Hämeen-Anttilalta kolumni, mm. kritiikkiä Hurmeelle

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Hämeen-Anttilalta kolumni, mm. kritiikkiä Hurmeelle

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 02.01.2018 11:15

Linkki https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005510056.html
SUOMEN kulttuuri­elämässä puhkeaa aika ajoin kiivas kielikeskustelu. Menneen vuoden lopulla sen sai ruotsin kielen kohdalla aikaan Finlandia-voittaja Juha Hurme junttipuheineen, mutta toinen ikuisesti toistuva keskustelunaihe on englannin kielen asema Suomessa.

Rintamalinjan toisella puolella ovat turboahdetut innovoijat, joiden korvaan sattuu, kun rahvas vielä kaduilla puhuu suomea, toisella puolella tuohivirsuissaan tallustavat suomenmieliset, joiden silmää särkee jokainen englanninkielinen kyltti.

Kielikeskustelu on usein polarisoitunutta juupas/eipäs-kinastelua, jossa nähdään vain yksi oikea vastaus läpi yhteiskunnallisten ilmiöiden koko kirjon. Kielillä on kuitenkin omat paikkansa ja käyttötarpeensa, eivätkä kotimaiset ja kansainväliset kielet suinkaan sulje toisiaan pois vaan täydentävät toisiaan.

Tieteen maailmassa on, lähinnä kansallisia tieteitä lukuun ottamatta, vaikea nähdä, mitä mielekkyyttä on julkaista tutkimuksensa suomeksi tai ruotsiksi, kielillä, joita 99% alan tutkijoista ei ymmärrä, ja suomenkielistä tieteelliseksi itseään nimittävää julkaisua lukiessaan jää ihmettelemään, miksi tekijä ei halunnut tiedemaailman näkevän työtään. Ehkä hän oli liian tietoinen siitä, että julkaisussa ei ollut mitään oikeasti uutta eikä artikkeli olisi kelvannut kansainväliseen sarjaan?

TOISAALTA on silkkaa itsepetosta uskoa, että koko kansa osaisi nyt tai tulevaisuudessakaan englantia sujuvasti ja pystyisi ilmaisemaan itseään monivivahteisesti vieraalla kielellä. Yliopistollisissa piireissäkin huomaa nopeasti, että hyvin monille, opiskelijoista professoreihin, on pitemmän päälle raskasta puhua englantia.

”Monilta tuntuu myös unohtuvan, ettei englanti ole ainoa maailmankieli, vaikka onkin tällä hetkellä varmasti niistä tärkein.”

Suomalainen kulttuuri pysyy elinvoimaisena vain, jos suomenkielinen kirjallisuus ruokkii sitä, ja tiedon saattaminen suomenkieliseen muotoon on arvokasta kulttuurityötä. Yleistajuinen tietokirja toimii parhaiten äidinkielisenä. Eikä yliopisto-opetus muutu yhtään sen hienommaksi, jos suomalainen luennoitsija opettaa suomalaista opiskelijajoukkoa molemmille vieraalla kielellä.

Monilta tuntuu myös unohtuvan, ettei englanti ole ainoa maailmankieli, vaikka onkin tällä hetkellä varmasti niistä tärkein. Mutta ei englannilla pitkälle selviä vaikkapa romaanisessa maailmassa, ja yksinomaan englanninkielisen kirjallisuuden ja tiedonvälityksen varaan jääminen kaventaa näkökulmaa ja jättää suuren osan maailmaa pimentoon.

OMAN LISÄNSÄ kielikeskusteluun tuo sitten tietysti ruotsi. Hurmeen junttipuhe lienee ollut tähdätty liiallista suomenkielistä kansallisuusmielisyyttä vastaan, mutta ylimielisyydessään heitto oli huonosti harkittu.

