Miten kielivapauden teema näkyy kevään 2019 eduskuntavaaleissa?

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Miten kielivapauden teema näkyy kevään 2019 eduskuntavaaleissa?

#16 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 21.06.2018 15:41

---
4) Uusi kieliaate ruotsin kiinnittämiseksi pysyvästi suomalaisuuteen.

Suomenkielisten tarpeiden sijasta kielipolitiikkaa on viime vuosikymmeninä hallinnut kokonaan uusi kieliaate.

Tässä uudessa kieliaatteessa, jonka ainekset olivat nähtävissä peruskoulun kieliratkaisussa, näkökulmana on kaksi kansalliskieltä ja niiden elinvoiman ja tasaveroisen asema turvaaminen. Tarkastelua ei siis ohjaa kahden (eri) väestön erilaiset sivistykselliset tarpeet.

Ns. kansalliskielistrategiassa esitetyssä kieli-ideologiassa, ruotsin osaaminen määritellään osaksi suomalaista identiteettiä ja yleissivistystä. Perusteena käytetään ruotsin kuulumista suomalaiseen kulttuuriin ja Suomen kuulumista Pohjoismaihin. Kuitenkin perustuslain näkökulmasta väite ”Suomi on kaksikielinen maa” tarkoittaa kansalliskieliä, suomea ja ruotsia, puhuvien väestöjen olemassaoloa ja näiden väestöjen oikeuksia. Väite ruotsin kielen kuulumisesta suomalaisuuteen tai vaatimus, jonka mukaan enemmistön on osattava vähemmistön kieltä, rikkoo kielirauhakomitean periaatteita.
Milloin syntyi "uusi kieliaate", ketkä sen runoilivat?
Kyse on samasta tulkinnasta, jota Jyväskylän yliopiston professorit tulivat kuvanneeksi arvioidessaan kielikeskustelua omaa maailmankuvaansa vasten:
- historia yksiselitteisesti oikeuttaa Suomessa vallitsevan kielipoliittisen tilanteen, jossa 5%:n vähemmistöä kohdellaan kuin se olisi 50% väestöstä ja vähän enemmänkin,
- Suomen menneisyys on "ruotsalainen" - suomalaisuus ilman ruotsalaisuutta on historiatonta ja kulttuuritonta, siksi ruotsalaisuutta tulee ymmärtää ja muistaa ja vaalia
- pakkoruotsin kriitikkojen maailmankuvasta puuttuu suomalaisuuden syvempi ymmärrys,
- pakkoruotsin kriitikkojen ymmärrys on vajavainen, heidän on vaikea nähdä historian relevanssia, heidän nykyhetkeään luonnehti pettymys politiikkaan, jopa ruotsiviha, ja heidän tulevaisuudenkuvassaan on harhaisia kuvitelmia yksilöllisistä valinnoista yhteisöllisen, historiaan ja pohjoismaisuuteen nojaavan hyvän sijaan.

"Uusi kieliaate" on osuva nimitys, mutta onko tämä luonnehdinta syntynyt suomalaisuuden liiton ajatuspajassa vai onko sitä käsitelty myös tutkijoiden hahmotelmissa?

pentti
Viestit: 209
Liittynyt: 06.07.2011 15:16

Re: Miten kielivapauden teema näkyy kevään 2019 eduskuntavaaleissa?

#17 Lukematon viesti Kirjoittaja pentti » 21.06.2018 16:27

Tarkoitin koko tekstiä (Suomalaisuuden historia). Antaahan se hieman toisenlaisen kuvan tapahtumista kuin esim. Väistön ”sepustukset”.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Miten kielivapauden teema näkyy kevään 2019 eduskuntavaaleissa?

#18 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 21.06.2018 16:38

pentti kirjoitti: 21.06.2018 16:27 Tarkoitin koko tekstiä (Suomalaisuuden historia). Antaahan se hieman toisenlaisen kuvan tapahtumista kuin esim. Väistön ”sepustukset”.
Kyllä, mutta harva jaksaa lukea sen lävitse. Siitä on tehtävä ymmärrettävämpi ja lyhyempi versio.

