudistus tuli, sanottiin suoraan, että tarkoitus oli vähentää kielipainotusta. Sittemmin RKP/folktinget-verkosto käänsi asian päälaelleen ja alkoi väittää, että ruotsista tuli valinnainen, koska haluttiin lisää muita kieliä. Tämä on tietysti järjetöntä, koska ruotsin kursseja ei tehty valinnaisiksi muitten kielten kanssa. Mutta valhe on ollut kannattava, koska sitä toistelevat nyt jopa kansanedustajat.

Tämänkertainen uudistus on askel tiellä, jossa mennään kolmen alakoulusta alkaneen vieraan kielen ehdoilla ja ne kaikki on myös suoritettava korkeakoulussa. Tämä on linjaus, joka vahvistaa eliittiä (siis perheitä, joilla menee hyvin ja joilla on akateemista pääomaa), ei tehokkuutta. Tehokkuutta vahvistaisi kenties matemaattisten aineiden painotuksen kunnioittaminen (en tosin halua sitä), ei ruotsin nostaminen. Nyt pitkä matematiikka on samanarvoinen kuin ruotsi - ei todellakaan järkevää tai tehokasta.

Koulutuspoliittisesti olisi tärkeää nostaa keskeisiksi erityisoppilaiden (esim. dysleksikkojen) sekä maahanmuuttajataustaisten oppilaiden oikeudet edetä opiskelussa. Näitä ryhmiä sorsimalla, saadaan isoja sosiaalisia ongelmia. Eikä se ole oikein. Emme enää pidä oikeana esimerkiksi sitä, ettei kuuro saisi kouluttautua vain siksi, että hänellä on ylimääräisiä haasteita muihin verrattuna.

Selitäpä nyt vielä, mitä oikein tarkoitat?

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Miksi yo-tutkinto on palautettava kohti vanhaa rakennetta, joka ei toiminut?

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 23.06.2018 15:07

Ajatuspaja kirjoitti: 23.06.2018 14:23 Jos RKP olisi ollut hallituksessa persujen/sinisten tilalla, pakkoruotsi olisi palautettu KAIKILLE meille, ei ainoastaan lukihäiriöisille,
kuten NRR omassa analyysissaan antaa ymmärtää.
Lukihäiriö on vanha sana, mielummin puhutaan lukivaikeudesta tai dysleksiasta, joka on laajempi kielellisen kehityksen ongelma. Eikä enää sanota, että joku "kärsii" lukivaikeudesta, koska siitä kärsi, jollei panna kärsimään ;)

Meistä harva on enää koulussa, siellä ovat nyt lapsemme ja lastenlapsemme ja heistä iso osa on joko erityisoppilaita tai maahanmuuttajataustaisia. Ei ole mikään pikkujuttu, että vain näille muutenkin eniten haasteita kohtaaville tehdään pakkoruotsin vuoksi opinnot entistä hankalammiksi yo-kokeessa. Sen pitäisi sattua itse kunkin sydämeen aika syvälle.

Tietysti RKP olisi palauttanut pakkoruotsin kaikille. Se että Kokoomuksen kautta RKP sai palautettua pakkoruotsin askelta pakollisemmaksi kertoo siitä, mitä seuraava hallitus tulee tekemään.

Stenbäck oli tästä tietoinen kirjoittaessaan, että seuraavaan hallitusohjelmaan olisi saatava pakkoruotsi yo-kokeen kirjoittajamäärää nostava hanke ja peruskouluun lisää tunteja. Hän oli hyvin luottavainen, enkä ihmettele.

Ahtisaaripaperi (folktinget tilasi sen jo vuotta ennen vaaleja tulevaan hallitusohjelmaan) on nyt lähes kokonaan täytetty. Seuraavaksi lähdetään täyttämään Pyykön selvityksen mukaisia kielipainotuksia.
Viimeksi muokannut NRR, 23.06.2018 15:11. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Ajatuspaja
Viestit: 677
Liittynyt: 07.01.2015 12:02

Re: Miksi yo-tutkinto on palautettava kohti vanhaa rakennetta, joka ei toiminut?

