Sivu 1/1

Folktingetin mukaan Suomessa ammattiosaamiseen kuuluu ruotsi

Lähetetty: 13.04.2018 08:55
Kirjoittaja NRR
Svenska yle uutisoi: https://svenska.yle.fi/artikel/2018/04/ ... er-vard-pa

Folktingetin puheenjohtajan mukaan Suomessa ruotsin kielen osaaminen kuuluu ammattiosaamiseen. Esimerkiksi ambulanssissa on aina oltava ruotsin kielen taitoinen hoitaja, sillä on "elämän ja kuoleman kysymys" kohdata potilas äidinkielellään. Valitan, mutta monikielisessä yhteiskunnassa se vähemmistön äidinkielen osaaja voi olla korkeintaa puhelimen päässä. Onko myös uussuomalaisten äidinkielen tarjoaminen "elämän ja kuoleman kysymys"? Kumman potilas oikeasti mielummin kohtaa, osaavan ensihoitajan vai ruotsinosaajan. Käsitys ammattiosaamisesta ja ihmisten tarpeista on folktingetissä kääntynyt päälaelleen.

Lisäjutussa anonyymi hoitaja "Marko" kertoo, että häneen on suhtauduttu kielteisesti, kun hän kohtaa ruotsinkieliset potilaat ruotsiksi. Kollegojen mielestä pitäisi puhua suomea. "Marko" arvelee, että kyse on kenties kateudesta toisen kielitaitoa kohtaan. HUSissa käytetään "kieliambassadöörejä" asenteiden pehmittämiseksi ruotsin kielen käyttöä kohtaan.
https://svenska.yle.fi/artikel/2018/04/ ... maste-alla

Re: Folktingetin mukaan Suomessa ammattiosaamiseen kuuluu ruotsi

Lähetetty: 13.04.2018 09:27
Kirjoittaja TK
Folkting on suomenkielisestä näkövinkkelistä asiaa tarkastellen aikamoinen helppoheikkien sanapaja. Lisäksi folkting puhuu itsensä jatkuvasti pussiin: nimittäin, jos Suomi on kaksikielinen maa, kuten surut joka välissä väittävät (väite, joka ei pidä paikkaansa), niin silloinhan surujen pitäisi automaattisesti ymmärtää suomea, vai mitä! Ei pitäisi olla minkäänlainen ongelma suruille ymmärtää ja puhua maan pääkieltä, suomea, joka paikassa ja aina!

Ja, jos puhutaan nimenomaan pääkaupunkiseudusta, niin kaikki tietävät hyvin, että tällä alueella surut osaavat (erinomaisen) hyvin suomea.

Re: Folktingetin mukaan Suomessa ammattiosaamiseen kuuluu ruotsi

Lähetetty: 13.04.2018 09:38
Kirjoittaja NRR
On aivan käsittämätöntä, että suomenkielisen tai uussuomalaisen ammattitaitoon kuuluisi puhua ruotsia, joka olisi parempaa kuin koko ikänsä suomen kielisessä ympäristössä (ja usein myös sukulaisjoukossa) eläneen ruotsinkielisen suomi.

Re: Folktingetin mukaan Suomessa ammattiosaamiseen kuuluu ruotsi

Lähetetty: 13.04.2018 09:40
Kirjoittaja NRR
Svenska ylen mukaan Aamu-TV:stä poistuvat ruotsinkieliset uutiset. Resurssisyistä. Sen sijaan ruotsinkielisyyttä tuputetaan/tutustutetaan suomalaisille Strömsön ja Egenlandin avulla ja varsinainen kruunujalokivi on surukaksikielinen itsenäisyysjuhlalähetys, josta on kuulemma tullut niin paljon kiitosta, että varmasti jatketaan! ;)

https://svenska.yle.fi/artikel/2018/04/ ... r-i-sommar

Re: Folktingetin mukaan Suomessa ammattiosaamiseen kuuluu ruotsi

Lähetetty: 13.04.2018 16:18
Kirjoittaja SJONS
Jos suomenkielinen palvelu ei kelpaa, ambulanssihenkilökunnan pitää jättää suru kotiin tai maantienlaitaan odotamaan kunnes löydetään yksi ruotsia puhuva ensihoitaja paikalle!

Re: Folktingetin mukaan Suomessa ammattiosaamiseen kuuluu ruotsi

Lähetetty: 15.04.2018 21:20
Kirjoittaja Uusi kielipolitiikka
Folktingetin puheenjohtajan mukaan Suomessa ruotsin kielen osaaminen kuuluu ammattiosaamiseen
Eihän se mikään pelkästään Folktingetin linjaus ole, vaan
Kokoomus, SDP, keskusta, vasurit, vihreät ovat kaikki olleet päättämässä, että "ruotsin kielen osaaminen kuuluu ammattiosaamiseen".
Virkamiesruotsi

Tässä juuri näkyy elävän elämän ja politiikan ero.
Politiikka lähtee siitä, että jokaisen on ammattitaitonsa osana osattava ruotsia, mutta elävän elämän tarpeissa ruotsi ei ole ammattitaitoa, vaan elävä elämä toteuttaa pääkielimallia.

Miten saada politiikka vastaamaan elävää elämää eli miten saada kielipolitiikkaan järki mukaan?

Elävä elämä ja kieli-politiikka loittonevat koko ajan toisistaan.
Mutta kuten Pasi Saukkonenkin on kysynyt, kuka pystyy kuromaan tämän kuilun pienemmäksi?

Tilanne on järjetön, absurdi.

Toki meidän kannaltamme ilahduttavaa on, että elävä elämä menee juuri siihen suuntaan, mihin me haluamme kielipolitiikkaa viedä.

Kuinka kauan eliitti aikoo taistella muutosta vastaan?