Vapaa kielivalinta rautalangasta?

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Isosisko
Viestit: 2
Liittynyt: 14.06.2010 19:07

Vapaa kielivalinta rautalangasta?

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Isosisko » 15.06.2010 18:48

Uutena palstailijana en ole ihan kaikkia ketjuja läpi ehtinyt lueskella. Tähän mennessä kuitenkin yksi juttu vielä on puuttunut, ja aattelin siitä alotella uuden keskustelun.

Mua on harmittanu aivan älyttömästi aina se, että vapaasta kielivalinnasta (tai pakkoruotsin poistamisesta) ei koskaan pysty puhumaan ilman, että keskustelu menee henkilökohtaisuuksiin, ja keskustelun aloittaja (minut) leimataan rasistiksi, joka haluaa tuhota kulttuuriperintöjä ja ihmisten identiteetin. Olen itsekin kielitieteilijä, ja kieliasioiden kanssa muutenkin paljon tekemisissä, enkä voi sietää sitä, että tästä asiasta keskustelu vedetään noin "yli". Kyllä pitää olla mahdollista keskustella asiallisesti tästä(kin) asiasta, olkoon kuinka tabuksi tahansa muotoutunut. Tästä johtuen tein itelleni muistilistausta siitä, mitä minä vapaan kielivalinnan kannattajana oikeasti kannatan, ja mitä en. Tuon voisi tästä eteenpäin lykätä muistilapuksi aina asiasta keskustellessa keskustelukumppanin kouraan.

Olisi mielenkiintosta kuulla teiltä muiltakin mitä vapaan kielivalinnan kannattaminen teille henkilökohtaisesti pikkasen enemmän avattuna tarkoittaa ja mitä ei. Tässäpä meikäläisen rautalankamallinen lista, sillä ymmärryksellä mikä tällä hetkellä on:

Vapaata kielivalintaa ajavana henkilönä kannatan lämpimästi:
- ihmisen mahdollisuutta päättää omasta kieli-identiteetistään ja kielitaidostaan
- kielten (ml. ruotsin kielen) monipuolista opiskelua
- aitoa kielitaitoa, joka syntyy kun ihmiselle annetaan riittävästi aikaa ja mahdollisuuksia paneutua omien henkilökohtaisten resurssiensa rajoissa olevaan määrään mahdollisimman motivoivia kieliä
- ns. virkamiesruotsin taidon poistamista valtion virkojen kelpoisuusvaatimuksista, ja sen sijaan kielitaidosta palkitsemista
- (kahteen edelliseen liittyen) kaikissa työtehtävissä olevien henkilöiden mahdollisimman hyvää kielitaitoa
- perustuslain noudattamista
- suomenruotsalaisen kielen ja kulttuurin tukemista

Vapaata kielivalintaa ajavana henkilönä en todellakaan vastusta:
- suomenruotsalaisia
- suomenruotsalaisuutta eikä suomenruotsalaista kulttuuria
- Ruotsin valtiota
- ruotsin kieltä
- perustuslain noudattamista
- ruotsinkielisen palvelun saamista perustuslain edellyttämissä (ja muissakin) paikoissa
- kieliopintoja
- pohjoismaista yhteistyötä tai muutakaan kansainvälistä toimintaa

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: Vapaa kielivalinta rautalangasta?

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 15.06.2010 19:19

Kiitos isosisko, ihan allekirjoitettava lista.

Itsekin olen miettinyt, että jokaiseen julkiseen kommentiini pitäisi lisätä jotain tuollaista. Yritän aina muistaa sanoa, että olen opiskellut mielelläni ruotsia ja onnistunut myös omassa elämässäni iloitsemaan sen kautta kohtaamastani kulttuurista. Usein vakuutan myös, etten missään nimessä vihaa suomenruotsalaisuutta ja että mielelläni hyväksyn, jos lapseni toisi jonain päivänä näytille ruotsinkielisen puolisoehdokkaan ja lastenlapsistani tulisikin suomenruotsalaisia.

Jossain määrin jopa yritän välttää muilla foorumeilla sanaa pakkoruotsi, koska se herättää joissakin niin voimakkaita tunteita, mutta kyllä siitä näyttää tulevan niin osuva ja keskeinen sana, ettei sitä voi loputtomiin väistääkään.

Itselläni koko vapaan kielivalinnan kannattaminen lähti enemmänkin niiden lasten oikeuksien ajamisesta, joille kielet ovat kohtuuttoman vaikeita. Vaikka siis suhtaudun lämpimästi kieltenopiskeluun yleensä, toivon myös sitä, että pakkoruotsia ei vaihdeta muihin pakkoihin vaan oppilailla olisi mahdollisuus lisäkielten sijaan saada vahvempi pohja suomessa ja englannissa, mahdollisesti kotikielessä.