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja Ajatuspaja » 23.06.2018 15:10

Luettele ne alat, minne pääsee uudistuksen jälkeen helpommalla, jos kirjoittaa vain neljä ainetta, joista yksi on ruotsi..

Oikeustiede on sellainen ala, mille voi päästä suorittamalla äidinkielen ja neljä muuta kieltä, todistusvalinnoissa otetaan 40% hakijoista.
Tämä on kieltämättä outo linjaus.

Suurimmalle osalle aloista ei pääse lainkaan, jos menee siitä yli, missä rima matalin eli 4 ainetta, vaan esim. Lääketiede vaatii 6 aineen kirjoittamisen.

Ylioppilaaksi toki pääsee kirjoittamalla 4 ainetta, mutta ei siitä enää eteenpäin korkeakouluun.

Tämä on kokonaisuus,jonka tärkein motiivi on tehokkuusajattelu.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Miksi yo-tutkinto on palautettava kohti vanhaa rakennetta, joka ei toiminut?

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 23.06.2018 15:12

Ajatuspaja kirjoitti: 23.06.2018 15:10 Luettele ne alat, minne pääsee uudistuksen jälkeen helpommalla, jos kirjoittaa vain neljä ainetta, joista yksi on ruotsi..

Oikeustiede on sellainen ala, mille voi päästä suorittamalla äidinkielen ja neljä muuta kieltä, todistusvalinnoissa otetaan 40% hakijoista.
Tämä on kieltämättä outo linjaus.

Suurimmalle osalle aloista ei pääse lainkaan, jos menee siitä yli, missä rima matalin eli 4 ainetta, vaan esim. Lääketiede vaatii 6 aineen kirjoittamisen.

Ylioppilaaksi toki pääsee kirjoittamalla 4 ainetta, mutta ei siitä enää eteenpäin korkeakouluun.

Tämä on kokonaisuus,jonka tärkein motiivi on tehokkuusajattelu.
Ammattikorkeisiin pääsee edelleen pyrkimällä. Ja niistä on oma väylänsä eteenpäin. Ulkomaillekin voi lähteä.

Eivät kaikki voi olla juristeja ja lääkäreitä.

PS. Lukio on myös oikeasti yleissivistävä - ihmisillä, jotka eivät aio akateemisiin ammatteihin on myös oikeus opiskella historiaa, filosofiaa, luonnontieteitä ja yhteiskuntaoppia. Lukiossa on jatkossa kehitettävä myös sellaista ihmisenä kasvamisen ja maailmankuvan rakentamisen missiota.
Viimeksi muokannut NRR, 23.06.2018 15:22. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Ajatuspaja
Viestit: 677
Liittynyt: 07.01.2015 12:02

Re: Miksi yo-tutkinto on palautettava kohti vanhaa rakennetta, joka ei toiminut?

#9 Lukematon viesti Kirjoittaja Ajatuspaja » 23.06.2018 15:18

pitkä matematiikka on samanarvoinen kuin ruotsi - ei todellakaan järkevää tai tehokasta.
Minkä alan koulutuksen todistusvalinnoissa ruotsi on samanarvoinen kuin pitkä matematiikka? Siis ihmettelemäni oikeustieteen lisäksi?
Ei ainakaan lääkiksessä tai teknisillä aloilla.

Matematiikka L antaa 36,1 pistettä, pakkoruotsi 25,1..
Viimeksi muokannut Ajatuspaja, 23.06.2018 15:28. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Miksi yo-tutkinto on palautettava kohti vanhaa rakennetta, joka ei toiminut?

#10 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 23.06.2018 15:24

Ajatuspaja kirjoitti: 23.06.2018 15:18
pitkä matematiikka on samanarvoinen kuin ruotsi - ei todellakaan järkevää tai tehokasta.
Minkä alan koulutuksen todistusvalinnoissa ruotsi on samanarvoinen kuin pitkä matematiikka? Siis ihmettelemäni oikeustieteen lisäksi?
Ei ainakaan lääkiksessä tai teknisillä aloilla.
Ajatuspaja, sinä puhut nyt jostain muusta kuin ylioppilastutkinnosta.