Useimmat suomalaiset, joille ruotsin puhuminen tai ymmärtäminen on vaikeaa, eivät suinkaan ole kansalliskiihkoisia fennomaaneja, vaan aivan tavallisia ihmisiä, joiden elämässä ruotsi ei vain näyttele mitään roolia ja joille laaja kielitaito ei ole itsestäänselvyys.

Ja tietysti on myös niitä, jotka seuraisivat englannin-, saksan- tai ranskankielistä puhetta vaivattomammin kuin ruotsinkielistä eikä heidänkään julistamisensa junteiksi tunnu oikein luontevalta. Nykyään ikkunoita voi avata suoraankin Eurooppaan eikä kaiken tarvitse enää kulkea entisen emämaan kautta.


Suomella ja ruotsilla on paikkansa suomalaisten arjessa, englannilla ja muilla maailmankielillä kansainvälisessä käytössä. Eriskummallista on lähteä ajamaan englantia kotimaiseksi käyttökieleksi tai suomea kansainvälisiin yhteyksiin.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Hämeen-Anttilalta kolumni, mm. kritiikkiä Hurmeelle

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 02.01.2018 11:56

Otsikointi ei ole paras mahdollinen, mutta pidän siitä, että rehellisesti puhutaan rahvaasta:

"Kun rahvas puhuu kadulla suomea, toisten korvaan sattuu..."

Luettuani kolumnin toiseen kertaan, näen sen entistä merkittävämpänä. Nyt kritisoidaan koko "lisää kieliä" js "ruotsi kuuluu suomalaiseen identiteettiin" propagandaa.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Hämeen-Anttilalta kolumni, mm. kritiikkiä Hurmeelle

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 02.01.2018 15:05

Nimimerkiltä Pena osuva kommentti:
Hämeen-Anttila on jälleen monessa asiassa oikeassa. Olen iloinen, että professorismies kutsui Juha Hurmeen junttipuhetta huonosti harkituksi heitoksi. Kun Sampo Terho oli sitä mieltä, hänen kimpussaan oli koko "sivistyneistö".

Ruotsin kieli on ja pysyy aina olemaan marginaalissa suomalaisten näkökulmasta. Ruotsin kielellä ei yksinkertaisesti tee mitään, ruotsalaiset haluavat puhua suomalaisten kanssa pääsääntöisesti englantia. Suomesta viedään Ruotsiin öljynjalosteita, joita he ostavat ihan vain pakosta ja öljykaupassa kieli on englanti ja valuutta dollari. Maitotuotteita Ruotsiin viedään myös kuten myös tuodaan ja siinä on kyse siitä, että kuluttajat haluavat vähän vaihtelua. Vaikka niiden kaupan volyymi olisi edes jotenkin riippuvainen suomalaisten ruotsinkielentaidosta, ei sillä olisi kansakunnan kannalta mitään merkitystä kun viennissä ja tuonnissa on puntit tasan.

Aika usein joku väittää, että ruotsinkielen opiskelu ei ole muilta kieliltä pois. Näin väittää kielistä kiinnostunut ja helposti kieliä oppiva ihminen. Tavallinen ihminen ei opi kieltä niin helposti ja yhden kielen opiskelu on tasan tarkkaan toiselta pois, sillä aikaa ja motivaatiota on useimmissa tapauksissa vain tietty määrä.

Juha Hurmeen juntti-heitto oli totaalisen ala-arvoinen. Ruotsinkielen osaaminen tai kielitaito ylipäätään ei ole sivistyksen eikä älykkyyden mitta. Monet erittäin fiksut ja menestyvät ihmiset osaavat rallienglantia ja sillä ovat pärjänneet. Heidän lahjakkuutensa on jossain muualla ja näissä tapauksissa jokainen uusi kieli on hankala. Ruotsinkielen pakko-opettaminen pysäyttää monen opiskelut kokonaan.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Hämeen-Anttilalta kolumni, mm. kritiikkiä Hurmeelle

