Ruotsiin muuttaminen jakaa mielipiteitä

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Hillevi Henanen
Viestit: 2523
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Ruotsiin muuttaminen jakaa mielipiteitä

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 22.04.2018 12:36

Svenska ylellä oli muutama päivä sitten vilkas keskustelu Ruotsiin muuttamisesta, toiset tykkäs, toiset ei.
https://svenska.yle.fi/artikel/2018/04/ ... blir-ocksa

Yksi kommentti siellä herätti kuitenkin ajatuksia. Kyseinen kirjoittaja kertoo tehneensä päinvastaisen liikkeen kuin muut, ja muuttaneensa Suomeen 10 vuotta sitten.
Jag gjorde tvärtom, flyttade till Finland från Sverige för över 10 år sen. Det som förvånade mig mest och fortfarande förvånar mig är det faltum att jag inte tilläts att gå finska för invandrarekurser via arbetskratsbyrån/migri. Alla andra kurser gick bra, till och med en dyr yrkesutbildning. På frågan varför det var så här så fick jag svaret att det var av språkpolitiska skäl i den staden jag bodde i. När jag förklarade att de flesta arbetsgivare jag sökt arbete hos önskat att jag kan både finska och svenska och att en riktig språkkurs för att klara de krav som finns i språkprov var det som behövdes för att få arbete, då jag redan hade en universitetsutbildning.. Nu bor jag fortfarande kvar, kan ingen finska och staten har plöjt ned enorma summor på att omskola mig, en omskolning hade ingen effekt - språkkravet fanns kvar. Nu pendlar jag till Sverige för att arbeta. Finland är fantastiskt.

Minä tein päinvastoin, muutin Suomeen Ruotsista yli 10 vuotta sitten. Eniten minua hämmästytti silloin ja hämmästyttää yhäkin se tosiasia, että en päässyt lukemaan suomea maahanmuuttajakurssille työvoimatoimiston/migrin kautta. Kaikki muut kurssit menivät läpi, jopa kallis ammattikoulutus. Kun kysyin asiaa, sain vastauksen, että siihen oli kielipoliittiset syyt asuinkaupungissani. Kun selitin, että useimmat työnantajat joilta olin työpaikkaa kysellyt olivat toivoneet että puhuisin sekä suomea että ruotsia, ja että oikea kielikurssi kielikokeineen olisi se mitä tarvitsisin työpaikan saamiseksi koska minulla jo oli yliopistokoulutus.. Asun täällä edelleen, en osaa suomea lainkaan ja valtio on upottanut valtavia summia minun uudelleenkouluttamiseeni, uudelleenkoulutuksella ei ollut mitään vaikutusta - kielivaatimus on olemassa edelleen. Nyt matkustan edestakaisin Ruotsiin tehdäkseni työtä. Suomi on fantastinen.
Oli siellä muutama muukin mielenkiintoinen kommentti - palaan niihin myöhemmin.

Hillevi Henanen
Viestit: 2523
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Ruotsiin muuttaminen jakaa mielipiteitä

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 22.04.2018 19:26

Näitä keskusteluja svenska ylellä on mielenkiintoista seurata, koska se on ainoa paikka missä se on mahdollista. Finska yle vaikenee.
Jag vet inte varför, men jag känner mig i alla fall väldigt främmande när jag, ganska sällan, är i Sverige eller umgås med svenskar utomlands. Det känns inte alls som om jag var en bland andra, utan jag måste alltid ta diskussionen om mitt ursprung och mitt språk. Det är minst lika utmattande som att leva som finlandssvensk i Finland. Det kan också handla om min egen inställning. Min dröm om att för en gångs skull smälta in i mängden.

En tiedä miksi, mutta tunnen itseni joka tapauksessa valtavan vieraaksi silloin harvoin kun olen Ruotsissa tai seurustelen ruotsalaisten kanssa ulkomailla.Ei tunnu lainkaan siltä että olisin yksi muiden joukossa, vaan minun on aina käytävä keskustelu alkuperästäni ja kielestäni. Se on vähintään yhtä uuvuttavaa kuin eläminen suomenruotsalaisena Suomessa. Voi myöskin olla kysymys omasta asenteestani. Unelmani on että kerrankin saisin sulautua joukkoon.
Vain 46% ruotsinkielisistä kannatti pakkoruotsia uusimmassa tutkimuksessa 2010. Yhtä lailla kun suomenkieliset on ahdistettu nurkkaan pakkoruotsilla, on suuresta osasta ruotsinkielisiä tehty näillä kielivaatimuksilla kielipakolaisia. Heillä kuitenkin on pakomahdollisuus omalla kielellään, suomenkielisillä sitä ei ole, ja tulokset alkavat nyt näkyä, eikä niitä korjata hetkessä eikä ainakaan taakkaa lisäämällä.