Oleellista on myös se, että siinä osoitetaan, ettei pakkoruotsia tuotu palveluvelvoitteen vuoksi vaan palveluvelvoite luotiin, jotta olisi jokin peruste pakkoruotsille, joka tuotiin lähinnä ruotsinkielisten etujen vuoksi poliittisilla lehmänkaupoilla.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Miten kielivapauden teema näkyy kevään 2019 eduskuntavaaleissa?

#19 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 22.06.2018 15:22

Mikä nyt näyttää olevan pakkoruotsin todellinen peruste?

Ruotsinkielisten palvelut?

Ruotsinkielisten suomalaisuuskuvan rakentaminen eräänlaisena valemuistona suomenkielisten ja uussuomalaisten identiteettiin?

Pienen kaksikielisen eliitin etujen turvaaminen niin koulutuksessa, hallinnon virkaurilla kuin kulttuurissa?

Jokin muu?

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Miten kielivapauden teema näkyy kevään 2019 eduskuntavaaleissa?

#20 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 24.06.2018 14:50

Entä mitkä tekstit pitäisi ainakin linkittää tänne etusivulle (, jos nyt linkkimaksut ei jatkossa estä sitä)?

Itse pidän ehkä eniten sekä professori Valtaojan kolumnista
Tässä Valtaojalta Turun Sanomien kolumnissa 27.12.2017 kaikki oleellinen kritiikki vasta ilmestynyttä kansallisen kielistrategian uutta versiota kohtaan (selvitys Suomen kielivarannosta 2017):
Monipuolinen kielitaito on aarre, mutta niin on moni muukin taito. Valitettavasti mikään osaaminen ei tule itsestään, vaan vaatii kovaa työtä ja aikaa – joka on aina pois jostain muusta.

--- todellisuudessa laajan kielitaidon merkitys vaikkapa työelämässä on lähes olematon.

Tehdäänpä pieni gallup. Kuinka usein käytät ruotsia --- paljonko olet tarvinnut saksaa, ranskaa, tai jotain muuta koulussa oppimaasi kieltä?

Entäpä sama kysymys englannin kielestä? No niin, sitähän minäkin. Tätä kysymystä ei vain koskaan esitetä, koska kansan antama omaan kokemukseen perustuva vastaus olisi niin kovin poliittisesti epäkorrekti. ----

Turun yliopiston vararehtori --- Pyykkö --- Selvitys Suomen kielivarannon tilasta ja tasosta.

Keskeisin suositus on, että kouluissa aletaan ensimmäisenä vieraana kielenä opettaa jotain muuta kuin englantia. Ja jos tämä katastrofi ei vielä riitä, niin kaikissa yliopistotutkinnoissa tulisi alkaa vaatia vähintään kahden vieraan kielen taidon osoittamista. Uudistuksen hinnaksi arvioidaan viisikymmentä miljoonaa vuodessa.

On tietoja ja taitoja, jotka jokaisen olisi pakko osata
. Luku- ja kirjoitustaito, oma äidinkieli, filosofian opettama ajattelun taito, matematiikka, ja perustiedot ympäröivästä todellisuudesta – ihmisen historiasta biologiaan, fysiikkaan, yhteiskuntaoppiin ja muihin maailman ymmärtämisen aakkosiin. Niin, ja englannin kieli, tuo yleismaailmallisen kommunikoinnin kieli.

Tuohon ydinosaamiseen eivät ruotsi ja muut kielet kuulu eivätkä mahdu.


