Miksi pakkoruotsi on väärin? – Suomalaisuuden Liitto haastaa keskusteluun

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 8754
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Miksi pakkoruotsi on väärin? – Suomalaisuuden Liitto haastaa keskusteluun

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 29.04.2018 11:45

Otsikko on Rostilan blogista iltalehdestä:
https://blogit.iltalehti.fi/ilmari-rost ... kusteluun/

Pakon kannattajat eivät juuri vastaa, joku korkeintaan käskee muuttamaan "kotiin Neuvostoliittoon", jollei pakkoruotsi maita.

Minusta on äärimmäisen tärkeä nostattaa keskustelu teemasta

----- "Miksi pakkoruotsi on väärin?" -----

Koska pakkoruotsille ei ole perusteita.

Koska mitään vastaavaa ei ole missään muualla maailmassa.

Koska pakkosuomi poistettiin Ahvenanmaalta, sillä se söi nuorten muun kielitaidon ja saman tekee pakkoruotsi mannermaalla.

Koska on sekä järjetöntä että julmaa sitoa dysleksikkojen, maahanmuuttajien, monikielisten ja vähemmän kieliin suuntautuneiden oppilaiden opinnot alakoulusta yliopistoon kieleen, jolla ei oikeasti ole käyttöä.

Koska kielestä ei voi saada vapautuksia (jottei syntyisi painetta korjata kohtuutonta virkamiesten kielitaitolakia vuodelta 2003), sen annetaan karsia ihmisiä opinnoista kaikissa vaiheissa.

Koska kenenkään ei pitäisi jäädä vaille tutkintotodistusta suoritettuaan oman alansa kansainvälisesti vertailukelpoiset opinnot vaikkei pakkoruotsia onnistukaan suorittamaan

Mitä vielä?

SJONS
Viestit: 447
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Miksi pakkoruotsi on väärin? – Suomalaisuuden Liitto haastaa keskusteluun

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 29.04.2018 21:21

Viestiketjussa on taas käytetty täältä lainattua nimimerkkiä.

Kirjoittaja en ole minä!

NRR
Viestit: 8754
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Miksi pakkoruotsi on väärin? – Suomalaisuuden Liitto haastaa keskusteluun

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 30.04.2018 09:36

SJONS kirjoitti:
29.04.2018 21:21
Viestiketjussa on taas käytetty täältä lainattua nimimerkkiä.

Kirjoittaja en ole minä!
Tämä kaukainen ystävämme lainaa vuoroin nimimerkkejä täältä ;)

Myös Harald Hurri näyttää olevan trolli, ehkä sama. Kielitaidottomuuden taso vaihtelee niin paljon.

Surullista on se, että kukaan ei joudu virkansa tai asemansa vuoksi vastaamaan. Yksi trolli vastaa koko pakkoruotsikoneiston puolesta.

Merkillistä, miksei Rostilan blogissa voi vastata suoraan tiettyyn kommenttiin, kaikki viestit tulevat putkeen allekkain. Onko määrittelyissä jokin vika?

Muuten keskustelun otsikko on hyvä: "Miksi pakkoruotsi on väärin"

SJONS
Viestit: 447
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Miksi pakkoruotsi on väärin? – Suomalaisuuden Liitto haastaa keskusteluun

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 01.05.2018 12:43

Olen tosiaan myös huomannut, että keskustelu käy monimukaiseksi, kun pitää monien kommenttien jälkeen taas palata vastaamaan toisten kirjoittamaan mielipiteeseen. Voisiko ketjuun saada lisättyä "Vastaa". Keskustelu etenisi sujuvammin.

NRR
Viestit: 8754
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Miksi pakkoruotsi on väärin? – Suomalaisuuden Liitto haastaa keskusteluun

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 01.05.2018 14:40

Ongelmallisinta keskustelussa on se, ettei ole kuin yksi trolli, jonka kanssa keskustella.

Tänään ensin samoilla kellonajoilla pakon puolustukset, mahdollisesti samasta trollitehtaasta:
Eka: Ruotsinkieli kytkee Suomen länteen. Jos ruotsinkieli häviää Suomesta niin Suomi alkaa muistuttamaan enemmän Baltian maita ja venäjänkieli vahvistuu.