Hillevi Henanen
Viestit: 2523
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Ruotsiin muuttaminen jakaa mielipiteitä

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 22.04.2018 19:59

Det var skönt en stund, men jag började sakna det finska efter en tid. Blev aningen störd då en del svenskar skulle påpeka nåt om Finland, ibland direkt felaktiga saker, då de hörde på min dialekt varifrån jag kom. Jag har numera flyttat tillbaka igen. Hem. Kan fortfarande bli irriterad på Svea rikes okunnighet och viss mån inställning till minoritetsspråk.

Se oli mukavaa hetken, mutta jonkun ajan kuluttua aloin kaivata kaikkea suomalaista. Minua häiritsi jonkin verran kun muutamien ruotsalaisten piti huomautella Suomesta, joskus ihan virheellisiä asioita, kun he kuulivat murteestani mistä olin tullut. Olen nykyään muuttanut takaisin. Kotiin. Voi vieläkin ärsyttää Svean valtakunnan tietämättömyys ja tietyssä määrin suhtautuminen vähemmistökieliin.

Tervetuloa kotiin. Valitettavasti muutosta ei ole näköpiirissä niin kauan kun osan porukkaa annetaan rahastaa toisten ahdingolla.

TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Ruotsiin muuttaminen jakaa mielipiteitä

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 22.04.2018 22:50

Mitä Ruotsin kantaruotsalaiset ajattelevat suruista? Ovatko surut kaukaisia sukulaisia, pikkuserkkuja vai joitain ihan vieraita ihmisiä, jotka puhuvat outoa murretta?

Suomessa surut mainostavat olevansa nimenomaan ruotsalaisia, suomenruotsalaisia, mutta kuitenkin ruotsalaisia.
Jos surut ovat ruotsalaisia, niin kuinka monella surulla on kaksoiskansalaisuus? Onko suruilla edes mahdollisuus saada Ruotsin kansalaisuutta?

Kaksoiskansalaisuus on ihan tavallinen juttu nykyään. Miksiköhän asia ei nouse esille surujen puheissa?

Hillevi Henanen
Viestit: 2523
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Ruotsiin muuttaminen jakaa mielipiteitä

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 23.04.2018 00:47

Riikinruotsalaiset kuuntelevat sujuvasti kun heille kerrotaan suomenruotsalaisten "historiasta", nyökyttelevät ja sanovat että on mycket intressantia, mutta oikeasti heitä ei kiinnosta pätkääkään. Olen asunut 10 vuotta Ruotsissa ja sen jälkeen tehnyt 30 vuotta töitä mm riikinruotsalaisten kanssa Suomesta käsin. Yhtään riikinruotsalaista joka esim. olisi pakkoruotsin kannalla, en tunne. Heidän mielestään se olisi juurikin sitä mitä se on - älytöntä. Heistä ajatus pakkosuomesta Ruotsissa samoilla ehdoilla olisi täysin absurdia.

Tuo surujen "historiansa" tuputtaminen joka paikassa ja kaikille on naurettavaa varsinkin riikinruotsalaisille jotka eivät tiedä koko porukan edes olevan olemassa. Sen takia olikin varsin huvittavaa syksyllä kun nyt ilmeisesti ruotsin valtiopäivät viimeinkin pani pisteen ruotsinsuomenruotsalaisten kansallisen vähemmistöaseman vaatimiselle vuosikymmenien väännön jälkeen perusteluna mikäs muu kuin hi-hi-historia.

He ovat vuosikymmenestä toiseen vääntäneet asiasta, koska he ovat päättäneet saada sen kansallisen vähemmistöaseman Ruotsissa kun suomenkielisilläkin on, ja sekin jo olisi helpottanut jos suomenkielisille myönnetyistä rahoista olisii edes osa jaettu heille. Siellä ei ilmeisesti ole suljettuja ovia joiden taakse mennä suhmuroimaan, vaan on pakko käyttää normaaleja päätöksentekokanavia kuten muidenkin ihmisten, ja sehän on kyllä heitä kohtaan väärin kun eivät ole sellaiseen tottuneet.