--- kauanko kestää, ennen kuin korvissamme on pieni kuuloke, joka simultaanitulkkaa paremmin kuin mihin itse pystymme? Googlehan jo lupailee tällaisia kauppoihin. Kukaan ei voi oppia kaikkia kieliä, mutta parinkymmenen vuoden sisään meillä kaikilla on kyky kommunikoida kaikilla kielillä.
http://www.ts.fi/mielipiteet/kolumnit/3 ... ito?sivu=1
että opetusneuvosten Mustaparta & Jääskeläinen avoimesta kirjeestä
Merkittävin lausunto nymmeneen vuoteen löytyy siis vuonna 2017 maaliskuisen hesarin nettimielipidepalstalta:
Toimittaja Marjukka Liiten kirjoitti Helsingin Sanomissa (19.2.), että kielitaito kaipaa uutta loikkaa. Olemme samaa mieltä. Suomen kielipolitiikan perusrakenne luotiin lähes 50 vuotta sitten peruskoulujärjestelmään siirryttäessä.

Useimmat suomenkieliset oppilaat alkoivat opiskella äidinkielen jälkeen ensin englantia ja myöhemmin ruotsia. Neljäs kieli oli mahdollista aloittaa peruskoulussa tai lukiossa, mutta neljännen kielen opinnot jäävät herkästi kesken.

Suomen kielitaitovaranto alkaa kuitenkin monipuolistua vasta opiskelijan neljännestä kielestä lähtien. Toivomme lukijan pohtivan, miten moni hänen lähipiirissään on saavuttanut neljännessä kielessään niin hyvän kielitaidon, että sillä voi oikeasti tehdä vaativaa työtä.

Kielitaitovarannon monipuolistuminen jo kolmannesta kielestä lähtien on Suomen ja suomalaisten etu. Nyt olemme lukinneet kielitaitovarannon kahteen vähän puhuttuun kieleen ja yhteen maailmankieleen. Pohjoismaiden ulkopuolella suomella ja ruotsilla on vähän käyttöä. Suomen kielitaitovarannon korjaaminen edellyttää ruotsin kielen pakollisuudesta luopumista.

Tiedämme hyvin, että tämän mielipiteen esittäjät leimataan sivistymättömiksi moukiksi. Otamme riskin. Ruotsin kieli, pohjoismaiset arvot ja pohjoismainen yhteistyö ovat arvokkaita asioita Suomelle. Tästä ei kuitenkaan seuraa, että kaikkien suomalaisten pitäisi opiskella ruotsia pakollisena kielenä.

Kansainvälisen yhteistyön edellyttämät kielitaitotarpeet ovat muuttuneet 50 vuodessa radikaalisti. Myös tietämys kielenoppimisesta on mullistunut. Nyt tiedämme, että kielen opiskelu kannattaa aloittaa varhain.

Suomessa tarvitaan myös saksan, venäjän, ranskan ja espanjan osaajia. Osa väestöstä voisi hankkia kohtuullisen kielitaidon kiinassa, japanissa tai arabiassa. Jokaista suomenkielistä ei tule enää pakottaa lähes identtiseen kielitaitoprofiiliin.

Anna-Kaisa Mustaparta

Liisa Jääskeläinen

opetusneuvoksia, eläkkeellä, Helsinki
http://www.hs.fi/mielipide/art-2000005116136.html

Tätä olen odottanut kymmenen vuotta!

Tämän jälkeen ei enää voida sanoa, että alan asiantuntijat kannattava pakkoruotsia ja ettei se ole poissa mistään!

Nämä ovat alan kovimmat leidit - se että heidän oli jäätävä eläkkeelle voidakseen sanoa tämän ääneen, kertoo jotain painostuksen kovuudesta.

Huomioidaan tämä nyt ja nostetaan esiin mahdollisimman monilla foorumeilla. Tämä pitäisi lähettää linkkinä jokaiselle kansanedustajalle, ministerille ja puoluejohtajalle laidasta laitaan!!!

Ajatuspaja
Viestit: 677
Liittynyt: 07.01.2015 12:02

Re: Miten kielivapauden teema näkyy kevään 2019 eduskuntavaaleissa?