Sinä tunnut puhuvan siitä, ketkä ja millä painotuksin pääsevät hyväpalkkaisimpiin ja vaativimpiin opintoihin juridiikkaan, lääketieteeseen, tekniseen korkeakouluun.

Näetkö lukion vain kolmivuotisena karsintakurssina näihin opintoihin?
Viimeksi muokannut NRR, 23.06.2018 15:32. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Ajatuspaja
Viestit: 677
Liittynyt: 07.01.2015 12:02

Re: Miksi yo-tutkinto on palautettava kohti vanhaa rakennetta, joka ei toiminut?

#11 Lukematon viesti Kirjoittaja Ajatuspaja » 23.06.2018 15:32

NRR kirjoitti: 23.06.2018 15:24
Ajatuspaja kirjoitti: 23.06.2018 15:18
pitkä matematiikka on samanarvoinen kuin ruotsi - ei todellakaan järkevää tai tehokasta.
Minkä alan koulutuksen todistusvalinnoissa ruotsi on samanarvoinen kuin pitkä matematiikka? Siis ihmettelemäni oikeustieteen lisäksi?
Ei ainakaan lääkiksessä tai teknisillä aloilla.
Ajatuspaja, sinä puhut nyt jostain muusta kuin ylioppilastutkinnosta ja siitä, että se on oikeus hankkia omin painotuksin.

Sinä tunnut puhuvan siitä, ketkä ja millä painotuksin pääsevät hyväpalkkaisimpiin ja vaativimpiin opintoihin juridiikkaan, lääketieteeseen, tekniseen korkeakouluun.

Näetkö lukion vain kolmivuotisena karsintakurssina näihin opintoihin?
Kokoomus näkee asian näin, tehokkuusajattelu lähtee juuri tästä.
Pääsykokeet poistuvat, mutta samalla karsinta aikaistuu yo-kirjoituksiin.
Tämä taas johtaa siis, että yhä nuoremmat joutuvat tekemään päätöksiä.
Ne, jotka eivät osaa tehdä päätöksiä, ovat huonommassa asemassa tai sitten lukevat kaikkia aineita täysillä uupumukseen asti.
Viimeksi muokannut Ajatuspaja, 23.06.2018 15:39. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Miksi yo-tutkinto on palautettava kohti vanhaa rakennetta, joka ei toiminut?

#12 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 23.06.2018 15:39

Ajatuspaja kirjoitti: 23.06.2018 15:32
NRR kirjoitti: 23.06.2018 15:24
Ajatuspaja kirjoitti: 23.06.2018 15:18
pitkä matematiikka on samanarvoinen kuin ruotsi - ei todellakaan järkevää tai tehokasta.
Minkä alan koulutuksen todistusvalinnoissa ruotsi on samanarvoinen kuin pitkä matematiikka? Siis ihmettelemäni oikeustieteen lisäksi?
Ei ainakaan lääkiksessä tai teknisillä aloilla.
Ajatuspaja, sinä puhut nyt jostain muusta kuin ylioppilastutkinnosta ja siitä, että se on oikeus hankkia omin painotuksin.

Sinä tunnut puhuvan siitä, ketkä ja millä painotuksin pääsevät hyväpalkkaisimpiin ja vaativimpiin opintoihin juridiikkaan, lääketieteeseen, tekniseen korkeakouluun.

Näetkö lukion vain kolmivuotisena karsintakurssina näihin opintoihin?
Kokoomus näkee asian näin, tehokkuusajattelu lähtee juuri tästä.
Hei, nyt en ymmärrä sinua.

Minusta Kokoomus on rakentamassa kouluillemme suoraan ruotsinkielisten koulujen kielimallia. Ruotsinkielisillä on kaksi pitkää A-kieltä, suomi ja englanti, ja sitten useimmilla jokin kolmas kieli kuten saksa. Nyt siis tuo sama rakennelma siirretään suomenkielisiin kouluihin, mutta ruotsin sallitaan jäävän kolmanneksi kieleksi. Tämä on Pyykön selvityksen tulos.

