Sivu 1/1

Lestadiolaisten verkostoja tohditaan tutkia vaan ei suomenruotsalaisten

Lähetetty: 11.05.2018 08:16
Kirjoittaja NRR
Hesari tänään kertoo tuoreesta tutkimuksesta:
--- voi olla vaikea ymmärtää, millainen voima vanhoillislestadiolaisuus on pohjoisemmassa Suomessa ja etenkin Oulun seudulla.

Kyseessä on uskonnollinen liike, johon kuuluu noin satatuhatta suomalaista eli kaksi prosenttia väestöstä. Sen voima ulottuu paljon hengellisyyttä pidemmälle – aina talouteen ja politiikkaan asti.

Nyt Suomessa on ensi kertaa tutkittu lestadiolaisuuden taloudellisia verkostoja, joiden tiiviys ja monimuotoisuus yllättivät myös kokeneen tutkijan.
---
verkostomaisuus johtaa siihen, että välillä liikutaan arveluttavilla vesillä. Epäilyjä on esimerkiksi siitä, että hyvä veli -verkostot saavat asiat luistamaan yritysten kannalta etenkin kuntapolitiikassa kaava- ja kilpailutuspäätöksineen. Paikallispoliitikkojen lisäksi liikkeeseen kuuluu myös kuntien ja valtion viranomaisia.
Miten paljon merkittävämpi voima on vanhan ruotsinkielisen eliitin säätiövarallisuudella naruja vetelevä kielivähemmistö, joita on tuplasti lestadiolaisiin verrattuna ---

Re: Lestadiolaisten verkostoja tohditaan tutkia vaan ei suomenruotsalaisten

Lähetetty: 23.02.2019 12:28
Kirjoittaja pentti
Eilisessä Kalevassa oli artikkeli (maksumuurin takana):

Juha Sipilä halusi välttää lestadiolaisleiman, väittää professori – Tutkijoiden mukaan herätysliikkeissä vältetään äänten ohjaamista: ”Keskustapuolue ei ole yhtä kuin jumalan valtakunta”

Useimmat tutkimuksessa esiin tulleet asiat ovat monelle tuttuja: Puolueista keskusta on suosituin, kokoomus seuraa kakkosena ja joillakin alueilla myös kristillisdemokraateilla on vahvaa kannatusta.

Sen sijaan uutinen (ainakin minulle) oli se, että vielä 1990-luvun alussa lestadiolaisten kannatus Pohjanmaalla keskittyi RKP:lle ja että nykyisellä puheenjohtajalla Anma-Maija Henrikssonilla on vahva lestadiolaistausta.

Tuo herättää vähän ristiriitaisia tuntemuksia. Onkohan se niin, että jos kuuluu kahteen ahdasmieliseen ryhmään, voi jo kuvitella olevansa vapaamielinen?