#21 Lukematon viesti Kirjoittaja Ajatuspaja » 25.06.2018 11:33

Suomen poliittinen eliitti on nyt niin sekaisin ja tappelee verissäpäin kuin perinnönjaossa, että kielikysymys ei tule nousemaan vaaliteemaksi.

Valtaa valtaa valtaa, sitä ne saatanan tunarit yrittävät maksimoida.

Ruotsin aseman aiheuttama rasite on jokaisen yksilön omakohtaisesti minimoitava; poliittinen järjestelmä on kykenemätön ratkaisemaan yhtään mitään ongelmia.

Oikeastaan voisi pyytää ruotsinopettajilta ohjeet, mikä on se minimin minimi, jolla pääsee seuraavalle asteelle kertaamaan minimin minimiä..
Vai onko ruotsin tunneilla jokin läsnäolopakko, jos suorittaa jo etukäteen sen minimin minimin ?

Ajatuspaja
Viestit: 677
Liittynyt: 07.01.2015 12:02

Re: Miten kielivapauden teema näkyy kevään 2019 eduskuntavaaleissa?

#22 Lukematon viesti Kirjoittaja Ajatuspaja » 03.07.2018 18:27

Niin suuri vääryys kuin pakkoruotsi vaatii pystyssä pysyäkseen tai kaatuakseen konsensuksen - mikään yksittäinen vanha puolue ei sitä yksinään tee saati lähde vaaleihin ruotsin kaataminen pääteemanaan. Uusien puolueiden tulo markkinoille taas on estetty tehokkaasti. Pakkoruotsin poisto edes yhtenä poliittisista teemoista on menolippu oppositioon, eikä yksikään puolue ota tavoitteekseen oppositiossa olemista. Kyseessä on domino jossa nappulat eivät vain millään lähde kaatumaan. Käytännössä kolmen suuren vanhapuolueen kopla takaa ruotsin aseman keskinäisenä pelinään; se joka lipeää rintamasta ei ole hallituksessa. Mutually Assured Destruction, kauhun tasapaino. Dominonappulat eivät kaadu koska ne nojaavat toisiinsa.

Se mitä nyt juuri tapahtuu on pakkoruotsikeskustelun nitistämistä. Kokeilut sabotoidaan ja todetaan sitten turhiksi, ruotsi pysyy, joten miksi jaksatte valittaa. Kansa on puhunut, ja kansa haluaa pakkoruotsia, katsokaa vaikka pieleen mennyttä kielikokeilua.

Tätä sivusta katsova, poliittisesti passiivinen sohvalla asuja ajattelee että pienin riesa on vain jatkaa kuten ennenkin, koska vaihtoehtoja ei ole näköpiirissä. Ollaan oppivinaan ruotsia, ollaan osaavinaan ruotsia. Hassatut miljoonat ja opiskeluvuodet on parempi vain unohtaa ettei ala lliikaa vituttaa.
Sampo Terhon väite, että kielivapaus ei ole sidottu Suomen kaksikielisyyteen, on fakta. Suomen virallinen kaksikielisyys ei edellytä pakkoruotsia sen enempää suoraan kuin kiertäenkään. Pakkoruotsin kannattajien väitteet pakkoruotsista perustuslain edellyttämien ruotsinkielisten palvelujen turvaajana eivät kestä kriittistä tarkastelua siksikään, että vain murto-osa pakkoruotsin suorittajista saavuttaa koulun kautta sellaisen kielitaidon, jonka ruotsinkieliset hyväksyisivät palveluissaan. Edes ns. virkamiesruotsin taso ei riitä siihen likimainkaan.
https://hommaforum.org/index.php/topic,80224.3750.html
Ruotsinkielisessä mediassa tapahtunut tullaan kirjoittamaan historiaan muodossa, että kiivaasta väittelystä ja gallupeista huolimatta suomenkielisiä ei sitten lopulta kiinnostanutkaan vaihtaa pakollista kouluruotsia muihin kieliin, koska he asiaa tarkemmin harkittuaan päätyivät olemaan samaa mieltä pakkoruotsin kannattajien kanssa. Näin asian esittää muun muassa pakkoruotsia lobbaavasta ajatuspaja Magmasta yhdeksän vuoden jälkeen lähtevä Folktingetin entinen pääsihteeri Olav S. Melin, 68, jonka mietteitä Höblä tänään julkaisi.
Yleinen yhteiskuntakeskustelu ja polemiikki on jo pidempään ollut niin vastaista, puhutaan sentään 'pakko'ruotsista, että olisi ihme, jos tapa ajatella ei tarttuisi lapsiinkin. En nyt sano, että teillä kotona olisi puhuttu näin, mutta ehkä toisaalla on. Lapset altistuvat samalle yhteiskuntatodellisuudelle joka puolella.
Perustuslaki edellyttää kansalliskielten tasavertaista kohtelua, mikä käytännössä tarkoittaa:
- virallisen kielen osalta kunnan kielisyyden prosenttirajojen on oltava samat suomelle ja ruotsille.
- pakkokielen osalta ehtojen on samoin oltava symmetriset. Jos suomenkielisten pakkoruotsi poistetaan koko maasta, samoin on tehtävä ruotsinkielisten pakkosuomelle. Jos pakkoruotsi poistetaan vain alueilta, joilla ruotsinkielisiä on alle 50 %, samoin pakkosuomi on poistettava alueilta, joilla suomenkielisiä on alle 50 %.