Toka: Perussuomalaisuus on aika surkea vitsi. Kovat oli puheet että kaikkea tehtäisiin kun saataisiin valtaa, ei vaan tullut yhtään mitään. Samaan sarjaan kuuluu ruotsin kielen vastustaminenkin. Ilmari, jos sinulle on jäänyt trauma ruotsin kielen opettelusta, voisiko ongelmaa hoitaa muuten kuin vastustamalla kielen opiskelua? Se ei sinulta ole mitään pois jos muut opiskelevat inhoamaasi ruotsin kieltä. Ruotsin kieli kuuluu suomalaisuuteen hyvin vahvasti, vaikka miten inhoaisit ruotsia.

Sitkeän kohteliaasti jaksetaan vastata:
Ilmari Rostila ei vain satu olemaan yksin mlelipiteineen. Suomenkielisistä 74% on hänen kanssaan samaa mieltä.

Vuonna 2010 ainoastaan 46% ruotsinkielistä kannatti pakkoruotsia. Se tulos oli niin pahaa myrkkyä ÅA:lle, että sen jälkeen ei heiltä ole kyselty.
--- käsityksesi on samanlainen historian jäänne kuin koko ruotsin pöhöasemakin.

Meidät kytkevät Pohjoismaihin samankaltaiset yhteiskunnat, kulttuurit ja arvot. Ruotsin osalta myös yhteinen historia. Kieli on siinä kokonaisuudessa varsin merkityksetön osa, joka sitä paitsi EU-jäsenyyden myötä on menettänyt sen vähänkin merkityksen, joka sillä ehkä kauan sitten on ollut.

Väitteesi sisältää myös väheksyntää Baltian maita kohtaan. Ne taitavat nykyään monessa asiassa olla jopa meitä edellä. Eivät ne ole enää neuvostotasavaltoja, jos sinulta on noin niin kuin mennyt ohi.

Historian osaltakaan ei löydy muita yhtymäkohtia Baltiaan kuin Neuvostoliiton alistamispyrkimys, joka valitettavasti Baltiassa onnistui, mutta täällä ei.

Jos jokin lisää venäjän kielen vahvistumista, niin se on pakkoruotsi ja ruotsin perusteeton enemmistökielen asema. Voi olla työlästä pyrkiä ratsastamaan historialla siinä vaiheessa, kun venäjänkielisten osuus ylittää ruotsinkielisten osuuden. Jo pelkästään muiden kieliryhmien mahdollisten tulevien vaatimusten vuoksi ruotsin asema olisi syytä ”normalisoida” hyvissä ajoin.
Monestiko sinulle pitää kertoa, että kukaan tuskin vastustaa ruotsin kielen opiskelua?

Tahallasiko sekoitat ruotsin opiskelun pakkoruotsin pakkosyöttöön?

Te pakkoruotsittajat hoette hokemasta päästyänne samoja tuhansiin kertoihin alasammuttuja väittämiänne, koska ruotsin pöhöaseman perusteeksi ei ole löydettävissä mitään pitävää.

Ruotsin kieli ei kuulu useimpien suomenkielisten suomalaisuuteen millään tavalla. Toisin kuin jotkut poliitikot haluavat kuvitella, ruotsin kieli ja suomenruotsalaisuus eivät ole minkäänlainen osa useimpien suomenkielisten identiteettiä, eikä niitä, vastoin joidenkuiden harhaluuloja, voi identiteetin osaksi ohjelmoida. Kannettu vesi ei kaivossa pysy.

Jos rkp lakeijoineen olisi ajat sitten ymmärtänyt, että porkkana on keppiä tehokkaampi väline, suhtautuminen ruotsin kieleen ja suomenruotsalaisuuteen olisi kokonaan jotain muuta kuin on. Rkp:n ja sen lakeijoiden ajaman kielipolitiikan päässä on vain surkea mahalasku, mutta siitähän rkp lakeijoineen ei piittaa, kunhan eduissa saadaan roikutuksi mahdollisimman pitkään.
Ruotsi muuten hylkäsi itäisen osansa eli Itämaansa Suomen sodassa, jolloin Suomesta tuli Venäjän autonominen tasavalta. Venäjän keisari antoi suomen kielelle virallisen kielen aseman, jota Ruotsi ei tehnyt! Olemme 200 vuodessa nostaneet tämän Suomen kehittyneiden kansakuntien joukkoon.

