Sivu 1/3

Grahn-Laasosen blogiin palautetta

Lähetetty: 21.03.2018 12:18
Kirjoittaja NRR
Nyt liturgian oheen pitäisi antaa palautetta pakkoruotsitodellisuuden ankeudesta:
Tämän vuoden Nuorisobarometrin paras uutinen on tässä: valtaosa nuorista suhtautuu myönteisesti koulutukseen ja oppimiseen. 96 prosenttia pitää uuden oppimista hauskana ja laajaa yleissivistystä arvokkaana. 94 prosenttia uskoo koulutuksen parantavan olennaisesti työnsaantimahdollisuuksia.

---

Yhdenkään lapsen tai nuoren koulutuspolku ei saa katketa varattomuuteen, eivätkä yhdenkään lapsen tai nuoren koulutukselliset valinnat saa rajoittua koulutuksen kustannusten takia. Siksi selvitämme ministeriössä vaihtoehtoja, miten ongelmaa voitaisiin ratkaista joko kokonaan maksuttoman toisen asteen kautta tai kohdentamalla tukea juuri niille nuorille, joille kustannukset ovat muodostuneet tai voivat muodostua esteeksi.

--- rakennamme avointa, kansainvälistä, avarakatseista Suomea. Edistämme kansainvälisyyttä kaikessa koulutuksessa ja tutkimuksessa. Varhaistamme kielten oppimista. Alleviivaamme kunnioittavaa keskustelukulttuuria; torjumme kiusaamista, vihapuhetta ja rasismia.

Nuorisobarometrin tulokset antavat tärkeän viestin: työtä koulutuksen uudistamisen puolesta on jatkettava pitkäjänteisesti. Tämän hallituksen työn tuloksena suomalaisen koulutusjärjestelmän uudistumis- ja reagointikyky maailman muutoksissa on ottanut ison loikan eteenpäin. Jokainen suomalainen nuori ansaitsee – ja tahtoo – maailman parhaan koulutuksen.

Sanni Grahn-Laasonen
Opetusministeri (kok.)
https://blogit.iltalehti.fi/sanni-grahn ... a-uutinen/

Re: Grahn-Laasosen blogiin palautetta

Lähetetty: 21.03.2018 12:29
Kirjoittaja NRR
Kommenttini odottaa hyväksyntää:
Koulutus ei kohtaa todellisuutta. Oppilaita pannaan kilpailemaan keskenään ja karsitaan järjettömillä sisällöillä.

Edes pakkoruotsin kaltaista turhaketta ei poliittinen eliitti uskalla purkaa.

Lähtökohta kieltenopetukselle olkoon todellisuuden tunnustaminen:
1. Meillä on hyvin suomenkielinen maa, jossa jokaikisellä on pakkoruotsi alakoulusta yliopistoon, ikään kuin suomenkielisiä ei voisi olla ilman ruotsin opintoja.
2. Meillä on ikivanhoja, uniikkeja kielivähemmistöjä, jotka ovat menettämässä kielensä - saamet - mutta heilläkin on pakkoruotsi.
3. Meillä on esimerkiksi pääkaupunkiseudulla viidennes tai jopa neljännes nuorista maahanmuuttajataustaisia ja heidän omat kielensä pitäisi pyrkiä säilyttämään, mutta heillä on poikkeuksetta pakkoruotsi, vaikka panostus omiin kieliin olisi viisaampaa.
4. Meillä kielipainotteinen koulu hankaloittaa erityisesti poikien ja nuorten miesten kouluttautumista, niiden kouluttautumista, joille kielet ovat vaikeita - puhumattakaan pakkoruotsista, jolle ei ole tarvetta ja jota todellisuus ei millään tavoin tue.
5. Meillä on tarvetta tekniikan, luonnontieteiden ja luovien alojen osaajista, joiden opiskelua kielipainotteisuus hankaloittaa - miksei tunnusteta, etteivät kielet ole tulevaisuuden yleissivistystä vaan teknologinen osaaminen!
6. Suomalainen identiteetti ei useimpien kohdalla sisällä ruotsia, ei ole koskaan sisältänyt - kokemus pakkoruotsista toki on yhteinen eikä se ole koskaan ollut ilo.
7. Missään maailmassa ei ole mitään pakkoruotsin kaltaista pientä vähemmistökieltä pakollisena kaikille alakoulusta yliopistoon!