Koska kieliopinnot eivät ole englantia lukuunottamatta useimmille merkityksellisiä, Pyykön selvitys vaatii niitä pakolliseksi vielä korkeakoulussakin. Näin suojellaan sekä virkaruotsi että pakotetaan lukemaan se toinen A-kielikin hyvin.

Tämä järjestelmä suosii erityisesti ns. koulumyönteisiä perheitä, joissa lasten kieltenopetusta ollaan valmiita tukemaan ja motivoimaan läpi koulupolun. Siis kokoomuslaiset perheet hyötyvät.

Mitään muuta hyötyä tästä rakenneuudistuksesta ei ole. Se, joka yrittää päästä läpi neljällä aineella, ei ole hakeutumassa seuraavaksi aloille, joilla on kovimmat pääsykriteerit. Luultavammin hän kuitenkin hyötyy tulevissa opinnoissaan lukion antamasta yleissivistyksestä - meni hän sitten sairaanhoitoon, kaupalliselle alalle tai vaikkapa sosionomiksi.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Miksi yo-tutkinto on palautettava kohti vanhaa rakennetta, joka ei toiminut?

#13 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 23.06.2018 15:40

tupla
Viimeksi muokannut NRR, 23.06.2018 16:00. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Ajatuspaja
Viestit: 677
Liittynyt: 07.01.2015 12:02

Re: Miksi yo-tutkinto on palautettava kohti vanhaa rakennetta, joka ei toiminut?

#14 Lukematon viesti Kirjoittaja Ajatuspaja » 23.06.2018 15:46

Vastauksena otsikon kysymykseen

Korkeakoulujen pääsykokeet poistuvat,
mutta samalla karsinta aikaistuu yo-kirjoituksiin.

Tämä taas johtaa siihen, että yhä nuoremmat joutuvat tekemään päätöksiä elämänsä suunnasta.

Ne, jotka eivät osaa tehdä päätöksiä, ovat huonommassa asemassa tai sitten lukevat kaikkia aineita täysillä uupumukseen asti. Myös sitä ruotsia.

Tehokkuusajattelu kaiken taustalla, päämäärätietoiset pääsevät helpommin eteenpäin kuin "haaveilijat" ja "haahuilijat".
Kansantalouden etu, kun ylimääräiset karsinnat ja välivuodet poistuvat

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Miksi yo-tutkinto on palautettava kohti vanhaa rakennetta, joka ei toiminut?

#15 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 23.06.2018 15:59

Ajatuspaja kirjoitti: 23.06.2018 15:46 Vastauksena otsikon kysymykseen

Korkeakoulujen pääsykokeet poistuvat,
mutta samalla karsinta aikaistuu yo-kirjoituksiin.

Tämä taas johtaa siihen, että yhä nuoremmat joutuvat tekemään päätöksiä elämänsä suunnasta.

Ne, jotka eivät osaa tehdä päätöksiä, ovat huonommassa asemassa tai sitten lukevat kaikkia aineita täysillä uupumukseen asti. Myös sitä ruotsia.

Tehokkuusajattelu kaiken taustalla, päämäärätietoiset pääsevät helpommin eteenpäin kuin "haaveilijat" ja "haahuilijat".
Kansantalouden etu, kun ylimääräiset karsinnat ja välivuodet poistuvat
Opiskelijoita tulee lukiosta yhtä paljon kuin ennenkin, ottavia paikkoja on sama määrä kuin ennenkin - mikä muu muuttuu kuin se, että joukko erityisoppilaita tai maahanmuuttajataustaisia tai ammattikoulun ohessa tutkintoa suorittavista joutuu venyttämään hiukan lukiota tai kenties jättää sen kesken ja että esimerkiksi tehokas äi+pima+en+fy -opiskelija ei pääse enää ylioppilaaksi tuolla yhdistelmällä?

Ne, jotka tietävät heti lukion alussa, minne haluavat ovat vahvoilla jo nyt.

En oikeasti ymmärrä, mitä tarkoitat. Ymmärrätkö sinä lainkaan, mitä minä kirjoitan?

Vastaa Viestiin