Olemme maailman onnellisin kansa, me suomenkieliset suomalaiset!

Ruotsalaisuudenajoista on kulunut vain 200 vuotta! Suomenkielisiltä suomalaisilta aikamoinen saavutus! Meillä on omankielinen koulu- ja yliopistolaitos ja kuulumme monissa asioissa maailman huippuosaajien joukkoon. Mielestäni tällaista kansaa ei kannattaisi halveksia, vaan opetella nöyrästi sen kieli ja ryhtyä meidän kassamme rakentamaan meille kaikille yhteistä Suomea!
Mitä aikakautta pakkoruotsin kannattajat elävät? Suomen kieli muka liittyy venäjämyönteisyyteen, neuvostoaikojen haikailuun, taantumiseen köyhäksi balttimaaksi. Pakkoruotsi muka liittää länteen, rahakkaisiin hankkeisiin… ihan kuin oltaisiin vuodessa 1918 tai 1809.

Puhutaanpa vaihteeksi tätä päivää. Suomen kieli on maan pääkieli, yhdeksän kymmenestä puhuu sitä äidinkielenään, muut kieliryhmät opiskelevat suomen omaksi edukseen, englanti liittää länteen ja maailmaan.

Jos pakkoruotsille kokee olevan järjellisiä perusteita, voisiko ne sanoa nyt? Voisiko myös myöntää, että pakkoruotsi on raskas, kallis ja tuottaa paljon ongelmia?
Kiitos aktiiveille aktiivisuudesta, mutta nyt koen, että alan väsyä vääntämään aiheesta trolleille, trolleille netissä, mediassa ja eduskunnassa. Pakon puolustajat pysyvät poissa väittelyistä. Edes opetusneuvosten avoimet kirjeet eivät saaneet yhtään kommenttia establishmentistä. Kauanko näin voi jatkua?

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 1186
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global

Re: Miksi pakkoruotsi on väärin? – Suomalaisuuden Liitto haastaa keskusteluun

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 01.05.2018 15:20

Kiitos aktiiveille aktiivisuudesta, mutta nyt koen, että alan väsyä vääntämään aiheesta trolleille, trolleille netissä, mediassa ja eduskunnassa. Pakon puolustajat pysyvät poissa väittelyistä.
Edes opetusneuvosten avoimet kirjeet eivät saaneet yhtään kommenttia establishmentistä. Kauanko näin voi jatkua?
Ehkä kannattaisi Rostilan ja muiden ottaa aivan uusi näkökulma ja lopettaa pakkoruotsista jankkaaminen.

Valitettavasti Suomalaisuuden liitto ei noteerannut "Uusi kielipolitiikka" verkoston uutta näkökulmaa millään tavalla, vaan jatkaa vanhan toistamista...

Uudelle kielipolitiikalle on kuitenkin ymmärrystä ja kannatusta.

Sen todistavat kaksi viime vuonna julkaistua kyselyä, joissa varsinkin nuoriso ei enää pidä keinotekoista kaksikielisyyttä järkevänä.

Ruotsin asemaa suomenkielisten ainutlaatuisena rasitteena ei tulla muuttamaan millään tavalla niin kauan kuin poliittisen eliitin johdolla elämme nykyisessä kaksikielisyysutopiassa, joten keskustelu pakkoruotsista on aivan turhaa.

Kannattaisi keskustella suoraan pohjoismaisesta pääkielimallista, mutta edes SuoLi ei suostu käyttämään koko sanaa, vaan jumittaa edelleen pakkoruotsi-jargonissa.

Asetelmat ja asenteet ovat luutuneet kaikkialla.

Ei kannata reagoida joka risahdukseen, vaan keskittyä pohtimaan pääkielimallia.
Sitähän pakkoruotsittajat pelkäävät eniten, tosiasioiden tunnustamista.

Kysyt kuinka kauan voi jatkua ?

Kuinka kauan (kansakunta) voi elää valheessa?
Vuosikymmeniä, vuosisatoja ?
Siinä pohdittavaa...