Toisaalta kuuntelen nykyisin aika herkällä korvalla pakollisen ruotsin kannattajien kommenteissa olevaa nordismia ja skandinavismia. Hyväksyn skandinaavisuutta painottavan identiteetin osaksi suomalaisuutta, mutten mitenkään voi nähdä, että se olisi jotenkin muita identiteettejä oikeampi tai tavoiteltavampi. Sekin ihmtetyttää, että tällaista skandinaavista identiteettiä meillä sopii ujostelematta mainostaa, mutta puhe suomalaisuudesta on jotenkin tyystin sopimatonta, nettifennoilua.

Keskustelussa myös nousee esiin tietty suomalaisuuden vähättely: osa uskoo vilpittömästi, että tulimme tänne vasta 800-luvulla ja että meille on ruotsinkielinen väestö rakentanut tänne niin yhteiskunnan, kielen kuin kulttuurinkin. Haluaisin, että lapsemme voisivat tutkailla historiaa tuntien omien juuriensa moninaisuuden itämeren rannoilla ja ne juuret vievät ainakin aikaan ennen ajanlaskun alkua.

Haluaisin, että keskustelu vapaasta kielivalinnasta ei loukkaisi ketään. Haluaisin asettaa sanani niin, ettei kukaan pelkäisi omasta ja lastensa puolesta. Kyse on todellakin vapauden lisäämisestä suomalaisten, uussuomalaisten, suomenruotsalaisten ja muiden ryhmien kesken.

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

SavonSanomien pääkirjoitus vaatii suomalaisilta nöyryyttä

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 15.06.2010 20:58

Savon Sanomien pääkirjoitus 15.6.2010

Nöyryyttä kieliasiaan

Keskustelu "pakkoruotsista" ei ota laantuakseen, vaikka se poistettiin ylioppilaskirjoitusten pakollisten aineitten joukosta.

Toisen virallisen kielen asema otettiin esille myös suurten hallituspuolueitten viikonvaihteen puoluekokouksissa. Tuore puheenjohtaja Mari Kiviniemi vakuutti keskustan pitävän edelleen kiinni kaksikielisyydestä. Samaa mieltä on myös kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen, vaikka Jyväskylän puoluekokouksessa hyväksyttiinkin ponsi, jonka mukaan koulujen pakollisesta ruotsinopetuksesta pitää luopua. Omana kantanaan Katainen esitti, että puolue ei lähde hänen aikanaan edistämään ponnen toteuttamista.

Kuumimmat kielitaistelut käytiin autonomian aikana 1800-luvulla, kun suomalainen sivistyneistö vaati itselleen ja kansalle oikeutta käyttää omaa äidinkieltään kaikissa toiminnoissaan. Jälkiväristyksiä riitti aina 1930-luvulle saakka, jolloin Helsingin yliopisto suomalaistettiin ruotsinkielisten pannessa rajusti vastaan. Pieni äärisuomalaisten joukko on vaatinut senkin jälkeen "Suomea suomalaisille", mutta mitään laajempaa kansanliikettä se ei ole onnistunut enää nostamaan.

Perustuslaki takaa ruotsinkieliselle vähemmistölle oikeuden omaan kieleensä, ja tätä oikeutta ei suomenkielisen enemmistön pitäisi lähteä tuhoamaan.

Vajaan viiden miljoonan ihmisen kansakuntana suomalaiset ovat itse vain pisara maailman kansojen meressä. EU:n yhteisestä väkimäärästä osuutemme on vain yksi prosentti, ei sen enemmän. Kuitenkin unionin perussopimus antaa suomalaisille oikeuden saada tietoa unionin asioista ja päätöksistä omalla kielellään. Jos omassa maassamme alistamme kielivähemmistön, joka tasaveroisena on osallistunut kansakunnan rakentamiseen vuosituhansien ajan, omaan muottiimme, millä oikeudella vaadimme itsellemme oikeutta hoitaa asioitamme suomella EU:ssa?

Kieliasioilla on helppo tehdä politiikkaa, mutta kansallinen uho ei ole kaunista. Aina pitää muistaa myös juuret: ruotsi on se kieli, joka on sitonut meidät historiallisesti länteen ja sen arvomaailmaan.



Tätä lukiessa hämmentyy todella, sillä siinä tulee ne kaikki väärinymmärrykset, jotka kielikeskusteluun liittyvät:

- pelkkä yo-ruotsin poistaminen on jo ollut riittävä muutos
- kielisodat on käyty kauan sitten, enää jatkaa pieni äärisuomalaisten joukko
- maan kaksikielisyys ja pakkoruotsi ovat kaksi eri asiaa, tässäkin ne yhdistetään
- samassa lauseessa mainitaan perustuslaki, vähemmistön oma kieli ja tuhoaminen
- muistutetaan, että EU:ssa suomalaisia on vain prosentin verran, mutta saamme asiakirjat omalla kielellämme
- historiaamme suomenruotsalaiset ovat nyt vaikuttaneet jo vuosituhansia (?)
- vapaan kielivalinnan ja kansallisen uhon välillä näyttää olevan jokin yhteys
- lopuksi muistutetaan, että ruotsi on kieli, joka on sitonut meidät historiallisesti länteen ja sen arvomaailmaan

Miten tähän nyt vastaisi, ettei vapaa kielivalinta jatka kielisotaa, ei tuhoa suomenruotsia, ei uhoa eikä väheksy ruotsin historiallista osuutta...