Kolme vuotta sitten
http://gamla.hbl.fi/nyheter/2015-03-11/ ... maste-hoja
Vähemmistö- ja kulttuuriministeri Alice Bah Kuhnke vaikutti jo tällä kierroksella melko leipääntyneeltä koko asiaan.

Lopultakin viime syksynä
https://svenska.yle.fi/artikel/2017/11/ ... istoria-ar
Finlandssvenskarna får inte nationell minoritetsstatus i Sverige - vår historia är för kort
En viitsi ruveta kääntämään, joten tässä samaa asiaa suomeksi.
https://sverigesradio.se/sida/artikel.a ... el=6822048
"Suomenruotsalaisuus syntyi vasta 1900-luvulla"

– Valtiopäivien vuonna 1999 päättämien kriteerien mukaan vähemmistöryhmän olisi pitänyt vaikuttaa Ruotsissa jo ennen 1800- ja 1900-lukujen taitetta. Käsitykseni mukaan suomenruotsalainen identiteetti alkoi kuitenkin muodostua vasta 1900-luvun alusta lähtien, Rohdin sanoi lehdistötilaisuudessa.

Rohdinin mukaan suomenruotsalaiset täyttävät monta muuta vähemmistön kriteeriä, mutta eivät historiallista, mikä on tärkein.

– Sen sijaan on tärkeää lisätä tietoa tästä kansanryhmästä esimerkiksi kouluopetuksen kautta, Rohdin toteaa.
FRIS: Olemme todella pettyneitä

Ruotsin suomenruotsalaisten keskusjärjestön FRIS:n puheenjohtaja Inger Nyblom on pettynyt.

– Emme saa vieläkään minkäänlaista tunnustusta. Meillä on samanlaiset historialliset siteet Ruotsiin kuin suomea puhuvilla ruotsinsuomalaisillakin.

– Emme aio jättää asiaa tähän, vaan jatkamme lobbaamista, Nyblom sanoo.
Se kai tässä on pahinta että suomenkielisillä on jotain mitä he eivät saa.

Hillevi Henanen
Viestit: 2523
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Ruotsiin muuttaminen jakaa mielipiteitä

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 23.04.2018 00:51

TK kirjoitti: 22.04.2018 22:50 Mitä Ruotsin kantaruotsalaiset ajattelevat suruista? Ovatko surut kaukaisia sukulaisia, pikkuserkkuja vai joitain ihan vieraita ihmisiä, jotka puhuvat outoa murretta?

Suomessa surut mainostavat olevansa nimenomaan ruotsalaisia, suomenruotsalaisia, mutta kuitenkin ruotsalaisia.
Jos surut ovat ruotsalaisia, niin kuinka monella surulla on kaksoiskansalaisuus? Onko suruilla edes mahdollisuus saada Ruotsin kansalaisuutta?

Kaksoiskansalaisuus on ihan tavallinen juttu nykyään. Miksiköhän asia ei nouse esille surujen puheissa?
Ai niin, varsinainen vastaus on mielestäni, että riikinruotsalaisten mielestä he ovat finnejä jotka puhuvat omituista ruotsia.
Tämä on taas surujen mielestä suurin mahdollinen loukkaus, ja ehdottomasti joka saumassa oikaistava.

SJONS
Viestit: 728
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Ruotsiin muuttaminen jakaa mielipiteitä

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 23.04.2018 14:05

Stockholms Språkförsvaretin sivuilta löytyy Rkp:n Ruotsin hallitukselle v. 2015 lähettämä pyyntö (anomus), että Ruotsin hallitus ryhtyisi toimenpiteisiin ja auttaisi suruja silloin, kun "Ruotsi vapaaehtoiseksi" kansalaisaloitteen käsittely alkoi eduskunnassa.

Avustiko Ruotsin hallitus lopulta Rkp:tta ja Folktingetiä vai auttoiko aloitteen kaatamisessa vain ruotsinkielisten säätiöitten tarjoama tuki pakkoruotsia kannattaville puolueille?

Surut väittävät olevansa suomalaisia, mutta miksi ruotsalainen kansanpuolue? Miksi he haluavat erottua muista suomalaisista vaatiessaan Ruotsilta oman identiteettinsä mukaista vähemmistökielen asemaa. (NO, hehän ovat suomenruotsalaisia ja osaavat ruotsin murretta ja ovat finländareita, kun taas ruotsinsuomalaiset eivät kaikki osaa ruotsia ja ovat finnejä!)