NRR
Viestit: 8754
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Miksi pakkoruotsi on väärin? – Suomalaisuuden Liitto haastaa keskusteluun

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 01.05.2018 16:29

Uusi kielipolitiikka kirjoitti:
01.05.2018 15:20
Kiitos aktiiveille aktiivisuudesta, mutta nyt koen, että alan väsyä vääntämään aiheesta trolleille, trolleille netissä, mediassa ja eduskunnassa. Pakon puolustajat pysyvät poissa väittelyistä.
Edes opetusneuvosten avoimet kirjeet eivät saaneet yhtään kommenttia establishmentistä. Kauanko näin voi jatkua?
Ehkä kannattaisi Rostilan ja muiden ottaa aivan uusi näkökulma ja lopettaa pakkoruotsista jankkaaminen.

Valitettavasti Suomalaisuuden liitto ei noteerannut "Uusi kielipolitiikka" verkoston uutta näkökulmaa millään tavalla, vaan jatkaa vanhan toistamista...

Uudelle kielipolitiikalle on kuitenkin ymmärrystä ja kannatusta.

Sen todistavat kaksi viime vuonna julkaistua kyselyä, joissa varsinkin nuoriso ei enää pidä keinotekoista kaksikielisyyttä järkevänä.

Ruotsin asemaa suomenkielisten ainutlaatuisena rasitteena ei tulla muuttamaan millään tavalla niin kauan kuin poliittisen eliitin johdolla elämme nykyisessä kaksikielisyysutopiassa, joten keskustelu pakkoruotsista on aivan turhaa.

Kannattaisi keskustella suoraan pohjoismaisesta pääkielimallista, mutta edes SuoLi ei suostu käyttämään koko sanaa, vaan jumittaa edelleen pakkoruotsi-jargonissa.

Asetelmat ja asenteet ovat luutuneet kaikkialla.

Ajattelen, että tässä olisi kolme väylää, joita edetään rinnan:

- vapautukset pakkoruotsista (dysleksikot, maahanmuuttajat,..) ja kieliopintojen kohtuullistaminen,

- pakkoruotsin purkaminen (koulujen pakkoruotsi ja korkeakoulututkintojen pakkovirkaruotsi, virkojen kohtuuttomat ruotsivaatimukset),

- pääkielimallin rakentaminen, pohjoismaisen mallin mukaan puhutuin ja vanhin yhteinen kieli, täällä suomi, maan pääkieleksi.

Siis kaikkia rinnan!

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 1186
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global

Re: Miksi pakkoruotsi on väärin? – Suomalaisuuden Liitto haastaa keskusteluun

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 01.05.2018 17:56

"Miten Rostilan vaatimus eroaa tuosta mainitsemastasi pääkielimallista?"

Rostilan vaatimuslista on mahdoton toteuttaa, ellei vaatimuslistan alkuun saada kirjattua oleellisinta faktaa:

"Suomen pääkieli on suomen kieli"

Nykyinen kielipolitiikka ei tunnusta tätä faktaa, vaan elää illuusiota, jossa lähtökohta on "kaksi tasavertaista pääkieltä".

Rostilan malli ei toteudu millään, ellei alkuun kirjata johdanto-osaa eli mainittua faktaa, jota nykyinen kielipolitiikka ei siis lainkaan tunnusta.

Fakta, arkielämän tosiasia on, että suomen kieli on Suomen pääkieli.
Tosiasia, jota nykyinen lainsäädäntö ei tunnusta.

Muotoillaan siis näin:

"Suomen kieli on Suomen pääkieli"

Sen jälkeen voidaan vaatia

1) suomen kielen opetuksesta ja osaamisesta huolehditaan suomalaisuuden ytimenä; (2) suomen kieli nostetaan Pohjoismaiden neuvoston ja Pohjolan valtioiden yhteistyön viralliseksi kieleksi; (3) ruotsin pakolliset opinnot poistetaan korkeakoulu- ja yliopistotutkinnoista sekä perus- ja toisen asteen koulutuksesta; (4) julkisten tehtävien ja virkojen yleisistä kelpoisuusehdoista poistetaan vaatimus osata ruotsia.

Pääkieli on kirjattava tärkeimmäksi vaatimukseksi, jos todella halutaan muutosta. Suomen tosiasiallinen pääkieliasema on saatava kirjattua selkeästi myös lakitekstiin. Muuten muutkaan vaatimukset eivät tule menemään läpi. Lyhyesti:tosiasiat on tunnustettava ja kirjattava.