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 03.01.2018 09:14

Keskustelu jatkuu vaihtelevana. Oma lyhyt asiallinen kommenttini ei enää illalla pääsdyt läpi vaikka kaikenlaista muuta sälää julkaistiin. Onko muillekin tavanomaista, ettei hesari julkaise mielipidettä?

lpo
Viestit: 174
Liittynyt: 10.04.2016 10:57

Re: Hämeen-Anttilalta kolumni, mm. kritiikkiä Hurmeelle

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja lpo » 03.01.2018 12:02

Hiukan jäi kummastuttamaan tuo, että väikkäreiden julkaisu englanniksi olisi mukamas jonkunlainen ongelma. Ainakin tekniikan alalla se on täysin luontevaa, etenkin kun monille alan termeille ei välttämättä ole edes olemassa suomenkielistä vastinetta. Kyllähän se paremman kuvan antaa, jos tekstin kirjoittaa huolellisesti yhdellä kielellä sen sijaan että käyttäisi slangisanoin väritettyä suomea.

Mitä taas opetuksessa käytettävään kieleen tulee, niin ainakin silloin kun itse opiskelin yliopistossa, niin luennoitsija kysyi yleensä kurssin alussa onko paikalla muita kuin suomenkielisiä. Jos ei ollut, niin opetus tapahtui suomeksi. Alan termit kyllä tehtiin erikseen selviksi myös englanniksi, joten se ei muodostunut ongelmaksi. Mikähän lienee käytäntö humanistisella puolella? Varmasti paikkakuntakohtaisiakin eroja löytyy.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Hämeen-Anttilalta kolumni, mm. kritiikkiä Hurmeelle

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 03.01.2018 12:16

Tekniikassa englanti ok, ei välttämättä humanistisella puolella. On helpompi kirjoittaa vivahderikasta kieltä ja tarvittaessa käännättää.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Hämeen-Anttilalta kolumni, mm. kritiikkiä Hurmeelle

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 04.01.2018 20:17

Keskustelu on laantumassa. Ilokseni viimeisten kommenttien joukossa oli tuttu nimimerkki "Tiuskea rakki", jonka kanssa aloitimme yhdessä tällä palstalla.

Jäätävän hieno kommentti: "No onhan se hyvä että "hyväksyttävä" yhteiskunnallinen keskustelija suurinpiirtein osuu maaliin. Ns. "englannin ylivalta" on yhteiskunnallinen keskustelunaihe vain ja ainoastaan ruotsia fanittavien ihmisten keskuudessa, koska englanti uhkaa ruotsin asemaa ja roolia "porttina Eurooppaan". Mutta he ovatkin niitä joilla on oikeus ja mahdollisuus syöttää memetiikkaa suomalaiseen kielipoliittiseen keskusteluun. ---"

Niinpä.

Me joudumme iloitsemaan niistä harvoista hetkistä, jolloin joku "hyväksyttävistä yhteiskunnallisista keskustelijoista" pyrkii tuomaan hiukan realismia kielikeskusteluun. Mutta muuten meemiä pukkaa, "lisää kieliä" ja "varhemmin kieliä" ja "kieliä rinnakkain" ja ... ja tämä suomalaisen kielipoliittisenkeskustelun memetiikka on tarkasti folktingetverkoston käsissä.

Mutta terveiset Tiuskealle rakille! Kiitos, että jatkat! :)

pjl69
Viestit: 639
Liittynyt: 17.03.2017 14:39

Re: Hämeen-Anttilalta kolumni, mm. kritiikkiä Hurmeelle

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja pjl69 » 04.01.2018 21:42

NRR kirjoitti:Mutta muuten meemiä pukkaa, "lisää kieliä" ja "varhemmin kieliä" ja "kieliä rinnakkain" ja ...
Kansankatastrofi häämöttää jo nurkan takana, kun suomalaisen prototyypiksi on nostettu joku Alexander Stubb ja jokaisesta suomalaisesta yritetään kasvattaa/kouluttaa pikku-Stubbia...

Vastaa Viestiin