Useimmille vieraat kielet ovat enemmän tai vähemmän kovan työn takana. On oikeus keskittyä useiden kielten sijaan ajattelun taitoihin ja itselle luontaisiin, syvempää ymmärrystä vaativiin asioihin, esimerkiksi tekniikkaan.

Yhdenkään erityisoppilaan tai maahanmuuttajataustaisen oppilaan kouluttautumista ei saa entisestään vaikeuttaa vaatimalla kieliopintoja, jotka eivät suoraan tue heidän muuta opiskeluaan. Kenenkään opinnot tai valmistuminen eivät saa vaarantua peruskoulussa, lukiossa tai korkeakouluissa kielikurssivaatimuksilla.

Vapautuksia pakkoruotsista ei anneta. Tuoreen selvityksen mukaan yksikään yliopisto ei anna vapautusta pakkoruotsista, mikäli ruotsin oppiminen on ylivoimaista. Opiskelijoita pallotellaan lisäkursseille, aikuislukion kursseille, loputtomasti.

Miksi?

Voisiko opetusministeri nyt ihan suoraan ja ilman korulauseita todeta, mikä on pakkoruotsin peruste ja miksi sillä lyödään niin dysleksikkoja, maahanmuuttajia kuin vain kielellisesti vähemmän lahjakkaita alasta ja tasosta riippumatta!

Siis pakkoruotsin peruste kiitos!

Re: Grahn-Laasosen blogiin palautetta

Lähetetty: 21.03.2018 14:08
Kirjoittaja SJONS
Hyvin kirjoitettu! Kiitokset!

Re: Grahn-Laasosen blogiin palautetta

Lähetetty: 22.03.2018 20:23
Kirjoittaja Hillevi Henanen
Vastauksissa esiintyy taas tämä säälittävä pakkosuomi pois-veto. Uskookohan joku ihan tosissaan että se harmittaa suomenkielisiä? Lähinnä se kertoo siitä että sanojalla ei itsellä ole rakennuspalikat ihan järjestyksessä.

Kun katsoo kaksikielisiä kuntia, niin jokaikisessä aloitetaan välttämättömän maan pääkielen lukeminen vuosia ennen kuin pakko iskee päälle. Jokin heitä siis pakottaa aloittamaan ennen lakisääteistä pakkoa, mutta eivät suomenkieliset. Voisiko syynä olla onnettomat olosuhteet hupenevana vähemmistönä vahvan pääkielen puristuksessa, joka asiantila on heille niin katkera, että esim keskusteluissa mikä tahansa himphamppu kelpaa vastineeksi kunhan välttyy myöntämästä asian todellista laitaa.

Re: Grahn-Laasosen blogiin palautetta

Lähetetty: 22.03.2018 23:36
Kirjoittaja NRR
"Pakkosuomi pois" ei ole vain säälittävä vaan myös ainoa tapa yrittää puolustaa pakkoruotsia tuossa keskustelussa - ja tietysti lisäksi väitetään, että pakon kritiikki on laiskuutta ja ruotsivihaa. Mutta nähdäkseni pakon kannattajia on keskustelussa vain yksi, se menneitä aikoja ihannoiva nikkivaras, joka yrittää urakoida parilla nimimerkillä.

Kukaan ei vastaa kysymykseen, miksi meillä on pakkoruotsi! Selittelyn onttoutta siis hävetään.

Re: Grahn-Laasosen blogiin palautetta

Lähetetty: 23.03.2018 10:38
Kirjoittaja SJONS
Käykää lukemassa Blogi "Svenska ylessä valehdellaan ja vääristellään taas - ollaanko virkaruotsia tiukentamassa".

Kirjoitin sinne Svenska Kulturfondenin uudesta avauksesta "Kulturfonden sanoo suomelle kyllä".

Kulturfondenin koulutusasiamies toteaa, että eri kieliryhmiä pyritään nyt samaan keskuteluyhteyksiin toistensa kanssa. Kielen ei tarvitse olla pääasia, vaan tukea voi hakea mihin tahansa KAKSIKIELISEEN toimintaan. Molempia kieliä voi käyttää myös sekaisin!