Nykyinen perustuslaki tämän tosiasioiden tunnustamisen kyllä kestää, koska sen keskiössä on kielelliset oikeudet, ei suinkaan keinotekoiset kaksikielisyysrakenteet tai kaksikielisyysjärjestelmä, jotka on luotu virheellisellä perustuslaintulkinnalla RKPn vuosikymmeniä kestäneen valtakauden aikana.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 1186
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global

Re: Miksi pakkoruotsi on väärin? – Suomalaisuuden Liitto haastaa keskusteluun

#9 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 01.05.2018 18:01

Nykyinen perustuslaki tämän tosiasioiden tunnustamisen kyllä kestää, koska sen keskiössä on kielelliset oikeudet, ei suinkaan keinotekoiset kaksikielisyysrakenteet tai kaksikielisyysjärjestelmä, jotka on luotu virheellisellä perustuslaintulkinnalla RKPn vuosikymmeniä kestäneen valtakauden aikana.
Pakkoruotsi ja virkojen kielitaitovaatimukset ovat osa mainittuja rakenteita ja järjestelmää, mutta perustuslaki ei edellytä rakenteita tai järjestelmää, vaan kielellisten oikeuksien tosiasiallista turvaamista.
Perustuslaki ei myöskään kiellä tosiasioiden tunnustamista.

Eli pääkielimalli on mahdollista toteuttaa ilman perustuslain muutosta.

Hillevi Henanen
Viestit: 1399
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Miksi pakkoruotsi on väärin? – Suomalaisuuden Liitto haastaa keskusteluun

#10 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 02.05.2018 12:35

NRR kirjoitti:
01.05.2018 14:40

Kiitos aktiiveille aktiivisuudesta, mutta nyt koen, että alan väsyä vääntämään aiheesta trolleille, trolleille netissä, mediassa ja eduskunnassa. Pakon puolustajat pysyvät poissa väittelyistä. Edes opetusneuvosten avoimet kirjeet eivät saaneet yhtään kommenttia establishmentistä. Kauanko näin voi jatkua?
En minä trolleille kirjoita, vaikka se voi välillä siltä tuntua, vaan niille, jotka ovat samanlaisia kuin itse olin viisi vuotta sitten. Asian koko kaameus valkeni sittemmin vasta pikkuhiljaa, mutta en usko että paluuta entiseen on kenelläkään, joka on päässyt jyvälle asian todellisesta laidasta. Otetta kiristetään, koska paine kattilassa nousee koko ajan.

SJONS
Viestit: 447
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Miksi pakkoruotsi on väärin? – Suomalaisuuden Liitto haastaa keskusteluun

#11 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 02.05.2018 16:15

Itse pyrin vastaamaan "trolleille" asiallisesti ja korjaan selvät syytökset ja vääristelyt.

Mutta en vieläkään ymmärrä miksi tarvitaan välttämättä pääkielimalli! Rostilan ehdotus on hyvä, kattava ja kaikin puolin kannatettava.

Perustuslain muuttaminen tai tulkinta ei vaikuta millään lailla asiaan. Olen sen verran vanha ja elänyt vanhan ja nykyisen perustuslain aikana, että ne eivät ole syypäitä yhtään mihinkään.

Kerrataan taas! Ennen peruskoululakia vain oppikoulun käyneet lukivat ruotsia. Osa luki sitä 5 ja osa 8 vuotta. Ruotsin kielen opiskelut loppuivat siihen. Korkeakoulututkinnon sai ilman ruotsin kielen suorittamista. Virkamiehet tekivät kielikokeen jollekin ja se oli siinä! Suurin osa yli 60 vuotiaista suomenkielisistä ei osaa sanaakaan ruotsia. Samoin on ruotsinkielisten laita. He saivat mahdollisuuden oppia suomea vasta peruskoululain myötä.

Kaikki mitä nyt vaaditaan on Rkp:n säätiörahan sanelemaa. Rkp ja Folktinget, siinä syylliset ja poliitikkojen rahanahneus.

Kielilait ja kielitaitovaatimukset ovat ihan yhtä hyvin poistettavissa kuin ne on sinne saatukin. Ei tarvita pääkielimallia tai muuta vastaavaa. Perustuslaki on mitä on. Tulkit ovat sitä varten, että auttavat jos eivät ole oppineet suomea.