Nämä finländarit ovat tottuneet tällä puolella Pohjanlahtea niin höveliin kohteluun, että asettuminen tavalliseksi ruotsalaiseksi ei tunnu varmaan ihan helpolta!

Hillevi Henanen
Viestit: 2523
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Ruotsiin muuttaminen jakaa mielipiteitä

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 23.04.2018 14:34

Sepä se.
On siinä Ruotsiin muuttamisessa se ongelma. että siellä heitä ei nostetakaan kansakunnan kaapin päälle, vaan he joutuvat ihan rivikansalaisiksi tai vielä pahempaa, heidät passitetaan maahamuuttajahetteikköön. Suuret ryhmät ruotsalaisista eivät ollenkaan ymmärrä keitä he ovat eikä heistä edes opetetan Ruotsin kouluissa, sanoo Barbro Allardt-Ljunggren
https://svenska.yle.fi/artikel/2013/04/ ... -minoritet
Erityisasemaan tottuneille tämä on kova pala nieltäväksi.
Yksi riemastuttavimmista perusteluista vähemmistöstatuksen puolesta oli se, että ruotsin valtio on tälla tavoin erottanut nämä Suomen kansalaisryhmät toisistaan eriarvoiseen asemaan.
Kesti aikansa ennen kuin ymmärsin miksi se on niin paha, että heidän kielitaitoaan kehutaan, kunnes tajusin että onhan hitossa se paha kun heitä luullaan finneiksi.
Heillä on myöskin pakkomielle Ruotsin oppikirjoihin pääsemisestä. Ei tule tapahtumaan.

pentti
Viestit: 209
Liittynyt: 06.07.2011 15:16

Re: Ruotsiin muuttaminen jakaa mielipiteitä

#9 Lukematon viesti Kirjoittaja pentti » 23.04.2018 14:58

SJONS kirjoitti: 23.04.2018 14:05 Stockholms Språkförsvaretin sivuilta löytyy Rkp:n Ruotsin hallitukselle v. 2015 lähettämä pyyntö (anomus), että Ruotsin hallitus ryhtyisi toimenpiteisiin ja auttaisi suruja silloin, kun "Ruotsi vapaaehtoiseksi" kansalaisaloitteen käsittely alkoi eduskunnassa.
Eikö tuo jo täytä valtiopetoksen tunnusmerkit?

SJONS
Viestit: 728
Liittynyt: 22.11.2017 12:24

Re: Ruotsiin muuttaminen jakaa mielipiteitä

#10 Lukematon viesti Kirjoittaja SJONS » 23.04.2018 16:14

Ei kai kun suunta on länsi ja kysymyksessä pienen kielivähemmistön etuoikeudet, mutta esim. Hajallis Harkimon yhteydet itään estävät kokoomuksessa pääsyn tärkeämpiin kuin rivikansanedustajan tehtäviin!

Me opiskelemme ruotsia, jotta voimme osallistua pohjoismaiseen yhteistyöhön, jossa meillä ei ole oikeutta käyttää edes omaa kieltämme.

Hanasaren Kulttuurikeskus ja Svenska nu saa tukea Ruotsin valtiolta. Svenska nu (Paavo Lipposen oma suomenruotsalainen ystävyysjärjestö) lähetti ympäri valtakuntaa pelottelukirjeitä vanhemmille, kun heitä pyydettiin tekemään kielivapauskokeilupäätöksiä. Hanasaaren Kulttuurikeskus kouluttaa ruotsiystävällisiä kesäkursseilla ym. ym. Sitä sanotaa ystävyystoiminnaksi ja rahalahjoituksiakin saa ottaa vastaan!