Eero Nevalainen
Viestit: 1388
Liittynyt: 17.11.2008 23:14
Paikkakunta: Nurmijärvi
Viesti:

Re: Vapaa kielivalinta rautalangasta?

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja Eero Nevalainen » 15.06.2010 22:24

Hyvä avaus, ja tervetuloa, "Isosisko"... minua itseäni on myös ärsyttänyt ihan loputtomasti tämä keskustelun älyllinen epärehellisyys, ja olen siitä paljon täällä puhunutkin. Kielikeskustelun analysointi on minusta loistavaa harjoitusta nimenomaan yleisen keskustelutaidon kehittämiseen ja bullshitin tunnistamiseen :)

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: Vapaa kielivalinta rautalangasta?

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 17.06.2010 06:29

Halusin lainata tähän mielestäni tosi hyvän kannanotoa Hesarin maksullisilta nettisivuilta. Siinä asetetaan sanat niin kauniisti, ettei ruotsinkielisillä ole loukkaantumisen sijaa.


Kieltenopiskelun pitää vastata käytännön tarpeisiin

HS 15.6.2010

Tomas Wallenius

Jos nykyisen koulutuspolitiikan annetaan jatkua, on vaarana, että Suomesta tulee vielä meidän elinaikanamme maa, jossa puhutaan kahta kieltä, nimittäin suomea sekä englantia. Välttyäksemme tältä kohtalolta on kieltenopetukseen suunnattavia resursseja kyettävä käyttämään tehokkaammin.

Kokoomuksen kenttäväen Jyväskylässä 13. 6. ottama kanta valinnaisuuden lisäämiseksi kielten opiskelussa oli paitsi rohkea myös valtiomiesmäinen teko.

Totta kai ruotsin kielen oppiminen on hyödyllistä. Kysymys on kuitenkin viime kädessä siitä, mistä kielistä on pitemmällä tähtäimellä yksilölle kaikkein eniten hyötyä. Ihmisen elinikä on rajallinen, samoin – toisin kuin usein luullaan – on valtion kassakirstu, joten resurssit pitää hyödyntää mahdollisimman järkevästi.

Ruotsinkielinen kulttuuriperintömme on suuri rikkaus, ja on oikein, että jokaisella suomalaisella on oikeus saada julkista palvelua omalla äidinkielellään. Emme kuitenkaan saa naiivisti unohtaa, että perustuslakimme työ-, sosiaali- ja sivistyksellisten oikeuksien turvaaminen perustuu viime kädessä viisaiden lainsäätäjien sijasta kestävään taloudelliseen kehitykseen, jonka ennakkoehtona on pragmaattinen politiikka.

Kuten Elinkeinoelämän keskusliitto on äskettäin todennut, molemmat kotimaiset ja englanti eivät enää riitä. Samaan aikaan kun tarve on kasvanut, vähentävät kunnat talousahdingossaan harvinaisten kielten opetusta. Leikkauspaineita ei voida kohdistaa ruotsin kieleen, jota opiskelee edelleen suuri määrä ihmisiä, jotka eivät tule ylläpitämään kielitaitoaan.

Usein kuulee väitteen että jos pakkoruotsi poistetaan, seuraavaksi lähtee "pakko-matematiikka". Yksittäistä kieltä ja esimerkiksi fysiikkaa tai historiaa ei voida kuitenkaan verrata, sillä kieli on viime kädessä vain välikappale ajatuksiemme, aatteidemme ja tunteidemme ilmaisemiseksi.

Tavoitteenamme ei saa olla yksi tai edes kaksikielinen maa vaan monikielinen Suomi. Paikka, jossa jokaista kannustetaan oppimaan äidinkielensä lisäksi useita kieliä. Maa, joka houkuttelee kaikenmaalaisia tulemaan tänne tekemään työtä ja tavoittelemaan onnea suvaitsevaisuuden ilmapiirissä. Vain uskaltamalla muuttua ja luopumalla eturyhmäajattelusta voi pieni kansakunta pysyä pinnalla globalisaation aavalla.

Viime kädessä meidän on tehtävä valinta kahden maailmankatsomuksen välillä. Voimme toki uskoa siihen, että on valtiovallan tehtävä päättää, mitä kieliä lapsemme opiskelevat. Tai sitten vilkaistuamme historiaan näemme, että juuri valinnanvapauden luova kaaos päihittää hyväntahtoisimmankin keskusjohtoisen järjestelmän. Jos ruotsin kieltä on tulevaisuudessakin tarpeen osata, kuten vakaasti uskon, ei meillä tule olemaan pula sen taitajista.

valtiotieteiden ylioppilas
Helsinki

Vastaa Viestiin