Ja niin edelleen.

TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Miten kielivapauden teema näkyy kevään 2019 eduskuntavaaleissa?

#23 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 04.07.2018 08:58

Virkamiespakkoruotsin mielettömyys ja järjettömyys voi synnyttää yhtäkkisiä kuohumisia koska tahansa. Sekä koulujen pakkoruotsi että virkamiespakkoruotsi ovat kyteviä pesäkkeitä, jotka voivat ottaa tulta pienimmästäkin kipinästä. Tätä asiaa on mahdotonta ennakoida.

SJONS
Viestit: 728
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Miten kielivapauden teema näkyy kevään 2019 eduskuntavaaleissa?

#24 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 05.07.2018 18:13

Tänään 5.7.2018 julkaistun gallupin mukaan Halla-ahon johtaman Perussuomalaisten kannatus on noussut eniten.

Antti Rinne Sdp toteaa, että Sdp:llä on eri arvot, joten yhteistyö Halla-ahon puolueen kanssa ei ole mahdollista!

Siispä kannattaa "avata pellit" ja nostaa pakko- ja virkamiesruotsin vaatimuksen poistaminen yhdeksi tärkeimmistä vaaliteemoista!

Halla-aho totesikin jo radiouutisissa klo 17, että PS tähtää vaalien suurimmaksi puolueeksi! Sillä miehellä on vaaleissa selvä päämäärä!

pjl69
Viestit: 639
Liittynyt: 17.03.2017 14:39

Re: Miten kielivapauden teema näkyy kevään 2019 eduskuntavaaleissa?

#25 Lukematon viesti Kirjoittaja pjl69 » 05.07.2018 18:57

Kaikkihan vähänkään suuremmat puolueet pyrkivät suurimmaksi, joten ei tuossa ole vielä mitään muita selkeämpää.

SJONS
Viestit: 728
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Miten kielivapauden teema näkyy kevään 2019 eduskuntavaaleissa?

#26 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 06.07.2018 09:53

Ei tosiaankaan kummallista, mutta arvoista pitäisi päästä keskustelemaan vaalien alla oikein perusteellisesti.

Miten Sdp:n, Kokoomuksen ja Keskustan arvot eroavat Halla-ahon ja Perussuomalaisten arvoista? Ja mitkä arvot?

Enemmistö suomenkielisistä (74% ÅA:n mukaan) vastustaa pakko- ja virkamiesruotsin vaatimusta. SDP, Kokoomus ja Keskusta kannattavat pakollista ruotsia!