Mikä meteli syntyisikään, jos Suomeen perustettaisiin Venäläinen kansanpuolue ja Venäjän valtio tukisi Venäjä nyt -kielipolitiikkaa tai

jos Suomessa Virolainen kansanpuolue vaatisi, että virolaisia työntekijöitä pitää kohdella niin tai näin.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Ruotsiin muuttaminen jakaa mielipiteitä

#11 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 24.04.2018 07:56

Viime vuosina pakkoruotsin puolustajat ovat jo pitkään marssittaneet mediassa esiin todellisia nationalisteja: John Crispinsson, Dick Harrison ja Herman Lindqvist sekä Arne Rubensson. Keskustelin joskus tästä pakkoruotsin "historia+Norden"-perustelusta eräässä ruotsalaisessa poliittisessa blogissa. Blogisti kuvasi näiden toimijoiden ongelmaa näin: "Syy miksi he ovat niin kiihtyneitä ruotsin kielen asemasta Suomessa on se, että he tuijottavat itse sokeasti historiaan. Heidän nationalistiset tunteenpurkauksensa ovat parhaassa tapauksessa merkki siitä, että he ovat fossiileja, pahimmassa tapauksessa tällainen voi ravita äärioikeistolaista nationalismia."

Esimerkiksi John Chrispinsson, jota on lainattu HBL:ssä, on ilmeisen tietoinen tästä kritiikistä, koska hän jakaa nationalismin "pahaan" ja "hyvään" - ja uskoo tietysti edustavansa sitä hyvää nationalismia ja suomalainen kielivapaus olisi taas jotain pahaa. Hän kertoi, että meillä olisi paljon opittavaa 1800-luvun nationalistisista ajatuksista. Silloin monet kulttuuripersoonat katsoivat, että silloinen nationalismi oli hyvää. Crispinsson haluaa nähdä kaikkien pohjoismaiden asukkaiden tuntevan olonsa kotoiseksi kaikkialla Nordenissa. Hän uskoo, että tähän tarvitaan yhteinen skandinaavinen kieli, jota ilman hänestä meiltä katoaa suuri osa yhtenäisyydentunnetta.

Eivät ruotsalaiset yleisesti ajattele näin, heille tuo on "pahaa nationalismia" ja vielä irrationaalista. Näin vastaa ruotsalainen poliittisen blogin kirjoittaja: "Tuo on äärimmäinen näkemys. En ole koskaan kuullut kenenkään esittävän, että kaikkien tulisi puhua ruotsia, jotta tuntisimme "yhtenäisyyttä". Miten Crispinsson kuvittelee, että jo nyt ilmeiset ristiriidat vähenisivät (ja muuttuisivat yhtenäisyydeksi) kun pakkoa lisätään? Hänen täytyy olla täysin epärealistinen unelmoija. Eikä Suomi tarkasti ottaen edes kuulu Skandinaviaan. Crispinssonista vaikuttaa tulleen lite snurrig." Tämä ruotsalainen bloggari esimerkiksi sanoi blogissaan suoraan eräälle suomenruotsalaiselle pakon ystävälle, joka perusteli pakkoruotsia sillä, että Suomessa ruotsinkielisetkin joutuvat opiskelemaan suomea: Maan pääkielen saa luvan opetella jokainen, ei kai siis ole ihme, jos suomea opetetaan Suomen kouluissa. Ei kai se ole sen ihmellisempää kuin että Ruotsin kouluissa opetetaan ruotsia (suomenpuhujia n. 260 000) tai USA:ssa opetetaan engalntia (38,3 miljoonaa espanjankielistä).

Meillä ei saa pohtia ääneen, mikä haaste koulutukselle on se, että pääkaupunkiseudun kouluissa on pian 20% maahanmuuttajataustaisia oppilaita. Tarvitsemme ehdottomasti monikielisyysstrategiaa, jossa näiden nuorten omien äidinkielten opettaminen nostetaan yhdeksi koulutuksemme kärkihankkeeksi. Tämä oli ensimmäinen asia, jonka ruotsalainen bloggarikin nosti esiin: "Täytyy olla todella vaikeaa esimerkiksi Suomeen tuleville somaleille opetella kolmen eri kieliperheen kieliä. Verrattuna ruotsalaisiin, joiden on hankala jopa oppia toista oman kieliryhmänsä kieltä (englantia) todella hyvin, puhumattakaan ranskasta tai saksasta. Suomeen tulevat maahanmuuttajat joutuvat siis liikkumaan kolmen eri kieliperheen keskellä kun taas useimmat ruotsalaiset liikkuvat vain yhdessä kieliperheessä."

Ruotsista voimme hyvin ottaa mallia, siellä tunnistetaan ummehtunut "paha nationalismi" ja kritisoidaan sellaista avoimesti, siellä rakennetaan monikulttuurisuutta myös kieltenopetuksessa (englannin lisäksi toista vierasta kieltä ei opiskella, jos on tarvetta lujittaa koulukieltä, kotikieltä tai englantia).

