Ylioppilastutkintoon raju muutos: lisää kieliä mutta erityisesti ruotsia

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9800
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Ylioppilastutkintoon raju muutos: lisää kieliä mutta erityisesti ruotsia

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 21.06.2018 16:31

Yllättyikö joku?
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005728720.html
Esityksen mukaan tutkinnon rakennetta muutettaisi siten, että tutkintoon osallistuvan olisi suoritettava
- äidinkielen ja kirjallisuuden koe sekä
- kolme koetta tai koeparia seuraavista:
1) matematiikka,
2) toinen kotimainen kieli,
3) vieras kieli,
4) kaksi reaaliaineen koetta tai yksi reaaliaineen koe ja yksi vieraan kielen koe.
Eli pakkoruotsin voi jättää kirjoittamatta vain, mikäli
- kirjoittaa matematiikan ja englannin (vieras kieli)
- on lukenut kolmatta kieltä ja kirjoittaa sen tai
- kirjoittaa kaksi reaaliainetta.

Ja ei, en ollut tietoinen tästä. Taas tunnen itseni idiootiksi. Taas pakkoruotsiverkosto oli askeleen edelle ja rakennellut lopputuloksen hiljaisuudessa.

Taas vastustus kuitataan tyhmyydeksi: vai että pitäisi suomalaisen päästä neljällä aineella ylioppilaaksi ilman ruotsia - mitään mopopoikia ruveta kouluttamaan...
Viimeksi muokannut NRR, 21.06.2018 16:52. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

NRR
Viestit: 9800
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Ylioppilastutkintoon raju muutos: lisää kieliä mutta erityisesti ruotsia

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 21.06.2018 16:52

Pakkoruotsiverkosto näytti voimansa.

Turhaa kielipainotusta purettiin 2005, kun haluttiin tehdä tilaa matemaattiselle osaamiselle, vähentää reppuja ja lyhentää lukioaikoja. Nyt RKP&folktinget-verkoston vaatimuksesta pakkoruotsin yo-koetta tehdään yhä useammalla pakollliseksi. HBL:ssä tätä toivottiin muutama päivä sitten.

Ylioppilaaksi siis pääsee neljällä aineella vastaisuudessa vain, mikäli kirjoittaa ruotsin! Vain neljän aineen kirjoittaminen on ollut nimenomaan ammattiväylää etenevien sekä dysleksikkojen kohdalla tärkeä mahdollisuus. Heille ruotsi on ollut erityinen ongelma. Kuka hyötyy siitä, että heille tehdään enmmän ongelmia?

Aikataulukin on sama kuin pakkoruotsin varhaistuksella alakouluihin 2012, päivää ennen juhannusta. No, tämä on vasta esitys, mutta läpihän se menee.

NRR
Viestit: 9800
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Ylioppilastutkintoon raju muutos: lisää kieliä mutta erityisesti ruotsia

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 22.06.2018 08:05

Hesarin juttua ei nostettu linkkinä pääsivulle ja lukijakunta on muutenkin juhannuksen vietossa, joten keskustelua ei paljoa ole. Päivystävä pakkoruotsin ystävä, joka yleensä pauhaa pakkoenglannista ja suomen turhuudesta, on nyt siistinyt kielenkäyttöään:
Jos suomalaisten kielitaidon monipuolisuus ja taitotaso huolettaa, niin ensi kädessä tulisi pyrkiä siihen, että pitkän kielen valintamahdollisuudet kasvavat koko maassa. Pitkässä kielessä saavutettavat tulokset ovat kuitenkin ymmärrettävästi keskimäärin parempia kuin selvästi vähemmän aikaa opiskelluissa kielissä. Ottaen huomioon englanninkielisen kulttuurin ylivallan ja vahvan läsnäolon myös meillä, niin monille riittäisi koulussa huomattavasti vähäisempikin englannin opiskelu sellaisen tason saavuttamiseksi, joka riittäisi tavallisessa kanssakäymisessä monin paikoin maailmaa. Kukaan ei ole myöskään kieltämässä halukkailta englantia pitkänä kielenä.
Tässä on nyt pari muuttujaa.

Ensinkin juuri A1-englanti on opetusministeriön tulevia kieliopintoja pohjustavassa selvityksessä (Pyykön paperi) se, joka muka pitäisi korvata jollakin muulla pitkällä kielellä. Englannin osaamisen vaarantaa jo se, jos sen rinnalle tulee ehdotettu toinen pakollinen pitkä A-kieli kieli. Osa oppilaista ei opi edes lukemaan ekalla, mutta heidän pitäisi ekalla ja kolmannella aloittaa kahden pitkän vieraan kielet opinnot!