"Kaksikielisten" taidot eivät enää riitä ruotsinkielisten hakemusten täyttämiseen!!!

Pohjanmaalla on olemassa täydellisiä ummikkoja, jotka eivät osaa suomea oikeastaan yhtään! Heidän suomen kielen taitojaan pitää parantaa.

Jokainen "hierarkisesti korkeassa asemassa" (esim. Gunvor Kronman, Göran Djupsund, Cristoffer Taxel) oleva toteaa keskustelun jossakin vaiheessa, että on epävarmaa kuinka kauan hedän asemansa voi säilyä muuttumattomana ja pelkää nimenomaan virkamiesruotsin olevan uhattuna!

Päivähoidon varhentamisessa piilee pieni pelon aihe. Suostuvatko vanhemmat siihen, että kielikypy aloitetaan ruotsilla eikä englannilla!

Re: Grahn-Laasosen blogiin palautetta

Lähetetty: 23.03.2018 15:54
Kirjoittaja NRR
NRR kirjoitti: 22.03.2018 23:36 "Pakkosuomi pois" ei ole vain säälittävä vaan myös ainoa tapa yrittää puolustaa pakkoruotsia tuossa keskustelussa - ja tietysti lisäksi väitetään, että pakon kritiikki on laiskuutta ja ruotsivihaa. Mutta nähdäkseni pakon kannattajia on keskustelussa vain yksi, se menneitä aikoja ihannoiva nikkivaras, joka yrittää urakoida parilla nimimerkillä.

Kukaan ei vastaa kysymykseen, miksi meillä on pakkoruotsi! Selittelyn onttoutta siis hävetään.
No onpa siellä ollut sirkus. Tämä tuttu tyyppi toimii tavalla, jolla saa keskustelun järjettömäksi. Kirjoittaa parilla nimimerkillä, usein lainatuilla, peilikuvia toisten teksteistä tyyliin "pois pakkosuomi", kirjoittaa sekavasti ja tavalla, joka varmistaa, ettei kukaan satunnainen ohikulkija jää lukemaan tekstejä. Tavoite on vain tehdä niin ala-arvoista tekstiä, että koko kielikeskustelun voi leimata tarpeettomaksi.

Olemme tehneet vuosia töitä hyvään argumentointiin perustuvan keskusteluilmapiirin luomiseksi. Yksi härö jaksaa yrittää sen mitätöimistä. Hän käyttää tyypillisiä keskustelun sabotoijan keinoja eli toimii tarkoituksella.

Jatketaan.

Re: Grahn-Laasosen blogiin palautetta

Lähetetty: 23.03.2018 16:33
Kirjoittaja NRR
Aivan huikea kommentti nimimerkiltä Toivo:
Toivo
23.3.2018 12.14
Nuoret uskovat koulutukseen, mutta valtiovalta ei hyväksy, että nuoret ja heidän vanhempansa tietävät paremmin, mikä on tarpeellista oppia.

Ruotsi on jo ainakin kolmannessa sukupolvessa useimmille suomenkielisille tarpeeton kieli. Vanhin ikäluokka (75v) vielä luuli tarvitsevansa ruotsia. Lastenlapset näkevät, että ruotsin kieltä ei Suomessa eikä edes maailmalla välttämättä tarvita. Useimpien kielitarpeet ovat muualla kuin ruotsin kielessä. Näin on myös kaupanalan ja teollisuuden suhteen.

Usein toistuva määritelmä ”Suomi on kaksikielinen” on useimpien suomenkielisten kohdalta valhetta.

Pahinta on, että ruotsinkielisten etuoikeudet ovat mädättäneet Suomen hallintokoneiston. Kärsijöinä ovat suomenkieliset koululaiset, opiskelijat ja työnhakijat.

Ruotsin kielen säilyttämiseksi on lainsäädennöllä luotu tukiverkko, jonka valtio verovaroista kustantaa. Virkamiehiltä vaadittava molempien kansalliskielten osaaminen takaa, että ylimmissä hallintoelimissä säilyy pakko- ja virkamiesruotsia kannattava ruotsinkielisten virkamiesten ja -naisten joukko, joka puolestaan vaatii, että ruotsin kieli säilyy koulu-, tutkinto- ja virkavaatimuksissa.