Hillevi Henanen
Viestit: 2523
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Ruotsiin muuttaminen jakaa mielipiteitä

#12 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 24.04.2018 11:57

Tämä on tyypillinen riikinruotsalainen näkemys. Heiltä ei heru minkäänlaista ymmärrystä pakkoruotsille.

Suurin osa suomenruotsalaisistakaan ei sitä kannata. Vuonna 2010 pakkoruotsin kannatus heidän keskuudessaan oli 46%, ja uskonpa, että jos tänä päivänä tehtäisiin sama tutkimus, niin oltaisiin huomattavasti alemmalla tasolla. Vaan kun ei tehdä.

Suruista nousevat nyt turhan paljon esille sellaiset, joilla on kova tarve korostaa omaa erinomaisuuttaan ja tyhmimmät käyttävät kieltään puhtaasti toisten kiusaamiseen. Siihenhän heillä toki on ihan laillinen oikeus.
Sitä he eivät tajua, että kielen käyttäminen lyömäaseena tekee pahaa jälkeä kieliryhmien väleihin.

Suurin osa suruja kärsii tilanteesta ja häpeää näitä kielisotureita, koska julmimpia he ovat omilleen joista suomen puhumisen katsotaan tekevän nöyristelijöitä ja pettureita.

TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Ruotsiin muuttaminen jakaa mielipiteitä

#13 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 06.05.2018 12:09

Kuinka kauan tavalliset suomenkieliset viitsivät ja jaksavat katsella suru-änkyröiden kielisotureita muumiruotsia vääntämässä? Tämä lienee peruskysymys, kun ajatellaan pakkoruotsin tulevaisuutta.

Hillevi Henanen
Viestit: 2523
Liittynyt: 14.10.2013 20:18

Re: Ruotsiin muuttaminen jakaa mielipiteitä

#14 Lukematon viesti Kirjoittaja Hillevi Henanen » 06.05.2018 18:28

Muumiruotsi on kaksipiippuinen ilmaisu. Ruotsinkieliset kuvittelevat sitä positiiviseksi ilmaisuksi, ja voihan se joskus ollakin, mutta ei aina eikä kaikille.

Ruotsissa esitettiin 13-osainen muumisarja ensimmäistä kertaa joulukuussa 1969 ja viimeinen uusinta syyskuussa 1980.
Sarja oli niin suosittu, että joka pentu istua nökötti telkkarin ääressä kun se tuli.
Muumipeikon äänestä vastasi Lasse Pöysti ja muumimamman Birgitta Ulfsson.
Hahmot olivat pukeutuneet muumeiksi, ei siis piirretty.

http://vintti.yle.fi/yle.fi/muistikuvap ... venska.htm
Muumipeikkoa esitti Lasse Pöysti, Pikku Myytä Elina Salo, Muumimammaa Birgitta Ulfsson ja Muumipappaa Nils Brandt. Sarjan oli ohjannut Vivica Bandler ja sen sovituksesta vastaisivat itse Tove ja Lars Jansson, joten turhan kiltti pastellimaisuus vältettiin.
Tähän sarjaan tosin liittyy monella lapsella todella traumaattisia muistoja, sillä muumit irrottivat yhtäkkiä päänsä! Se tapahtui kuninkaan (Gösta Ekman) käskystä, mutta Ruotsissa spekuloitiin sillä, että näyttelijät olisivat muuten tukehtuneet muuminaamioittensa alle
Joka penskalle ja monelle vanhemmallekin on tästä syystä suomenruotsista tullut muumipeikon kieli.

Ruotsalainen asiakas joskus kertoi, että alkuun oli todella vaikeata pitää pokkansa esim. neuvottelussa suomenruotsia puhuvan kanssa, kun koko ajan oli tunne, että pöydän toisella puolella istui muumipeikko.

TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Ruotsiin muuttaminen jakaa mielipiteitä

#15 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 08.05.2018 09:09

Suomalaisittain olisi selvintä puhua surukielestä, surujen tavasta puhua ruotsia. Kun käytetään ilmaisua muumiruotsi surukielen sijaan, niin ollaan tavallaan kohteliaita suruja kohtaan.
Ajatuksen ja tarkoituksen pitäisi kuitenkin olla selvä: tämä on kritiikkiä järjetöntä pakkoruotsia kohtaan.

Vastaa Viestiin