Toiseksi englanti yhdistää tieteen, tekniikan sekä työelämän ja harrastusten piirissä ihmisiä, joille englanti ei ole äidinkieli. Englanti on siis ensisijassa kansainvälisen kommunikaation eikä paikallisen kulttuurin kieli. Englanti on perheiden oma viisas valinta, ei pakko.
Voidaan tietysti myös entisestään korostaa englannin merkitystä ja tehdä englannista koko maassa ainoa pakollisena opiskeltava vieras kieli ilman velvollisuutta minkään muun kielen opiskeluun, ja käyttää lisätunnit muuhun. Näin on tehty jossain muualla.


Aivan. Jossain muualla tarkoittaa lähes kaikkialla, myös Ruotsissa ja meillä Ahvenanmaalla,... Vaikka toinen vieras kieli olisikin yhteinen, siitä saa tarvittaessa vapautuksen - toisin kuin meillä pakkoruotsista, josta ei juuri vapautuksia jaella. Muualla ei ole intressiä jättää ihmisiä kieliopintojen takia vaille asiaosaamista ja tutkintoa.

Mutta tuo yllä oleva lainaus oli jo harvinainen myönnytys. Siitä palattiin nopeasti nordistiseen liturgiaan, ilman junttileimoja ja idän uhkaa tosin:
Minulle pakollinen ruotsin opetus ja opiskelu on kysymys ensi kädessä yhteydestä meille läheiseen ja omaan pohjoismaiseen kulttuuripiiriin. Siksi pidän tähän liittyvää kielen ja kulttuurin opiskelua kaikille tärkeänä ainakin jossain määrässä ja jollain tavoitetasolla.
Tätä lausumaa on sorvattu: "Pidän tärkeänä pohjoismaisen kielen ja kulttuurin opiskelua kaikille ainakin jossain määrin". Onhan tuossa hiukan tingitty pohjoismaisesta kielijulistuksesta, jossa jokaisen pohjoismaalaisen oikeus on ymmärtää sujuvasti yhtä skandinaavista kieltä.

"Avain kielitaitoon" löytyy nyt kuitenkin A-kielten lisäämisestä:
Osa nykyisistä pakollisen opetuksen melko vähäisistä resursseista voidaan kenties niin päätettäessä käyttää muuhun kieltenopetukseen. Todellinen avain kielitaidon tason monipuolistamiseen ja nostoon on kuitenkin pitkän kielen opiskelumahdollisuuksien monipuolistamisessa. Aloitetaan sieltä.
A-kielien lisääminen, varsinkaan pakollisena, ei ole ratkaisu. Todellisuudessa esimerkiksi pitkän A-ruotsin lukijat usein vaihtavat B-ruotsiin, koska eivät ole oppineet ruotsiaan. Ainoastaan kielikylpyluokilla tilanne on toinen. A-kielten hehkuttaminen on pelkkää elitismiä, koska kaksi A-kieltä vaikeuttaa vähemmän akateemisesta kodista tulevan keskiverto-oppilaan tai kielissä haasteita omaavan oppilaan opiskelua oleellisesti alusta alkaen. Tähän asti opettajat ovat tiukasti varoitelleet valitsemasta viitosella A-kieltä, jollei englannissa ja äidinkielessä pärjää hyvin - nyt äkkiä toinen A-kieli on se, jolla muka kielitaitoa lavennetaan. Ja sitten pakkoruotsi päälle.

Tätä "pitkän kielen opiskelumahdollisuuksien monipuolistamista" (eli Pyykön esityksessä kahta pakollista pitkää kieltä, jolloin ei aloiteta englannilla) tullaan jatkossa hehkuttamaan, samoin "Helsingin mallia":
Niinkin suuri opetuksen järjestäjä kuin Vantaan kaupunki antaa mahdollisuuden opiskella ainoastaan englantia perusopetuksen pitkänä kielenä. Valtaosassa Suomen kuntia tilanne on aivan sama. Kyse on silloin pakkoenglannista. Helsingissä on sentään muitakin mahdollisuuksia: pitkäksi kieleksi voi jo nyt valita englannin, espanjan, ruotsin, ranskan, saksan tai venäjän.
Lista Helsingissä tarjolla olevista kielistä on tarkoituksella kirjoitettu väärin ja sijoitettu oppilaiden perheiden suosima espanja heti englannin jälkeen, kun sitä todellisuudessa ei tarjota juuri missään. Helsingissä painopisteeksi A1-kielissä on valittu ruotsi ja ranska. Saksaa on jo selvästi vähemmän ja espanjaa ja venäjää tuskin lainkaan.