Rkp ja sen säätiöt tukevat vastaavasti useimpia puolueita, silloin kun rahallinen apu on tarpeen eli vaalien alla. Vaaliavustuksia saavat puolueet, mutta myös yksittäiset ehdokkaat, jotka ovat halukkaita säilyttämään Suomen kielipolitiikan nykymuotoisena. Tätä tukea saavat yleensä kaikki ehdokkaat, jotka kannattavat kaikkinaista ruotsin kielen pakollisuutta ja yleensä ruotsin kielen vaatimusten lisäämistä suomenkielisille.

Rkp:n, säätiöiden, yksittäisten henkilöiden ym. antama tuki on Suomen lain mukaan sallitttua ja laillista, mutta heikentää helposti demokratiaa ja aiheuttaa kansalaisissa epäluottamusta koko valtionhallintoa kohtaan.

Valtion viroissa olevat henkilöt, jotka näkevät nykyisen kielipolitiikan virheet ja vääristymät, eivät virassa ollessaan voi eivätkä uskalla ottaa julkisesti kantaa, koska pelkäävät oman virka-asemansa puolesta. Siksi he tulevat yleensä esiin vasta sitten, kun ovat päässeet eläkkeelle.

Näistä em. asioista koko hallituksen ja erityisesti opetusministerin pitäisi olla huolestunut ja kantaa vastuu, koska seuraukset ovat suuret sekä yksittäisille suomenkielisille että koko suomalaiselle yhteiskunnalle.

Re: Grahn-Laasosen blogiin palautetta

Lähetetty: 23.03.2018 22:15
Kirjoittaja NRR
Pakon puolustajien pedagoginen manifesti Grahn-Laasosen blogissa:
- liberaalisuus ei kannata. Pitää saada lisää pakkoa kouluun...
- Niin kauan kuin pakkoruotsista jaksetaan urputtaa, ei pakkoruotsia ole tarpeeksi.
- Suomen osaajia on Suomessa aivan liikaa
- Suomalaisuuden Liitto kannustaa väkivaltaan.
- Luuletko te fennomaanit että jos ”pakkoruotsi” ja virkamiesruotsi poistuu että kansa osaa muut kielet paremmin vaikka tuntimäärä on sama?
- Parempi ehdotus on vapaehtoinen koulu kaikille

Re: Grahn-Laasosen blogiin palautetta

Lähetetty: 24.03.2018 13:33
Kirjoittaja NRR
Loistava kommentti pääkielimallista:
Toivo
24.3.2018 10.30
Useissa yhteyksissä on haluttu muuttaa nimitystä niin, että suomen kieli on maan PÄÄKIELI, jota kaikkien Suomessa asuvien pitäisi osata ainakin auttavasti.

Tästä asiasta on keskusteltu useissa eri tilaisuuksissa, koska suomen kielitilanne on viimeisten vuosien aikana ratkaisevasti muuttunut. Englanti on nykyään kansainvälisesti hyödyllisempi kieli kuin ruotsi.

Ruotsin kielilait toimivat siten, että ruotsi on maan PÄÄKIELI ja suomen kielellä on vähemmistökielen asema. Se toimii niin, että suomenkielisellä on Ruotsissa oikeus omankielisiin paveluihin, mutta jokaisen ruotsalaisen ei kuitenkaan lain mukaan ole pakko osata suomea.

Re: Grahn-Laasosen blogiin palautetta

Lähetetty: 24.03.2018 18:22
Kirjoittaja SJONS
Tämä ei nyt käsittele G-L:n blogia, mutta liittyy tiiviisti aiheeseen!

Rkp:n Turun piirin puheenjohtaja Ida Schauman kirjoittaa Åbo Underrättelserissä 20.3.2018.