Ainoa ongelma on saada kansalaiset heräämään ja vaatimaan, mutta miten tämä uinuva kansa herätetään? Se on pahin ongelma!....ja media, joka noudattaa kiltisti kansalliskielistrategiaa....ja suomenruotsalainen raha.

Uusi kielipolitiikka
Viestit: 1186
Liittynyt: 08.12.2017 17:48
Paikkakunta: Global

Re: Miksi pakkoruotsi on väärin? – Suomalaisuuden Liitto haastaa keskusteluun

#12 Lukematon viesti Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka » 02.05.2018 21:03

Mutta en vieläkään ymmärrä miksi tarvitaan välttämättä pääkielimalli! Rostilan ehdotus on hyvä, kattava ja kaikin puolin kannatettava.
Kyllä pääkieli on saatava kirjattua lakiin,
Se on tapetilla tällä hetkellä esim Saksassa.

Kannattaa seurata kansainvälistä keskustelua, emme elä tyhjiössä.
Der Gesetzentwurf der AfD sieht vor, Deutsch als Landessprache im Grundgesetz festzuschreiben. Künftig solle staatliches Handeln darauf verpflichtet werden, die deutsche Sprache zum Hauptkommunikationsmedium aller Menschen in Deutschland zu machen. Das Sprechen einer gemeinsamen Sprache habe eine gesellschaftsbildende Funktion und fördere den Zusammenhalt der Gesellschaft, so die AfD-Fraktion.

Weeku
Viestit: 106
Liittynyt: 18.02.2014 19:24

Re: Miksi pakkoruotsi on väärin? – Suomalaisuuden Liitto haastaa keskusteluun

#13 Lukematon viesti Kirjoittaja Weeku » 02.05.2018 22:07

Ei kannata tuosta AfD:n ulostulosta hirveästi riemastua. Kyseinen puolue ei ole mitenkään verrattavissa edes Perussuomalaisiin, vaan kuuluu ehdottomasti poliittiseen marginaaliin, jonka painoarvo tulee aivan muista asioista kuin kielipolitiikasta.

Itse näkisin täkeimpänä tavoitteena päästä virkamiesruotsista eroon. Sen jälkeen pakkoruotsi pois ja vasta sitten voidaan keskustella oikeasti pitääkö meillä olla yksi pääkieli vai ei.

SJONS
Viestit: 447
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Miksi pakkoruotsi on väärin? – Suomalaisuuden Liitto haastaa keskusteluun

#14 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 03.05.2018 12:42

1.Ruotsin kielen vaatimus poistettava virkavaatimuksista. Suomenkielisiä ei voi velvoittaa ruotsinkielisten palvelujen tuottajiksi, koska se ei kuulu länsimaiseen demokratiaan.

2.Pakollinen ruotsi pois ammatti- ja korkeakoulututkinnoista KAIKILTA, koska nykyinen malli eriarvoistaa opiskelijat!

3.Sen jälkeen ruotsin kieli lukioissa valinnaiseksi ja pakollinen ruotsi poistettava alakoulusta.

4.Noiden uudistusten jälkeen kaikki uskaltavat ryhtyä valitsemaan muita kieliä ja kansallinen kielivaranto kasvaa.

Näistä kohdista pitäisi pystyä keskustelemaan julkisuudessa. Ne eivät ole ketään vastaan, vaan tekevät Suomen kielipolitiikan edes vähän länsimaalaisemmaksi kuin mitä tämä nykyinen "ruotsin kieli jokaiselle suomenkieliselle pakollisena kaikilla tasoilla".

Tämä sanoma pitäisi saada professori Riitta Pyykölle ja hänen työryhmälleen tiedoksi!

TK
Viestit: 2141
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Miksi pakkoruotsi on väärin? – Suomalaisuuden Liitto haastaa keskusteluun

#15 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 19.05.2018 09:14

Suomalaisuuden liiton keskusteluhaaste ei ole tavoittanut ihmisiä.

Mutta ei hätää. Harkimon blogit Iltalehdessä haastavat jatkuvasti ihmiset keskustelemaan pakkoruotsista.

http://www.iltalehti.fi/blogit

Vastaa Viestiin