Tämä on tarkoitushakuista liturgiaa, mutta nyt siistittynä - pahaenteistä. Folktinget on jakanut uudet keskusteluohjeet.

Weeku
Viestit: 136
Liittynyt: 18.02.2014 19:24

Re: Ylioppilastutkintoon raju muutos: lisää kieliä mutta erityisesti ruotsia

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja Weeku » 22.06.2018 10:44

Ei masennuta vielä, sillä onhan meillä Siniset hallituksessa ;) .

NRR
Viestit: 9800
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Ylioppilastutkintoon raju muutos: lisää kieliä mutta erityisesti ruotsia

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 22.06.2018 10:52

Weeku kirjoitti: 22.06.2018 10:44 Ei masennuta vielä, sillä onhan meillä Siniset hallituksessa ;) .
* surullinen virnistys *

Ensin kielikokeilun tuho ja nyt pakkoruotsin nousu lähemmäs pakollisuutta yo-kokeessa.
Ensin päästiin sanomaan, että Suomen kansa ei halua luopua pakkoruotsista.
Kun nyt pakotetaan mahdollisimman moni kirjoittamaan ruotsi, varmasti sanotaan, että Suomen nuoret suosivat pakkoruotsia.
Merkillistä, että sitä pakkoa lainkaan tarvitaan, kun suosio on niin kova.

NRR
Viestit: 9800
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Ylioppilastutkintoon raju muutos: lisää kieliä mutta erityisesti ruotsia

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 22.06.2018 16:14

Ihmiset on saatu ajattelemaan, että kieltenopetus on jotenkin vaarassa ja vähentynyt - tosiassa meillä luetaan vieraita kieliä keskimäärin enemmän kuin muissa Euroopan maissa - mutta pakkoruotsi tietysti kaventaa kirjoa.

Lukion lyhyiden kielten valitsemista ja kirjoittamista on syönyt ainereaali (eli vaaditaan paljon enemmän reaalikursseja, jotta voidaan keskittyä muutaman aineen kirjoittamiseen maksimikursseilla) ja pakkoruotsi (koska ne viisi kielikurssia on pakko lukea ruotsia eikä esimerkiksi espanjaa, joka olisi monelle mieleinen). Ainereaalia ei kannata poistaa, mutta pakkoruotsi kyllä.

Kielten opiskelu nojaa nimenomaan siihen, että ihmisellä on kiinnostusta ja mahdollisuus käyttää kieltä myös koulun ulkopuolella. Siksi olisi parempi tukea vasta lukiossa alkavia lyhyitä kieliä useamman alakoulussa alkavan kielen sijaan (tämä kolme vierasta kieltä kaikille alakoulussahan on nyt tavoite - vielä vuosi sitten alakoulussa alkoi useimmilla vain englanti). Lukiossa opiskelija jo tietää, mikä kieli&kulttuurialue kiinnostaa, mihin hänellä on eniten kontakteja/sukulaissuhteita ja mihin hän jaksaa panostaa myös koulun jälkeen. Tarjonta lukioissa on myös laajaa, joten on todennäköistä, että pääsee lukemaan juuri itseä kiinnostavaa kieltä.

Toinen pitkä A-kieli on monelle jo nyt, viidenneltä alkavana, hirvittävän raskas. Jopa ysejä ja kymppejä muissa aineissa saavat oppilaat jäävät toisessa pitkässä A-kielessä seiskan tasolle. Useimmat hyötyisivät muusta kuin kielipainotuksesta alaluokilla. Valitettavasti kieltenopetuksen suunnittelua meillä vedetään poliittisin perustein ja pakkoruotsia suojellen. - Jos useampi varhain opittu kieli vahvistaisi muita opiskelutaitoja, meillä olisi nyt toisen polven maahanmuuttajien koulumenestys huippuluokkaa - tilanne on päinvastainen, taistelu monen kielen kanssa vähentää menestystä muissa opinnoissa.

On syytä miettiä tarkoin, missä jatko-opinnoissa kieliopinnoista oikeasti olisi hyötyä.