Prof. Göran Djupsund on todennut, että ruotsin kielen asema Suomessa ei enää 20:n vuoden kuluttua ole yhtä vahva kuin se on ollut. Siitä kertoo "kyltti", joka oli esillä viime vuonna, kun Suomi täytti 100 vuotta. Jossakin "kyltissä" luki

Suomi Finland 100 ja heti perään Suomi 120

Djupsund on niin epäileväinen kaksikielisen Suomen tulevaisuuden suhteen, että kehottaa pohtimaan uusia ratkaisuja!
-lapset ja vanhukset ovat vaarassa menettää mahdollisuuden elää ruotsinkielisinä, koska edes kaksikielisessä kaupungissa ei ole enää kylttejä ruotsin kielellä. Yritetään edelleen säilyttää status, mutta kyseenalasitetaan omat kyvyt statuksen säilyttämiselle!

Re: Grahn-Laasosen blogiin palautetta

Lähetetty: 24.03.2018 22:11
Kirjoittaja NRR
Noustenmaan loppukommentti:
Se että tämänlaiset blogit täyttyvät pakkoruotsikeskusteluista heti kun kommentointi vain sallitaan kertoo siitä että pinnan alla on valtava paine asiantilan muuttamiseen.

Minäkin toivon ministerin itse vastaavan OMASSA blogissaan esittämiensä asioitten kommentteihin.

Ruotsin kielen opiskelua ei kukaan ole kieltämässä eikä palvelurakenteeseen olla kajoamassa. Vapaan Kielivalinnan kannattajat EIVÄT ole vaatimassa MITÄÄN toisilta. He haluavat vain oikeuden päättää omista ja lastensa kieliopinnoista.

Re: Grahn-Laasosen blogiin palautetta

Lähetetty: 25.03.2018 10:00
Kirjoittaja SJONS
Turun Sanomien yleisönosastolla tänään 25.3.2018 Tauno Hovirinnan kommentti:

"Populistinen kielipolitiikka estää näkemästä maailmaa laajasti"

Yhden kielen politiikka ei rajoita pelkästään kaupallista kanssakäymistä vaan myös ajattelua.

En ihan ymmärrä mihin kirjoittaja tähtää ja mitä hän tuolla viittauksella populitistiseen kielipolitiikaan tarkoittaa!

Kommentointi sallittu!

Re: Grahn-Laasosen blogiin palautetta

Lähetetty: 25.03.2018 10:19
Kirjoittaja NRR
SJONS kirjoitti: 25.03.2018 10:00 Turun Sanomien yleisönosastolla tänään 25.3.2018 Tauno Hovirinnan kommentti:

"Populistinen kielipolitiikka estää näkemästä maailmaa laajasti"

Yhden kielen politiikka ei rajoita pelkästään kaupallista kanssakäymistä vaan myös ajattelua.

En ihan ymmärrä mihin kirjoittaja tähtää ja mitä hän tuolla viittauksella populitistiseen kielipolitiikaan tarkoittaa!

Kommentointi sallittu!
Linkki http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijoilta ... a+laajasti

Sekavaa, viittaa englantiin mutta vaikenee ruotsista. Pyykön selvityksen strategia.

Re: Grahn-Laasosen blogiin palautetta

Lähetetty: 25.03.2018 10:59
Kirjoittaja lpo
Kiinan Song-dynastian Hangzhoussa ei päässyt virkamieheksi, ellei osannut kalligrafiaa ja kirjoittaa runoja, koska hallintoon ei haluttu palkata kapeakatseisia byrokraatteja.
Haluaisin tarrautua tähän esimerkkiin.

Kirjoittajan tarkoituksena on ilmeisesti ollut osoittaa miten tärkeää on, että virkamiehet kykenevät laaja-alaisempaan ajatteluun. Suomessahan toimitaan täysin päinvastoin! Täällä yritetään pakottaa kaikki, myös ne jotka eivät koskaan aio päätyä valtion virkoihin, valtion määrittelemään malliin mukamas kaksikielisestä suomalaisesta.

Onneksi useimmat ihmiset ovat kuitenkin tarpeeksi järkeviä jättääkseen poliittisen aineen omaan arvoonsa. Ikävä kyllä tämä sirkus imee valtavasti verorahoja ja opiskelijoiden resursseja, jotka voitaisiin käyttää johonkin tuottavaan toimintaan.