Enemmistö suomalaisista vastustaa myös maahanmuuttoa ja siitä aiheutuvia ongelmia Suomelle. Sdp, Kokoomus ja Keskusta kannattavat maahanmuuttoa ja jotkut puolueet haluavat jopa lisätä maakiintiöitä!

Suomenkielinen media ei kirjoita tai anna keskustella kielipolitiikasta (Svenska Yle tekee sitä päivittäin) ja maahanmuutosta saa kirjoittaa vain myönteiseen sävyyn. Muu puhe leimataan rasismiksi. Mielestäni avoin keskustelu ja mielipiteiden esittäminen kuuluu demokratiaan.

pjl69
Viestit: 639
Liittynyt: 17.03.2017 14:39

Re: Miten kielivapauden teema näkyy kevään 2019 eduskuntavaaleissa?

#27 Lukematon viesti Kirjoittaja pjl69 » 06.07.2018 12:47

SJONS kirjoitti: 06.07.2018 09:53 Miten Sdp:n, Kokoomuksen ja Keskustan arvot eroavat Halla-ahon ja Perussuomalaisten arvoista? Ja mitkä arvot?
Arvoista lässyttäminen on vain silmänlumetta. Todellinen ongelma establismentille on se, että esim. perussuomalaiset edustavat demokraattista muutosvoimaa. He ovat uhka niiden asioiden jatkuvuudelle joista ei puhuta ennen vaaleja, kuten nyt esim. kielipolitiikka.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Miten kielivapauden teema näkyy kevään 2019 eduskuntavaaleissa?

#28 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 06.07.2018 14:01

pjl69 kirjoitti: 06.07.2018 12:47 Arvoista lässyttäminen on vain silmänlumetta. Todellinen ongelma establismentille on se, että ---
Minustakin koko liturgiapuhe, monesta teemasta ja erityisesti kielipolitiikasta, on silmänlumetta.

Olen yli kymmenen vuotta katsellut tätä pakkoruotsipiirileikkiä, missä pakkoruotsin muka perusteet kiertävät julkisuudessa kehää ja pyrkimys on ainoastaan väsyttää, leimata ja nujertaa koko keskustelu. Milloin SiwistysVaatii, milloin SuomiOnRuotsalainen, milloin RuotsinsyöjienVihapuheKamalaa, milloin NordenNordenNorden, milloin VenäjäUhkaa, milloin PalveluaPalvelua, milloin LisääKieliä ja RuotsiEiOlePoisMistään... Ihan pelletouhua mutta on varaa tuottaa opinnäytettä, strategiaa ja visiota, missä alle viiden prosentin kieli on meille yhtä tärkeää kuin ilma ja vesi.

Ongelma on se, että tässä maassa, jossa ei muka ole korruptiota eikä sensuuria, ajattelun taidot on tietoisesti alistettu korruptiolle ja sensuurille ja ohjataan ihmiset pitämään opportunismia hyveenä.

Vallanpitäjien tavoite on pysyä vallassa, rahan tavoite on tehdä lisää rahaa, menestyjien tavoite on taata menestys omille jälkeläisille. Arvot, todelliset arvot puuttuvat.

SJONS
Viestit: 728
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Miten kielivapauden teema näkyy kevään 2019 eduskuntavaaleissa?

#29 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 06.07.2018 15:31

Hyvinpä kiteytit kielipolitiikkamme nykytason!

Mutta miten avataan keskusteluyhteys? On henkisesti rasittavaa, että vain eri keskustelupalstoilla voidaa käydä läpi kielipolitiikan todellisuutta! Suomessa harjoitettava kielipolitiikka on kuin niljaks, joka pääsee luikertelemaan sormien läpi aina ja jatkuvasti!

Svenska Yle jakaa Areenalla 10-osaista ohjemaa, jossa suomenruotsalaiset pohtivat tulevaisuuttaan eri näkökulmista! Huvittavaa!

Vastaa Viestiin