Ajatuspaja
Viestit: 677
Liittynyt: 07.01.2015 12:02

Re: Ylioppilastutkintoon raju muutos: lisää kieliä mutta erityisesti ruotsia

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja Ajatuspaja » 23.06.2018 14:33

Weeku kirjoitti: 22.06.2018 10:44 Ei masennuta vielä, sillä onhan meillä Siniset hallituksessa ;) .
Jos RKP olisi ollut hallituksessa persujen/sinisten tilalla, pakkoruotsi olisi palautettu KAIKILLE meille, ei ainoastaan lukihäiriöisille,
kuten NRR omassa analyysissaan antaa ymmärtää.

NRR
Viestit: 9800
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Ylioppilastutkintoon raju muutos: lisää kieliä mutta erityisesti ruotsia

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 23.06.2018 15:53

Ajatuspaja kirjoitti: 23.06.2018 14:33
Weeku kirjoitti: 22.06.2018 10:44 Ei masennuta vielä, sillä onhan meillä Siniset hallituksessa ;) .
Jos RKP olisi ollut hallituksessa persujen/sinisten tilalla, pakkoruotsi olisi palautettu KAIKILLE meille, ei ainoastaan lukihäiriöisille,
kuten NRR omassa analyysissaan antaa ymmärtää.
Tarkemmin ajatellen, uskon, että myös hallitus, jossa RKP olisi ollut mukana, olisi edennyt ruotsin yo-kokeen pakollisuuden suhteen pienin askelein - koska he tietävät, että pakkoruotsi on vihattu (siis emme ole vielä tutustuneet ruotsiin kyllin varhain ja kyllin suurella tuntimäärällä ja lukeneet riittävästi "Suomi on ruotsalainen" -historiaa...).

Siis tässä samassa oltaisiin sittenkin.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 2185
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global
Viesti:

Re: Ylioppilastutkintoon raju muutos: lisää kieliä mutta erityisesti ruotsia

#9 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 23.07.2018 11:21

Mielenkiintoinen havainto tähän ketjuun.
Ns kaksoistutkintoa suorittavat joutuvat varsin usein kirjoittamaan ruotsin, koska yhteistyölukiosta näille amislaisille ei tarjota muita vaihtoehtoja..

Tämä nostaa keinotekoisesti ruotsinkirjoittajien määrää, koska kaksoistutkintoon kuuluu tosiallisesti pakkoruotsi.

#kaksoistutkinto

Ruotsin aito suosio yo-kirjoituksissa on siis todellisuudessa vieläkin pienempi, kun kaksoistutkintojen defacto pakkoruotsi otetaan huomioon.
Opetusjärjestelyt
Lukiokursseja järjestetään neljässä kirjoitettavassa aineessa; äidinkieli, matematiikka (lyhyt ja pitkä), ruotsi ja englant
http://koulut.etela-karjala.fi/laulu/ai ... kinto.html

NRR
Viestit: 9800
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Ylioppilastutkintoon raju muutos: lisää kieliä mutta erityisesti ruotsia

#10 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 24.07.2018 20:26

Uusi kielipolitiikka kirjoitti: 23.07.2018 11:21 Mielenkiintoinen havainto tähän ketjuun.
Ns kaksoistutkintoa suorittavat joutuvat varsin usein kirjoittamaan ruotsin, koska yhteistyölukiosta näille amislaisille ei tarjota muita vaihtoehtoja..

Tämä nostaa keinotekoisesti ruotsinkirjoittajien määrää, koska kaksoistutkintoon kuuluu tosiallisesti pakkoruotsi.

#kaksoistutkinto

Ruotsin aito suosio yo-kirjoituksissa on siis todellisuudessa vieläkin pienempi, kun kaksoistutkintojen defacto pakkoruotsi otetaan huomioon.
Opetusjärjestelyt
Lukiokursseja järjestetään neljässä kirjoitettavassa aineessa; äidinkieli, matematiikka (lyhyt ja pitkä), ruotsi ja englant
http://koulut.etela-karjala.fi/laulu/ai ... kinto.html
Mielestäni näin ei ole joka paikassa.

Tosin hyvin kertoo meidän lukiomme painotuksista jo tämän karjalaiskoulun tapa valita oppilaat: "Opiskelijat valitaan kaksoistutkintoon peruskoulun päättötodistuksen neljän oppiaineen (äidinkieli, matematiikka, ruotsi, englanti) keskiarvon perusteella."

Tämä pätee muutenkin. Kohtuullisesti kielissä menestyvä tyttö menee lukioon, kun taas kielissä heikompi mutta mafykessä kiitettävät vetänyt poika menee amikseen eikä ota kaksoistutkintoa.

Vastaa Viestiin